skip to Main Content

Νέο Album | Mon Laferte – Seis

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Απριλίου 2021
  • Εταιρεία: Universal Music México
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release
  • Παραγωγή: Omar Rodríguez-López, Manú Jalil, Sebastián Aracena
  • Singles από το “Seis”:
  1. “Que Se Sepa Nuestro Amor” Κυκλοφόρησε: 17 Σεπτεμβρίου 2020
  2. “Se Me Va A Quemar El Corazón” Κυκλοφόρησε: 21 Ιανουαρίου 2021
  3. “La Mujer” Κυκλοφόρησε: 7 Απριλίου 2021

Αρκετά μακριά από τη φασαρία της Πόλης του Μεξικού, η Mon Laferte πέρασε την καραντίνα της στο Tepoztlán, ένα “μαγικό χωριό”, ή μια μαγική πόλη, σχεδόν δύο ώρες νότια της πόλης του Μεξικού όπου έγραψε μουσική λες και ο κόσμος θα τελείωνε.

«Ήμουν όπως όλοι οι άλλοι, απλώς γεμάτη αβεβαιότητα», είπε η 37χρονη τραγουδίστρια-τραγουδοποιός από τη Χιλή. “Γι’ αυτό προσκόλλησα στη μουσική και στην κιθάρα μου γιατί σκέφτηκα, αν τελειώσει ο κόσμος, τουλάχιστον θέλω ο κόσμος να ξέρει πώς ένιωθα”. 

Έτσι έγραψε το έκτο studio album της, με τον κατάλληλο τίτλο “Seis”, o οποίος κυκλοφόρησε τελικά στις 8 Απριλίου μέσω της Universal Music México. Σε αυτό, δεν μένει κολλημένη στο παρελθόν, τραγουδώντας για τοξικές σχέσεις, προηγούμενες και μελλοντικές αγάπες και την αγάπη που έχει για τη μητέρα της και για άλλες γυναίκες, για τις οποίες αγωνίζεται συνεχώς -και μάλιστα στην πρώτη γραμμή- απαιτώντας ισότητα και σεβασμό.

Τα επίπονα προσωπικά θέματα και οι ευάλωτοι στίχοι συνδυάζονται με έναν νέο ήχο για την Mon Laferte: το regional Mexican. Γνωστή για τα βραχνά, συχνά δραματικά φωνητικά και τη χρήση κλασικών latin ρυθμών όπως η cumbia, το bolero και το alt folk, η βραβευμένη με Latin Grammy καλλιτέχνης, καταπιάνεται τώρα και με το mariachi (“Que Se Sepa Nuestro Amor”), το norteño (“Te Vi”) και τα corridos tumbados (“No Lo Vi Venir”) σε φόρο τιμής στη μοναδική και συνεχώς εξελισσόμενη ηχηρότητα του είδους. “Είμαι οπαδός των corridos tumbados”, δήλωσε. “Μου αρέσει αυτό το μείγμα πολιτισμού και παιδιών -γιατί είναι κυριολεκτικά chavillos [νέοι έφηβοι]- που παίζουν αυτή η μουσική η οποία είναι ακόμα συνδεδεμένη με τις ρίζες τους αλλά και με τον έξω κόσμο. Νομίζω ότι είναι ένα γενναίο και στοχευμένο είδος”.

“Γενναίο και στοχευμένο” είναι επίσης το πώς η μεξικανή star, Gloria Trevi, περιγράφει την Laferte. “Είναι μια πολύπλευρη καλλιτέχνης, ειλικρινής και διαφανής. Έκανε πράγματα για να μετακινήσει τη βελόνα και τη θαυμάζω γι’ αυτό. Είναι γενναία και δεν νοιάζεται τι σκέφτονται οι άλλοι. Κατά κάποιο τρόπο, μπορώ να δω τον εαυτό μου μέσα σε αυτή». Οι δύο ντίβες, τραγουδούν μαζί για πρώτη φορά το “La Mujer”, που γράφτηκε από τη Laferte πριν από μερικά χρόνια, αλλά ξαναγράφηκε για αυτό το νέο album αποκτώντας μερικούς νέους στίχους και περισσότερη “αστερόσκονη” από τη συμμετοχή της Trevi.

“Μάθαμε να ζούμε τη ζωή σαν να βιαζόμαστε. Δεν είχα ποτέ χρόνο να σταματήσω, να παρατηρήσω ή να αναπνεύσω. Με αυτό το album, αν είχα κάτι, ήταν ο χρόνος. Είχα χρόνο να ακούσω πραγματικά τα τραγούδια, να τα ξαναγράψω και αυτό δεν μπορούσα ποτέ να το κάνω. Για παράδειγμα, το τραγούδι με τη Gloria Trevi, “La Mujer”, είναι ένα τραγούδι που έγραψα χρόνια πριν, αλλά σταμάτησα να το ερμηνεύω live γιατί δεν μου άρεσαν πια οι στίχοι. Ήταν τοξικοί. Επέτρεψα στον εαυτό μου να επανεξετάσω αυτό το τραγούδι για το album γιατί είχα χρόνο”, εξήγησε από την πλευρά της η Laferte.

Όσο για τις άλλες συνεργασίες του album είπε: “Με τις Mujeres Del Viento Florido, ήταν κάτι μαγικό, γιατί θυμάμαι ότι τα Χριστούγεννα του 2019, περπατούσα γύρω από το Tepoz και ήταν εκεί για μια συναυλία. Ζήτησα από έναν από τους παραγωγούς μου να πάει και να ζητήσει να έρθουμε σε επαφή, επειδή ήθελα να κάνω κάτι μαζί τους. Στη συνέχεια, έγραψα το “Se Va La Vida”, εμπνευσμένη από φυλακισμένες γυναίκες στο Valparaiso της Χιλής και σκέφτηκα ότι θα ήθελα να είναι αυτή η γυναικεία μπάντα από την Oaxaca που θα συμμετέχει σε αυτό το κομμάτι. Αυτό ήταν τέλειο γιατί επίσης συνειδητοποιούν κι εκείνες τις κοινωνικές αδικίες και αισθάνονται συνδεδεμένες με αυτό το τραγούδι. Έπαιξαν στο παρελθόν στη φυλακή Santa Martha Acatitla στο Μεξικό. [..] Ο Alejandro Fernández (“Que Se Sepa Nuestro Amor”), ήταν ιδέα από την ομάδα μου στην Universal. Μου έδωσαν την ιδέα όταν άκουσαν ότι ηχογραφούσα ένα regional Mexican album. Νόμιζα ότι η ερώτηση που τους έκανα ήταν, “θα θέλει να ηχογραφήσει μαζί μου;”. Και οι La Arrolladora Banda El Limón ήταν μία από τις ιδέες του παραγωγού μου, γιατί του είπα, «δεν θα ακούγεται υπέροχο το “Se Me Va a Quemar El Corazón» με μια banda; Και πρότεινε να συνεργαστώ με τους La Arrolladora, και αποδείχθηκε υπέροχη”.

Το τραγούδι ωστόσο που προσδιορίζει καλύτερα το “Seis” είναι το “Amado Mío”. “Είναι ένα τραγούδι που μοιάζει με δήλωση αγάπης, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μελαγχολικό γιατί ένιωσα νικημένη από την πανδημία. Επιπλέον, η κιθάρα παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό το κομμάτι, και ειλικρινά είναι αυτό που με συνόδευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπήρχαν πολλές νύχτες που ήμουν μόνη μου με την κιθάρα μου, πίνοντας mezcal, με τους γρύλους στο background”.

Art Cover:

Playlist

Back To Top >