skip to Main Content

Νέο Album | Jovanotti – Oh, vita!

  • Κυκλοφόρησε: 1 Δεκεμβρίου 2017
  • Εταιρεία: Universal
  • Μορφή: LP, CD, Digital Download
  • Παραγωγή: Rick Rubin
  • Singles από το “Oh, vita!”:
  1. “Oh, vita!” Κυκλοφόρησε: 10 Νοεμβρίου 2017

“Τι έφερε ο Rick Rubin σε αυτό το album; Έφυγε, έτσι έφερε … “. Ο Jovanotti δήλωσε πως το album του “Oh, vita!” είναι σαν ένας χείμαρρος και γεμάτο αυτοπεποίθηση.

Ακούγοντάς τον, καταλαβαίνουμε τέλεια τα λόγια του Lorenzo: Το “Oh, vita!” είναι ένας δίσκος στον οποίο, ο παραγωγός έφερε μερικές συνθέσεις-φωτιά. Η ηφαιστειακή ικανότητα του Jovanotti, να συμπυκνώνει μια τρομακτική ποσότητα πληροφοριών σε ένα τραγούδι, παραμένει. Αλλά η παρουσία του Rubin έχει δημιουργήσει έναν πιο καθαρό και πιο ουσιαστικό ήχο, στον οποίο πλέον συμμετέχει εντονότερα η ακουστική κιθάρα. Όχι μόνο σε τραγούδια όπως τα “Paura di niente”, “Ragazzini per strada” και “Affermativo”, που βασίζονται πάνω στη φωνή του μεγάλου Ιταλού superstar και σε έξι χορδές, αλλά και σε όλο το δίσκο. Οι μεγάλοι παραγωγοί είναι εκείνοι που δεν επιβάλλουν το δικό τους εμπορικό στοίχημα, αλλά εκείνοι που βοηθούν τους καλλιτέχνες να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους μέσα από τα τραγούδια τους. Και αυτό έκανε τον Rubin με τον Jovanotti, ακόμα και σε λιγότερο ακουστικά τραγούδια όπως στο οκτάλεπτο τραγούδι που κλείνει το album με τίτλο “Fame” ή πιο μινιμαλιστικά tracks από άποψη σύνθεσης όπως το “Quello che intendevi” που ακούγεται αρκετά “αμερικάνικό” αλλά δεν παύει να είναι ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια του Jovanotti μέχρι σήμερα!

To πρώτο επίσημο single είναι το ομότιτλο και παράλληλα το τραγούδι που ανοίγει το δίσκο. Οι στίχοι του τραγουδιού, είναι μια αυτοβιογραφία γεμάτη από αποσπάσματα τραγουδιών που «σχημάτισαν» μουσικά τον Lorenzo, από τον Lucio Dalla μέχρι τους Happy Days. «Αμέσως σκέφτηκα πως το «Oh, vita!» θα είναι το πρώτο single από το album», δήλωσε. «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχα την ευκαιρία να ορίσω πιο θα είναι το πρώτο τραγούδι που θα προμηνύει ένα album και όταν ήμασταν στο στούντιο με τον Rick Rubin μοιραστήκαμε την ίδια σκέψη πως το «Oh, vita!» θα ήταν το εναρκτήριο τραγούδι του δίσκου, καθώς είναι ταυτόχρονα το τέλειο σημείο αναφοράς μεταξύ εμού και του παραγωγού μου που είναι ένας τόσο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου, με τον οποίο μπορούμε μέσα σε μια μέρα να φτιάξουμε έναν ολόκληρο δίσκο».

“Τον περασμένο Απρίλιο του έφερα ένα demo στο Los Angeles και τον ρώτησα αν θα συνεργαστεί μαζί μου. Με ρώτησε το χρονοδιάγραμμα. Εγώ είχα υποσχεθεί στη Universal ότι θα έδινα ένα νέο album για τα Χριστούγεννα, κι έτσι απάντησα στον Rick ότι πρέπει να το κάνουμε το καλοκαίρι. ‘Αλλά πριν από τα Χριστούγεννα; Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, πραγματικά … ‘ απάντησε εκείνος. Στην Αμερική συνηθίζουν να προγραμματίζουν τέτοιες δουλειές εκ των προτέρων όσο κι αν ακούγεται περίεργο. Τότε τρεις ημέρες αργότερα μου τηλεφώνησε και είπε: ‘Έλα, ας το κάνουμε. Το καταχωρούμε τον Αύγουστο. Τι νομίζετε ότι κάτι τέτοιο μπορούμε να το κάνουμε στην Ιταλία;”, διηγήθηκε σχετικά ο Jovanotti.

Το «Sbam», είναι ένα τραγούδι γραμμένο από τους AckeeJuice Rockers, δύο νεαρούς από το Bassano, πρώην αποθηκάριους της Diesel, και φαίνεται ότι δημιουργήθηκε ειδικά για να παίζεται στις live εμφανίσεις του. Βασισμένο πάνω σε μια reggae βάση, δημιουργεί μια έκρηξη βιομηχανικών ήχων, samples και αποσπασμάτων. Το “In Italia”, είναι ίσως το “πληρέστερο” τραγούδι του album και είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για το δικό του αφιέρωμα στη γενέτειρά του. “Η σύζυγός μου Francesca μου είπε χρόνια πριν, ‘Δεν γράψατε ποτέ ένα τραγούδι για την Ιταλία, τι περιμένετε;’. Πάντοτε είχα δύο αναφορές για τα τραγούδια που είναι αφιερωμένα στην Ιταλία και ήταν πάντα τα ίδια, το “L’italiano” του Toto Cutugno και του “Viva l’Italia” του Francesco De Gregori. Εδώ, βάζω τον εαυτό μου στη μέση αυτών των δύο κλασσικών ασμάτων κι αυτό είναι το αποτέλεσμα του δικού μου, afro beat, τραγουδιού για την Ιταλία! Μου άρεσε η ιδέα ενός τίτλου που έρχεται σε αντίθεση με τον afro ήχο”. Έτσι εμπλουτίστηκε και με ένα διακριτικό funky χαλί και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να γίνει ένα από τα επόμενα, επίσημα singles του δίσκου. To τραγούδι είναι ουσιαστικά ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές και τόπους, χαραγμένα για χρόνια στο μυαλό του Lorenzo ή αλλιώς ένα rap graffiti που “κλείνει το μάτι” στον Ramazzotti, στον Tony Dallara κι άλλους μεγάλους εμπνευστές του.

Art Cover:

Tracklist:

1.Oh, vita! – 3:34

2. Sbagliato – 4:30

3. Chiaro di Luna – 3:59

4. In Italia – 5:15

5. Le canzoni – 4:09

6. Viva la libertà – 3:41

7. Navigare – 3:33

8. Ragazzini per strada – 3:13

9. Quello che intendevi – 4:51

10. SBAM! – 4:20

11. Amoremio – 4:28

12. Paura di niente – 3:44

13. Affermativo – 4:10

14. Fame – 8:17

Playlist:

Back To Top