skip to Main Content

Ο Αχιλλέας Σπαής, Αθηναίος τραγουδιστής και τραγουδοποιός, εμπνευσμένος από θρύλους της jazz όπως η Ella Fitzgerald και ο Chet Baker καθώς και πρωτοπόρους της funk όπως οι Tower Of Power, γράφει μοντέρνα pop που θα τον κάνει αγαπητό στους θαυμαστές των John Legend, Sam Smith και Hozier.

Ξεκίνησε ως πιανίστας και σπούδασε Οικονομικά του Περιβάλλοντος στο Λονδίνο και τη Βιέννη προτού επιστρέψει στην Ελλάδα για να ακολουθήσει τα μουσικά του σχέδια. Ενεργός στην indie pop σκηνή της Αθήνας, έχει εμφανιστεί μπροστά σε μεγάλα πλήθη σε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Συμποσίου για την Κλιματική Αλλαγή το 2019.

Ο Αχιλλέας έχει συνεργαστεί με αρκετούς μουσικούς και έχει συνθέσει το δικό του υλικό (“Ι’m Singing For You”, “ I met you in the JFK”, “I feel alive”) μέσα από την εμπειρία και τον πειραματισμό. To τελευταίο του single “Love Makes Circles” κρύβει μία όμορφη ιστορία από πίσω του κι ένα μοναδικό μήνυμα.

Ο Αχιλλέας με το νεοδημιούργητο σχήμα “Achilleas Spais & the Nuggets” παίζει soulful indie pop μουσική και αναμένεται να πραγματοποιήσει κι άλλες ζωντανές εμφανίσεις, παρουσιάζοντας δικά του αλλά και άλλα αγαπημένα τραγούδια, δημιουργώντας μοναδικά και αναμφίβολα τα πιο ξεχωριστά setlists που ακούσατε από κάποιον Έλληνα καλλιτέχνη! 

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα θέματα της συζήτησηας που είχαμε με τον Αχιλλέα Σπαή στο πλαίσιο της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο SounDarts.gr

Αχιλλέα σε καλωσορίζω στο SounDarts.gr! 

Καλησπέρα και από εμένα στην ομάδα του SounDarts.gr και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!

Πού σε πετυχαίνουμε αυτή την περίοδο;

Αυτό το διάστημα βρίσκομαι στην Αθήνα και δουλεύω πάνω στο επόμενό μου τραγούδι. Ο τίτλος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι “Two hearts” και πρόκειται για μια ρομαντική μπαλάντα. Προετοιμαζόμαστε επίσης με τo νεοσύστατο σχήμα «Achilleas Spais & The nuggets” για το επερχόμενο live μας στην Afrikana (Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου). Be there, θε περάσουμε τέλεια!

Πρόσφατα έκανες ένα live στο κέντρο της Αθήνας με πλήθος κόσμου να σε συναντά επί σκηνής. Μετά τα lives ή και κατά τη διάρκεια αυτών, τί απολογισμό κάνεις ως καλλιτέχνης; Πώς το βιώνεις όλο αυτό;

Η εμπειρία της τελευταίας εμφάνισης ήταν μοναδική. Ο χρόνος πάνω στη σκηνή πάγωσε και ζούσαμε αποκλειστικά στο παρόν. Ο κόσμος μας μετέδωσε την ενέργειά του με το χειροκρότημα, το χαμόγελό του αλλά και τραγουδώντας μαζί μας! Μετά το live ακολουθεί συνήθως ένα αίσθημα ευεξίας και εγκεφαλικής διαύγειας. Κάτι σαν αυτό που νιώθεις μετά από μια έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο. Την επόμενη μέρα ανακαλώ συνήθως τι ακριβώς έγινε επί σκηνής και προσπαθώ να εντοπίσω σημεία όπου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, ποια ήταν η στιγμή εκείνη που είπες “τώρα θα ασχοληθώ με τη μουσική μου καριέρα”;

Η στιγμή αυτή δεν έχει φτάσει.. Όσο συνεχίζω να δουλεύω full time πάνω σε άλλο αντικείμενο δεν μου δίνεται η δυνατότητα να αφιερωθώ ολοκληρωτικά με τη μουσική. Ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρξει η απαραίτητη οικονομική άνεση και να μπορέσω να το κάνω. Μέχρι τότε θα επιστρέφω κάθε μέρα από τη δουλειά μου και θα προσπαθώ να εκμεταλλευτώ με τον πιο δημιουργικό τρόπο τον χρόνο που απομένει!

Δεδομένου ότι έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου και πόσο μάλλον στο εξωτερικό, ήταν εύκολη απόφαση να επιστρέψεις στην Ελλάδα για τη μουσική; Έκανες κάτι σαν αυτό που λέμε “θυσία”;

Ακολούθησα απλά το ένστικτό μου χωρίς να σκεφτώ το κόστος. Στηρίζω καθημερινά αυτή την απόφαση και εργάζομαι σκληρά για να αποδείξω στον εαυτό μου ότι ήταν σωστή.

Indie-pop, funk, jazz, blues… Κάπου εκεί ανάμεσα συναντάμε και το δικό σου όνομα. Ως Έλληνας καλλιτέχνης έχεις καταφέρει να αναδείξεις στο κοινό μουσικά στοιχεία που δεν συναντάμε συχνά λόγω άλλων ειδών μουσικής. Πώς αισθάνεσαι για αυτό;

Πράγματι το ύφος της μουσικής που γράφω δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα. Ένας παραπάνω λόγος για να δημιουργήσουμε μαζί με άλλους καλλιτέχνες αυτή τη “fusion pop”, ας την ονομάσουμε, σκηνή στη χώρα μας! Παρατηρώ νέους καλλιτέχνες να έχουν ήδη ξεκινήσει να χαράσσουν αυτό τον δρόμο και με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Διανύουμε μία εποχή που η μουσική δεν καθορίζεται από “καθαρά” είδη, ενώ λόγω του διαδικτύου υπάρχει πληθώρα επιλογών. Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να χαράξει τη δική του πορεία και να ξεχωρίσει;

Αν υποθέσουμε ότι μιλάμε για έναν μουσικό, εξαρτάται από το πού δραστηριοποιείται γεωγραφικά και τι είδος μουσικής παίζει. Τα κριτήρια ανάδειξης μουσικών συχνά διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Θεωρώ ότι για να ξεχωρίσει ένας μουσικός πρέπει κατ’ ελάχιστο να δημιουργεί πρωτότυπο υλικό. Δεν αρκεί απλά να έχεις καλή φωνή ή να παίζεις καλά ένα μουσικό όργανο. Από εκεί και πέρα πρέπει να είναι πιστός στο έργο του και να μην δημιουργεί έχοντας ως κίνητρο το να ξεχωρίσει αλλά επειδή τον εκφράζει.

Το πρόσφατο single σου, “Love Makes Circles”, κρύβει μία όμορφη ιστορία από πίσω του κι ένα μοναδικό σου μήνυμα. Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη συγγραφή του;

Από τα δικά σου τραγούδια, ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο και γιατί;

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο θα ήταν το “I Feel Alive”. Το συγκεκριμένο τραγούδι μου δημιουργεί πλούσιες εικόνες, μου ξυπνάει έντονες αναμνήσεις και με κάνει ταυτόχρονα να κοιτάζω μπροστά και να ονειρεύομαι.

Έχοντας μπει πλέον δυναμικά στη δισκογραφία, είναι τα πράγματα όπως τα περίμενες; Έχεις έρθει αντιμέτωπος με καταστάσεις που ίσως να μην σου ήταν οικείες;

Όπως σε όλους τους χώρους, έτσι και στον χώρο της δισκογραφίας είναι φυσικό να έρθεις αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις. Όσο υπάρχει όραμα και μεράκι βρίσκει κανείς λύσεις και κάνει βήματα μπροστά, ας είναι και baby steps. Στην τελική, στην εποχή μας μπορείς να το κάνεις και μόνος σου χωρίς την υποστήριξη κάποιας εταιρείας. Το DIY (Do It Yourself) είναι πλέον μια ευρέως διαδεδομένη τάση και πρακτική που επιλέγουν να ακολουθήσουν πολλοί ανεξάρτητοι καλλιτέχνες ανά τον κόσμο. Google it!

Μέχρι στιγμής από εσένα έχουμε ακούσει όμορφα singles. Έχει έρθει η ώρα για κάποιο studio album;

Τελείως ειλικρινά, νομίζω έχω εθιστεί στα σινγκλάκια. Σκέφτομαι να βγάλω μερικά ακόμα και σε επόμενη φάση θα εξετάσω πιο σοβαρά το ενδεχόμενο ενός LP.

Υπάρχουν άλλα επαγγελματικά σου σχέδια, που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Βεβαίως! Το πλάνο για την ερχόμενη χρονιά είναι να κυκλοφορήσει νέο υλικό (τα αγαπημένα σας σινγκλάκια!) και ταυτόχρονα να γίνουν κάποιες ζωντανές εμφανίσεις με τους nuggets. Στόχος να εμφανιστούμε σε κάποιο φεστιβάλ για φιλανθρωπικό σκοπό μέσα στο καλοκαίρι του 24 και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Φεστιβάλ όπως το «Music Escapades» που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι επίσης στο μικροσκόπιο.

Ποιο είναι το μότο σου στη ζωή;

Συνέντευξη: Θοδωρής Κολλιόπουλος

Back To Top