skip to Main Content

Νέο Album | J-Hope – Jack in the Box

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Ιουλίου 2022
  • Εταιρεία: Big Hit
  • Μορφή: CD, Digital Release
  • Παραγωγή: Evan, Ghstloop, Brasstracks, Clams Casino, Scoop Deville, Pdogg, Dem Jointz
  • Singles από το “Jack in the Box”:
  1. “More” | Κυκλοφόρησε: 1 Ιουλίου 2022
  2. “Arson” | Κυκλοφόρησε: 15 Ιουλίου 2022

Τον Ιούνιο, οι μεγάλοι αστέρες της Κ-Pop, BTS ανακοίνωσαν ότι τα επτά μέλη τους θα επικεντρωθούν περισσότερο στα μεμονωμένα projects τους, εξερευνώντας τις μουσικές τους δυνατότητες solo ως τρόπο ενίσχυσης της συλλογικής τους βάσης. «Νομίζω ότι οι BTS θα γίνουν πιο δυνατοί [με αυτόν τον τρόπο]», είπε ο rapper-τραγουδοποιός-χορευτής, J-Hope όταν το συγκρότημα ανακοίνωσε το επόμενο κεφάλαιο του. Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την κοινή δήλωση των BTS, ο J-Hope γίνεται το πρώτο μέλος τους που κυκλοφόρησε το δικό του πλήρες solo album, ένα concept album 10 τραγουδιών που λυγίζει την καλλιτεχνική του δύναμη, αποτίοντας φόρο τιμής στην αγάπη του για το hip-hop.

Το “Jack In the Box” ανοίγει με μια φωνή που διηγείται, την ιστορία του κουτιού της Πανδώρας, συγκεκριμένα το μέρος όπου η πρώτη γυναίκα της ελληνικής μυθολογίας βρίσκει το τελευταίο στοιχείο στο μυθολογικό της σκεύος: την ελπίδα, που «έδωσε στους ανθρώπους τη θέληση να συνεχίσουν να ζουν μέσα στον πόνο και τη διαμάχη». Μάλιστα ο J-Hope εφηύρε το καλλιτεχνικό του όνομα αυτή την ιστορία.

Ωστόσο το “Jack In the Box” είναι γεμάτο ενδείξεις ότι ο 28χρονος τώρα ξεκινάει το δικό του ταξίδι. Το “MORE”, το πρώτο single του album, είναι μια σκοτεινή rap-rock δημιουργία με στίχους που περιγράφουν πώς οι φιλοδοξίες του J-Hope είναι ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που έχει πραγματοποιήσει με τους BTS. Οι κιθάρες εκρήγνυνται στο ρεφρέν, καθώς φωνάζει, «Χα! Ναι καλά! Γιατί θέλω κι άλλα!». Στο πρώτο μισό του album, σκιαγραφεί τον χρόνο του κύριου χαρακτήρα «στο κουτί» και την ελπίδα να βγει έξω. Αλλά όταν το κουτί ανοίγει στο δεύτερο μισό του album, η ζωή στο εξωτερικό δεν είναι ό,τι φανταζόταν, με το «Arson» -το δεύτερο single του δίσκου- να κλείνει το album με μια ερώτηση που μεταφράζεται σε: «Να σβήσω τη φωτιά/Ή να καώ ακόμα πιο φωτεινά;»

Το album συγκρατείται από αυτή την ένταση και από τον ξεκάθαρο θαυμασμό του J-Hope για το R&B και το hip-hop που κυβέρνησαν το αμερικανικό ραδιόφωνο τη δεκαετία του ’90 και του 2000. Το “What if…” ξετυλίγεται από τους ήχους πιάνου που χρησιμεύουν ως η ραχοκοκαλιά του “Shimmy Shimmy Ya” του Ol’ Dirty Bastard, ενώ το “STOP” έχει μια robo-funk μπασογραμμή και ένα αίσθημα τρόμου που ενισχύεται από τον J-Ηοpe καθώς επαναλαμβάνει τον μονοσύλλαβο τίτλο στο ρεφρέν του. Το “Safety Zone” είναι ένα βελούδινο hip-hop τραγούδι για την αναζήτηση της άνεσης και κάπου εκεί, ο J-Hope επιδεικνύει την εντυπωσιακή αισθαντική ερμηνεία του, που είναι ειδικά κατασκευασμένη για R&B jams.

Το “Jack in the Box” είναι σύντομο -τα 10 τραγούδια του έχουν συνολική διάρκεια περίπου 22 λεπτά- αλλά ισχυρό, με τη μουσική περιέργεια και την επιδεξιότητα του J-Hope στο μικρόφωνο να βοηθά στη δημιουργία ενός καθηλωτικού κόσμου που δείχνει την πραγματική ζωή κάποιου και όχι εκείνη που επιδεικνύει μέσα από πολλές φωτογραφίες. Το πού θα πάνε αυτός και τα άλλα μέλη του συγκροτήματος του από εδώ και πέρα είναι απλά μια εικασία, αλλά το “Jack in the Box” είναι ένα σημάδι ότι η διαδρομή θα είναι γεμάτη από απροσδόκητες στροφές.

Art Cover:

Playlist

Back To Top