skip to Main Content

Νέο Album | Dave Stewart & Thomas Lindsey – Amitié

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17 Ιουλίου 2020
  • Εταιρεία: Bay Street Records
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release
  • Singles από το “Amitié “:
  1. “Liberation” Κυκλοφόρησε: 14 Μαΐου 2020
  2. “Storm Came” Κυκλοφόρησε: 14 Ιουνίου 2020
  3. “Hold On” Κυκλοφόρησε: 25 Ιουνίου 2020
  4. “I Know How You Feel” Κυκλοφόρησε: 16 Ιουλίου 2020

Ο Dave Stewart είναι πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Για τους fans της punk της δεκαετίας του εβδομήντα, ήταν ένας ασταθής κιθαρίστας που γνώρισε τη δόξα μέσω των The Tourists και κυρίως με την επιτυχία τους «I Only Want To Be With You». Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, αυτός και η Annie Lennox δημιούργησαν μερικές από τις πιο δύσκολες επιτυχίες της εποχής μέσω των Eurythmics. Για τους θαυμαστές του Tom Petty, ήταν το ξεχωριστό αυτί του Stewart που μετέτρεψε το “Don’t Come Around Here No More” σε μια τόσο διαχρονική επιτυχία. Και μετά ακολουθούν οι λεγεώνες των fans των Beatles που θα ήθελαν να τον συγχαρούν προσωπικά για τη δουλειά του με τον τραγουδιστή και drummer του συγκροτήματος, Ringo Starr, στις solo δισκογραφικές του δημιουργίες.

Ο Thomas Lindsey, ένας τραγουδιστής με έντονη, διαπεραστική φωνή, ήταν ένα από τα πιο ταλαντούχα “ευρήματα” του. Ο Lindsey με περίσσιο θράσος πλησίασε τον Stewart, παρουσιάζοντάς του το ταλέντο του στην ερμηνεία, τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που είχε για ένα στυλ μουσικής κοντά στην καρδιά του κιθαρίστα… ωστόσο δε γούσταρε καθόλου τα ταξίδια και αυτό ήταν ένα μεγάλο μειονέκτημα.

«Αυτό έγινε πριν από έξι, επτά χρόνια», λέει ο Stewart. «Μερικές φορές παίζω στο The Troubadour στο Λος Άντζελες. Το ονομάζουμε ‘Dave Stewart and Friends’. Τον κάλεσα να τραγουδήσει, κι έτσι εμφανίστηκε για τρία νούμερα. Όλοι έμειναν άφωνοι! Αλλά μου είπε ότι ήταν η πρώτη του φορά σε αεροπλάνο – πρώτη φορά που έφευγε από τη Λουιζιάνα! Έτσι, είπα ότι θα μπορούσα να του στείλω μερικές ιδέες, και δεν θα χρειαζόταν να φύγει από το σπίτι της μαμάς του. Κάναμε ένα album πριν από μερικά χρόνια με τον τίτλο ‘Spitballin’. Κάναμε αυτό που έκαναν όλοι στην καραντίνα πριν από την καραντίνα”.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η τεχνολογία πλέον επιτρέπει κάθε είδους συνεργασία και ο Lindsey, αγνός, προφητικός και ισχυρός όπως είναι, είναι ένας καλλιτέχνης που αξίζει να ανακαλύψετε.

Η κανονικότητα, η οικειότητα και η αξιοπιστία σπάνια δημιουργούν καλές τέχνες. Ο Stewart, συζητώντας τους κινδύνους συμμόρφωσης, βρίσκει παρηγοριά στο να κάνει τα πράγματα με έναν περίεργο τρόπο. “Το «Lord Save Us Today» γράφτηκε πριν από την παρούσα κατάσταση. Ο Thomas πειραματιζόταν με αυτές τις φωνητικές νότες, με τις οποίες έπρεπε να ασχοληθώ στην κιθάρα. Έπρεπε να τις κόψω. Νομίζω ότι έγραψε όλους τους στίχους σε αυτό το άλμπουμ αλλά συνεχώς στέλναμε ο ένας στον άλλον ιδέες. Άλλες φορές, θα του έστελνα κάτι πλήρως διαμορφωμένο για να εργαστεί. Εγώ έπαιζα dobro σε διαφορετικά ξενοδοχεία: στο Παρίσι και στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο επίσης”.

Το album, ένα κομψό πορτρέτο παλιών φιλιών, γεννήθηκε από τις συνομιλίες, τις ασυμβατότητες και τις τηλεφωνικές κλήσεις που ένωσαν αυτούς τους δύο απίθανους συνεργάτες. Ο Lindsey, που δεν είναι γεννημένος ταξιδιώτης, αντισταθμίζει την κατάσταση μεταφέροντας τους ακροατές από τη «Σύγχρονη Εποχή» στην «Εποχή της Soul». «Το ονομάζουμε blues, αλλά είναι περίεργο blues», παραδέχεται ο Stewart. «Αλλά για το iTunes ή κάτι τέτοιο, το album είναι σε αυτή την κατηγορία. Κατάγομαι από το Βορρά, λίγο έξω από τη Σκωτία. Υπάρχει το Newcastle και είμαι έξω από το Newcastle, Sunderland. Με ενδιέφερε να παίξω slide guitar και dobro. Ομοίως, στην Ιρλανδία, είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν αυλοί uilleann. Οι συγχορδίες και οι αντιστροφές συνδέονται στενά με την ινδική μουσική, την αφρικανική μουσική και ακόμη και τα πρώιμα blues. Έτσι, όταν οι άνθρωποι λένε ότι στη Βόρεια Αγγλία και στην Ιρλανδία γουστάρουν τα blues και λένε ότι γι’ αυτό ευθύνεται ο κρύος καιρός, αυτό δεν είναι αλήθεια. Βράζει ζεστό στο Μισισιπή! Νομίζω ότι είναι επειδή αυτά τα μέρη ήταν φτωχά. Μέρη όπως το Βερολίνο, το Λίβερπουλ, η Αβάνα, το Δουβλίνο, το Μέμφις. Μέρη με διοχετευμένη ιστορική ανησυχία”.

Στο εν λόγω album, η φιλία, η συνεργασία και το πάθος είναι βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την παραγωγή της υπέροχης μουσικής του. “Το “Amitié” φτιάχτηκε από την άνεση της φιλίας. Είναι πολύ περισσότερο από ένα επαγγελματικό έργο, είναι βαθιά προσωπικό. “Είναι μια γαλλική λέξη, αλλά “amitié” σημαίνει επίσης “φιλία” στην κρεολική γλώσσα. Παντρεύτηκα πριν από είκοσι χρόνια, νομίζω κάπου τόσο ήταν. Ήταν μια μικρή, ιδιωτική συγκέντρωση ανθρώπων. Ενδιαφέρουσα ομάδα: Dennis Hopper, Bono και The Edge. Ο Liam από τους Oasis ήταν εκεί! Στη συνέχεια, ο Bono μιλά για τον Brendan Behan – «Η φιλία είναι υψηλότερη από την αγάπη». Και τότε όλοι αρχίζουν να παίζουν αυτό, τραγουδώντας «η Φιλία είναι υψηλότερη από την αγάπη» για σαράντα πέντε λεπτά. Ο Thomas μίλησε για όλους τους ανθρώπους που ήταν μαζί του κατά καιρούς. Δεν ξέρω αν το album είναι πρωτότυπο, δεν σκεφτήκαμε να γράψουμε κάθε τραγούδι για τη φιλία, αλλά είναι σίγουρα το θέμα του. Τραγούδια όπως το “Brothers In Arms” αφορούν αυτό το θέμα. Είπαμε επίσης ότι δεν μπορείτε να είστε ο καλύτερος φίλος κάποιου εάν δεν είστε πρώτα καλύτεροι φίλοι με τον εαυτό σας. Είναι ένα παλιό κλισέ, γιατί είναι αλήθεια. Ακριβώς όπως δεν μπορείς να αγαπάς κάποιον αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, πρέπει να είσαι καλύτερος φίλος με τον εαυτό σου. Και πώς γίνεστε καλύτεροι φίλοι με τον εαυτό σας;”

Ο ενθουσιασμός του Stewart για τη μουσική, ιδίως σε αυτό το εξαιρετικό έργο, είναι αμείωτη. Τα κυριότερα σημεία του album περιλαμβάνουν το δυναμικό “Storm Came”, το υπνωτικό “Liberation” και το πραγματικά συγκινητικό “Finding Freedom”.

Art Cover:

Tracklist:

1.Storm Came 2:18

2. Turn Me Around 2:43

3. Last Night 1:56

4. Hold On 4:42

5. Liberation 4:47

6. I Know How You Feel 2:35

7. Finding Freedom 2:25

8. Brothers in Arms 4:07

9. Lord Save Us Today 2:07

Playlist

Back To Top