skip to Main Content

Νέο Album | Thomas Dutronc ‎- Frenchy

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19 Ιουνίου 2020
  • Εταιρεία: Blue Note/Decca Records France
  • Μορφή: CD, Digital Release
  • Singles από το “Upside Down 2020”:
  1. “Steppa” Κυκλοφόρησε: 17 Ιουλίου 2019
  2. “Trust” Κυκλοφόρησε: 15 Νοεμβρίου 2019
  3. “Memories” Κυκλοφόρησε: 8 Μαΐου 2020
  4. “Blessed” Κυκλοφόρησε: 11 Ιουνίου 2020

Το τέταρτο studio album του Γάλλου κιθαρίστα και τραγουδιστή, Thomas Dutronc και το δεύτερο του υπό την δισκογραφική εταιρεία Blue Note (μετά το “Live is Love” του 2018), το “Frenchy” συγκεντρώνει δεκατέσσερα πασίγνωστα τραγούδια της γαλλικής κληρονομιάς προσαρμόζοντάς τα στις μοντέρνες επιταγές.

Διάσημοι καλεσμένοι από τον κόσμο της pop, της rock, της funk ή της jazz συμμετέχουν στη δουλειά αυτή διασκευάζοντας με τον Dutronc, μερικές από τις διαχρονικότερες επιτυχίες της γαλλικής μουσικής σκηνής αλλά και της αμερικάνικης με τις αναγκαίες ‘frenchy’ παραλλαγές ή και χωρίς.

Παρά τις παρεμβάσεις ορισμένων κορυφαίων ονομάτων κυρίως της jazz, όπως η Diana Krall, η Youn Sun Nah ή η Stacey Kent και η εμπνευσμένο ερμηνεία των Rocky Gresset (κιθάρα), Eric Legnini (πιάνο), Thomas Bramerie (διπλό μπάσο) και Denis Benarrosh (ντραμς), το “Frenchy” δεν μπορεί πραγματικά να διεκδικήσει τον τίτλο του ‘jazz album της χρονιάς’. Ωστόσο, το έργο αυτών των λαμπρών μουσικών και το ενδιαφέρον που έδειξε ο κιθαρίστας Thomas Dutronc για μεγάλο χρονικό διάστημα στους Django Reinhardt, Stéphane Grappelli και Sydney Bechet πιστοποιούν τις jazz ρίζες του.

Ο Thomas Dutronc συνδυάζει τη ζεστή φωνή του με τη μουσική που άκουγε από τότε που ήταν παιδί: “C’est si bon”, “La vie en rose”, “Les feuilles mortes” και πολλά άλλα, ωστόσο έχει κάνει χώρο και για πρόσφατους τίτλους όπως το “Playground Love” των Air και το “Get Lucky” των Daft Punk που μεταμόρφωσε σε διασκεδαστικές swing δημιουργίες.

Το “C’est si bon” ανοίγει το album με μια ανορθόδοξη έκδοση όπου οι αντιθέσεις των Diana Krall και Iggy Pop ενώνονται με τη  φωνή του Dutronc. Ακολουθεί μια χαλαρή εκδοχή του “La vie en rose” όπου το τραγούδι του Billy Gibbons των θρυλικών ZZ Top και του Thomas Dutronc μπορούν εύκολα να σε ταξιδέψουν.

Η Stacey Kent αναλαμβάνει την ερμηνεία του “Un Homme et une femme”, πίσω από την οποία αντηχεί το ακορντεόν του Marc Berthoumieux. Η έκδοση αυτή αποκαθιστά τη γλυκιά νοσταλγία της ομότιτλης με το τραγούδι ταινίας του Claude Lelouch. Το ντουέτο του Dutronc με την Haley Reinhart για τη μεγάλη επιτυχία του Jacques Brel, “Ne me quitte pas/If you go away”, προσθέτει ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο στο album.

Από την άλλη πλευρά, η Youn Sun Nah προσθέτει τη δική της μεταξένια εκδοχή στο “Playground Love” στην οποία η τρομπέτα του Stéphane Belmondo δημιουργεί μια ομιχλώδης ατμόσφαιρα. Η χαλαρή μεταμόρφωση του “La Belle Vie” επιτρέπει στον ακροατή να εκτιμήσει τη φωνή του μεγάλου Αμερικάνου ηθοποιού και τραγουδοποιού της jazz, Jeff Goldblum και τη μουσική δεξιοτεχνία των ταλαντούχων Rocky Gresset και Eric Legnini.

Ωστόσο… Η διασκευή του “La Mer” με το όχι και τόσο κομψό τέμπο που χρησιμοποιεί ο τραγουδιστής ερμηνεύοντάς το στα… Αγγλικά (… είπατε frenchy;), δεν μας συγκίνησε.

Παθιασμένος με την κιθάρα και μεγάλος θαυμαστής του Django Reinhardt, ο Thomas Dutronc διασκευάζει τα “Nuages/All for You” και “Minor Swing” (που ο Reinhardt έγραψε μαζί με τον Stéphane Grappelli) όπου οι guest μουσικοί του album καταφέρνουν να μας χαρίσουν δύο από τις πιο ευχάριστες στιγμές του δίσκου.

Με τη δυναμική ατμόσφαιρα jazz, το “Plus je t’embrasse” είναι ίσως η καλύτερη διασκευή του δίσκου. Στο τραγούδι που γράφτηκε από τον Αμερικανό συνθέτη Ben Ryan το 1926 και ερμήνευσαν στη Γαλλία οι Sœurs Étienne, ερμηνεύεται με μια μικρή ασταθή αμερικανική προφορά από τον Dutronc ενώ το κουαρτέτο αποδίδει την μελωδία του με ένα στυλ που θυμίζει… Nat King Cole.

Το “Frenchy”, είναι ένα χαρούμενο pop-jazz album, όπου τα γαλλικά τραγούδια που επέλεξε ο Thomas Dutronc ακολουθούν ομαλά το ένα το άλλο. Ακόμα κι αν δεν καινοτομεί, το LP δεν στερείται κομψότητας και προκαλεί χαμόγελο και στιγμές χαλάρωσης!

Art Cover:

Tracklist:

1. C’est Si Bon (feat. Diana Krall & Iggy Pop) 3:23

2. La Vie En Rose (feat. Billy Gibbons) 3:46

3. Plus Je T’embrasse 2:51

4. Playground Love (feat. Youn Sun Nah) 4:13

5. Petite Fleur 4:11

6. Un Homme et Une Femme (feat. Stacey Kent) 2:59

7. Beyond The Sea (La Mer) 4:06

8. Get Lucky 4:04

9. Minor Swing 2:22

10. All For You (Nuages) 4:30

11. I You Go Away (Ne Me Quitte Pas) (feat. Haley Reinhart) 3:15

12. Autum Leaves (Les Feuilles Mortes) 4:05

13. My Way (Comme D’Habitude) 4:38

14. The Good Life (La Belle Vie) (feat. Jeff Goldblum) 3:42

Playlist

Back To Top