skip to Main Content

Είδαμε την Jorja Smith, τον Masked Wolf, τον good job nicky και ένα απίστευτο drone show στο SNF Nostos 2022

Τοποθεσία: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) /Stavros Niarchos Foundation (SNF)

Line Up:

  • Good Job Nicky
  • Masked Wolf
  • Jorja Smith
  • Drone Show
  • Party με τους Λατέρνατιβ & Laser show

Πότε: Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022

Το SNF Nostos η καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με επίκεντρο την υγεία και μετατρέπεται σε ένα πολυμορφικό και πολυδιάστατο εορταστικό διήμερο γεμάτο ουσιαστικές συζητήσεις, δράσεις, αθλητισμό, διαδραστικά installations και φυσικά, όπως κάθε χρόνο, συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, με αγαπημένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η σκηνή του SNF Nostos στο Ξέφωτο υποδέχτηκε για πρώτη φορά ένα μοναδικό μουσικό line-up με back-to-back εμφανίσεις. Στην παρθενική τους εμφάνιση στην Ελλάδα η υποψήφια για Grammy, Jorja Smith και ο Αυστραλός rapper Masked Wolf, ο καλλιτέχνης-φαινόμενο της σύγχρονης ελληνικής σκηνής good job nicky, και το ξεσηκωτικό μουσικό σχήμα των Locomondo, που είχε προθερμάνει το κοινό την 1η μέρα του φεστιβάλ, ανέλαβαν δράση.

Ωστόσο η μεγάλη βραδιά, στις 24 Ιουνίου, ήταν ένα μπαράζ εκπλήξεων και δεν αναφερόμαστε μόνο στη συναυλία. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Φτάνοντας στην κατάμεστη από κόσμο Σκηνή στο Ξέφωτο, όπου η απίστευτη ακουστική του χώρου και η δροσιά της θάλασσας είχαν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια αξέχαστη βραδιά, ο κόσμος περίμενε υπομονετικά την έναρξη της συναυλίας, αφού πρώτα είχε προμηθευτεί τα απαραίτητα ποτά που χορηγούσε δωρεάν το ΙΣΝ. Πρώτος στη σκηνή του SNF Nostos, ανέβηκε για άλλη μια φορά, μετά την ατμοσφαιρική περσινή εμφάνισή του, ο καλλιτέχνης-φαινόμενο της σύγχρονης ελληνικής μουσικής good job nicky.

Απλός, προσιτός και καλά “προπονημένος” φωνητικά, ο G.J.N. ερμήνευσε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του όπως το ντεμπούτο-single του, «January 8th», με το οποίο έσπασε όλα τα ρεκόρ για πρωτοεμφανιζόμενο Έλληνα καλλιτέχνη (και μάλιστα με αγγλικό στίχο), “Come Home”, “FO SHO”, “Too Hard”, “Realize”, “Do The Gods Cry”, “The Chase”, “BGRU”, “Blue”, “Clouds”  έως το πιο πρόσφατο single του «Heaven Is Sin», τη συγκινητική, τρυφερή και ταυτόχρονα συναρπαστική μπαλάντα που δεν κατάφερε να προκριθεί στον εγχώριο διαγωνισμό για την επιλογή του τραγουδιού με το οποίο, η Ελλάδα θα έπαιρνε μέρος στη φετινή Eurovision, απέσπασε όμως την ηχηρή αποθέωση των fans του. Μάλιστα παρουσίασε και ένα ολοκαίνουριο -και ακόμα άτιτλο τραγούδι-, για το οποίο άφησε το κοινό να αποφασίσει πως έπρεπε να τιτλοφορηθεί, και κάπως έτσι πληροφορηθήκαμε πως το “Fool For You”, θα είναι η επόμενη του κυκλοφορία, απολαμβάνοντας το για πρώτη φορά ζωντανά. Κρίνοντας από τις αντιδράσεις του κοινού, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως θα το “απογειώσει” για άλλη μια φορά!

Ο Αυστραλός rapper Masked Wolf (πραγματικό όνομα Harry Michael), ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα της παγκόσμιας rap σκηνής, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα κι ας έχει ελληνό-κυπριακή καταγωγή, όπως αποκάλυψε ο ίδιος επί σκηνής. Ο ενθουσιασμός του καλλιτέχνη, ήταν έκδηλος, με τον Harry να προσπαθεί να μας πει όσες περισσότερες λέξεις και εκφράσεις γνωρίζει στη γλώσσα μας.

Το 2018, κυκλοφόρησε το ανεξάρτητο ντεπούτο του, με τίτλο “Speed Racer”. Συγκέντρωσε εκατομμύρια streams και εντυπωσίασε την Αυστραλία. Μετά το “Night Rider” και το “Water Walkin”, κυκλοφόρησε το περιβόητο “Astronaut in the Ocean”. «Πνιγμένο» στην αέρινη κιθάρα, με 808 beat, νέον πλήκτρα και επιδέξιο παιχνίδι με τις λέξεις, βυθίστηκε σε έναν ειλικρινή λυρισμό, αντιμετωπίζοντας κατά μέτωπο την κατάθλιψη και ρωτώντας: «What you know about rolling down in the deep?» (Τι ξέρεις εσύ για το πώς είναι να πέφτεις στα βαθιά;). Το δυνατό ριφάκι και το εύκολα αναγνωρίσιμο ρεφραίν του, οδήγησαν στο να γίνει άμεσα viral. Παράλληλα, το τραγούδι αποτέλεσε έμπνευση για εκατοντάδες χιλιάδες Tik Tok videos, κάνοντάς το τη μεγαλύτερη επιτυχία του ως τώρα. Όπως γίνεται αντιληπτό, το setlist του, είχε τις καλύτερες βάσεις για να συνεχίσει το πάρτι που όλο και δυνάμωνε. Συμπληρωματικοί τίτλοι όπως το τελευταίο του single “Jenny I’m Sorry” σε συνεργασία με τον τραγουδιστή των All Time Low, Alex Gaskarth και τα: “Bop”, “Paper Planes”, “Gravity Glidin”, “Switch”, “Work”, “Say So” αλλά και οι πρόσφατες συνεργασίες του με τους Bring Me The Horizon, X Ambassadors, Bebe Rexha και Tom Walker στα “Fallοut”, “Razors Edge”, “It’s You, Not Me” και “Something Beautiful” αντίστοιχα, συμπλήρωσαν τη γεμάτη ενέργεια εμφάνισή του. Στο τέλος, και λίγο πριν κλείσει με το hit του “Astronaut in the Ocean”, παρουσίασε κι αυτός με τη σειρά του ένα ολοκαίνουριο -και ακόμα ακυκλοφόρητο- τραγούδι, για το οποίο συνεργάστηκε με τον απόλυτο DJ, Tiësto. 

Το line up ολοκληρώθηκε με την headliner Jorja Smith σε μια εμφάνιση Βρετανικού R&B sensation. Όπως και ο Masked Wolf, έτσι και η βραβευμένη με BRIT ερμηνεύτρια, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ένα σωρό επιτυχία “στη βαλίτσα” της, μετά την εμφάνισή της στο φεστιβάλ Primavera Sound στη Βαρκελώνη.

Τα τρία τελευταία χρόνια, η Jorja Smith έχει αποθεωθεί παγκοσμίως για τις υποβλητικές συνθέσεις, τη δυναμική ερμηνεία, το αγνό συναίσθημα και το αστείρευτο ταλέντο της ως μία νεαρή γυναίκα που αναζητά τον δρόμο της στον κόσμο. Η Smith έχει κοσμήσει πολλά εξώφυλλα περιοδικών, έχει εμφανιστεί σε τελετές απονομής βραβείων και σε βραδινές τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έχει πραγματοποιήσει sold out συναυλίες σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας παράλληλα το ένα δισεκατομμύριο streams παγκοσμίως. Το hit single της με τίτλο “Be Honest” (2019), με τη συμμετοχή του Burna Boy (headliner του SNF Nostos 2021), έχει γίνει το πιο δημοφιλές τραγούδι της μέχρι σήμερα, με σχεδόν 250 εκατομμύρια streams παγκοσμίως.

Το EP της με τίτλο “Be Right Back” είναι η πρώτη δουλειά της Smith μετά το βραβευμένο ντεμπούτο album της “Lost & Found”, το οποίο ήταν υποψήφιο για Mercury Prize το 2019 και για το οποίο η Smith τιμήθηκε με το δεύτερό της BRIT Award στην κατηγορία Best Female Solo Artist, ενώ της χάρισε και την υποψηφιότητα για τα βραβεία GRAMMY στην κατηγορία Best New Artist.

Ο κόσμος, που είχε αυξηθεί πλέον αισθητά όχι μόνο στο χώρο του Ξέφωτου αλλά και γύρω από αυτό, αποθέωσε κάθε τραγούδι, από το πλούσιο setlist της (το οποίο μπορείς να δεις παρακάτω), είτε την παρακολουθούσε κατά πρόσωπο είτε μέσα από κάποιο από τα πολλά Video Walls που είχαν στηθεί τριγύρω στο ΙΣΝ.

Ύστερα από τα live, ο ουρανός του SNF Nostos φωτίστηκε και φέτος από το ένα φαντασμαγορικό drone show. Μπορεί να ήσουν από εκείνους που πέρυσι αντίκρυσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μαγική χορογραφία των drones στον νυχτερινό ουρανό πάνω από το ΚΠΙΣΝ αλλά φέτος η εμπειρία έγινε ακόμα πιο συναρπαστική. Ο αριθμός των drones αυξήθηκε, οι εικόνες έγιναν ακόμα πιο μαγικές και το μόνο που χρειαζόταν να κάνουμε ήταν να σηκώσουμε το βλέμμα ψηλά, να αφήσουμε πίσω κάθε σκέψη και να ταξιδέψουμε με τη μουσική και τις εικόνες που δημιούργησαν στον ουρανό τα 350 φωτεινά drones, που για κάποια λεπτά ξανάκλεψαν την προσοχή όλων από τ’ αστέρια του καλοκαιρινού νυχτερινού ουρανού. Το drone show, που παρουσιάστηκε και στις 22 και 23 Ιουνίου, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Skymagic, σε συνεργασία με την View Master Events.

Αποχωρώντας από το χώρο του Ξέφωτου, και φτάνοντας στην Αγορά, το πάρτι είχε “πάρει πλέον φωτιά” με ένα DJ set από τους Λατέρνατιβ (Σταύρος Διοσκουρίδης και Παναγιώτης Μένεγος), το οποίο συνοδευόταν από εντυπωσιακά laser projections πάνω στο εμβληματικό κτήριο του ΚΠΙΣΝ.

Για απολογισμό της βραδιάς, ψάχνω ακόμα τις κατάλληλες λέξεις να περιγράψω τα όσα διαδραματίστηκαν μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ωστόσο κάθε περιγραφή περιορίζεται μόνο σε μια λέξη… “ΜΑΓΕΙΑ”!

Poster

Jorja Smith Setlist

  1. Teenage Fantasy
  2. Be Honest
  3. Addicted
  4. Gone
  5. February 3rd
  6. Where Did I Go?
  7. Wandering Romance
  8. The One
  9. On Your Own
  10. Bussdown
  11. Digging
  12. Blue Lights
  13. Come Over
  14. On My Mind

good job nicky - Fool for you

Masked Wolf - Gravity Glidin

Masked Wolf - Astronaut in the Ocean

Jorja Smith - Teenage Fantasy

Jorja Smith - Where Did I Go?

Jorja Smith - The One

Jorja Smith - On My Mind

Drone Show

Back To Top