skip to Main Content
Menu

Νέο Album | Marc Dupré – Rien ne se perd

Νέο Album | Marc Dupré – Rien Ne Se Perd
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 29 Νοεμβρίου 2019
  • Εταιρεία: L-A be
  • Μορφή: CD, Digital Release

Ο Γάλλος superstar Marc Dupré κυκλοφόρησε, το έβδομο studio album της καριέρας του. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Marc Dupré παρουσίασε το ομότιτλο με το δίσκο τραγούδι “Rien n’est s’perd”, ένα electro-pop ραδιοφωνικό τραγούδι που συνυπέγραψε με τους Nelson Minville και Gautier Marinof. Από τότε, ο 46χρονος τραγουδιστής μας παρουσίασε τρία τραγούδια από το νέο του δίσκο: “Tiens ma main jusqu’à la mort”, “Mon seul amour” και “Sur le fil de ta peau” που συνυπέγραψε με τον Fred St-Gelais.

Στα πρώτα έξι albums του ο Dupré είχε υιοθετήσει μια πιο pop και folk-rock προσέγγιση, αλλά το “Rien ne se perd” (το οποίο μεταφράζεται σε “τίποτα δεν πάει χαμένο”) έχει μια πιο ατμοσφαιρική διάθεση -ακόμα και μέσα από άγνωστα για αυτόν μονοπάτια όπως εκείνο της trap-. Με άλλα λόγια, είναι ένα συνονθύλευμα νέων ήχων.

Στο πιο πρόσφατο δημιούργημα του, ο Marc υιοθετεί την αρχή του Antoine Laurent Lavoisier που δηλώνει: “Τίποτα δεν χάνεται, τίποτα δεν δημιουργείται: όλα μετασχηματίζονται”. Ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός εμπνέεται από το δικό του ταξίδι για να εκφράσει το πώς αισθάνεται ο ίδιος για το πέρασμα του χρόνου, μεταλλάσοντας λίγο το παραπάνω ρητό σε “Τίποτα δεν χάνεται, όλα δημιουργούνται: (και ναι) όλα μετασχηματίζονται”: Η αγάπη ενός ζευγαριού μέσα στα χρόνια, τα παιδιά που μεγαλώνουν, οι δικές τους επιθυμίες, οι φιλοδοξίες που αλλάζουν όσο μεγαλώνει, τα λάθη και οι καλές κινήσεις που είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς λόγο. Κάθε εκδήλωση ή επιλογή προσφέρει καλά αποτελέσματα ή… καλά μαθήματα. Τίποτα δεν πάει χαμένο, όλα τελικά δημιουργούνται και προχωρούμε!

Στο “Οn entend la nuit” συνεργάζεται με την Amé: “Πραγματικά διασκέδασα κάνοντας αυτό το τραγούδι. Ένιωσα σαν να έκανα κάτι με έναν groovy ήχο, ένα τραγούδι που σε κάνει να θέλεις να σηκωθείς και να χορέψεις – λίγο σαν τον Bruno Mars. Στην αρχή, δεν ήμουν αρκετά πεπεισμένος για αυτό το τραγούδι, αλλά τελικά έβγαλε νόημα στο studio όταν ζήτησα από την τραγουδίστρια Amé να αυτοσχεδιάσει κάτι. Και η εμπειρία αυτή μου μου έκανε σαφές πως ίσως πρέπει να συνεργάζομαι με  άλλους καλλιτέχνες πιο συχνά».

To τραγούδι που κλείνει το album είναι το “Comme des immortels” για το οποίο ο Dupré έγραψε: “Αυτό είναι το πρώτο τραγούδι που γράψαμε για το album, αλλά στην αρχή δεν είχα προγραμματίσει να συμπεριληφθεί σε αυτό. Το έβαζα στην άκρη για αιώνες πριν τελικά συνειδητοποιήσω την τελευταία στιγμή ότι ήταν πολύ αντιπροσωπευτικό του μηνύματος που ήθελα να περάσω και ότι έπρεπε να είναι μέρος αυτού του δίσκου. Συγκεντρώνει την ίδια την ουσία του album – ότι πρέπει να απολαύσουμε κάθε στιγμή στη ζωή και την παρουσία εκείνων που αγαπάμε. Εν ολίγοις, είναι μια ωδή στη ζωή”.

To “Ce que la vie donne” μεταφράζει μια άλλη αρχή του τραγουδιστή στη ζωή του: «Αυτό που μας δίνει η ζωή, μπορεί να το πάρει εύκολα πίσω». “Για μένα, αυτές οι λίγες λέξεις συνοψίζουν το νόημα του τραγουδιού και αποφάσισα να το συνοδεύσω με ένα αρκετά μινιμαλιστικό τόνο και σύνθεση. Πολύ συχνά παίρνουμε ό,τι έχουμε για δεδομένο, ξεχνάμε ότι η ζωή είναι εύθραυστη και ότι πρέπει να τη ζήσουμε στο έπακρο, διότι όλα μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σ’ένα ανοιγόκλεισμα των ματιών. Οι στίχοι του μιλούν για αγάπη, αλλά ταυτόχρονα έχει και μια οικολογική διάσταση. Δεν εκτιμούμε πλήρως πόσο τυχεροί είμαστε και πόσο πρέπει να αγαπάμε αυτό που έχουμε”.

Από τις 6 έως τις 31 Δεκεμβρίου, ο Marc Dupré θα εμφανίζεται στο Capitole de Québec, στο πλαίσιο της περιοδείας του “Resters forts”. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει τις τελευταίες του εμφανίσεις (Sherbrooke, Brossard, Lasalle, Saint-Hyacinthe και Rivière-du-Loup), πριν επιστρέψει στο ρόλο του ως προπονητής στο talent show, “La Voix” για την έβδομη σεζόν του, το χειμώνα του 2020.

Art Cover:

Tracklist:

1 Rien ne se perd 3:47

2 Tiens ma main jusqu’à la mort 2:51

3 Sur le fil de ta peau 3:09

4 Vient le jour 3:50

5 Si j’ai eu tort 2:52

6 Parce qu’il le fallait 2:58

7 Mon seul amour 4:32

8 On entend la nuit (feat. Amé) 2:54

9 Entre tes bras 3:17

10 Ce que la vie donne 3:28

11 Dans ma nature 2:59

12 Le bonheur expire 3:37

13 Renouer 2:57

Playlist