skip to Main Content

Νέο Album | PRYSMA – Closer to Utopia

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Μαρτίου 2019
  • Εταιρεία: Prysma
  • Μορφή: CD, Digital Release
  • Singles από το “Closer to Utopia”:
  1. “Lost in the sky” Κυκλοφόρησε: 2 Ιανουαρίου 2019

Οι Prysma είναι ένα progressive rock συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκαν το 2014 και μετά από κάποιες αλλαγές του lineup και του ύφους της μουσικής τους, σταθεροποίησαν τον ήχο τους. Εμπνευσμένοι από την progrock σκηνή των 70s καθώς και από την πιο μοντέρνα εξέλιξη του είδους, προσπαθούν να αποστάξουν τις διαφορετικές μουσικές επιρροές και τα ένστικτα του κάθε μέλους τους προς την οικοδόμηση ενός συνολικότερου χαρακτήρα, ο οποίος αποτελεί και το χαρακτηριστικό ύφος της μουσικής τους.

Αρχικά, το συγκρότημα δημιουργήθηκε καθαρά από την αγάπη των μελών του για την μουσική, την εξερεύνηση και τον πειραματισμό με αυτή, καθώς ήταν όλοι σχετικά άπειροι μουσικοί. Με τα χρόνια, αυτή η αγάπη έδωσε την θέση της σε μια πιο συνειδητή προσέγγιση της μουσικής ως το μέσο έκφρασης των συναισθημάτων και των ανησυχιών τους, οδηγώντας σε μια πιο μελετημένη και συνειδητή σύνθεση των κομματιών και διαμόρφωση του ήχου τους.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του συγκροτήματος κύλησε στο control room του παλιού studio του Ν. Παπάζογλου, «Στούντιο Αγροτικόν», το οποίο οι ίδιοι διαμόρφωσαν σε λειτουργικό χώρο για τις πρόβες τους.

Κάποια συγκροτήματα που επηρεάζουν καθοριστικά τον σημερινό ήχο του συγκροτήματος είναι οι Pink Floyd, Porcupine Tree, Opeth, Camel κλπ. Καταλυτικό παράγοντα βέβαια έπαιξαν κυρίως οι αρχικές επιρροές των μελών του, μιας και αυτές ήταν που διαμόρφωσαν την «μουσική αντίληψη» τους. Συγκροτήματα όπως οι Doors, RoryGallagher, NickCave, Nirvana, Metallica και πολλοί ακόμα θρύλοι της ευρύτερης blues, rock και metal σκηνής.

Το καλοκαίρι του 2018 το συγκρότημα εμφανίστηκε στη σκηνή του Schoolwave 2018, όπου και παρουσίασε την μουσική του σε μερικές χιλιάδες κόσμου. Τώρα λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τους album με τίτλο “Closer to Utopia” το συγκρότημα βρίσκεται σε περιοδεία εντός της Ελλάδας, για την προώθηση του δίσκου τους και την συλλογή νέων εμπειριών και έμπνευσης.

Στόχος τους είναι να καταφέρουν κάποια στιγμή να αφοσιωθούν πλήρως στην μουσική τους, ξεπερνώντας αμφιβολίες βιοπορισμού, με στόχο να αφιερώσουν σχεδόν όλη την ενέργεια τους στην συνέχιση αυτού του ταξιδιού.

Ο πρώτος δίσκος των Prysma κυκλοφόρησε στις 15 Μαρτίου 2019 υπό τον τίτλο «Closer to Utopia». Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε υπό live συνθήκες, χωρίς την χρήση μετρονόμου και με ελάχιστα overdubs, επιτυγχάνοντας την ζωντανή και παράλληλα vintage αισθητική την οποία ήθελαν να προσδώσουν στο περιεχόμενο του δίσκου. Η διάρκεια της ηχογράφησης ήταν 3 ημέρες και ο χώρος τα nVelopeStudios.

Ο δίσκος δεν γράφτηκε στην ολότητα του ως concept album, ωστόσο η ιστορία των κομματιών αντικατοπτρίζει τη συναισθηματική κατάσταση που βρισκότανε τα μέλη κατά την περίοδο σύνθεσης του κάθε κομματιού. Έτσι προσδίδεται ένας conceptual χαρακτήρας στο δίσκο .

Ο δίσκος πραγματεύεται την ιστορία ενός νεανικού, άπλαστου μυαλού το οποίο αναγκάζει τον εαυτό του να αφήσει πίσω την ασφάλεια του μέχρι τότε γνωστού και να έρθει σε επαφή με την πολυπλοκότητά της κοινωνίας που το περιβάλλει. Όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να βρει την ευτυχία και τον σκοπό της ίδιας του της ύπαρξης σε «υποκατάστατα» και «ουσίες», ξεκινάει μια ισχυρή διαπάλη με τον εγωισμό του και μέσα από μια επίπονη και εξαντλητική διαδικασία καταφέρνει να τον νικήσει. Εκείνη την στιγμή είναι που περνάει μπροστά από τα μάτια του κάθε βίαιη, άδικη, σκληρή και τραγική όψη της δομής που τόσο ήθελε να εξερευνήσει στην αρχή και που μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να αντικρίσει μέσα από τον στενό και περιορισμένο καθρέπτη του εγωισμού του, της σύγχρονης κοινωνίας. Ο δίσκος κλείνει την στιγμή που μαζί με αυτή την σκληρή αλλά σχεδόν εξιλεωτική συνειδητοποίηση, ξεκινάει το δεύτερο ταξίδι του. Το ταξίδι της μετατροπής της οργής που του προξενεί κάθε σκοτεινή εικόνα που τώρα βλέπει καθαρά, σε μια παραγωγική προσήλωση στην προσπάθεια αναδόμησης αυτής της κολοσσιαίας δομής σε κάτι άλλο. Σε κάτι πιο κοντά στην Ουτοπία…

Art Cover:

Tracklist:

1. Bad time to Dream? 12:15

2. Lost in the sky 6:14

3. Mundo Muerto 10:01

4. Hypnotised 5:52

5. Closer to Utopia 7:34

Playlist

Back To Top