skip to Main Content

Νέο Album | Christian Ronig – Heavy Seas at the Cape of Good Hope

  • Κυκλοφόρησε: 2 Δεκεμβρίου 2022
  • Εταιρεία: Christian Ronig/RAR/Motor Entertainment
  • Μορφή: Digital download, streaming
  • Singles από το “Heavy Seas at the Cape of Good Hope”:
  1. “Feel the Heat” | Κυκλοφόρησε: 7 Οκτωβρίου 2022
  2. “Deep and Silent Sea” | Κυκλοφόρησε: 28 Οκτωβρίου 2022
Ο Christian Ronig κυκλοφορεί το νέο του album “Heavy Seas at the Cape of Good Hope” που έχει και πάλι άρωμα Ελλάδας!

Christian Ronig παρήγαγε ένα νέο, διπλό album με τίτλο “Heavy Seas at the Cape of Good Hope”, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown στην Αθήνα, όπου τα μέτρα ήταν πολύ πιο αυστηρά από ό,τι στη γενέτειρά του, τη Γερμανία με το studio ηχογράφησης να βρίσκεται 25 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, κάτι που αύξανε σημαντικά το βαθμό δυσκολίας της ηχογράφησής του.

Ο ήχος του δεύτερου album είναι διασκευασμένος με έναν πιο αστικό, δυτικό τρόπο, αντικατοπτρίζει τον ρυθμό της πόλης, ταλαντεύεται ανάμεσα σε Memphis blues, funk, indie folk, παραδοσιακά μοιρολόγια από την Ήπειρο, πλήκτρα της Ανατολίας, χορό της κοιλιάς και ελληνική μουσική της δεκαετίας του 1960, αλλά και από τη Σιωπή που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των lockdowns.

Σύντομα ηχητικά αποσπάσματα από την περίοδο του lockdown στην Αθήνα είναι διάσπαρτα μεταξύ των δικών του τραγουδιών στο CD1: σιωπηλοί σταθμοί του μετρό, τα τρένα που κροταλίζουν, απαλά κελαηδίσματα πουλιών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης – και μετά περισσότερη ζωή καθώς οι περιορισμοί αίρονται σιγά-σιγά, ακορντεονίστες στο μετρό, οι ανακοινώσεις του πλοίου καθ’ οδόν για τα νησιά, που πλέον επαναλειτουργούν κανονικά.

Η διάθεση της πόλης επηρεάζει την ατμόσφαιρα των τραγουδιών, άλλοτε σκοτεινή και μελαγχολική, άλλοτε γεμάτη ελπίδα και δυναμισμό. “Έζησα επίσης τέσσερα χρόνια, μέσα κι έξω, στην Αθήνα και είναι διαφορετικό αν κάνεις ένα album σε μια μεγάλη πόλη παρά σε ένα νησί. Νομίζω ότι το περιβάλλον μπαίνει πάντα στην ηχογράφηση”, εξηγεί σε πρόσφατη συνέντευξή του στο SounDarts.gr.

Το “Heavy Seas at the Cape of Good Hope” είναι το πρώτο album του Christian που δημιούργησε ο ίδιος. Χωρίς συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία, αλλά πιο αυτοπροσδιορισμένο και χωρίς συμβιβασμούς. Στην Ελλάδα, η μουσική βιομηχανία υπέφερε από την πανδημία όπως παντού. Ίσως λίγο περισσότερο, άλλωστε, η Ελλάδα είχε μόλις περάσει μια τρομερή οικονομική κρίση λίγα χρόνια νωρίτερα. Ακόμη και πριν από την πανδημία δεν υπήρχαν πολλά χρήματα για μουσική και τέχνη. Ωστόσο, ο Christian κατάφερε να επιλέξει τους μουσικούς και να συνεργαστεί με μια εξαιρετική ομάδα. «Όλοι οι πραγματικά καλοί άνθρωποι, κατάλαβαν αμέσως την κατεύθυνση προς την οποία πήγαινε αυτό. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ”. Ο Christian παίζει με τον Παρασκευά Κίτσο εδώ και 5 χρόνια: «Ήξερα ότι μπορούσαμε να συνεργαστούμε πολύ καλά. Παρόλα αυτά, συνέχισε να με εκπλήσσει με τις ιδέες του. Πρώτον, έκαναν τα τραγούδια πολύ πιο συναρπαστικά, από την άλλη με ώθησαν να γράψω καλύτερα τραγούδια. Για παράδειγμα, αν δεν υπήρχε η συνεργασία με τον Παρασκευά, δεν θα έγραφα εξαρχής το «Going Home» – και αυτό έγινε το αγαπημένο μας τραγούδι στο album».

«Με τον Παρασκευά τότε ηχογραφήσαμε μόνοι μας τα τρία τελευταία τραγούδια, με την υποστήριξη του ηχολήπτη Μιχάλη στη σόλο κιθάρα»Οι συνθήκες ήταν πολύ αυστηρές, ο φόβος της μόλυνσης πολύ μεγάλος. Ίσως λόγω του αυτοσχεδιασμού, η συνεργασία ήταν ακόμη πιο εντατική και δημιουργική. “Οι Έλληνες προχωρούν πραγματικά μόνο όταν υπάρχει μια πρόκληση και πρέπει να αυτοσχεδιάσεις – όλοι μπορούν να οργανωθούν σύμφωνα με το σχέδιο”, είπε ο Christian. “Δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια ούτως ή άλλως – είναι εντάξει να βροντοφωνάξεις. Πρέπει να ακούσεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που παίζουν όργανα με το χέρι. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει μουσική σε αυτό. Πρέπει να υπάρχουν μελωδίες που λένε κάτι, που μερικές φορές σε εκπλήσσουν».

Aπό το 1ο μέρος του album, προέρχεται και το πρώτο δείγμα που μας παρουσιάζει ο Ronig, με τίτλο “Feel The Heat”“ένας χορό της κοιλιάς με μια πλευρά blues και funk”, όπως το περιγράφει ο ίδιος. “Την ιδέα την πήρα όταν ήμουν σε μια συναυλία της Αρετής Κετιμέ όπου έπαιζε με ένα ανατολικό group. Έπαιζε ένα τσιφτετέλι και τότε μπήκε μια γυναίκα και αμέσως άρχισε να το χορεύει. Μας συνεπήρε αυτή η εμφάνιση και σκέφτηκα ότι «αυτός είναι ένας ωραίος χορός. Αυτό είναι σέξι, είναι αισθησιακό και μου αρέσει»! Έτσι το έγραψα και αυτό ήταν η έμπνευση πίσω από αυτό το τραγούδι!”, δήλωσε στο SounDarts.gr

Το CD2 είναι αφιερωμένο σε διασκευές ελληνικών επιτυχιών. «Είχαμε τραγούδια που παίζαμε ζωντανά αλλά δεν τα είχαμε ηχογραφήσει ακόμα. Ήθελα απλώς να μάθω πώς ακούγονται όταν τα παράγω μόνος μου», λέει ο Christian. Ανάμεσά τους δύο κομμάτια του Μίμη Πλέσσα, τα «Θα πιώ απόψε το φεγγάρι» και «Έπεφτε Βαθιά Σιωπή», που καθήλωσαν τον Christian με την ατμόσφαιρά τους και ήταν στο ρεπερτόριό του εδώ και καιρό, αλλά και το κομμάτι του Μάνου Χατζιδάκι«Θάλασσα Πλατιά», το οποίο ο Christian ήξερε από μωρό το από ένα album των γονιών του με τη Νάνα Μούσχουρη, «Είναι ένα τραγούδι με το οποίο μεγάλωσε κάθε Έλληνας».

Ο Christian μόλις είχε ακούσει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Life Goes On» σε μια εκδοχή της Shirley Bassey όταν ένας Έλληνας φίλος έχασε τον πατέρα του: «Δεν τον πήρα τηλέφωνο γιατί τα ελληνικά μου δεν ήταν τόσο καλά, αλλά του έστειλα μια demo έκδοση που ηχογράφησα στο σπίτι. Με πήρε τηλέφωνο και με ευχαρίστησε πολύ». Και μετά υπάρχει η αγαπημένη διασκευή του Christian στο album, το «A Woman Like You». “Ακόμα ένα από τα αγαπημένα μου ρεμπέτικα τραγούδια. Η μελωδία, οι στίχοι, η στάση. Ήθελα να φέρω το τραγούδι από τα 30s, από το ρεμπέτικο και το ελληνικό blues, σε ένα νέο περιβάλλον».

“Η “Καλή Ελπίδα” («Good Hope») είναι μια από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις μας στη ζωή. Ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη δουλειά ίσως, μια ωραία οικογένεια ή οτιδήποτε πραγματικά. Η ελπίδα με κρατάει!”, εξηγεί στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε. “Θα μπορούσες να πεις ότι η Ελλάδα είναι το “Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας” για εμένα γιατί θα ήθελα να κάνω μουσική, να παίζω και να γράφω μουσική, να κάνω συναυλίες και όλα αυτά έχουν σχέση με την Ελλάδα γιατί εδώ δημιουργήθηκε όλο το album και εδώ το έγραψα. Αν θέλεις να το θέσεις γεωγραφικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η Ελλάδα!”

Art Cover:

Tracklist

Διαβάστε Ξανά

Read Again

Back To Top