skip to Main Content

Νέο Album | M83 – Fantasy

  • Hμερομηνία κυκλοφορίας: 17 Μαρτίου 2023
  • Εταιρεία: Virgin Records France, Mute Records
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release
  • Παραγωγή: Anthony Gonzalez, Justin Meldal-Johnsen
  • Singles από το “Fantasy”:
  1. “Oceans Niagara” Κυκλοφόρησε: 10 Ιανουαρίου 2023

Οι M83 επέστρεψαν με το ένατο studio album τους, “Fantasy”!

Από τις αρχές της χιλιετίας, ο Anthony Gonzalez, ο εγκέφαλος πίσω από τους M83, κάνει αλχημείες με τους ήχους που ταρακουνούν τις καρδιές με την ίδια δύναμη που απαιτείται για να μετακινηθούν βουνά και να εκραγούν αστέρια. Το “Hurry Up, We’re Dreaming” του 2011 που καθόρισε τη γενιά του αποδείχθηκε η κορυφαία επίδειξη αυτού του είδους δύναμης, αλλά και ένα κομβικό σημείο καμπής για το έργο του που προχωρά. Δυστυχώς, αυτό το σημείο καμπής ήταν επίσης μια απότομη πτώση στην ποιότητα της μεταγενέστερης παραγωγής του έργου. Ο προαναφερθείς δίσκος άξιζε την προσοχή του mainstream, αλλά, ως αποτέλεσμα, ο Gonzalez συνέχισε να πιέζει το κουμπί ενός ευρύτερου προβολέα με τον εύστοχο τίτλο “Junk” του 2015, το οποίο τον είδε να βγάζει τη γλώσσα σε όσους ήθελαν περισσότερο “HUWD”. Ο δίσκος ήταν ένα χάος από όλα τα πρότυπα και δεν είχε το συγκινητικό πνεύμα που πάντα περνούσαν οι M83.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα και τους θιασώτες πιο απογοητευμένους, ο Gonzalez συνέχισε αυτή την ύφεση με το άψυχο “DSVII”, μια οργανική προσπάθεια που τον είδε να αναπολεί και να απολαμβάνει ήχους που έκαναν soundtrack μνήμες χαμένες από καιρό. Με αυτές τις προσπάθειες, η ελπίδα για την κοσμική ευφορία των M83 να επιστρέψουν πήγε στην άκρη. Αυτό δεν είχε να κάνει με την έλλειψη έμπνευσης..

Ωστόσο, μετά από μια δεκαετία ανεκπλήρωτων προσδοκιών, ο Gonzalez επέστρεψε επιτέλους στην πραγματικότητα για να αποκαταστήσει τον σκοπό του ως M83: να είναι ένα σκάφος για να ονειρεύονται οι άλλοι, να διαχέεται και μετά να διασκορπίζεται στο σύμπαν. Στο “Fantasy”, προσφέρθηκε ως αυτό το σκάφος για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό.

Όταν τα ευαίσθητα ηχηρά strums κιθάρας λιώνουν και δίνουν τη θέση τους σε ένα συνθετικό παλμό και βουητό 45 δευτερόλεπτα στο “Water Deep”, το εναρκτήριο instrumental cutoff τελευταίο των M83, το μεταφορικό αποτέλεσμα του Gonzalez φαίνεται να έχει αποκατασταθεί. Είναι ένα τόσο απλό ορχηστρικό τραγούδι, ακόμη και θαυματουργό, αλλά το γνωστό αποτέλεσμα της ξεχωριστής συνθετικής μαγείας του Gonzalez στις πρώτες λίγες συγχορδίες του album είναι μια εντυπωσιακή εμπειρία που θα κάνει την καρδιά να ανθίσει εν αναμονή του ταξιδιού που ακολουθεί.

Το “Water Deep” ανθίζει απρόσκοπτα στον υπόλοιπο δίσκο, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου single “Oceans Niagara”, το οποίο, πάλι, είναι ένα μάλλον συμβατικό άκουσμα M83 αλλά έχει μια ωραία νέα “ρυτίδα” με τη μορφή κιθάρων krautrock.

Το αχανές, οκτάλεπτο μεγαθήριο “Kool Nuit” είναι μόνο αυτοί οι περιγραφικοί παράγοντες στην αρχή. Για τρία λεπτά, είναι ένας υπναγωγικός κάτω κόσμος που αναγκάζει τον ακροατή σε μια ρομαντική ησυχία, προτού ξαφνικά προωθηθεί σε ένα δεύτερο ημίχρονο εμπνευσμένο από Kraftwerk, όπου επείγοντα synths, κυματιστά drums και καλπάζουσες κιθάρες εκτοξεύουν τους ακροατές εκτός τροχιάς με μια βιασύνη που αντηχεί τη σκηνή technicolor stargate. Αυτό είναι το ίδιο παγκόσμιο οικοδόμημα και παγκόσμια έκρηξη που είχε η μουσική των M83 πριν από τόσα χρόνια. Άλλες μοναδικές στιγμές, όπως το “Amnesia” και το “Earth To Sea” (που θα πρέπει να γίνει το αγαπημένο των θαυμαστών) και τα δύο συμβαδίζουν με την πιο παραδοσιακή, δυναμική synth-pop του έργου που θυμίζει πολλά από το “Saturdays = Youth”.

Ωστόσο, είναι στιγμές μεγάλης κλίμακας όπως το “Us and the Rest” ή το “Radar, Far, Gone” που θα σβήσουν τη δίψα για νοσταλγία που είχε μείνει σε λήθαργο, θαμμένο στο λάκκο του απελπισμένου στομάχου για μια δεκαετία. Τέτοιες στιγμές αντηχούν με συγγενική κάθαρση. Ωστόσο, αυτά τα τραγούδια έχουν μια γοητεία που αισθάνεται ιδιαίτερα μοναδική μετά από μια απογοητευτική και φαινομενικά ανέμπνευστη εποχή των M83.

Art Cover:

Playlist

Back To Top