skip to Main Content

Νέο Album | IDLES – TANGK

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Φεβρουαρίου 2024
  • Εταιρεία: Partisan
  • Μορφή: CD, Digital Release
  • Παραγωγή: Mark Bowen, Nigel Godrich, Kenny Beats
  • Singles από το “TANGK”:
  1. “Dancer” | Κυκλοφόρησε: 18 Οκτωβρίου 2023
  2. “Grace” | Κυκλοφόρησε: 6 Δεκεμβρίου 2023
  3. “Gift Horse” | Κυκλοφόρησε: 16 Ιανουαρίου 2024

Οι IDLES κυκλοφόρησαν το νέο τους studio album, “TANGK”!

Στο πέμπτο τους album, το συγκρότημα του Ηνωμένου Βασιλείου, IDLES, επιστρατεύει τους Nigel Godrich και Kenny Beats για έναν πιο ομαλό, πιο απαλό rock δίσκο που εξακολουθεί να εκτοξεύει τα ερωτικά του τραγούδια από ένα κανόνι.

Ο Joe Talbot αντιμετωπίζει τον έρωτα σαν μια λέξη με τέσσερα γράμματα – που προορίζεται για να φωνάξει, δυνατά, σαν ένα χτύπημα στο κεφάλι. “Look at the card I bought/It says ‘I love you”, έλεγε ο frontman των Idles στο “Joy as a Act of Resistance” του 2018. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η δική του εμπειρία ζωής -η γέννηση ενός παιδιού, ένα διαζύγιο, μια νέα σχέση- απλώς ενέτεινε το νόημα της λέξης και αποκάλυψε τη δύναμη που έχει στις σχέσεις μας. Ενώ ισχυρίζεται ότι κάθε τραγούδι των Idles είναι τελικά για την αγάπη, οδηγώντας στο πέμπτο album της μπάντας του Μπρίστολ, “TANGK”, ο Talbot εστίασε στο θέμα, διαβάζοντας την πανίσχυρη πραγματεία του 2000 “All About Love” του Bell Hooks. Αλλά εκεί που ο Hooks γράφει: “Για να ανοίξουμε τις καρδιές μας πληρέστερα στη δύναμη και τη χάρη της αγάπης, πρέπει να τολμήσουμε να αναγνωρίσουμε πόσο λίγα γνωρίζουμε για την αγάπη τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη”, ο Talbot προσεγγίζει το θέμα με μια τυπικά ευρεία αίσθηση εξουσίας και αγανάκτησης. Στο “TANGK”, οι Idles εξομαλύνουν τα πιο τραχιά άκρα τους, καθώς εξερευνούν την αγάπη σε όλες τις πτυχές της -θα ήταν ο πιο ζεστός και μελωδικός δίσκος τους μέχρι σήμερα, αν μόνο ο Talbot μπορούσε να ξεφύγει από το δρόμο του.

Γράφοντας για το πιο πρόσφατο album των Idles, το “Crawler” του 2021, ο Stuart Berman αναρωτήθηκε εάν, μετά από μερικές λανθασμένες εκκινήσεις σε ένα κατά τα άλλα σκοτεινό και οδηγικό album, θα μπορούσαν να πάνε “full Kid A” και να κάνουν το φιλόδοξο άλμα σε ένα πιο πειραματικό ήχος. Το συγκρότημα φαίνεται ότι έλαβε κυριολεκτικά την πρότασή του, επαναλαμβάνοντας τον μάγο του στούντιο Nigel Godrich για να γίνει συμπαραγωγός του “TANGK” μαζί με τον Kenny Beats, ο οποίος σχημάτισε μια απίθανη συνεργασία με το συγκρότημα στο δίσκο του 2020 “Ultra Mono”, και τον κιθαρίστα των Idles, Mark Bowen. Οι συνδυασμένες επιρροές κάθε συνεργάτη – τα σφιχτά προγραμματισμένα τύμπανα του Kenny Beats, η έμφαση του Godrich στη μελωδία και τους αναλογικούς βρόχους ταινίας – αναμιγνύονται εκπληκτικά καλά λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό υπόβαθρο των παραγωγών. Στο “Gift Horse”, μια μπασογραμμή που θρυμματίζει, δίνει τη θέση της σε ένα τύμπανο που ταιριάζει με τον κομψό, μυώδη ρυθμό του ιππικού θέματός του, βρίσκοντας ένα φωσφορίζον μέσο μεταξύ της ατσάλινης electronica και του post-punk. Το “Grace” στρώνει αντηχώντας synths πάνω από γνωστές μελωδίες ντραμς και μπάσου, προσδίδοντας μια φασματική, σχεδόν άπιαστη ποιότητα στο τραγούδι που αντηχεί ο Talbot καθώς αγγίζει ένα λεπτό φαλτσέτο. Για να μην νομίζετε ότι οι Idles δεν έχουν επίγνωση αυτού του πιο ήπιου τρόπου λειτουργίας, το video για το “Grace” είναι ένα remake πλάνο-προς-πλάνο του “Yellow” των Coldplay με έναν ψεύτικο Chris Martin.

Στους Idles, ο Godrich είδε ένα συγκρότημα που μπορούσε να διαμορφώσει, απαλά, στην εικόνα του: “Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δω πώς θα μετέφραζαν αν ήταν λίγο πιο μουσικοί, αν τραγουδούσαν περισσότερο”, είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξη. Πράγματι, ο δίσκος ανοίγει με ένα πιάνο, ντραμς με επένδυση και την ανάγλυφη κορώνα του Talbot, που φέρνει στο μυαλό τον Chris Martin. Ίσως αντίθετα για έναν frontman γνωστό για τους βρυχηθμούς, είναι ότι πιο εκφραστικό έχει ακουστεί. Στο “A Gospel”, ένα τραγούδι που ξεκίνησε αρχικά ως ένα demo iPhone από τον Bowen, πιάνο και κυματιστά έγχορδα συνοδεύουν τα έξυπνα φωνητικά του Talbot, βρίσκοντας μια απαλότητα εξίσου ισχυρή συναισθηματικά με το πιο άγριο ουρλιαχτό του. Το πιο κοντινό “Monolith” ζωντανεύει με ένα θολό synth και ένα λεπτό, τρέμουλο φωνητικό από τον Talbot. Αλλά εδώ, καθώς η φωνή του λιώνει σε ένα σαξόφωνο που τρίζει, έχουμε μείνει με μια ιμπρεσιονιστική ματιά, μια ματιά που παραμένει μετά την τελευταία νότα του Talbot.

Ωστόσο, ακόμη και η επιρροή του Godrich δεν μπορούσε να ταρακουνήσει το συγκρότημα των χειρότερων συνηθειών του. Ο βετεράνος παραγωγός ήταν “έκπληκτος και αφοπλισμένος” όταν ανακάλυψε το ανορθόδοξο στυλ γραφής του Talbot, που ήταν πιο κοντά σε ένα rap cypher παρά σε rock frontman, να έρχεται στο στούντιο χωρίς στίχους, αντί να προτιμά να κάνει riff ζωντανά στο μικρόφωνο. Ο Talbot σκέφτηκε να γράψει πριν από τις συνεδρίες τους, αλλά αποφάσισε ότι ήταν “χαζομάρες”. Ως αποτέλεσμα, ο δίσκος πρέπει να λειτουργήσει γύρω από τους πιο βομβιστικούς αυτοσχεδιασμούς του. Υπάρχουν οι παρεμβολές του “Fuck the king” στο τέλος του “Gift Horse”, το άβολο σχήμα ομοιοκαταληξίας του “Freudenfreude” (μια γερμανική λέξη που είναι το αντίθετο του schadenfreude, ουσιαστικά μοιάζει με χαρά για την επιτυχία των άλλων) με “χαρά στη χαρά”, στο “Pop Pop Pop” και το πιο κραυγαλέο, το αδέξιο ρεφρέν στο “Hall & Oates”, μια ωδή στη διαρκή φιλία που ανταγωνίζεται το ξεκάθαρο single του γιου του Drake, Adonis στην επανάληψη του “My man”. Πρόσθετα φωνητικά από τους James Murphy και Nancy Whang των LCD Soundsystem στο “Dancer” πνίγονται από τα χοντροκομμένα φωνητικά του Talbot, που παραπέμπουν σε ταυρομαχία περισσότερο από αίθουσα χορού.

Art Cover:

Playlist

Back To Top