skip to Main Content

Νέο Album | Shaggy & Sting – 44/876

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Απριλίου 2018
  • Εταιρεία: A&M/Interscope Records
  • Μορφή: CD, LP, digital download
  • Singles από το “44/876”:
  1. “Don’t Make Me Wait” Κυκλοφόρησε: 24 Ιανουαρίου 2018
  2. “Morning Is Coming” Κυκλοφόρησε: 8 Μαρτίου 2018
  3. “44/876” Κυκλοφόρησε: 5 Απριλίου 2018
  4. “Waiting For The Break of Day” Κυκλοφόρησε: 13 Απριλίου 2018

Αρχικά, υπάρχει κάτι στο συνδυασμό του Sting και του Shaggy που φαίνεται εντελώς γελοίο: ο Mr.Boombastic και το σύμβολο του Tantric Sex σε pop-reggae συνεργασίες. Το σίγουρο είναι πως οι δύο αυτοί κύριοι φαίνεται να ανήκουν σε διαφορετικές γωνιές του μουσικού σύμπαντος. Ο Sting, 66 ετών, είναι εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή της rock, ένας βιρτουόζος μουσικός και ένας ανώτερος τραγουδοποιός με πνευματικές προσδοκίες, που ερμηνεύει folk, κλασικά και όπερα. Ο Shaggy, 49 ετών, είναι ένας ταλαίπωρος τζαμαϊκανός αστέρας, με μπάσα φωνή και μεράκι για πικάντικα υπονοούμενα.

Ο Sting και ο Shaggy γνωρίστηκαν μέσω του κοινού γνωστού τους, Martin Kierszenbaum, ο οποίος είναι manager του Sting και ο πρώην A&R executive του Shaggy. Αφού ο Sting άκουσε ένα νέο τραγούδι πάνω στο οποίο δούλευε ο Shaggy, αποφάσισαν να μπουν μαζί στο studio. Αρχικά, το σχέδιο ήταν να ηχογραφηθεί μόνο το τραγούδι “Don’t Make Me Wait”, που είναι και το πρώτο single του δίσκου, αλλά ο ρυθμός, οι στίχοι και οι μελωδίες έρεαν τόσο εύκολα μεταξύ των δυο επιτυχημένων μουσικών με αποτέλεσμα να προκύψουν περισσότερα νέα τραγούδια. Ο Sting και ο Shaggy παρέμειναν για μερικές εβδομάδες στη Νέα Υόρκη για να τα ηχογραφήσουν, δημιουργώντας μουσική που συνδυάζει άψογα τους ρυθμούς της Καραϊβικής, με παραδοσιακό και μοντέρνο στυλ αλλά και με μια pop τεχνική και rock ενέργεια.

Στο πλευρό τους στο studio ενίσχυσαν το έργο τους, μουσικοί από τη Τζαμάικα και τη Νέα Υόρκη, όπως ο θρυλικός Robbie Shakespeare των Sly and Robbie, o dancehall τραγουδιστής, Aidonia, ο DJ Agent Sasco και ο για-πολλά-χρόνια κιθαρίστας του Sting, Dominic Miller καθώς και οι τραγουδοποιοί Tyrantula, Dwayne “iLLwayno” Shippy, Shane “Gold Tips” Hoosong, Machine Gun Funk και Patexx. Την παραγωγή υπογράφει η Sting International, η οποία συνεργάστηκε στο παρελθόν με τον Shaggy σε παγκόσμιες επιτυχίες όπως τα: “Oh, Carolina”, “Boombastic” και “It Was Not Me”.

Το ομότιτλο με το album τραγούδι, “44/876” -που πήρε τον τίτλο αυτό από τους αντίστοιχους διεθνείς κωδικούς κλήσης για τη Βρετανία και την Τζαμάικα- τιμά τη διατλαντική φιλία τους. Ο Sting ομολογεί ότι “το φάντασμα του Bob Marley με στοιχειώνει μέχρι σήμερα”, ενώ ο Shaggy προσθέτει ενθουσιώδεις παρεμβάσεις: “Μεγάλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ναι, μπαμ μπαμ!”.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά καλό – αλλά γιατί αυτό προκαλεί εντύπωση σε όλους; Είναι και οι δύο χαρισματικοί, λαμπεροί, βετεράνοι μουσικοί με πολύ εξέχουσες δεξιότητες. Το μείγμα της γλυκιάς χροιάς του υψηλού τενόρου Sting με τη γήινη παράδοση του Shaggy και τη ρυθμική μουσική του, προκαλεί μια αβίαστη γοητεία στον ακροατή που αγαπά τόσο το ένα είδος όσο και το άλλο. Έξαλλου η πρώιμη επιτυχία του Sting με τους Police είχε τις ρίζες της στη reggae και έτσι η συνταγή ήταν δοκιμασμένη από τότε.

Το τραγούδι “Gotta Get Back My Baby” (στο οποίο ο Shaggy ηγείται των φωνητικών) είναι ένα φανταστικά πιασάρικο pop τραγούδι που θα μπορούσε άνετε να ενταχθεί στα  playlists των παγκόσμιων ραδιοφωνικών σταθμών. Αλλά εκτός από το πιο προφανές παιχνιδιάρικο pop, υπάρχουν τραγούδια με σκληρές πολιτικές και συναισθηματικές σπίθες. Το “Waiting for the Break of Day” συσσωρεύει τον επαναστατικό του χαρακτήρα στο στίχο του Sting: “Όταν οι νόμοι είναι κακοί / Είσαι αναγκασμένος να μη υπακούσεις”. To “Just One Lifetime” μοιάζει με τον αντίλογο στο ποίημα “The Walrus and the Carpenter” του Lewis Carroll, πάνω σε ένα παιδικό ρυθμό για την αποκάλυψη. Το “22nd Street” ακούγεται σαν ένα χαμένο κλασικό τραγούδι του Gershwin στην οποία δώθηκε μια αρκετά πιο ερωτική-rock σύνθεση. Το “Crooked Tree” είναι ένα σκοτεινό, αφηγηματικό folk τραγούδι, με τον Shaggy να μιλά από την πλευρά ενός απελπισμένου δικαστή, ενώ ο Sting παρακαλεί για επιείκεια. Το “Sad Trombone” είναι μια δυνατή jazz μπαλάντα που χτίστηκε γύρω από ακανόνιστες και υπερβολικές μουσικές μορφές και μεταφορές.

Το στοιχείο όμως που γίνεται σαφές και μπορεί να συνεπάρει και τον πιο ιδιότροπο ακροατή είναι η αίσθηση ότι αυτοί οι δύο μουσικοί δεν καταλαβαίνουν από προκαταλήψεις, μουσικά σύνορα και άλλες στενόμυαλες αντιλήψεις, απλά ήταν αποφασισμένοι να το διασκεδάσουν και το “44/876” είναι μια απόλαυση για ενθουσιώδεις θαυμαστές αμφότερων των δύο αυτών μεγάλων μορφών της παγκόσμιας δισκογραφίας!

Art Cover:

Tracklist:

1. 44/876 (feat. Morgan Heritage & Aidonia) 2:59

2. Morning Is Coming 3:11

3. Waiting For the Break of Day 3:18

4. Gotta Get Back My Baby 2:56

5. Don’t Make Me Wait 3:35

6. Just One Lifetime 3:30

7. 22nd Street 4:00

8. Dreaming In the U.S.A. 3:08

9. Crooked Tree 3:37

10. To Love and Be Loved 3:29

11. Sad Trombone 5:43

12. Night Shift 3:26

Deluxe Edition

13. If You Can’t Find Love 3:34

14. Love Changes Everything 3:52

15. 16 Fathoms 3:19

16. Don’t Make Me Wait (Dave Audé Rhythmic Radio Remix) 3:47

Playlist:

Back To Top