skip to Main Content

News | Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της rock Eddie Van Halen

Edward Lodewijk Van Halen (26 Ιανουαρίου 1955 – 6 Οκτωβρίου 2020)

«Έφυγε» σε ηλικία μόλις 65 ετών, ο Eddie Van Halen, ο θρυλικός κιθαρίστας του αμερικανικού rock συγκροτήματος, Van Halen. Τη θλιβερή είδηση δημοσιοποίησε ο γιος του διάσημου μουσικού με ανακοίνωσή του: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το γράφω αυτό, αλλά ο πατέρας μου Edward Lodewijk Van Halen έχασε την μακρά και επίπονη μάχη με τον καρκίνο σήμερα το πρωί. Ήταν ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσα να έχω. Κάθε στιγμή που μοιράστηκα με εκείνον πάνω και κάτω από τη σκηνή ήταν δώρα. Είμαι συντετριμμένος και δεν ξέρω εάν θα επανέλθω ποτέ από την απώλειά του. Σε αγαπάω τόσο πολύ μπαμπά».

O Eddie Van Halen πέθανε την Τρίτη το πρωί μετά από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του στο Variety. Το ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Van Halen, έδινε μάχη με τον καρκίνο την τελευταία δεκαετία. Η υγεία του, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, επιδεινώθηκε απότομα τις τελευταίες 72 ώρες, με τους γιατρούς του να ανακαλύπτουν μετάσταση του καρκίνου και σε άλλα όργανα.

Γεννημένος στις 26 Ιανουαρίου 1955, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, ο Edward Lodewijk van Halen ήταν γιος του Jan van Halen και της Eugenia van Halen ( το γένος van Beers). Ο Jan ήταν ολλανδός κλαρινίστας, σαξοφωνίστας και πιανίστας. Η Eugenia ήταν Ευρασιατικής καταγωγής από το Rangkasbitung στο νησί της Ιάβας στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (πλέον Ινδονησία). Η οικογένεια εγκαταστάθηκε τελικά στο Nijmegen της Ολλανδίας.

Το 1962, η οικογένεια Van Halen μετακόμισε από την Ολλανδία στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στην Pasadena της Καλιφόρνια. Τόσο ο Eddie όσο και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Alex van Halen, πολιτογραφήθηκαν ως πολίτες των ΗΠΑ. Τα αδέλφια έμαθαν να παίζουν πιάνο από την ηλικία των έξι χρόνων. Μετακόμισαν από την Pasadena στο San Pedro για να σπουδάσουν με έναν ηλικιωμένο δάσκαλο πιάνου, τον Stasys Kalvaitis.

Ο Eddie αποκάλυψε αργότερα σε μια συνέντευξή του ότι ποτέ δεν μπόρεσε να διαβάσει νότες. Αντ ‘αυτού, έμαθε από την παρακολούθηση και την ακρόαση. Ανέπτυξε εξαιρετικό μουσικό ταλέντο και η κιθάρα ήταν το όργανο που τον κέρδισε και το οποίο εξέλιξε σε τέτοιο σημείο ώστε να θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών στη rock και την metal.

Ήταν ο βασικός τραγουδοποιός και κιθαρίστας του θρυλικού αμερικανικού rock συγκροτήματος, το οποίο συν-ίδρυσε το 1972 με τον αδελφό του και drummer Alex Van Halen, τον μπασίστα Mark Stone και τον τραγουδιστή David Lee Roth. Ήταν γνωστός για τη διάδοση της δικής του τεχνικής στη σόλο κιθάρα (tapping). Το 2012, ψηφίστηκε No.1 σε δημοσκόπηση των αναγνωστών του περιοδικού Guitar World στη λίστα “The 100 Greatest Guitarists of All Time”. Το 2007, μαζί με την μπάντα του μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame.

Το πρώτο album του συγκροτήματος “Van Halen”, αν και έφτασε μέχρι το Νο.19 του Billboard, σημείωσε πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων. Τα επόμενα πέντε albums τους έφτασαν εντός των Top 10 θέσεων. Το album “1984” περιείχε την πρώτη και μοναδική Νο. 1 επιτυχία της μπάντας, το πασίγνωστο “Jump”. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του κιθαρίστα και του frontman Roth, οδήγησε στην αποχώρηση του δεύτερου μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περιοδεία του 1984.

Ο Eddie συμμετείχε σε διάφορα έργα εκτός της ομώνυμης μπάντας του, τα οποία συμπεριλάμβαναν τη solo δουλειά του αλλά και συνεργασίες με τον αδερφό του σε soundtrack ταινιών (όπως τα “The Wild Life”, “Twister” και μια πορνογραφική ταινία) καθώς και μουσικές συνεργασίες με τον μπασίστα των Kiss, Gene Simmons, Nicolette Larson, Michael Jackson, Brian May, Sammy Hagar, Black Sabbath, Roger Waters, LL Cool J και τον κιθαρίστα των Toto, Steve Lukather. Επιπλέον, ο Eddie έκανε cameo εμφανίσεις στο music video του “LA Is My Lady” του Frank Sinatra και ένα επεισόδιο της σειράς “Two and a Half Men”.

Back To Top