skip to Main Content

Νέο Album | The Killers – Pressure Machine

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13 Αυγούστου 2021
  • Εταιρεία: Island, EMI
  • Παραγωγή: Jonathan Rado, Shawn Everett
  • Μορφή: CD, LP, κασέτα, download

Τις πρώτες μέρες της πανδημίας, μόλις έγινε σαφές ότι η περιοδεία των The Killers 2020 δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, ο Brandon Flowers διαπίστωσε ότι το μυαλό του συνέχιζε να αναπολεί τα πρώτα του χρόνια στη μικρή, απομακρυσμένη πόλη Nephi της Utah. «Υπήρχε μια νοσταλγική λαχτάρα στον αέρα και λίγη θλίψη», δήλωσε ο τραγουδιστής. «Άρχισα να σκέφτομαι πού βρισκόμουν στη δεκαετία του ’90 και αυτές οι ιστορίες ξεπήδησαν».

Αυτές οι ιστορίες αποτελούν τη βάση του νέου album των The Killers, “Pressure Machine”. Είναι ένα πρωτότυπο εγχειρίδιο για τη ζωή στο Nephi που λέγεται από την οπτική γωνία διαφόρων πολιτών, που αφουγκράζονται πραγματικά τα πάντα, από την κατάχρηση ναρκωτικών με συνταγή και τη φτώχεια έως το έγκλημα, την ομοφοβία και την κατάθλιψη. Παρά τον στενάχωρο τόνο του δίσκου, υπάρχουν “πινελιές” ελπίδας και χαράς “πασπαλισμένες” σε όλα του τα τραγούδια.

“Όταν έγραφα αυτά τα τραγούδια, σκεφτόμουν πράγματα όπως το βιβλίο του Sherwood Anderson, “Winesburg, Ohio”, ή το βιβλίο “Pastures of Heaven” [του John Steinbeck]”, συνέχισε ο Flowers, “πού είναι όλα αυτά τα μικρά διηγήματα που λαμβάνουν χώρα σε αυτό το περιβάλλον. Για κάποιο λόγο, είχα το θράσος να το δοκιμάσω μόνος μου. Μόλις συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο να λάβουν χώρα εδώ και θα ήταν αληθινές ιστορίες, όλα πραγματικά έπεσαν στην αγκαλιά μας”.

Έγραψε τους στίχους πριν γράψουν οποιαδήποτε μουσική, σκορπώντας φωτογραφίες του Nephi γύρω από το keyboard του για έμπνευση. Μόλις ήταν έτοιμος, το συγκρότημα συγκεντρώθηκε σε ένα studio στο Cotati της Καλιφόρνια, με τους παραγωγούς Jonathan Rado και Shawn Everett, την ίδια ομάδα που δούλεψε και στο περσινό “Imploding the Mirage”. Ήταν αρχές του 2020 και η πανδημία μόλις άρχισε να μαίνεται. “Ήταν δύσκολο”, είπε ο Flowers. «Ο Shawn είναι λίγο υποχόνδριος. Φορούσε γυαλιά, προστατευτικά γυαλιά και τρεις μάσκες στο studio. Ήταν τρελό. Ο [μπασίστας], Mark [Stoermer] επίσης το πάλευε και δεν μπήκε στο studio. Φορούσαμε όμως μάσκες και κάναμε tests τακτικά. Ήμασταν αρκετά επιμελείς».

Το album ξεκινά με το “West Hills”, το οποίο μιλάει για μια απελπισμένη πόλη του Nephi που καταπνίγεται με ηρωίνη. Ωστόσο ο δίσκος γίνεται κάπως πιο σκοτεινός στο «Terrible Thing», το οποίο επικεντρώνεται σε έναν ομοφυλόφιλο έφηβο που σκέφτεται να αυτοκτονήσει. “Υπήρχαν παιδιά με τα οποία μεγάλωσα και δεν ήξερα μέχρι χρόνια αργότερα ότι ήταν ομοφυλόφιλοι”, είπε ο Flowers. «Πρέπει να ήταν τόσο δύσκολο. Νομίζω ότι ο κόσμος κινείται προς μια πιο θετική και μια πιο περιεκτική κατεύθυνση, αλλά αυτό ήταν ακόμα στη δεκαετία του ’90 και οι άνθρωποι κρατούσαν αυτό το πράγμα κοντά τους».

Στο «Desperate Things» εξελίσσεται μια μυθιστορηματική ιστορία ενός αστυνομικού που ερωτεύεται ένα θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης και τη βοηθά να σκοτώσει τον άντρα της. Είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να χωρέσει εύκολα στη “Nebraska” του Bruce Springsteen και δεν μοιάζει με τίποτα από όσα μας έχουν παρουσιάσει ως τώρα οι The Killers. Τα “In Another Life” και “In the Car Outside” επικεντρώνονται στα διακεκομμένα όνειρα και την πικρή λύπη ενός μεσήλικα, αλλά το album τελειώνει αρκετά πιο ελπιδοφόρα με το “The Getting By”.

Το album περιλαμβάνει guest εμφανίσεις από τους Joe Pug, Sara Watkins και Phoebe Bridgers, και σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή του κιθαρίστα των The Killers, Dave Keuning. Ο τελευταίος απείχε από το “Imploding the Mirage” και τις τελευταίες περιοδείες του group για να ασχοληθεί με προσωπικά θέματα και την εξάντληση του που προερχόταν από τα τόσα χρόνια στο δρόμο. Δεν συμμετείχε σε όλη τη δημιουργική διαδικασία, αλλά για τη συγγραφή των “In the Car Outside” και “A Pressure Machine” ξεκίνησαν με τα δύο μέλη του group να παίζουν με τις κιθάρες τους ωστόσο ο Keuning παίζει και σε άλλα τραγούδια του δίσκου.

Είχαν σχεδόν τελειώσει με την ηχογράφηση του δίσκου όταν αποφάσισαν να στείλουν έναν υπάλληλο της NPR στο Nephi για να ηχογραφήσει συνομιλίες με πραγματικούς κατοίκους της πόλης. Επέστρεψε με απίστευτα προσωπικές ιστορίες, τόσο ζωντανές που το συγκρότημα αποφάσισε να ξεκινήσει κάθε τραγούδι του album με αποσπάσματα από αυτές τις διηγήσεις, κάτι που το καθιστά αυτόματα μια από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δίσκου.

Εν τω μεταξύ, ο Flowers θέλησε να μιλήσει και για το πόσο διαφορετικά είδε τελικά το Nephi μετά από τη διαδικασία της δημιουργίας αυτού του LP. «Ως έφηβος, ήθελα να φύγω», εξήγησε. «Μόνο αργότερα κατάλαβα περισσότερο την ομορφιά του τόπου. Ήμουν τόσο ελεύθερος. Οι άνθρωποι δεν χρειαζόταν καν να κλειδώνουν τις πόρτες τους. Είχα διαφορετική ανατροφή εκεί. Μπορώ να το εκτιμήσω τώρα».

Παρόλο που θα έχουν ήδη δύο πλήρη albums -κατ’ επέκταση πάρα πολλά τραγούδια που δεν έχουν παίξει ποτέ ζωντανά μέχρι την επόμενη κυκλοφορία τους, οι The Killers ήδη σκέφτονται έναν ακόμη δίσκο. Είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. «Μαζευτήκαμε για μια εβδομάδα στο San Diego πριν από λίγο καιρό στο σπίτι του Dave», λέει ο Flowers. «Ήμασταν και οι τέσσερις μαζί, η πρώτη φορά που συνέβη αυτό εδώ και χρόνια. Αλλά πρέπει να κάνουμε πρόβες τον Ιανουάριο για την περιοδεία. Δεν ξέρω αν θα βρούμε χρόνο [για να τελειώσουμε άλλο album], αν και σίγουρα θα ξαναβρεθούμε πριν τα Χριστούγεννα».

Art Cover:

Playlist

Back To Top