skip to Main Content

Πώς μπορεί μία φιλία να καταλήξει σε ένα “πιασάρικο” κι ενδιαφέρον συγκρότημα; Οι Casual Vice έχουν την τέλεια απάντηση και για να μην πολυλογούμε το πρώτο τους single κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2020, με τίτλο “Brighter Days”. Η απόλαυση είναι το κύριο “συστατικό” της επερχόμενης επιτυχίας τους κι εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Kyle Krone -το ένα από τα δύο μέλη- και μας μεταφέρει όλα τα θετικά του συναισθήματα. Έτσι, λοιπόν, οι Casual Vice ιδρύθηκαν το 2020 κι αποτελούνται από τους Kyle Krone και Brandon Hoogenboom.

Μιας και πρόκειται να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους E.P. με τίτλο “Joie De Vivre”, θέλαμε να ξέρουμε τι τους οδήγησε σε αυτό το χαρούμενο concept λαμβάνοντας υπόψη ότι η δημιουργία του έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω COVID-19. Πρέπει να πούμε πως οι Casual Vice είναι πραγματικά συγκεντρωμένοι στη δημιουργία μουσικής, κάτι που αυτομάτως οδηγεί στη θετική ανταπόκριση του κοινού.

Μιλώντας για τη διάθεση των τραγουδιών τους, ο Kyle πιστεύει πως το “Big Ideas” είναι γεμάτο έμπνευση. Πιστεύει ότι όσο γράφει από καρδιάς το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο. Μπορούμε να πούμε ότι το “Antihero” είναι το πιο αντιπροσωπευτικό τραγούδι του συγκροτήματος, έτσι εάν θέλεις να ξεκινήσεις να ακούς Casual Vice, ξεκίνα με αυτό. Αυτό το τραγούδι μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας “εορτασμός” των περισσότερων από τις επιρροές τους.

Έτσι, εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την αισθητική και τη μουσική των Casual Vice, αλλά και τα μελλοντικά, επαγγελματικά τους σχέδια, μπορείς να διαβάσεις όλη τη συνέντευξη παρακάτω.

Kyle καλώς ήλθες στο SounDarts.gr! Επειδή είστε νέοι στη μουσική βιομηχανία, θα ήθελες να μας πεις πώς ξεκίνησε η ιστορία σας ως μπάντα;

Φίλε οι Casual Vice ήταν ακριβώς αυτό το φυσικό φαινόμενο για εμάς, που μοιάζει πραγματικά σαν να περνά από πάνω του ένα αστέρι. Ήταν μια φιλία που δημιουργήθηκε αρχικά από τη μουσική που μας ένωσε. Την πρώτη φορά που συνάντησα τον Brandon έπαιζα σε μια μπάντα που άνοιγε τις συναυλίες του. Ο Brandon με προσκάλεσε να κάνω την παραγωγή και να συν-γράψω ένα τραγούδι για αυτόν τον Ιανουάριο του 2020 και κατέληξε να είναι το πρώτο single των Casual Vice, το “Brighter Days”. Ειλικρινά, ένιωσα πολύ καλά, υπήρχε αυτή η φυσική χημεία μεταξύ μας. Ήμασταν και οι δύο τόσο ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα και ίσως ακόμη πιο σημαντικό ήταν το πόσο καλά περάσαμε όταν το κάναμε και από τότε δεν έχουμε υποχωρήσει.

Κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας δύσκολης περιόδου -λόγω του COVID-19- αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε ένα υπέροχο, up-tempo E.P. με τίτλο «Joie de Vivre». Τι σας τράβηξε σε αυτό το χαρούμενο concept;

Η διαδικασία δημιουργίας του ίδιου του EP ήταν μια χαρούμενη εμπειρία και κάτι σχετικά με τη δημιουργία μουσικής στο πλαίσιο όλων αυτών των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μας δίνει αυτήν την ενέργεια και αναγκαιότητα να το κάνουμε. Θεωρήσαμε πως το να γράφουμε αυτά τα τραγούδια και να εκφράζουμε τους εαυτούς μας, ουσιαστικής σημασίας σε κάποιο βασικό ανθρώπινο επίπεδο. Πάντα στηριζόμουν έντονα στο να γράφω τραγούδια και να κάνω μουσική ως τρόπο αντιμετώπισης της ζωής και σε αυτό το σημείο μοιάζει σαν θεμελιώδης ανάγκη. Για μένα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διατηρήσω αυτή την εσωτερική χαρά για να ζήσω ενώπιον αυτών προκλήσεων και τους αγώνες. Για μένα είναι μια επιλογή με έναν τρόπο, με αυτόν τον τρόπο που λέμε ότι θα απολαύσω τη ζωή μου και θα υπερασπιστώ την αισιοδοξία μου, όχι τυφλά αφελής αισιόδοξος αλλά μια παραγωγική και ουσιαστική στάση, φέρνοντας στοχασμό στην εξίσωση, διατηρώντας ζεστή την περιέργεια, την αίσθηση της περιπέτειας ζωντανή, τη δημιουργικότητα, τον εορτασμό και την έκφραση όλων των συναισθημάτων που νιώθω.

Ποιες είναι οι διαφορές και τα κοινά σημεία μεταξύ του πρώτου σας E.P. “Summer Noir” και του τελευταίου;

Για μένα υπάρχει αυτή η εποχική φύση σε τραγούδια και συλλογές τραγουδιών. Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι το πρώτο EP έχει αυτόν τον νεανικό ενθουσιασμό της Άνοιξης/Καλοκαιριού, όλα είναι καινούργια, ανθίζουν και είναι συναρπαστικά. Το “Joie De Vivre” προχωρά προς τα εμπρός σε αυτό το ινδικό καλοκαιρινό/φθινοπωρινό έδαφος με μια πιο ανακλαστική και βαθύτερη ματιά σε πολλά συναισθήματα κάτω από την επιφάνεια στη ζωή μου. Τα τραγούδια του “Summer Noir” δημιουργήθηκαν σε μια προ-covid πραγματικότητα. Ο Brandon και εγώ ανακαλύψαμε πώς ακουγόμαστε μαζί (εξακολουθούμε το ψάχνουμε) δεν είχαμε ένα αρχικό σχέδιο απλά το κάναμε για τη χαρά αυτού. Με το “Joie De Vivre” αισθανθήκαμε αυτόν τον ουσιαστικό σκοπό να διεκδικεί τον εαυτό του. Το EP μας αντικατοπτρίζει καλά, υπάρχει μια ποιότητα yin και yang που συμβαίνει εκεί, τουλάχιστον για εμάς.

Πόσο εύκολο είναι ένα πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα να παρουσιαστεί στο παγκόσμιο κοινό κατά τη διάρκεια μιας τεχνολογικής επανάστασης με τα κοινωνικά μέσα στο αποκορύφωμά τους και να προσφέρει στους ακροατές τόσες πολλές επιλογές;

Φίλε δεν έχω ιδέα. Τείνω να με αναλώνομαι γράφοντας και δημιουργώντας μουσική και τα συνοδευτικά artwork, αυτά είναι που με ενθουσιάζουν. Ανησυχώ για αυτά τα πράγματα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Υποψιάζομαι ότι όταν προσπαθείς να κάνεις τη μουσική σου να ακουστεί, πολλοί δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη κατά μια έννοια. Έχω ακριβώς αυτό το συναίσθημα ότι αν βάλω πραγματικά όλη μου την ενέργεια και την καρδιά στη μουσική, τότε το κοινό θα τη βρει. Έχουμε πολλούς δημιουργικούς και ταλαντούχους ανθρώπους στην ομάδα που βοηθούν με αυτά τα θέματα, όταν έχω αμφιβολίες απευθύνομαι στους ειδικούς.

Ακούγοντας τη μουσική σας καταλαβαίνουμε ότι θέλατε να κάνετε κάτι που δημιουργεί μια διάθεση παρά μια συγκεκριμένη πλοκή. Είναι αλήθεια; Ποια είναι η δική σου γνώμη;

Λοιπόν όλα εξαρτώνται από το τραγούδι, όλοι κατοικούν στο δικό τους χώρο σε τροχιά γύρω από τη ζωή μας. Θα πω ότι όλα είναι πολύ σημαντικά για μένα. Οι λέξεις, η μουσική, οι μελωδίες, η παραγωγή, οι ενορχηστρώσεις, οι εμφανίσεις κ.λπ. Πολλά από τα ίδια τα τραγούδια έχουν πολύ συγκεκριμένα θέματα, ιστορίες, ιδέες κ.λ.π. μερικά συνδέονται περισσότερο με το συναίσθημα και τα θέματα τους. Ένα τραγούδι όπως το “Big Ideas” είναι πολύ φιλόδοξο και καθολικό στην προσέγγισή του, όπου ένα τραγούδι όπως το “Anti Hero” ή το “Hourglass” είναι εξαιρετικά προσωπικό, αλλά γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι ειρωνικά προσιτό.

Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι το τραγούδι σας “Antihero” θα λάβει τόσο μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό; Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;

Κάθε φορά που ένα τραγούδι συνδέεται με κάποιον ή σημαίνει κάτι σε οποιονδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ καλά. Δίνει στο όλο πράγμα περισσότερο νόημα. Εννοώ, αν πραγματικά κόψεις την καρδιά σου και την αφήσεις να αιμορραγήσει με τραγούδια και τότε κάποιος νιώσει κάτι σαν αποτέλεσμα, κάτι θελκτικό ή σημαντικό, τότε είναι μια ικανοποιητική ταπεινή εμπειρία. Άρα ναι, είναι τέλειο.

Πώς θα περιέγραφες την πιο δημιουργική μέρα της ζωής σου, από την αρχή έως το τέλος;

Μου αρέσει να ζω σε αυτόν τον δημιουργικό χώρο. Το κάνω αυτό σχεδόν κάθε μέρα, είναι η μεγάλη μου χαρά στη ζωή, ίσως δεν το κάνω μια μέρα την εβδομάδα. Οι καλύτερες μέρες είναι όταν ξεπερνάς (τον εαυτό σου) και μπορείς να αρθρώσεις με κάποιο τρόπο όλα αυτά τα πράγματα που αισθάνεσαι, παρατηρείς, σκέφτεσαι κ.λπ. Δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό το παράξενο και όμορφο πράγμα. Παίρνω ιδέες και όσο περισσότερες ιδέες παίρνω ακόμα περισσότερες φαίνεται πως ακολουθούν, μοιάζει σαν αυτό το εκτεταμένο είδος της ζωής μου που δεν είναι πεπερασμένο. Ξυπνάω με μια ιδέα, μια μελωδία, ένα στίχο, μερικές φορές ένα ολόκληρο τραγούδι είναι στο μυαλό μου, πίνω καφέ, ίσως κάνω μια βόλτα, γράφω, κάθομαι με ένα όργανο, ίσως πηγαίνω στον ωκεανό, καταγράφω τις ιδέες μου και συνεχίζω να τους προσθέτω (στοιχεία) και στο τέλος της ημέρας είμαι έξω στο αίθριο μου με ακουστικά για ακρόαση.

Πότε και πώς σας δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσετε την επαγγελματική σας καριέρα στη μουσική; Με άλλα λόγια, ποιο ήταν το κίνητρό σας;

Μου άρεσε πάντα η μουσική από νεαρή ηλικία, μου αρέσει ο τρόπος που με κάνει να νιώθω, πάντα βελτίωνε τη ζωή μου. Πήρα τελικά μια κιθάρα όταν ήμουν 13 ετών και το κίνητρο να παίξω και να μάθω ήταν απλώς μια φυσική δύναμη, δεν το ένιωθα σαν δουλειά, τις περισσότερες φορές ακόμα δεν το αισθάνομαι έτσι. Υπάρχει μόνο αυτή η δημιουργική περιέργεια ή κάποια εσωτερική ανάγκη που αναζητά να εκφραστεί, δεν θέλω να κάνω πάρα πολλές ερωτήσεις γι ‘αυτό. Απλώς αισθάνομαι τυχερός που υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που με αγαπούν, με υποστηρίζουν ή με ανέχονται όταν το κάνω όλη την ώρα.

Όπως μπορούμε να καταλάβουμε τα είδη της indie και της folk μουσικής είναι οι κύριες επιρροές σας. Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που σας έχουν επηρεάσει σημαντικά στις δημιουργίες σας;

Οι περισσότερες από τις επιρροές μου τιμώνται μέσα από το music video του “Antihero”, το οποίο είναι και το θέμα του, όλοι οι ήρωές μου που είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε μένα, πολλοί από αυτούς είναι μουσικοί και πολλοί από αυτούς δεν είναι. Τις περισσότερες φορές όταν δεν κάνω μουσική, ακούω jazz καλλιτέχνες όπως ο Louis Armstrong και ο Stan Getz ή απολαμβάνω την ησυχία μου ή απλά διαβάζω.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο των Casual Vice για την καριέρα τους;

Θέλουμε να παίξουμε σε μεγάλες σκηνές, σε φεστιβάλ και σε διαχρονικούς χώρους. Θέλουμε να κάνουμε δίσκους σε όλο τον κόσμο και να ζήσουμε και να αποπνέουμε μουσική, συζητάμε για τη δημιουργία του τρίτου μας album στη Μαγιόρκα. Θέλουμε να ταξιδέψουμε και να φτιάξουμε albums και να συνεργαστούμε με τους εν ζωή μας ήρωες.

Εκτός από το επερχόμενο E.P. σας, ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια;

Αυτήν τη στιγμή ολοκληρώνουμε τη μίξη του ντεμπούτου δίσκου μας, το οποίο πρόκειται να ακολουθήσει αυτό το νέο EP και θα το κυκλοφορήσουμε αυτό το καλοκαίρι, καθώς και νέα singles, βινύλια κ.λπ. Ένα πράγμα που ξέρω σίγουρα είναι ότι θα συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε καλή νέα μουσική στο άμεσο μέλλον, μεγάλο μέρος της έχει ήδη γραφτεί και ηχογραφηθεί.

Ποιο είναι το σύνθημά σας στη ζωή;

Μου αρέσει να μελετάω φιλοσοφία… Kant, Πλάτωνα κ.λπ. Θεωρώ ότι οι ιδέες του Kant είναι ελκυστικές, η φόρμουλα για την ανθρωπότητα. Αυτή η διατύπωση δηλώνει ότι δεν πρέπει ποτέ να ενεργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζουμε την ανθρωπότητα, είτε τον εαυτό μας είτε τους άλλους, ως μέσο μόνο αλλά πάντα ως αυτοσκοπό. Με άλλα λόγια, να είστε καλοί με τον εαυτό σας και με τους άλλους, επειδή είναι σωστό να το κάνετε, όχι για λόγους συναλλαγών. Η ηθική του Kant οργανώνεται γύρω από την έννοια της «κατηγορηματικής επιταγής», η οποία είναι μια καθολική ηθική αρχή που δηλώνει ότι κάποιος πρέπει πάντα να σέβεται την ανθρωπότητα μέσα από τους άλλους και ότι πρέπει να ενεργεί μόνο σύμφωνα με κανόνες που θα μπορούσαν να ισχύουν για όλους. Ναι, κάνω ό, τι μπορώ για να τους αγαπώ όλους και να τους αντιμετωπίζω με σεβασμό, καλοσύνη και αξιοπρέπεια. Κάνω το καλύτερο που μπορώ για να κάνω τη δουλειά μου στοχαστικά και σκόπιμα.

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Λήμνιου

Back To Top