skip to Main Content

Νέο Album | Jeff Beck & Johnny Depp – 18

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Ιουνίου 2022
  • Εταιρεία: Deuce Music/Rhino/Warner
  • Μορφή: CD, Digital Release
  • Singles από το “18”:
  1. “Isolation” | Κυκλοφόρησε: 14 Απριλίου 2020
  2. “This is a Song for Miss Hedy Lamarr” | Κυκλοφόρησε: 9 Ιουνίου 2022

Ως ένας από τους πιο σημαντικούς και καινοτόμους κιθαρίστες στην ιστορία της rock, ο Jeff Beck έχει ηχογραφήσει και περιοδεύσει με αρκετούς διακεκριμένους μουσικούς τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Έτσι, δεν ξέρω αν είναι απολύτως ταιριαστό, η πρώτη του ολοκληρωμένη κυκλοφορία μετά από έξι χρόνια να είναι μια συνεργασία με τον… Johnny Depp.

Η θρυλική ιδιοφυΐα των έξι χορδών και ο ηθοποιός τα πήγαν καλά όταν ο Beck έκανε ένα guest στο “Rise”, το album του 2019 από τους Hollywood Vampires (ένα μακροχρόνιο supergroup που συνίδρυσαν οι Depp με τον Alice Cooper και τον Joe Perry των Aerosmith). Τώρα ο Depp και ο Beck αποφάσισαν να φτιάξουν ένα ολόκληρο album μαζί ξεκινώντας το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μάλλον για να σκοτώσουν το χρόνο τους. Αλλά η απόφαση του Depp να κυκλοφορήσει έναν τέτοιο δίσκο τώρα, λίγες εβδομάδες μετά την ετυμηγορία για τη μήνυση συκοφαντικής δυσφήμισης που κατέθεσε εναντίον του η πρώην σύζυγός του Amber Heard, είναι παράξενη και κατά κάποιο τρόπο προσβλητική, ειδικά καθώς το album συγκλίνει σε ένα κλισέ είδος macho rock, που εδώ και καιρό έχει φορτωθεί με έννοιες του σεξισμού.

Με τον τίτλο “18” να λειτουργεί ως ένα νεύμα στην αίσθηση της «πηγής της νιότης» που τους έδωσε το project, το “18” περιέχει 11 διασκευές τραγουδιών από καλλιτέχνες όπως: Beach Boys, John Lennon, Velvet Underground, Killing Joke κ.α., με δύο πρωτότυπα τραγούδια γραμμένα από τον Depp, να συμπληρώνουν το tracklist. Στις περιπτώσεις που η βαρετή κιθάρα του βρίσκεται στο επίκεντρο -όπως σε μελαγχολικές οργανικές ερμηνείες του “Pet Sounds” (Beach Boys, 1966) στα “Don’t Talk (Put Your Head on My Shoulder)” και “Caroline, No,” ή το πρώτο μισό του “What’s Going On” του Marvin Gaye- τα αποτελέσματα είναι προβλέψιμα εύχρηστα. Σε μερικές ατυχείς περιπτώσεις, όπως όταν ο Depp επιχειρεί να ερμηνεύσει φωνητικά το “Ooo Baby Baby” του Smokey Robinson, δεν θα μπορείτε να βρείτε το κουμπί παράκαμψης αρκετά γρήγορα. Δυστυχώς, μια από τις πιο επιτυχημένες μουσικές στιγμές του album είναι επίσης δυνητικά προσβλητική. Είναι μια αναθεώρηση του “Venus in Furs” των Velvet Underground, στο οποίο τα ταλέντα του Beck και του Depp συνδυάζονται για να δώσουν μια ενδιαφέρουσα διασκευή στο κλασικό αυτό τραγούδι. Αλλά όταν ο Depp έχει μόλις βγει από μια δίκη όπου κατηγορήθηκε για κακοποίηση, οι υπόνοιες του αυθεντικού τραγουδιού για S&M και κυριαρχία, μοιάζουν ανατριχιαστικές.

Ο Beck δήλωσε ότι αρχικά τον προσέλκυσε σε αυτό το project, η εντυπωσιακή ποιότητα του τραγουδιού του Depp, στο “Sad Mother Fuckin’ Parade” -ένα πρωτότυπο τραγούδι με βιτριολικούς στίχους που έκαναν πολλούς να το ερμηνεύσουν ως έκφραση του θυμού του Depp προς τον Heard- αλλά μάλλον πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη δημιουργία που ίσως δεν καλύψει τους δικούς του fans. Το άλλο πρωτότυπο του Depp είναι το εξίσου παράξενο. To «This Is a Song for Miss Hedy Lamarr», το αφιέρωμα του στην αείμνηστη ηθοποιό και εφευρέτη που μοιάζει με το «Candle in the Wind».

Ένα μάλλον αμφιλεγόμενο album, που ακόμα και τώρα δεν μπορώ να απαντήσω στο πρότερο ερώτημα μου. Τελικά Jeff, έπρεπε;

Art Cover:

Playlist

Back To Top