skip to Main Content

Νέο Album | Marina – Ancient Dreams in a Modern Land

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11 Ιουνίου 2021
  • Εταιρεία: Atlantic, Neon Gold
  • Μορφή: CD, Digital Release
  • Παραγωγή: Jennifer Decilveo, Marina Diamandis, James Flannigan
  • Singles από το “Ancient Dreams in a Modern Land”:
  1. “Man’s World” Κυκλοφόρησε: 18 Νοεμβρίου 2020
  2. “Purge the Poison” Κυκλοφόρησε: 14 Απριλίου 2021
  3. “Ancient Dreams in a Modern Land” Κυκλοφόρησε: 19 Μαΐου 2021
  4. “Venus Fly Trap” Κυκλοφόρησε: 9 Ιουνίου 2021

Το πέμπτο studio album της ελληνικής καταγωγής, Marina είναι ένας διασκεδαστικός διαλογισμός για τη θλιβερή κατάσταση του κόσμου με έναν τρόπο που μερικές φορές είναι τόσο πιασάρικος που θα σας κάνει να ξεχάσετε πόσο σκοτεινοί είναι οι στίχοι. Το ύφος των στίχων και της μουσικής της Diamandis δεν έχει αλλάξει πολύ με την πάροδο των ετών, οπότε οι fans του “Electra Heart” θα παρατηρήσουν παρόμοιους ήχους στην ενορχήστρωση των τραγουδιών της, όπως synths και πιάνο, κρουστά και όχι πολύ κιθάρα. Ενώ τα τραγούδια της δεν ακούγονται ίδια, σίγουρα έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ήχο, έναν που έχει ωριμάσει με τα χρόνια, αλλά διατηρεί κάποια από τη λάμψη και τη γοητευτική του απλότητα.

Τα τέσσερα singles που κυκλοφόρησαν πριν από το album αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο μέρος του αισιόδοξου τμήματος του δίσκου, το οποίο μιλά ίσως για την διάθεση της Marina καθώς δημιουργούσε το album αυτό. Ως επί το πλείστον, ακόμη και αν ο ρυθμός ενός τραγουδιού είναι ζωηρός, οι στίχοι απέχουν πολύ από αυτό και η Diamandis χρησιμοποιεί στα synth-pop “οχήματα” της για να μεταφέρει θέματα από τη φεμινιστική ιδεολογία της, σχόλια για την κλιματική αλλαγή ή θρήνους για την χαμένη της αγάπη.

Οι δύο εξαιρέσεις είναι το ομότιτλο με το album τραγούδι και το «Venus Fly Trap», που εμπνέουν λίγο περισσότερο την θηλυκή ενδυνάμωση. Επικαλυμμένα με την γνωστή electro-pop παραγωγή της, με ευάερες μελωδίες ερμηνευμένες με το γλυκό και πλούσιο σοπράνο της Diamandi, αυτά τα τραγούδια προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη απόδραση από την γενικότερο απογοητευμένο και θυμωμένο τόνο του album.

Έτσι δεν μας κάνει εντύπωση πως το album κατέληξε να αποτελείται κυρίως από αργά, λυπημένα τραγούδια για ξεθωριασμένες σχέσεις και τραγούδια με πολιτικά σχόλια. Η Diamandis, υπερήφανη φεμινίστρια, ένθερμη υποστηρίκτρια του LGBTQ+ και ακτιβίστρια της κλιματικής αλλαγής, παρέχει κάποια αφύπνιση μέσα από τα τραγούδια του δίσκου, κάτι που έκανε σαφές με το πρώτο single του album, “Man’s World”.

Το “Purge the Poison” επίσης σκιαγραφεί φεμινιστικές εικόνες και πολύ ειλικρινά αναφέρεται στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στις απανταχού κυβερνήσεις. Στο bouncy “New America”, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί έχουν «αίμα στα χέρια τους, γιατί έκλεψαν όλη τη γη», μεταξύ άλλων αιχμηρών και κυριολεκτικών στίχων. Στην περίπτωση οποιοδήποτε άλλου καλλιτέχνη, αυτά τα τραγούδια θα φαινόταν γελοία και ελαφριά, αλλά το στυλ της Diamandi δεν μειώνει την απόλαυση.

Το υπόλοιπο του album κυμαίνεται από την απογοήτευση ως τη θλίψη και αναφέρεται στις εσφαλμένες επικοινωνίες και τις παρεξηγήσεις της καρδιάς. Πιο διακριτικά και παθιασμένα, αυτά τα τραγούδια έρχονται σε αντίθεση με τις εξαιρετικές γεύσεις στο υπόλοιπο album και δίνουν βάθος και διάσταση στους προφανείς αγώνες της Diamandis με τον κόσμο γενικά, την κατανόηση του εαυτού της και τους (απο)χωρισμούς. Τα “Flowers”, “Goodbye”, “I Love You But I Love Me More” και “Pandora’s Box” είναι όλα παραδείγματα αυτής της μελαγχολικής, μελωδικής ατμόσφαιρας, που εξακολουθεί να τονίζεται με φρέσκιες συνθέσεις pop και αυθεντικά λυπητερούς στίχους. Αυτά τα τραγούδια παρέχουν ακριβώς τη σωστή αναλογία γλυκόπικρης γεύσης στην ισχυρή και συγκλονιστική γεύση των δημιουργιών της Marina!

Art Cover:

Playlist

Back To Top