Νέο Album | Chambao – 25 Aniversario

- Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Μαρτίου 2026
- Εταιρεία: Colores Nuevos / Satélite K / Monoprod
- Μορφή: CD, LP, Digital Release
- Singles από το “Chambao 25 Aniversario”:
- “Fresca” | Κυκλοφόρησε: 5 Μαρτίου 2025
- “Resiste” | Κυκλοφόρησε: 9 Ιουλίου 2025
- “Es Para Ti” | Κυκλοφόρησε: 12 Φεβρουαρίου 2026
Oι Chambao γιορτάζουν 25 χρόνια μουσικής πορείας με νέο, επετειακό album με πολλές σημαντικές συνεργασίες.
Η La Mari, η χαρακτηριστική φωνή των Chambao, γιορτάζει 25 χρόνια μουσικής πορείας του συγκροτήματος με την κυκλοφορία του επετειακού album “Chambao 25 Aniversario”, ένα έργο που τιμά την ιστορία του συγκροτήματος και αναδεικνύει τη διαχρονική του επιρροή. Το συγκρότημα που καθιέρωσε τον ιδιαίτερο ήχο του λεγόμενου flamenco chill επιστρέφει με έναν δίσκο γεμάτο συνεργασίες και νέα ερμηνευτικά χρώματα, αποδεικνύοντας ότι η μουσική του συνεχίζει να εμπνέει τόσο το κοινό όσο και τις νεότερες γενιές καλλιτεχνών.
Η ιστορία των Chambao ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν οι ξαδέλφια Daniel Casañ και Eduardo Casañ συνεργάστηκαν με τον παραγωγό Henrik Takkenberg, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από το Λονδίνο. Εκείνος πρότεινε να συνδυάσουν τις χαλαρές μελωδίες που δημιουργούσαν με ηλεκτρονικές βάσεις, δημιουργώντας έναν νέο ήχο που ονόμασαν flamenco chill. Στο μουσικό αυτό εγχείρημα εντάχθηκε ως βασική φωνή και δημιουργός η María del Mar Rodríguez, γνωστή ως La Mari, η οποία πολύ γρήγορα έγινε η ψυχή του συγκροτήματος.
Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει, με σημαντικά album όπως το “Caminando” και το “Endorfinas en la mente”, που καθιέρωσαν το συγκρότημα στη μουσική σκηνή της Ισπανίας και όχι μόνο. Παράλληλα, τραγούδια όπως το “Ahí estás tú” απέκτησαν ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό, φτάνοντας μάλιστα να χρησιμοποιηθούν σε καμπάνιες τουριστικής προβολής της Ανδαλουσίας και να θεωρούνται από πολλούς ένα ανεπίσημο μουσικό σύμβολο της περιοχής.
Η επιρροή των Chambao συνεχίζει να γίνεται αισθητή και στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Δημιουργοί όπως η Judeline, αλλά και ο παραγωγός Tony Grox, ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία του τραγουδιού “T amaré” που κέρδισε το Benidorm Fest, έχουν αναγνωρίσει δημόσια την επιρροή τραγουδιών όπως το “Ahí estás tú” στη μουσική τους προσέγγιση. Για τη La Mari, τέτοιες αναφορές αποτελούν μια σημαντική επιβεβαίωση ότι η μουσική των Chambao παραμένει ζωντανή και επίκαιρη.
Το επετειακό album “Chambao 25 Aniversario” λειτουργεί ως μια μουσική αναδρομή στη διαδρομή του συγκροτήματος, αλλά και ως μια νέα δημιουργική πρόταση. Ο δίσκος περιλαμβάνει συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες της ισπανόφωνης μουσικής σκηνής, όπως οι Alejandro Sanz, Ricky Martin, Camilo, Pablo Alborán, Manuel Carrasco και οι Estopa. Μεταξύ των τραγουδιών ξεχωρίζουν η νέα εκδοχή του “Ahí estás tú” με τον Alejandro Sanz, το “Desconocido” με τον Pablo Alborán, το “Duende del sur” με τον Ricky Martin, το “Despierta” με τον Camilo, το “Camino interior” με τον Manuel Carrasco και το “Pokito a poko” με τους Estopa.
Ιδιαίτερη θέση στον δίσκο έχει και το τραγούδι “Papeles mojados”, το οποίο επιστρέφει σε νέα εκδοχή με τη συμμετοχή της Malú. Το κομμάτι αυτό είχε ήδη από την αρχική του κυκλοφορία αναδείξει το θέμα της μετανάστευσης στο Στενό του Γιβραλτάρ, ένα ζήτημα που πριν από δύο δεκαετίες θεωρήθηκε από ορισμένους υπερβολικά «χίπικο». Ωστόσο, η La Mari επισημαίνει ότι οι αξίες που συνδέονται με το κίνημα των χίπις, όπως η ειρήνη και ο σεβασμός, παραμένουν σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ. Όπως τονίζει, είναι σημαντικό να σταματήσει να αντιμετωπίζεται ο όρος “hippy” ως κάτι «βρώμικο» ή «παρωχημένο», και να αναγνωριστεί το μήνυμα που πραγματικά εξέφραζε.
Η προσωπική πορεία της La Mari είναι επίσης βαθιά συνδεδεμένη με τη μουσική των Chambao. Η καλλιτέχνιδα έχει αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές στη ζωή της, από σοβαρά προβλήματα υγείας μέχρι προσωπικές δοκιμασίες. Αυτές τις εμπειρίες τις κατέγραψε στο βιβλίο “En la cresta del ahora”, όπου μίλησε ανοιχτά για τη μάχη με την εξάρτηση, τον καρκίνο και μια επώδυνη προσωπική σχέση. Για την ίδια, η έννοια της ανθεκτικότητας βρίσκεται στην καθημερινή προσπάθεια να προσαρμόζεται κανείς στις δυσκολίες και να συνεχίζει να προχωρά με δύναμη.
Παράλληλα με την κυκλοφορία του album “Chambao 25 Aniversario”, οι Chambao ετοιμάζονται να επιστρέψουν δυναμικά στις ζωντανές εμφανίσεις. Η νέα περιοδεία θα ξεκινήσει στις 24 Απριλίου από τη Martorell της Βαρκελώνης στο πλαίσιο της Fira de la Primavera, ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική, με συναυλίες σε πόλεις όπως η Caracas, το Miami και η Bogotá. Το καλοκαίρι το συγκρότημα θα επιστρέψει στην Ευρώπη, συμμετέχοντας σε σημαντικά φεστιβάλ, ανάμεσα στα οποία και το Río Babel στη Μαδρίτη.
Με περισσότερα από 25 χρόνια δημιουργικής πορείας, οι Chambao συνεχίζουν να εξελίσσονται χωρίς να χάνουν την αυθεντική τους ταυτότητα. Μέσα από το album “Chambao 25 Aniversario”, η La Mari αποδεικνύει ότι η μουσική μπορεί να αποτελεί χώρο μνήμης, προσωπικής έκφρασης και συλλογικής εμπειρίας, διατηρώντας ζωντανό το πνεύμα που έκανε το συγκρότημα μοναδικό στη σύγχρονη ισπανική μουσική σκηνή.
Art Cover:




