skip to Main Content

Νέο Album | Pearl Jam – Gigaton

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Μαρτίου 2020
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release
  • Εταιρεία: Monkeywrench, Republic Records
  • Παραγωγή: Josh Evans
  • Singles από το “Gigaton”:
  1. “Dance of the Clairvoyants” Κυκλοφόρησε: 22 Ιανουαρίου 2020
  2. “Superblood Wolfmoon” Κυκλοφόρησε: 18 Φεβρουαρίου 2020
  3. “Quick Escape” Κυκλοφόρησε: 25 Μαρτίου 2020

Επτά χρόνια μετά από την τελευταία τους ολοκληρωμένη, δισκογραφική δουλειά, οι Αμερικανοί ροκάδες Pearl Jam επιστρέφουν με νέο υλικό. Στις 27 Μαρτίου κυκλοφόρησε το ενδέκατο κατά σειρά studio album του συγκροτήματος, με τίτλο “Gigaton”, το οποίο προωθήθηκε από τα singles “Dance of the Clairvoyants”, “Superblood” και “Quick Escape”. Σε παραγωγή του Josh Evans, λοιπόν, οι Pearl Jam παρουσίασαν στο κοινό μία tracklist “μεγατόνων”, η ηχογράφηση των οποίων πραγματοποιήθηκε από το 2018 ως το 2020.

Η αρχή, λοιπόν, της προώθησης έγινε με το δυναμικό κι alternative rock, Dance of the Clairvoyants, για το οποίο ο μπασίστας του συγκροτήματος, Jeff Ament, έγραψε στο Twitter: “Το ‘Dance’ ήταν μία τέλεια θύελλα πειραματισμού και πραγματικής συνεργασίας. Ανοίξαμε μερικές νέες πόρτες όσον αφορά την δημιουργία και αυτό μας ενθουσίασε”. Πράγματι, τα rock στοιχεία έρχονται σε πλήρη αρμονία με τα φωνητικά του Ament, αλλά και τα μελωδικά synths, τα οποίο προσδίδουν έναν νεωτεριστικό χαρακτήρα, διατηρώντας όμως το γνώριμο ύφος του συγκροτήματος.

Την σκυτάλη παίρνει στη συνέχεια το Superblood Wolfmoon, για το οποίο οι Pearl Jam επέλεξαν έναν πρωτότυπο τρόπο για την προώθησή του. Μία εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα του στις digital πλατφόρμες, οι ακροατές και θαυμαστές του group θα μπορούσαν να ακούσουν ένα snippet του τραγουδιού, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο link και τοποθετώντας μετέπειτα το κινητό τους προς την κατεύθυνση του φεγγαριού. Το Quick Escape έρχεται στην πορεία ως το τρίτο κατά σειρά single του δίσκου, όπου απολαμβάνουμε τον Matt Cameron στα έντονα drums, αλλά και τον ηλεκτρονικό ήχο και το synthesizer που κατέχουν τον κυρίαρχο ρόλο σε αυτό.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το εξώφυλλο του album αποτελεί στην πραγματικότητα μία φωτογραφία με όνομα “Ice Waterfall” που τραβήχτηκε από τον Καναδό φωτογράφο και βιολόγο, Paul Nicklen, στο Svalbard της Νορβηγίας γύρω στο 2014. Η σχέση μεταξύ της φωτογραφίας και του τίτλου του δίσκου είναι η εξής: μία μονάδα γιγατόνου, δηλαδή μεγατόνου, ισούται με 1 εκατ. μετρικούς τόνους και είναι επίσης η μέτρηση που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της συνεχούς τήξης των πολικών παγοκεφαλών σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί στο σύνολό του ο δίσκος να μην είναι πολιτικοποιημένος, ωστόσο οι Pearl Jam αφήνουν τις αιχμές τους για τον Πρόεδρο των Η.Π.Α., Donald Trump. Τα τραγούδια στα οποία εντοπίζονται πολιτικές αναφορές είναι τα “River Cross” και “Seven O’Clock”. Αν και αόριστα, λοιπόν, τα “χτυπήματα” εναντίον του ρεπουμπλικανικού ηγέτη είναι τόσο “χυμώδη”, όσο κι αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Pearl Jam μας οδηγούν στο να μην ορίζουμε τον χρόνο. Το “εύπεπτο” μουσικό τους project περιλαμβάνει και country δημιουργίες, απόδειξη για το οποίο αποτελεί το τραγούδι “Comes Then Goes”. Πρόκειται για ένα συναισθηματικά φορτισμένο τραγούδι, με την σπαρακτική μουσική του Vedder να ηχεί στις ψυχές μας.

Οι Pearl Jam, λοιπόν, μας αντάμειψαν για την αποχή τους από το μουσικό προσκήνιο όλα αυτά τα χρόνια… και με το παραπάνω. Μπορείς να απολαύσεις τον δίσκο “Gigaton” παρακάτω.

Art Cover:

Tracklist:

1. “Who Ever Said” – 5:11

2. “Superblood Wolfmoon” – 3:49

3. “Dance of the Clairvoyants” – 4:26

4. “Quick Escape” – 4:47

5. “Alright” – 3:44

6. “Seven O’Clock” – 6:14

7. “Never Destination” – 4:17

8. “Take the Long Way” – 3:42

9. “Buckle Up” – 3:37

10. “Comes Then Goes” – 6:02

11. “Retrograde” – 5:22

12. “River Cross” – 5:53

Playlist

Back To Top