skip to Main Content

Νέο Album | Soft Cell – *Happiness Not Included

Art Cover:

ALBUM ID:

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Μαΐου 2022
  • Εταιρεία: BMG
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release
  • Παραγωγή: Dave Ball
  • Singles από το “*Happiness Not Included”:
  1. “Bruises on All My Illusions” Κυκλοφόρησε: 17 Δεκεμβρίου 2021
  2. “Happiness Not Included” Κυκλοφόρησε: 25 Φεβρουαρίου 2022
  3. “Purple Zone” Κυκλοφόρησε: 22 Μαΐου 2022

Σαράντα ένα χρόνια μετά από το ντεμπούτο album τους, “Non-Stop Erotic Cabaret”, και 20 από το τελευταίο τους album, το απίστευτο “Cruelty Without Beauty” του 2002, οι Soft Cell επιστρέφουν με ένα album που εκμεταλλεύεται στο έπακρο την πλεονεκτική τους θέση ως δύο παλαίμαχοι της synth-pop που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον. Το “*Happiness Not Included” συγκρίνει έξυπνα τις υποσχέσεις που έδωσαν πίσω στην δεκαετία του ’80 για ένα μέλλον που πλέον φαίνεται πως δεν ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με το πώς έχουν πραγματικά εξελιχθεί τα πράγματα. Ενώ αυτά τα τραγούδια αναφέρονται στον πόλεμο, την πείνα, τη μοναξιά, την απομόνωση και τον αυταρχισμό, οι πνευματώδεις στίχοι του Marc Almond και οι ζωηρές μελωδίες του synth man David Ball σημαίνουν ότι η διάθεση είναι περισσότερο ελπιδοφόρα παρά ζοφερή. Το “Heart Like Chernobyl” ξεκινά προσγειώνοντας τον ακροατή στην πραγματικότητα: «Oh dear / I feel like North Korea», ενώ το ειρωνικό “Happy Happy Happy”, που ανοίγει το δίσκο είναι ένα ξεκάθαρο mind-game με τη διαπίστωση πως τελικά “η άγνοια είναι η πραγματική ευτυχία”.

Άλλα τραγούδια είναι εντελώς νοσταλγικά. Το “Bruises on All My Illusions” δεν ατενίζει ακριβώς τις μέρες πριν τη φήμη του Almond ως βοηθός του βεστιαριού. Εν τω μεταξύ, το “I’m Not a Friend of God”, μπορεί να ερμηνευτεί ως μια κυκλοθυμική συνέχεια της προ-κυκλοφορίας του “Bruises On All My Illusions”. Το “Polaroid” αναφέρεται στην πραγματική συνάντηση τους, την δεκαετία του ’80 με τον Andy Warhol σε ένα φανταστικό ταξίδι στο Factory της δεκαετίας του 1960 (“Nico danced in oil-wheeled lights and Lou Reed had me in his sights”). Αλλά είναι πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς τους νεότερους εαυτούς τους να μπορούν να εμπνευστούν για τη δημιουργία του υπέροχου “Light Sleepers”, έναν σχεδόν συμφωνικό ύμνο για τους ξένους, με το γαλήνια υπέροχο, πιάνο, που αποτελεί ένα σχεδόν κλασικό κάλεσμα συγκέντρωσης και συσπείρωσης της νέας κοινωνίας. Τέτοιες μουσικές εξελίξεις ευτυχώς συνυπάρχουν με σήμα κατατεθέν electro bangers όπως το “Purple Zone” (που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μια διαφορετική εκδοχή σε συνεργασία με τους Pet Shop Boys) με το οποίο δείχνουν το μεσαίο δάχτυλο στα γηρατειά με μια μελωδία που μόνο παλιά δεν την λες.

Για τους φανατικούς λάτρεις της pop, υπάρχει επίσης το ζωηρό “Nostalgia Machine” και το “Nighthawks”, μια τεχνομελωδία που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε αρχικά από τον Dave μαζί με την αυτοβιογραφία του 2020 «Electronic Boy» που έχει επεξεργαστεί εκ νέου με τον Marc για την τελευταία τους κοινή κυκλοφορία. Το album κλείνει με το “New Eden”, μια κινηματογραφική δημιουργία που περικλείει τα θέματα του album και προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ φωτός και σκιάς, ελπίδας και απόγνωσης.

Η φόρμουλα λοιπόν είναι οικεία αλλά σίγουρα αρκετά ανανεωμένη και εύστοχα προσαρμοσμένη στον 21ο αιώνα. Είναι ένα τολμηρό κατόρθωμα να κυκλοφορείς ένα τόσο άμεσο album, ιδιαίτερα μετά τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά η ιδιοφυΐα του “*Happiness Not Included” βρίσκεται στη θεατρικότητά του που, κατά τη διάρκεια του εντυπωσιακού tracklist του, καθιερώνει μια κινηματογραφική, σχεδόν δυστοπική αφήγηση που αποσυνδέεται από την πραγματική ζωή.

Playlist

Back To Top