skip to Main Content

Νέο Album | Tom Morello – The Atlas Underground Flood

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 3 Δεκεμβρίου 2021
  • Εταιρεία: Mom + Pop
  • Παραγωγή: Andy Hull, Austin Ward, BreakCode, Carl Restivo, David Greenbaum, Dr. Fresch, Gregg Wattenberg, Jim James, Mark Bowen, Michael Cash, Robert McDowell, San Holo, Suzy Shinn, Tom Dekkers, Tom Morello
  • Μορφή: CD, LP, Digital download, streaming
  • Singles από το “The Atlas Underground Flood”:
  1. “Human” Κυκλοφόρησε: 17 Νοεμβρίου 2021
  2. “Raising Hell” Κυκλοφόρησε: 17 Νοεμβρίου 2021
  3. “Hard Times” Κυκλοφόρησε: 30 Νοεμβρίου 2021

«Η ηλεκτρική κιθάρα είναι ένα όργανο που δεν έχει μόνο παρελθόν. έχει μέλλον», είπε ο Tom Morello σε συνέντευξή του πριν από την κυκλοφορία του «The Atlas Underground Fire» νωρίτερα φέτος. Ηχογραφημένο κατά τη διάρκεια του lockdown, το σόλο album του, παρουσιάζει τον κιθαρίστα των Rage Against The Machine να συνεργάζεται με μια ολόκληρη σειρά από καθιερωμένους θρύλους της σκηνής (Bring Me The Horizon, Eddie Vedder των Pearl Jam, Bruce Springsteen κ.α.) και μερικούς λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες (συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινίου DJ Sama’ Abdulhadi) για τη δημιουργία ενός εστιασμένου, εξελιγμένου rock δίσκου.

Τώρα, επτά εβδομάδες αργότερα, ο Morello επιστρέφει με τη συνέχεια του δίσκου αυτού, που έχει τίτλο «The Atlas Underground Flood». Εμπνευσμένο από το εμβληματικό διπλό album των The Clash του 1979 «London Calling», το δεύτερο μέρος δεν έχει μια δήλωση αποστολής, απλώς μια χαλαρή ιδέα. Είναι, σύμφωνα με τον Morello, ένα album όπου «η καλλιτεχνική πρόθεση αντικαθιστά το είδος».

Αν θέλετε να μάθετε τι εννοεί με αυτό, δεν έχετε παρά να ακούσετε το εναρκτήριο τραγούδι. Στο “A Radical In The Family” συμμετέχει ο Ολλανδός DJ San Holo και είναι ένα progressive house τραγούδι. Σε όλο το instrumental αυτό track, oι δύο καλλιτέχνες προκαλούν θλίψη, ευφορία και απόδραση. Δεν θα ξέρατε καν ότι ο Morello είχε εμπλακεί αν δεν σας το είχαν πει.

Ομοίως, το «Human», με επικεφαλής τον βρετανικής καταγωγής τραγουδοποιό Barns Courtney, είναι γεμάτο αυτοπεποίθηση και είναι άκρως φιλικό προς το ραδιόφωνο. Μοιάζει περισσότερο με την art-pop χιλιετία των Bastille παρά με τη βουή της ημερήσιας δουλειάς του Morello. Το «Warrior Spirit» που κλείνει το album είναι ένα εμπνευσμένο από φλαμένκο jam session, στην οποία συμμετέχουν οι Μεξικανοί οργανοπαίκτες Rodrigo Y Gabriela. Το «Flood» μπορεί να είναι τολμηρό, λαμπρό και εκπληκτικό, αλλά η συμμετοχή του Morello είναι συχνά λεπτή.

Ωστόσο, το «Hard Times», με τον Αμερικανό Nathaniel Ratecliff, είναι ένας πολιτικοποιημένος ύμνος του rock‘n’roll -και ακριβώς όπως θα περίμενες, ακούγεται σαν τους Rage Against The Machine το 2021, αν έμπαιναν ποτέ στο στούντιο-. Παρομοίως, το «Raising Hell», με τον multi-instrumentalist Ben Harper, προσφέρει μια folk μουσική διαμαρτυρίας όπως εκείνες που κάνει ο Morello υπό το moniker του The Nightwatchman.

Αλλού η techno συναντά το nu-metal όπως στο “Ride At Dawn”, καθώς ο παραγωγός BreakCode βοηθά τον Morello να δημιουργήσει ένα ταραχώδες, club-ready banger που ξεκινά σκληρά και μετά εξελίσσεται πιο σκληρά, ενώ το “The Lost Cause” είναι ένα αιθέριο, emo τραγούδι στο οποίο συμμετέχει το cult indie συγκρότημα Manchester Orchestra. Ακόμη και οι IDLES, ίσως οι λιγότερο αναμενόμενοι guests στο «Flood», αγκαλιάζουν την απρόβλεπτη φύση του δίσκου με το «The Bachelor». Το punk group καθοδηγείται από την καθιερωμένη βιτριολική μουσική τους, υιοθετώντας την grunge και το noise-rock. Ο Morello είναι ένας εμπνευσμένος καλλιτέχνης και curator που μπορεί να παρασύρει άλλους καλλιτέχνες έξω από τις ζώνες άνεσής τους.

Πιο πειραματικό από το “Fire”, το “Flood” αποδεικνύει περίτρανα πως ο Tom Morello είχε απόλυτο δίκιο και πως η αγαπημένη του ηλεκτρική κιθάρα, έχει πράγματι ένα συναρπαστικό μέλλον.

Art Cover:

Playlist

Back To Top