skip to Main Content

News | Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της reggae Toots Hibbert

Frederick Nathaniel “Toots” Hibbert, O.J. (8 Δεκεμβρίου 1942 – 11 Σεπτεμβρίου 2020)

Το μεγάλος τραγουδιστής της Reggae και της Ska, Frederick “Toots” Hibbert, frontman των Toots and The Maytals, πέθανε την Παρασκευή το βράδυ σε ηλικία 77 χρονών.

Σύμφωνα με δήλωση του συγκροτήματος, ο Hibbert «έφυγε περιβαλλόμενος από την οικογένειά του» σε νοσοκομείο στο Κίνγκστον της Τζαμάικα.

Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η αιτία θανάτου του, αλλά στα τέλη του περασμένου μήνα οι Maytals έγραψαν στο Twitter ότι ο Hibbert ήταν σε εντατική περίθαλψη και πως λάμβανε «την καλύτερη δυνατή θεραπεία, ενώ περιμένει τα αποτελέσματα στο τέστ του COVID-19». Σύμφωνα με μια ενημέρωση στις 2 Σεπτεμβρίου, ο Hibbert βρισκόταν σε «σταθερή κατάσταση» και «δέχτηκε 24ωρη θεραπεία για να διασφαλίσει ότι το σώμα του μπορεί να ανακάμψει».

Γεννήθηκε στην Τζαμάικα και τραγούδησε gospel σε μια χορωδία της εκκλησίας ενώ λίγο αργότερα σχημάτισε τους Maytals μαζί με τους Henry Gordon και Nathaniel Mathias το 1962. Το όνομα τους άλλαξε σε Toots and The Maytals μια δεκαετία αργότερα.

Η λέξη “reggae” λέγεται ότι προήλθε από το τραγούδι που κυκλοφόρησαν οι Toots and The Maytals, το 1968, “Do The Reggay”. Το συγκρότημα είχε σημειώσει περισσότερες από 30 επιτυχίες στην Τζαμάικα, συμπεριλαμβανομένων των “Pressure Drop”, “Sweet and Dandy” και “54-46 (That My Number)” -το τελευταίο γράφτηκε από τον Hibbert κατά τη διάρκεια της θητείας του στη φυλακή-.

Ο Hibbert συνέχισε ως σόλο καλλιτέχνης πριν αναβιώσει τους The Maytals με μια νέα σύνθεση στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Κέρδισε μια υποψηφιότητα για Grammy το 1988 για το “Toots In Memphis” ενώ μαζί με τους Toots and The Maytals κέρδισαν τέσσερις υποψηφιότητες για Grammy, κερδίζοντας το Best Reggae Album το 2004 για το “True Love”.

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα νέο album με τίτλο, “Got To Be Tough”, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Μεταξύ εκείνων που αποτίουν φόρο τιμής στον Hibbert στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν οι Willie Nelson, The Who, Cat Stevens, Blondie, Ziggy Marley και ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Andrew Holness.

Ο Mick Jagger έγραψε στο Twitter: «Όταν άκουσα για πρώτη φορά το ‘Pressure Drop’ που ήταν μια μεγάλη στιγμή – είχε τόσο ισχυρή φωνή και στη σκηνή έδινε πάντα στο κοινό τη συνολική του ενέργεια. Μια θλιβερή απώλεια για τον κόσμο της μουσικής”.

Ο Hibbert άφησε πίσω του τη σύζυγό του για 39 χρόνια, Doreen και επτά από τα οκτώ παιδιά του.

Back To Top