skip to Main Content

Νέο Album | Brittany Howard – Jaime

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Σεπτεμβρίου 2019
  • Εταιρεία: ATO Records
  • Μορφή: CD, Digital Release

Το πρώτο της solo album κυκλοφόρησε η “φωνή” και μουσικός των Alabama Shakes και των Thunderbitch, Brittany Howard. Ο δίσκος έχει τίτλο “Jaime” και η διανομή του πραγματοποιείται μέσω της ATO Records. Έντεκα δημιουργίες επέλεξε να κυκλοφορήσει η 30χρονη ερμηνεύτρια, με το τελικό αποτέλεσμα να βασίζεται στα gospel στοιχεία συνδυασμένα με τα rock n’ roll ηχοχρώματα των Alabama, αλλά και rock, soul και psychedelic αναφορές. Μπορεί προς το παρόν η Howard να κάνει μία μικρή παύση από την πορεία της με τους Alabama Shakes, μερικοί όμως από τους μουσικούς τους, όπως και ο συμπαραγωγός του συγκροτήματος Shawn Everett συνέβαλαν καταλυτικά στην κυκλοφορία του εν solo δίσκου της.

Η στενή σχέση της Brittany με την μεγαλύτερη αδερφή της, Jaime, η οποία της έμαθε ποίηση και πιάνο, αλλά και η μεγάλη αγάπη που της είχε αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία του συγκεκριμένου δίσκου. Η Jaime πέθανε σε ηλικία 13 ετών (1998) εξαιτίας μίας μορφής καρκίνου στα μάτια. Η Howard επηρεάστηκε από την ίδια ασθένεια, πράγμα που οδήγησε στο να χάσει μέρος της όρασής της από το ένα μάτι. Μέσω του δίσκου, η ερμηνεύτρια επέλεξε να μιλήσει για τις πεποιθήσεις της, αλλά και την προσωπική της ιστορία.

Πρώτο, λοιπόν, σε σειρά έρχεται το τραγούδιHistory Repeats. Όπως είπε η ίδια πρόκειται για ένα “τόσο προσωπικό τραγούδι όσο είναι ένα τραγούδι για εμάς ως ανθρώπινο είδος.” Πρόσθεσε: “Οι στιγμές της επιτυχίας μας μπορούν να μας ωθήσουν μπροστά, αλλά οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες, μας κρατούν πίσω από το να εξελισσόμαστε με αρμονία.” Την σκυτάλη παίρνει το He Loves Me, μία gospel δημιουργία, που αναδεικνύει το εύρος της φωνής της. Μέσω αυτού, η Howard θέλησε να μιλήσει για την χαμένη, θρησκευτική αφοσίωση και την προσωπική ελευθερία, κάνοντας αναφορά σε έναν μαύρο κήρυκα, ο οποίος μαρτυρά για χάρη ενός φίλου κι έτσι πρόκειται να ζήσει ‘μακρά’ ζωή.

Με λίγα λόγια περιγράφει η Howard το επόμενο τραγούδι της tracklist, “Georgia”. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Ο κόσμος λέει ότι τα τραγούδια σε αυτόν τον δίσκο έχουν διττή σημασία. Για εμένα, τα περισσότερα από αυτά έχουν τριπλή σημασία: υπάρχει ο κόσμος, μετά υπάρχω εγώ μέσα στον κόσμο και μετά υπάρχει ο μικρός εαυτός μου μέσα μου. Είναι σαν μια ρωσική κούκλα. Έγραψα το ‘Georgia’ από την οπτική του εαυτού μου ως παιδί. Είναι ένα τραγούδι αγάπης προς ένα μεγαλύτερο κορίτσι όταν είσαι μικρό κορίτσι και δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει να είσαι ομοφυλόφιλος. Είναι μια αθώα ερωτική τρέλα, ο τρόπος που οι σύντροφοι γίνονται όλος σου ο κόσμος όταν είσαι νέος.”

Ακολουθεί το Stay High σχετίζεται με την επιθυμία να ζήσει κανείς μία μόνο στιγμή με τον εραστή του, ενώ το dreamy “Tomorrow” δίνει τη σκυτάλη στο “Short and Sweet”. Πρόκειται για μία αισθαντική δημιουργία, όπου η 30χρονη ερμηνεύτρια μάς υπενθυμίζει να αντιληφθούμε ότι ο χρόνος κάποια στιγμή θα τελειώσει και για τον λόγο αυτό, όσον έχουμε να τον απολαύσουμε. Το 13th Century Mental από τη δική του την πλευρά αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές κι εναλλακτικές δημιουργίες του δίσκου. Το ταχύτατο intro -σε σύγκριση πάντοτε με τα προηγούμενα τραγούδια της tracklist- δίνει το ‘βήμα’ σε ένα μανιφέστο, στο οποίο η Howard παρουσιάζει το σκεπτικό της που βασίζεται στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Μία καθημερινή πάλη και δράση που απώτερο σκοπό έχει την εξέλιξη.

Μία προσθήκη της τελευταίας στιγμής αποτελεί το “Baby”. Πρόκειται για ένα από τα τραγούδια, του οποίου τη μουσική η Howard λάτρεψε εξαρχής, ωστόσο οι στίχοι ήρθαν μετά από αρκετή προσπάθεια. Τελικά, ένας αδιάφορος ερωτικός σύντροφος έγινε η αφορμή για να ολοκληρωθεί το εν λόγω τραγούδι. Για το τέλος, η Brittany Howard άφησε το τραγούδι “Run to Me”. Το τραγούδι γράφτηκε όσο η Αμερικανίδα τραγουδίστρια καθάριζε το σπίτι της και δημιουργούσε ορισμένες μελωδίες μέσω των synths στο laptop της. Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, την ακρόαση του δίσκου συμπεραίνουμε πως όλα τα τραγούδια αντλούνται από προσωπικές της ιστορίες, γεμάτες συναίσθημα, απορίες και δυναμική. Το πρώτο, solo εγχείρημα της Howard στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και είναι εδώ για να το απολαύσεις.

Art Cover:

Tracklist:

1. “History Repeats” – 3:05

2. “He Loves Me” – 2:32

3. “Georgia” – 3:18

4. “Stay High” – 3:12

5. “Tomorrow” – 3:14

6. “Short and Sweet” – 3:45

7. “13th Century Metal” – 4:48

8. “Baby” – 2:27

9. “Goat Head” – 3:13

10. “Presence” – 2:47

11. “Run to Me” – 3:05

Playlist

Back To Top