skip to Main Content

Νέο Album | Santana – Africa Speaks

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Ιουνίου 2019
  • Εταιρεία: Concord Records
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release
  • Παραγωγή: Rick Rubin
  • Singles από το “Africa Speaks”: 
  1. “Breaking Down the Door” Κυκλοφόρησε: 19 Απριλίου 2019
  2. “Yo Me Lo Merezco” Κυκλοφόρησε: 20 Μαΐου 2019

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Carlos Santana συνεργάζεται με την Ισπανίδα ντίβα, Buika. Πως θα γινόταν να μη συμμετέχει στο ολοκαίνουριο album του, “Africa Speaks”; Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο διάσημος παραγωγός Rick Rubin. Ο Santana και η οκταμελής μπάντα του (στην οποία συμμετέχει και η σύζυγός του, Cindy Blackman Santana, στα drums), ηχογράφησαν το album στα studios Shangri La του Rubin στο Malibu. H ηχογράφηση διήρκεσε 10 ημέρες κατά την διάρκεια των οποίων κατάφεραν να αποτυπώσουν έναν εκπληκτικό αριθμό τραγουδιών, πολλά από τα οποία τελείωσαν με μια μόνο λήψη.

Εμπνευσμένη από τις μελωδίες, τους ήχους και τους ρυθμούς της Αφρικής, ο Santana δημιούργησε μια πραγματικά αξέχαστη και ισχυρή εμπειρία, που επίσης υπόσχεται να είναι ένα από τα πιο πρωτοποριακά albums του.

Από το εν λόγω album είχαμε απολαύσει προκαταβολικά το “Breaking Down the Door”, το «Los Invisibles» και το «Yo Lo Me Merezco” ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι λίγο καιρό πριν από την επίσημη κυκλοφορία του album, στις 7 Ιουνίου, ο Santana κυκλοφόρησε ένα E.P. υπό τον τίτλο “In Search of Mona Lisa” ως μια ανεξάρτητη δισκογραφική του δουλειά, όμως χωρίς τη συμμετοχή της Buika. Η ενορχήστρωση των τραγουδιών του δίσκου αφορά αποκλειστική δουλειά του Santana, ενώ στα φωνητικά αυτών απολαμβάνουμε την χαρακτηριστική φωνή της Ισπανίδας ντίβας.

Τους στίχους και τη μουσική υπογράφουν από κοινού ο Santana μαζί με την Buika αλλά και οι Rachid Taha και Steve Hillage, που συμπληρώνουν αυτό το ιδιαίτερο team. Με εξαιρέσεις το “Breaking Down the Door”, μια πιστή διασκευή του τραγουδιού “Abatina” που έχει γράψει ο Manu Chao για την Calypso Rose και την επαναφέρουν με τίτλο “The Batonga” και το alt-rock “Yo Me Lo Meresco”, μέσα από το album ξεδιπλώνεται μια περισσότερο jazz διάθεση που δίνει μια εντελώς διαφορετική δουλειά στο κοινό του μεγάλου κιθαρίστα. Το ομότιτλο τραγούδι, το οποίο ξεκινά με τον Carlos να αφηγείται με τη φωνή του και όχι με την κιθάρα του για πρώτη φορά, εξηγώντας ότι “όλα σχεδιάστηκαν εδώ στην Αφρική, το λίκνο του πολιτισμού”. Το τραγούδι αναπτύσσεται αργά, παίρνοντας το ρυθμό, προσθέτοντας κάποια κρουστά και προβάλλοντας τη φωνή της Buika, σαν μουσική γέννηση.

Κι ενώ η Buika βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε κάθε ένα από τα τραγούδια, η κιθάρα του Carlos Santana εξακολουθεί να είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του δίσκου. Στο “Oya Este Mi Canto”, τα κρουστά αρχίζουν να κυριαρχούν και να δίνουν το ρυθμό στα μισά της διάρκειας του και η κιθάρα του Santana εκρήγνυται με μια wah-wah μανία. Το “Paraísos Quemados” είναι μια φανταστική κιθαριστική βιτρίνα που επιτρέπει στον Carlos να κάνει το όργανο του να “κλαίει” πριν καν δώσει ένταση και ταχύτητα στο τραγούδι. Στο “Luna Hechicera”, αναδιπλώνει αργά τις μελωδίες του γύρω από τη Buika μέχρι το instrumental break, όπου κάνει τους ήχους της κιθάρας του να ακούγονται σαν κάποιου είδους διάλογος, πριν την κάνει να βουίζει κάτω από τη φωνή της Buika όταν αυτή επανέρχεται.

Είναι αυτή η ωμή πηγή έμπνευσης που κάνει το “Africa Speaks” συναρπαστικό. Εδώ δεν θα βρείτε ούτε το νέο “Smooth”, ούτε το νέο “Oye Como Va”, -αν και το “Breaking Down the Door” θα μπορούσε να ανατρέψει την παραπάνω πρόταση- και αυτό είναι μέρος της γοητείας αυτού του δισκογραφικού εγχειρήματος. Το Woodstock ήταν 50 χρόνια πριν. Αυτός είναι ο Santana τώρα. Το πνεύμα είναι το ίδιο, αλλά είναι σίγουρα αρκετά πιο ελεύθερο πια! 

Art Cover:

Tracklist:

1. “Africa Speaks” 4:47

2. “Batonga” 5:43

3. “Oye Este Mi Canto” 5:58

4. “Yo Me Lo Merezco” 6:12

5. “Blue Skies” 9:08

6. “Paraísos Quemados” 5:59

7. “Breaking Down the Door” 4:30

8. “Los Invisibles” 5:54

9. “Luna Hechicera” 4:47

10. “Bambele” 5:51

11. “Candombe Cumbele” 5:36

Target exclusive bonus tracks

12. “Mientras Tanto” 5:57

13. “Dios Bendiga Tu Interior” 5:19

Playlist

Back To Top