skip to Main Content

Νέο Album | Eminem – Revival

  • Κυκλοφόρησε: 15 Δεκεμβρίου 2017
  • Εταιρεία: Aftermath, Shady, Interscope
  • Μορφή: CD, digital download
  • Παραγωγή: Dr. Dre (exec.), Rick Rubin, Eminem, Skylar Grey, Mr. Porter, Alex da Kid
  • Singles από το “Revival”:
  1. “Walk on Water” Κυκλοφόρησε: 10 Νοεμβρίου 2017
  2. “River” Κυκλοφόρησε: 15 Δεκεμβρίου 2017

Ο Eminem, ο πιο εμπορικός rapper όλων των εποχών, επέστρεψε με το νέο του album “Revival”, το πρώτο του album μετά από τέσσερα χρόνια. Το νέο LP αποτελείται από 19 τραγούδια, που αφουγκράζονται το rock, το gospel, το pop και, φυσικά, το hip-hop με τους σκληρούς στίχους. Οι στίχοι του Eminem έχουν ακόμα βάση φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας ή της προσωπικής του ζωής και την παραγκωνιστική, δολοφονική, πολιτικά συνειδητή, ανεξέλεγκτη, λαμπερή έως οριακή μετάνοια, μερικές φορές όλα μέσα στο ίδιο τραγούδι. Ραπάρει επάνω από beats της “χρυσής εποχής” σε παραγωγή του Rick Rubin και τα ανακατώνει με μπαλάντες και μελαγχολικούς ρυθμούς πιάνου από τον πολυετή συνεργάτη Alex da Kid. Συνεργάζεται με τοπικά γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Phresher καθώς και παγκόσμια αστέρια όπως η Beyoncé, η Pink, ο Ed Sheeran και η Alicia Keys. Με όλα αυτά ως “όπλα”, ο Eminem παραμένει πρόθυμος να πείσει τους ακροατές ότι είναι ακόμα στην κορυφή του παιχνιδιού.

To “Revival” ολοκληρώνει την τριλογία των albums του Eminem, που ξεκίνησε από το “Relapse” του 2009 και το “Recovery” του 2010, ωστόσο δεν παίρνει τη σκυτάλη από αυτά καθώς είναι η πρώτη κυκλοφορία του μέσα σε τέσσερα χρόνια μετά από το “The Marshall Mathers LP 2” του 2013.

Ο ίδιος καλλιτέχνης, ο οποίος κάποτε τοποθετούσε τον εαυτό του ανάμεσα στους πιο ντόμπρους και απότομους της αμερικανικής pop κουλτούρας, ένας άνθρωπος που ήταν εδώ για να ξεμπροστιάσει τις μεγαλύτερες υποκρισίες της, είναι πλέον κι αυτός ένας από τους ερμηνευτές που μανδαλώνει την ίδια αραιωμένη τακτική της pop μουσικής που αρχικά θεωρούσε τόσο δυσβάσταχτη.

Τώρα, με την άφιξη του “Revival” (όνομα και πράγμα αν αναλογιστούμε τα παραπάνω), ο Eminem έπεσε κι επίσημα σε μια καλλιτεχνική μαύρη τρύπα, όπου οι κριτές του δεν ενδιαφέρονται να μισούν τη μουσική του αρκετά ώστε να το κάνουν πραγματικά θέμα και οι fans του μεγάλωσαν με το να αγαπούν να βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια, να ξεθωριάζει η καλλιτεχνική υπεροχή του και να κατευθύνεται σιγά-σιγά προς το σκοτάδι. H προώθησή του ήταν βασισμένη αποκλειστικά στο πρώτα single του album “Walk On Water” με την συμμετοχή της Beyonce και στο promotional single, “Untouchable”, ο Eminem φαίνεται να παρουσιάζει μια πιο αντανακλαστική πλευρά του εαυτού του, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει τη δική του “στρατιά” από υποστηρικτικούς καλλιτέχνες που προκαλεί εξ αρχής ένα δισταγμό στο να πατήσει κανείς το “play”!

Το πρώτο highlight του album είναι το αρχικό του single. Το προαναφερθέν, “Walk on Water”, με την Beyoncé, φαινόταν εξαιρετικά ελπιδοφόρο όταν κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες. Ο Eminem είναι ενδοσκοπικός, συναισθηματικά ειλικρινής και παραθέτει τις καλύτερες επιδόσεις σε μπαλάντα του μετά από το “Stan”. Με το “Like Home” (στο οποίο συμμετέχει η Alicia Keys) παγιδεύει την πιο έντονη κριτική του ενάντια στον πρόεδρο Trump -τον αποκαλεί ακόμα και Χίτλερ- αν και μας μπερδεύει λίγο δεδομένης της ιστορίας του σχετικά με την αντι-LGBTQ ιδεολογία του. Το “Remind Me” από την άλλη τείνει να θεωρηθεί μια από τις πιο ατυχείς επιλογές για την ένταξή του στο tracklist. Σε παραγωγή του Rick Rubin, χρησιμοποιεί το κλασσικό άσμα των Joan Jett & the Blackhearts, “I Love Rock & Roll” ως δεκανίκι, για να εξαπολύσει μερικούς από τους πιο μισογυνιστικούς στίχους που έχει γράψει ποτέ. Γράφοντας σε πρώτο πρόσωπο με περίσσια δηθενιά και βαρβατίλα, οι στίχοι του τραγουδιού φαίνεται πως ερμηνεύονται από έναν ερεθισμένο ψευτόμαγκα που την πέφτει στις γυναίκες μέσα σε ένα μπαρ.

Όσο για τις υπόλοιπες, πολυσυζητημένες συνεργάτες του δίσκου, είναι μάλλον οι φωνές που διατηρούν περισσότερο μια κάποια αίγλη στο δημιουργικό του ταλέντο προσφέροντας καταφύγιο για τον έρμο τον ακροατή όμως και πάλι αυτό δεν αφορά όλες τις συμμετοχές. Για παράδειγμα το “Chloraseptic” με τον Phresher, το “Need Me” με την P!nk και το “River” με τον Ed Sheeran προσφέρουν τις απαραίτητες στιγμές ανάπαυσης μέσα στη σύγχυση του Mathers. Εν τω μεταξύ, η Skylar Gray είναι μάλλον άχρωμη στο “Tragic Endings” -κι ας ελπίζαμε πως θα ήταν μια από τις συμμετοχές που ίσως να μας το έσωζαν λιγάκι δεδομένης της πρότερης επιτυχημένης χημείας τους σε παλιότερες συνεργασίες τους- , η ενέργεια της Kehlani μοιάζει να σπαταλιέται άσκοπα στην χωρίς συναίσθημα, μπαλάντα “Nowhere Fast” και οι Χ Ambassandors καθιστούν το τραγούδι “Bad Husband” που έγραψε ο Em για την πρώην σύζυγό του Kimberly Scott, απλά ανυπόφορο.

Σε κάποια σημεία, ψάχνει βαθιά στα χειρότερα χαρακτηριστικά του, όπως συνήθως, ωστόσο αυτό που κάποτε κατάφερνε και απέδιδε αστεία και σατιρικά έχει από καιρό μετατραπεί σε αναγκαστικό και απωθητικό.

Art Cover:

Tracklist:

1. “Walk on Water” (feat. Beyoncé) 5:04

2. “Believe” 5:15

3. “Chloraseptic” (feat. Phresher) 5:01

4. “Untouchable” 6:10

5. “River” (feat. Ed Sheeran) 3:41

6. “Remind Me (Intro)” 0:26

7. “Remind Me” 3:45

8. “Revival (Interlude)” 0:51

9. “Like Home” (feat. Alicia Keys) 4:05

10. “Bad Husband” (feat. X Ambassadors) 4:47

11. “Tragic Endings” (feat. Skylar Grey) 4:12

12. “Framed” 4:13

13. “Nowhere Fast” (feat. Kehlani) 4:24

14. “Heat” 4:10

15. “Offended” 5:20

16. “Need Me” (feat. Pink) 4:25

17. “In Your Head” 3:02

18. “Castle” 4:14

19. “Arose” 4:34

Playlist:

Back To Top