skip to Main Content

Νέο Album | Greta Van Fleet – The Battle At Garden’s Gate

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Απριλίου 2021
  • Εταιρεία: Lava/Republic
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release
  • Singles από το “The Battle at Garden’s Gate”:
  1. “My Way, Soon” Κυκλοφόρησε: 9 Οκτωβρίου 2020
  2. “Age of Machine” Κυκλοφόρησε: 4 Δεκεμβρίου 2020
  3. “Heat Above” Κυκλοφόρησε: 10 Φεβρουαρίου 2021
  4. “Broken Bells” Κυκλοφόρησε: 19 Μαρτίου 2021

Οι τρεις πρώτες κυκλοφορίες των Greta Van Fleet “χτύπησαν” τη μουσική βιομηχανία σαν αστραπές της κλασσικής rock σκηνής. Τα EPs “Black Smoke Rising” και “From the Fires”, άνοιξαν το δρόμο για το υπέροχο ντεμπούτο album τους “Anthem Of The Peaceful Army”, με το οποίο το κουαρτέτο έγινε από το πουθενά, μια επώνυμη διαχρονική μπάντα που άρπαξε το mainstream ενδιαφέρον με μια αμεσότητα που δεν φαινόταν πλέον από την θολή ακμή του είδους. Φυσικά, υπήρχαν πολλοί που άσκησαν κριτική σχετικά με την αυθεντικότητα τους, που βασίζεται σε αλγόριθμους, φετιχισμό της boomer μουσικής και απόλυτη λογοκλοπή, αλλά η παλίρροια της υπεροχής τους στις ζωντανές εμφανίσεις τους αλλά και η old-school rock-soul, ήταν αρκετά για απαντήσουν σχετικά με το ερώτημα “αν αυτό το συγκρότημα ήρθε για να μείνει”. Θέλετε άλλη μια απόδειξη; Οι Greta Van Fleet απαντούν με το δεύτερο studio album τους που μόλις κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο “The Battle at Garden’s Gate”.

Δυόμισι χρόνια -μια παγκόσμια περιοδεία αλλά και πανδημία- μετά, είναι εύκολο να αναρωτηθούμε αν η νεανική χαλαρή και ελαφριά ηλεκτρική ενέργεια των GVF μπορεί να έχει αλλοιωθεί από τη μουσική βιομηχανία. Το “The Battle at Garden’s Gate”, ωστόσο, είναι εδώ να “ξεδιψάσει” και τους πιο απαιτητικούς του είδους αλλά και να τους βάλει κατευθείαν στην “πρώτη γραμμή”.

Από το λαμπερό organ, τα δυνατά drums και το κιθαριστικό riff του “Heat Above” που ανοίγει το tracklist, οι GVF βρίσκονται ευθύς σε μια άνετη περιοχή, ατενίζοντας με έναν εύκολο ρυθμό τον ευρύ ορίζοντα, καθώς ο Josh Kiszka ανταποκρίνεται σε αυτό με το απέραντο φωνητικό μεγαλείο του -κι ας το συγκρίνουν πολλοί με εκείνο του Robert Plant των Zepp-. Οι δυναμικές κιθάρες του “My Way, Soon”, αντισταθμίζουν με μια ρετρό αισθητική τη νεανική ανάγκη τους να ροκάρουν κι ας βρίσκονται ακόμη στις αρχές της 2ης δεκαετίας τους ηλικιακά. Το επικό “Broken Bells”, εν τω μεταξύ, οδηγεί στις παλιές συγκρίσεις με τους Led Zeppelin, αναπτύσσοντας μέσα σε έξι λεπτά έντονους ήχους εγχόρδων, μυθικές εικόνες και ένα εξωφρενικό σόλο κιθάρας, στοιχεία που θυμίζουν αναπόφευκτα το “Stairway To Heaven”.

Τα λίγα επιπλέον χρόνια και χιλιόμετρα στις πλάτες τους, εκδηλώνονται περισσότερο με ένα αυξανόμενο φιλοσοφικό βάθος, καθώς τραγούδια όπως το “Built By Nations”, το proggy masterclass “Age Of Machine” και η power-ballad “Light My Love” μας προκαλούν να αναρωτηθούμε σχετικά με θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογική εξάρτηση και το ίδιο το νόημα της ζωής. Η μετακίνηση του συγκροτήματος προς τα νότια της Αμερικής και πιο συγκεκριμένα προς τη φημισμένη μουσική πόλη του Nashville, τους κάνει να φαίνονται πως μόλις άρχισαν να “υφαίνουν” αντίστοιχες μουσικές υφές προς τη μεριά της desert rock, της country και της Americana, σε τραγούδια όπως το “Tears Of Rain” και “Stardust Chords”.

Τελικά, αν κρίνουμε από τον τίτλο του δίσκου -ένα τίτλο που θα μπορούσε να έχει επινοήσει ο Tolkien-, τα art-covers μέχρι κάποια εκκεντρικά τραγούδια όπως το “Caravel” (που πήρε τον τίτλο του από έναν τύπο Πορτογαλικού πλοίου) και το “The Barbarians”, το “The Battle At Garden’s Gate” απαιτεί ένα είδος μη κυνικής προσέγγισης, από πριν το διαδίκτυο ανοίξει το “Κουτί της Πανδώρας”. Φυσικά οι Greta Van Fleet δεν προσφέρουν τίποτα καινοτόμο ή πρωτότυπο, και μεγάλο μέρος της έκκλησής τους προέρχεται σίγουρα από την όρεξη των ακροατών για απλούστερες μουσικές στιγμές που σκοπό έχουν μόνο να αναζωπυρώσουν τη κλασσική rock σκηνή. Αφεθείτε λοιπόν σε αυτό το ψυχεδελικό κάλεσμα που έρχεται μέσα από τα “Trip The Light Fantastic”, ή στα εντυπωσιακά εννέα λεπτά του “The Weight Of Dreams”, που κλείνουν το album αφήνοντάς μας με μια ελπίδα παραπάνω για ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον.

Art Cover:

Playlist

Back To Top