skip to Main Content

Νέο Τραγούδι | MDOU MOCTAR – Funeral for Justice

Ακούστε το νέο single των MDOU MOCTAR από το επερχόμενο, ομότιτλο album τους “Funeral for Justice”!

Τίτλος τραγουδιού: “Funeral for Justice”

Καλλιτέχνης: MDOU MOCTAR

Μουσική / Στίχοι: Ahmoudou Madassane, Mahamadou Souleymane, Michael Coltun

Εταιρεία: Matador/The Hubsters

Από το LP: “Funeral for Justice”

Ημ/νία κυκλοφορίας single: 28 Φεβρουαρίου 2024

Art-Cover:

To νέο άλμπουμ των Mdou Moctar, “Funeral for Justice”, θα κυκλοφορήσει στις 3 Μαΐου από την Matador Records. To άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο κλείσιμο της περιοδείας τους για το άλμπουμ “Afrique Victime” που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια. Σε αυτό το άλμπουμ, το κουαρτέτο ακούγεται ακόμα πιο δυναμικό, ασυγκράτητο και δεν κάνει σε τίποτα πίσω. Η μουσική τους είναι πιο δυνατή, πιο γρήγορη και πιο άγρια ενώ οι στίχοι είναι άκρως πολιτικοποιημένοι.

Τα τραγούδια στο “Funeral For Justice” μιλούν για τα δεινά του Νίγηρα και των Τουαρέγκ. «Αυτό το άλμπουμ είναι πραγματικά διαφορετικό για μένα», εξηγεί ο Moctar, τραγουδιστής και αναμφισβήτητα εμβληματικός κιθαρίστας του συγκροτήματος, που έχει δώσει και το όνομά του σε αυτό. «Τώρα τα προβλήματα της τρομοκρατικής βίας είναι πιο σοβαρά στην Αφρική. Όταν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ήρθαν εδώ, είπαν ότι θα μας βοηθήσουν, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι πραγματικά διαφορετικό. Δεν μας βοηθούν ποτέ να βρούμε μια λύση.»

«Οι Mdou Moctar είναι ένα δυνατό συγκρότημα κατά των αποικιών από τότε που είμαι μέλος του», λέει ο παραγωγός και μπασίστας Mikey Coltun, ο οποίος παίζει με τους Moctar από το 2017. «Η Γαλλία μπήκε, γ*** τη χώρα, μετά είπε «είστε ελεύθεροι». Και δεν είναι». Το τραγούδι «Oh France» εκφράζει αυτό

ξεκάθαρα: «Η Γαλλία κρύβει τις ενέργειές της με σκληρότητα/ Είμαστε καλύτεροι χωρίς αυτή την ταραχώδη σχέση/ Πρέπει να καταλάβουμε τα ατελείωτα θανατηφόρα παιχνίδια τους».

Στο single και ομότιτλο κομμάτι, ο Moctar απευθύνεται απευθείας σε Αφρικανούς ηγέτες, προτρέποντάς τους: «Ξαναπάρτε τον έλεγχο των χωρών σας, είναι πλούσιες σε πόρους, φτιάξτε τις και σταματήστε να κοιμάστε». Το τραγούδι ‘Sousoume Tamacheq’ πραγματεύεται τα δεινά των Τουαρέγκ, από τους οποίους προέρχεται το συγκρότημα, που είναι διασκορπισμένοι κυρίως σε τρεις χώρες: Νίγηρα, Μάλι και Αλγερία. «Καταπιεσμένοι και στις τρεις/Εκτός από την έλλειψη ενότητας, η άγνοια είναι το τρίτο θέμα». Σε ένα άλλο τραγούδι, το «Imouhar», καλεί τους Τουαρέγκ να διατηρήσουν τη γλώσσα τους, τα Tamasheq, που κινδυνεύει να πεθάνει και ο Mdou είναι ένας από τους λίγους στην κοινότητά του που ξέρει πώς να τα γράφει. «Οι άνθρωποι εδώ χρησιμοποιούν απλώς γαλλικά», θρηνεί ο Mdou. «Αρχίζουν να ξεχνούν τη γλώσσα τους. Νιώθουμε ότι σε εκατό χρόνια κανείς δεν θα μιλάει καλά Tamasheq και αυτό είναι τόσο τρομακτικό για εμάς.»

Οι Mdou Moctar είναι πρώτα και κυρίως ένα συγκρότημα. Εκτός από τον Moctar, αποτελείται από τον κιθαρίστα Ahmoudou Madassane, τον ντράμερ Souleymane Ibrahim και τον Αμερικανό μπασίστα και παραγωγό Mikey Coltun. Το συγκρότημα ξεκίνησε παίζοντας σε παραδοσιακούς γάμους. Πρόκειται για εκδηλώσεις υψηλής ενέργειας – οι ενισχυτές φτάνουν μέχρι το 11 και ολόκληρη η πόλη καλείται να παρευρεθεί. «Μεγάλωσα στην πανκ σκηνή της DC και αυτό δεν είναι διαφορετικό», εξηγεί ο Coltun. «Είναι ένα DIY πανκ σόου: οι άνθρωποι φέρνουν γεννήτριες, στροβιλίζουν τους ενισχυτές τους. Τα πράγματα είναι χαλασμένα, αλλά τα κάνουν να δουλέψουν.»

Η μεταφορά αυτής της ενέργειας και της αίσθησης της κοινότητας σε ένα νέο κοινό ήταν ένας σημαντικός στόχος για το συγκρότημα. Οι πρώτες τους συναυλίες στις Η.Π.Α. μερικές φορές, κατά λάθος, οργανώνονταν για καθήμενους. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Σε πάνω από 100 συναυλίες, έχουν αποδείξει πως είναι ένα από τα πιο ζωηρά ροκ συγκροτήματα στον κόσμο – ένα γκρουπ που έχει τις ρίζες του στην παράδοση των Τουαρέγκ αλλά αναμφισβήτητα έχει δικό του μοναδικό ύφος. Μια συναυλία των Mdou Moctar αναγνωρίζεται πλέον ως μια ευκαιρία για χορό, το λιγότερο.

«Το “Ilana” ήταν το άλμπουμ που άνοιξε τον ορίζοντα δείχντας πως πρόκειται για ένα ακατέργαστο ροκ συγκρότημα. Και το “Afrique Victime” η εξέλιξη αυτού του οράματος”, λέει ο Coltun, ο οποίος ηχογράφησε ολόκληρο το δίσκο σε πέντε ημέρες, σε ένα σχεδόν άδειο σπίτι στα βόρεια της Νέας Υόρκης. «Με το “Funeral For Justice” ήθελα πολύ να δώσω σε αυτό την σωστή ενέργεια με το πολιτικό μήνυμα λόγω όλων όσων συμβαίνουν. Καθώς το συγκρότημα γινόταν όλο και πιο σφιχτό στα live, ήταν λογικό να αποτυπώσουμε αυτόν τον έντονο χαρακτήρα και αυτήν την επιθετικότητα – δεν ήταν κάτι αναγκαστικό. ήταν πολύ φυσικό.»

Τον Ιούλιο του 2023 – μετά την ολοκλήρωση του “Funeral For Justice” – η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Νίγηρα καθαιρέθηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο πρόεδρος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και το έθνος βυθίστηκε σε κατάσταση χάους και αβεβαιότητας. Οι Γάλλοι αποσύρθηκαν. Η περιοχή συνεχίζει να απειλείται από την τρομοκρατία. Το συγκρότημα – που τότε βρισκόταν σε περιοδεία στις ΗΠΑ – δεν μπορούσε για κάποιο διάστημα να επιστρέψει στις οικογένειές του.

“Δεν υποστηρίζω το πραξικόπημα”, εξηγεί ο Mdou, “αλλά ποτέ στη ζωή μου δεν μου άρεσε η ύπαρξη της Γαλλίας στη χώρα μου. Δεν μισώ τη Γαλλία ή τους Γάλλους, δεν μισώ ούτε τους Αμερικανούς, αλλά ούτε υποστηρίζω τις χειραγωγικές πολιτικές τους και αυτό που κάνουν στην Αφρική. Το 2023 θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, πρέπει να χαμογελάμε, καταλαβαίνετε;”

MDOU MOCTAR - Funeral for Justice

Ακολουθήστε το SounDarts.gr στο Google News.

Βρείτε μας επίσης στο YouTube, στο Spotify, στο Facebook, στο Instagram και στο TikTok

Back To Top