skip to Main Content

Νέο Album | Tainy & Yandel – Dynasty

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Ιουλίου 2021
  • Εταιρεία: Neon16
  • Μορφή: CD, Digital Release
  • Παραγωγή: Albert Hype, Jota Rosa, NEON16, Richi López, Tainy, Yoyo
  • Singles από το “Dynasty”:
  1. “DEJA VU” Κυκλοφόρησε: 1 Ιουλίου 2021
  2. “SI TE VAS” Κυκλοφόρησε: 13 Ιουλίου 2021

Το Reggaeton δεν είναι τόσο παλιό στη γενικότερη εικόνα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, αλλά υπάρχει μια λαχτάρα σε ολόκληρη τη βιομηχανία για τις χρυσές εποχές του παλιότερου perreo, που καλλιεργήθηκε στις μαύρες κοινότητες του Πουέρτο Ρίκο τη δεκαετία του ’90 και του 2000. Καλλιτέχνες από το Bad Bunny έως τον Rauw Alejandro προσφέρουν αφιερώματα στους ήχους των προκατόχων τους, υπενθυμίζοντας στους ακροατές ότι υπάρχει αρκετή ιστορία για να ανασκαφεί παρά τη σχετική νεότητα του είδους. Όμως, ενώ οι νεότεροι καλλιτέχνες έπρεπε να σκάψουν βαθιά για να συλλάβουν την ανατρεπτική ενέργεια που όλοι αναζητούν, ορισμένοι βετεράνοι έχουν περάσει αρκετό καιρό για να αντλήσουν έμπνευση από το παρελθόν τους με σκοπό να διαμορφώσουν το παρόν.

Ο Πορτορικανός rapper Yandel, για παράδειγμα, άρχισε να κάνει μουσική ως μέρος του δίδυμου Wisin y Yandel πριν από δύο δεκαετίες -και παραπάνω-. Στα είκοσι του άρχισε να δουλεύει με τον Tainy, μια μουσική ιδιοφυία στην μουσική παραγωγή του οποίου οι ρυθμοί χτυπούσαν τόσο έντονα που υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τους επιτυχημένους Luny Tunes όταν ήταν μόλις 15. Μιάμιση δεκαετία αργότερα, ο Tainy είναι ένας από τους πιο πανταχού παρόντες παραγωγούς στο παγκόσμιο pop τοπίο, παρέχοντας masterminding δημιουργίες του στους Bad Bunny και Selena Gomez, ενώ ο Yandel μπορεί να υπερηφανεύεται για μια παραγωγική καριέρα μέσα από την οποία ανακάλυπτε τακτικά νέα στυλ (απροσδόκητες καταχωρίσεις στον πρόσφατο κατάλογό του περιλαμβάνουν το sad-boy trap τραγούδι του Eladio Carrion, “Discoteca”). Παρά το πόσο δραστήριοι ήταν και οι δύο όλα αυτά τα χρόνια, ο Yandel και ο Tainy επέστρεφαν επανειλημμένα στην τροχιά του άλλου, έχοντας σαν κατάληξη την κυκλοφορία του “Dynasty”, ένα ευκίνητο project οκτώ μόλις τραγουδιών, μέσα από το οποίο γιορτάζουν τη μακροχρόνια συνεργασία τους.

Σε μια εποχή που η reggaeton φαίνεται υπερβολική, με αποτέλεσμα να ακούμε albums που μπορούν να είναι υπερβολικά δουλεμένα και με συνοδευτική υπερπαραγωγή, οι Tainy και Yandel αποφασίζουν να κινηθούν με απλότητα – μια προσέγγιση «boutique», όπως το έθεσε πρόσφατα ο Yandel. (Η απλότητα του LP θυμίζει το κοινό album των Bad Bunny και J Balvin, “Oasis” από το καλοκαίρι του 2019). Το “Dynasty” ξεκινά με ένα audio του ντουέτου που προσποιείται ότι μόλις κέρδισε ένα αθλητικό πρωτάθλημα, ωστόσο η ορμή αυξάνεται μόλις η μουσική ξεκινήσει. Το “El Plan” και το “Háblame Claro” είναι πιο ανθεκτικά, χορευτικά κομμάτια που κινούνται στο είδος του reggaeton από την εποχή που ξεκινούσε να εισβάλλει σοβαρά πλέον στα απανταχού clubs. Συνολικά, όμως, το album “ατενίζει” πιο πολύ το μέλλον και αποφεύγει τη νοσταλγική ματιά. Η παραγωγή του Tainy είναι απότομη, ευρύχωρη και κρυσταλλική. Καλύπτει τα ατμοσφαιρικά synths και τις ασταθείς λούπες με παλμικά beats σε τραγούδια όπως το “Cámara Lenta” και το “Buscando Calor”, παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο πήρε το σκελετό του reggaeton και τον διαμόρφωσε με τα χρόνια.

Το “Dynasty” έχει μόνο δύο special guests και και οι δύο επιλογές είναι σκόπιμες. Ο Rauw Alejandro, το ανερχόμενο αστέρι του οποίου το πρόσφατο album “Vice Versa” έφτασε στην κορυφή των charts, συμμετέχει στο αργό “Una Más” και προσθέτει μια άλλη διάσταση στους στίχους του Yandel μέσω της ικανότητάς του να το κάνει up-tempo. Η προσθήκη αποτελεί παράδειγμα της προθυμίας του Yandel και του Tainy να ενώσουν τις δυνάμεις τους με καλλιτέχνες που είναι έτοιμοι να δώσουν στο όραμά τους  συνέχεια. Στο “Si Te Vas”, ο γεννημένος στη Γουιάνα, rapper, SAINt JHN, ερμηνεύει ποιητικούς στίχους στα ισπανικά και στα αγγλικά πάνω από το afrobeat riff του Tainy.

Το old-school αγγίζει τη φαντασία του project. Ο Tainy έχει την τάση να επεκτείνει τα outros του και να τους χαρίζει με έκπληξη. Τις τελευταίες στιγμές του «Deja Vu», που ξεχωρίζει στο album, ο Yandel αφήνει μερικά τραγουδιστά «tra, tra, tra», μια ωδή στην εμβληματική επιτυχία από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 από τον Πορτορικανό rapper, Don Chezina. Είναι μια λεπτομέρεια που δεν διαρκεί περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα, αλλά είναι μια γρήγορη αναλαμπή για το πού βρισκόταν το είδος, πριν το ντουέτο συνεχίσει να το μεταφέρει σε νέα μονοπάτια.

Art Cover:

Playlist

Back To Top