skip to Main Content

Νέο Album | Marilyn Manson – WE ARE CHAOS

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11 Σεπτεμβρίου 2020
  • Εταιρεία: Loma Vista
  • Μορφή: CD, Digital Release
  • Παραγωγή: Marilyn Manson, Shooter Jennings
  • Singles από το “We Are Chaos”:
  1. “We Are Chaos” Κυκλοφόρησε: 29 Ιουλίου 2020
  2. “Don’t Chase the Dead” Κυκλοφόρησε: 10 Σεπτεμβρίου 2020

Τι χρονιά, ε; Η επιδημία εξαπλώθηκε παντού. Εξεγέρσεις στους δρόμους. Εκατομμύρια κόσμου παγιδευμένοι στα σπίτια τους. Ο ίδιος ο ιστός της κοινωνίας αμφισβητείται και υπάρχει μια νεότερη γενιά που θέλει να τα διαλύσει όλα και να αρχίσει ξανά. Λοιπόν, μερικοί άνθρωποι ευδοκιμούν στο χάος και το τροφοδοτούν πίσω σε εμάς. Τη δεκαετία του ’90, ο Marilyn Manson και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι του heavy metal circus αντανακλούσαν το “fin de siècle horrorshow” το οποίο είχε κατηγορηθεί για την έμπνευση του. Πόσοι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να αντέξουν τη θύελλα των αντιδράσεων; Αυτός όμως τα κατάφερε.

Μέχρι το ’00, ο κόσμος φαινόταν πολύ πιο δεκτικός στη μουσική του Manson. Sold-out συναυλίες, εμφανίσεις στο Top Of The Tops και άνετοι fans στους καναπέδες που τον παρακολουθούσαν στις εκπομπές των Graham Norton και Jonathan Ross, κατάφεραν κι έκαναν τον “God of Fuck” ένα goth-rock θεσμό. Ήταν το icon που πάντα απειλούσε πως θα γινόταν.

Η Warner μπήκε στα ’10s με το “Born Villian” του 2012, ένα album του Manson που σίγουρα ήταν αρκετά πιο ήπιο από ότι είχε παρουσιάσει μέχρι τότε ενώ το 2015 επέστρεψε με ένα πιο γήινο και εμπνευσμένο album, το “The Pale Emperor». Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής που έγινε ακόμα πιο σαφής στο “Heaven Upside Down” του 2017. Σε αυτούς τους δύο δίσκους, πραγματικά μεγάλωσες για να εκτιμήσεις το μυστικό της μακροζωίας του. Η πρόσφατη παραγωγή του ήταν πολύ πιο επικεντρωμένη στην τέχνη του από το θέαμα, και το 11ο album του «We Are Chaos» συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα.

Το «Red Black And Blue» ξεκινά με έναν δυσοίωνο μονόλογο και την απειλή πως «όλοι θα φαγωθούμε μόνοι μας». Σε ένα στάδιο της καριέρας του, όπου ο Manson θα μπορούσε να ανταλλάσσει εξίσου εύκολα κλισέ με ένα καρτουνίστικο κακό, το “We Are Chaos”, του οποίου την παραγωγή ανέλαβε ο Shooter Jennings, είναι μια εντυπωσιακή και με ενδιαφέρουσα ποικιλία ακρόαση με λεπτότητα που ταιριάζει απόλυτα με οτιδήποτε απόκοσμο και ανατριχιαστικό. Το ομότιτλο τραγούδι, αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό. Τρομακτικές εικόνες με ρομαντική διάθεση: «Στο τέλος καταλήγουμε όλοι σε μια χωματερή, αλλά θα είμαι ακόμα εδώ να κρατώ το χέρι σου».

Στο “Don’t Chase The Dead” είναι σαφής η επιρροή του από την μουσική του Bowie στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και λίγο Bolan – και στη συνέχεια όλα καταλήγουν σε καθαρό σαματά. Το «Half-Way One Step Forward» παρουσιάζει την αγάπη του Manson για ένα πιο arty νέο κύμα, με ένα pop-νουάρ ρεφρέν που θα μπορούσε να έχει γραφτεί για τους The Cure ή τους Depeche Mode. Το βιομηχανικό post-punk τραγούδι «Infinite Darkness», είναι απλά μια δική του συνειδητοποίηση της πραγματικότητας: “Επειδή είσαι διάσημος δεν σημαίνει ότι αξίζεις οτιδήποτε / Σε αυτόν τον κόσμο ή στον επόμενο ή στον προηγούμενο».

Το glam-rock τραγούδι «Perfume», συνεχίζει αυτή την εσωτερική αναζήτηση η οποία είναι διάχυτη σε όλο το υπόλοιπο του δίσκου. «Μην προσπαθήσεις να αλλάξεις και να γίνεις κάποιος άλλος, θα καταλήξεις να αλλάξεις τον εαυτό σου», προειδοποιεί στο φλογερό «Keep My Head Together», πριν παραδεχτεί «Δεν είμαι ιδιαίτερος, είμαι απλά διαλυμένος/ Και εγώ δεν θέλω να με φτιάξουν» στο «Solve Coagula». Μέχρι να φτάσετε στο Southern Rock τραγούδι, «Broken Needle», που κλείνει το album, ίσως οι fans του να λαχταρούν λίγο αέρα και χρώμα από τα πρώτα του βήματα, ωστόσο ο ίδιος καταφέρνει να κάνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά outros της συνολικής του δισκογραφίας, αφήνοντάς μας να σιγοτραγουδάμε τους στίχους του: “Δε θα σε παίξω ποτέ ξανά”!

Ο ίδιος ο Manson περιέγραψε το “We Are Chaos” ως “αριστούργημα”. Είναι σίγουρα το καλύτερο του album μετά από το «Holy Wood (In The Shadow Of The Valley Of Death)» του 2000, αλλά ίσως είναι ακόμη πιο σημαντικό από αυτό, καθώς μοιάζει με ένα ταξίδι μέσα από το οποίο μας επιτρέπει πλέον να δούμε τι βρίσκεται κάτω από το μακιγιάζ και τα κοστούμια.

Θέλετε ένα freakshow; Βάλτε ειδήσεις. Ενώ το χάος και η σύγχυση μας περιβάλλουν ολοένα και περισσότερο, η απάντηση του Manson αυτή τη φορά είναι μια δόση ανακούφισης, ελέους, σαφήνειας μέσα από το πιο ανθρώπινο έργο του μέχρι στιγμής.

Art Cover:

Tracklist:

1. “Red Black and Blue” 5:03

2. “We Are Chaos” 4:00

3. “Don’t Chase the Dead” 4:17

4. “Paint You with My Love” 4:29

5. “Half-Way & One Step Forward” 3:16

6. “Infinite Darkness” 4:15

7. “Perfume” 3:33

8. “Keep My Head Together” 3:49

9. “Solve Coagula” 4:22

10. “Broken Needle” 5:23

“Brick & Mortar” deluxe edition/ Japanese bonus tracks

11. “We Are Chaos” (acoustic version)

12. “Broken Needle” (acoustic version)

Playlist

Back To Top