skip to Main Content

Νέο Album | GHOST – IMPERA

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11 Μαρτίου 2022
  • Εταιρεία: Loma Vista Recordings
  • Παραγωγή: Klas Åhlund
  • Μορφή: CD, κασέτα, LP, Digital Release
  • Singles από το “IMPERA”:
  1. “Hunter’s Moon” Κυκλοφόρησε: 30 Σεπτεμβρίου 2021
  2. “Call Me Little Sunshine” Κυκλοφόρησε: 20 Ιανουαρίου 2022
  3. “Twenties” Κυκλοφόρησε: 2 Μαρτίου 2022

H κορυφαία μπάντα του θεατρικού hard rock, GHOST, από τη Σουηδία, επιστρέφει με το 5ο studio album της με τίτλο “IMPERA”. Το album συμπεριλαμβάνει το τραγούδι “Hunter’s Moon”, που αποτελεί το 4ο στη σειρά Νο.1 τραγούδι της μπάντας στο alternative rock ραδιόφωνο και το οποίο είχε συμπεριληφθεί στην ταινία τρόμου “Halloween Kills”. Την παραγωγή του album έκανε ο Klas Åhlund και τη μίξη ο Andy Wallace.

Ο Tobias Forge δηλώνει ότι άντλησε την έμπνευσή του για το τελευταίο album των Ghost από το “The Rule of Empires”, ένα βιβλίο για τις αυτοκρατορίες. Χωρίς εκπλήξεις, λέει ότι το “Impera” αναφέρεται «στην άνοδο και τελικά στις αναπόφευκτες αποτυχίες και πτώσεις των αυτοκρατοριών». Ενώ το “Impera” δεν αποτελεί ούτε ένα concept album ούτε κάθε τραγούδι του αφορά αυστηρά τις αυτοκρατορίες, υπάρχει άφθονος κοινωνικός σχολιασμός -αν κάνετε τις συνδέσεις- και μια συνολική αίσθηση εξέτασης και αμφισβήτησης της τρέχουσας θέσης μας στον πολιτισμό.

Το τραγούδι που ανοίγει το album, το “Imperium” ορίζει το σύνολό του. Η ακουστική κιθάρα δίνει τη θέση της στην ηλεκτρική κιθάρα και θυμίζει αυτά τα είδη των εναρκτήριων ορχηστρικών κομματιών σε metal albums της δεκαετίας του ’80. Το “Kaisarion” ξεκινάει με ένα μακρύ φωνητικό θρήνο και ένα pick slide που ενισχύει  τις arena rock συνδέσεις, αλλά το τραγούδι είναι πιο βαθύ από όσο φαίνεται. “Kaisarion” ονομάζεται το κτίριο στο οποίο δολοφονήθηκε η Αιγύπτια φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος και διανοούμενη Υπατία. Ο Forge εξηγεί ότι «τη σκότωσαν επειδή ήταν μια γυναίκα που ασκούσε τα δικαιώματά της ως ανθρώπινο ον για να διαδώσει κάποιο είδος σοφίας που δεν είναι σύμφωνο με ένα σωρό θυμωμένους άντρες».

Η πιάνο/synth εισαγωγή του “Spillways” ακούγεται σαν το αδερφάκι του “Runaway” των Bon Jovi. Αλλά μην ξεγελιέστε. Οι Ghost εισχωρούν κρυφά σε πιο σκοτεινά μονοπάτια. Το “Call Me Little Sunshine” ξεκινάει με έναν πιο βαρύ και διασκεδαστικό ήχο. Έτσι δεν πρέπει να είναι ο διάβολος; Κρυμμένο και τυλιγμένο σε κάτι που φαίνεται αθώο και ιντριγκαδόρικο αλλά όχι επικίνδυνο; Ύπουλο. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι επίσης ένα απόσπασμα από τον Aleister Crowley, έτσι αυτή η φαινομενικά αβλαβής μελωδία είναι γεμάτη από απόκρυφες αναφορές. Το “Impera” ακούγεται αναγνωρίσιμο και αναμφισβήτητα εμπορικό. Τι άλλο θα περίμενες από έναν frontman που δημιούργησε την οπτική περσόνα του Papa Emeritus εμπνευσμένη από ένα μείγμα King Diamond, Καθολικισμού και Dia De Los Muertos (Η Ημέρα των Νεκρών);

Το album βυθίζεται λίγο με το “Hunter’s Moon”. Η αποδοχή της προσφοράς για δημιουργία ή παροχή ενός τραγουδιού για ένα soundtrack είναι γενικά μια καλή κίνηση καριέρας και σίγουρα πολλοί θαυμαστές των Ghost είναι χαρούμενοι που το “Impera” περιλαμβάνει αυτό το τραγούδι. Το “Watcher in the Sky” συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο φέρνει στο νου λίγο πιο σκοτεινές στιγμές από τη δεκαετία του 80 ή των early 90’s. Το ιδιόμορφο «Twenties» συζητά την πορεία της τρέχουσας δεκαετίας μας και προβλέπει ότι θα «φιλάμε τα πόδια του κυβερνήτη» και «θα αλέθουμε σε ένα σωρό λεφτά». Ωστόσο, ο στίχος «θα τους αρπάξουμε όλους από τα χου-χα τους» με την αναφορά της σε έναν συγκεκριμένο πρώην Αμερικανό πρόεδρο, προβλέπει ξεκάθαρα τη δύσκολη δεκαετία που εξελίσσεται. Μάλλον ένα Ghost-album δεν είναι το καλύτερο μέρος για να αναζητήσετε ελπίδα.

Το album ξαναρχίζει μια πιο δυνατή πορεία με το επόμενο τραγούδι. Το “Darkness at the Heart of My Love” είναι μια υπέροχη δυναμική μπαλάντα που κάνει νεύμα ακόμη και στους Beatles με τη φράση “love is all you need”. Ένα όμορφα κατασκευασμένο τραγούδι, το «Griftwood» θέτει διάφορα πνευματικά ερωτήματα (η φράση «I will not back down» είναι σκόπιμη αναφορά στον Tom Petty;). Το δεύτερο instrumental “Bite of Passage” οδηγεί το album πιο κοντά στο “Respite on the Spitalfields”. Η βασική γραμμή κιθάρας θυμίζει το “Hysteria” των Def Leppard. Ο Forge έχει δηλώσει ότι οι Def Leppard είναι μία από τις κύριες επιρροές στη σύνθεση τραγουδιών στο “Impera”. Ενώ οι Ghost μπορεί να κλίνουν (λίγο) περισσότερο σε αυτούς τους pop και rock ήχους της δεκαετίας του ’80 σε σχέση με τους προηγούμενους δίσκους, οι Ghost δεν το κράτησαν ποτέ μυστικό. Οι προηγούμενες κυκλοφορίες περιέχουν διασκευές από τους ABBA, Depeche Mode, Eurthymics και Pet Shop Boys.

Το “Impera” επιτυγχάνει μια απολαυστική ισορροπία μεταξύ του νέου και του γνώριμου. Μπορεί να μην είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτόν τον ήχο και η απαλότητα ή το ξεπούλημα που μπορεί να πιστεύουν ότι υιοθετούν από αυτούς τους κλασικούς ήχους. Ωστόσο, όταν οι μπάντες δεν κάνουν ποτέ κάτι νέο, βαριούνται. Όταν ένα συγκρότημα βαριέται τον εαυτό του, αυτό φαίνεται στη μουσική του, και τότε βαριόμαστε κι εμείς μαζί τους. Έτσι τα είδη μπαγιατεύουν και πεθαίνουν. Είτε το αγαπάτε είτε όχι, το “Impera” σίγουρα δεν διαπράττει το θανάσιμο αμάρτημα της ανίας!

Art Cover:

Playlist

Back To Top