skip to Main Content

Ο CeeLo Green είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς παγκοσμίως με πολλές και μεγάλες διακρίσεις, ανεπανάληπτες συνεργασίες που θα ζήλευε κάθε καλλιτέχνης και άπλετη θετική ενέργεια που την αισθάνεσαι μέσα από κάθε του δουλειά, τόσο δισκογραφική όσο και τηλεοπτική.

Με μεγάλη ειλικρίνεια μοιράζεται μαζί μας τις πιο βαθιές του σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας λόγω του COVID-19 και η θετική του στάση διέπει κάθε μία από τις απαντήσεις του. Πέραν αυτών, ο CeeLo Green προετοιμάζει το επερχόμενο studio album του, με τίτλο “CeeLo Green Is…Thomas Callaway”. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό και γιατί επέλεξε να συστήσει τον πραγματικό εαυτό του, Thomas Callaway, μέσα από τον τίτλο του;

Η μουσική του καριέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας “θησαυρός” και οι συνεργασίες του με άλλους καλλιτέχνες είναι πολυάριθμες ωστόσο ποια είναι η μεγάλη τραγουδίστρια που ο ίδιος θεωρεί “αδερφή του”; Συνεχίζοντας σε αυτό το “μονοπάτι”, μέσω του νέου του δίσκου μας παρουσιάζει την συνεργασία του με τον Dan Auerbach των Black Keys, με τον οποίο είχε ήδη μία ιστορία. Τι σημαίνει για εκείνον το τραγούδι “Crazy” και ποια είναι τα επερχόμενα σχέδιά του με τα old-but-gold projects Gnarls Barkley και Goodie Mob.

Στο τέλος, ο CeeLo Green μοιράζεται μαζί μας το motto του και τα μελλοντικά, επαγγελματικά του σχέδια κι εάν θέλεις να μάθεις τι μας είπε μέσω αυτής της ενδιαφέρουσας συνέντευξης, μπορείς να τη διαβάσεις παρακάτω!

Γεια σας και καλωσορίσατε στο SounDarts.gr! Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;

Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε όλοι σε καραντίνα και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Κανένας δεν εξαιρείται, έτσι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι με αυτόν τον τρόπο. Είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά επίσης μια πηγή έμπνευσης για μένα ως καλλιτέχνη. Δημιουργώ για να διατηρούμε και να περνάω το χρόνο μου κάνοντας κάτι εποικοδομητικό δοθείσης της ευκαιρίας. Αυτό κάνω.

Ποια είναι τα συναισθήματα σας για την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού και ποιο είναι το μήνυμά σας στον κόσμο;

Το μήνυμά μου είναι πάντοτε να διατηρείτε την πίστη σας και η πίστη είναι βασικά μια νοημοσύνη που προέρχεται από ένα συναίσθημα και μια ιδέα, γνωρίζοντας ότι όλα είναι καλά και αυτό θα περάσει επίσης. Παραμείνετε αισιόδοξοι, εκτιμώντας την ημέρα και την ανάσα της ζωής που στοχεύετε να αναπνεύσετε αυτή τη στιγμή και να επιμείνετε.

Παρ’όλες τις δυσκολίες που βιώνουμε, πιστεύετε πως μπορεί να βγει κάτι καλό από αυτή την κατάσταση τελικά;

Ναι! Εσύ είσαι το καλό που πρέπει να βγει από αυτήν την κατάσταση. Θα πρέπει να βγεις πιο βελτιωμένος, πιο φωτισμένος, πιο ενημερωμένος, πιο εξελιγμένος. Εσύ πρέπει να αντιπροσωπεύεις το καλό που προκύπτει από αυτήν την κατάσταση.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το πρώτο σας single με τίτλο “Lead Me” από το επόμενο, μεγάλου μήκος album σας. Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από την συγγραφή του;

Το “Lead Me” είναι ένα τραγούδι αγάπης προφανώς, αλλά προσαρμόστηκε από μόνο του στις συνθήκες στις οποίες ζούμε. Είναι μια ευκαιρία να εμπνευστεί κανείς και να συγκινηθεί με συναισθηματικό τρόπο προς μια πιο εποικοδομητική και θετική στάση και σε μια πιο ταπεινή κατάσταση ύπαρξης. Βιώνουμε όλοι μια στιγμή ανθρωπότητας και όλοι χρειαζόμαστε καθοδήγηση. Και έτσι το “Lead Me” είναι ουσιαστικά μια προσευχή προς το σύμπαν για να μας καθοδηγήσει.

Το επερχόμενο album σας θα έχει τίτλο “CeeLo Green Is…Thomas Callaway”. Γιατί επιλέξατε μια παρουσίαση του πραγματικού εαυτού σας ως τίτλο του; Αυτό σημαίνει πως θα είναι ο πιο προσωπικός σας δίσκος μέχρι τώρα; 

Όχι δεν θα το έλεγα αυτό. Όχι όσον αφορά το περιεχόμενο. Θεωρητικά, όλα όσα έχω κάνει είναι πολύ οικεία και προσωπικά. Αυτός ο τίτλος είναι απλώς συμβολικός ενός χρονικού διαστήματος, ένα σημάδι στην επαγγελματική μου καριέρα και ένα σημάδι διάκρισης που δηλώνει ότι «ο Thomas Callaway γράφει τα τραγούδια που ερμηνεύει ο CeeLo Green». Έτσι, ο Thomas Callaway είναι το άτομο και ο CeeLo Green είναι η προσωπικότητα.

Τι να περιμένουμε από αυτή την κυκλοφορία;

Να περιμένετε την ίδια υψηλή δόνηση με το “Lead Me”. Επίσης, απλώς να περιμένετε ένα ακόμη στρώμα να έχει τραβηχτεί πίσω και μια άλλη αποκάλυψη και μετενσάρκωση του παλιού σας φίλου CeeLo Green καθώς παρουσιάζει μια νέα συνεισφορά αυτή τη στιγμή, πέντε χρόνια αργότερα από την τελευταία του κυκλοφορία. Περιμένετε λίγη ανάπτυξη, αλλά περιμένετε επίσης το ίδιο επίπεδο συνέπειας και ποιότητας.

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον Dan Auerbach των The Black Keys γι’αυτό το project;

Έχουμε ιστορία και μια φιλία και μετά αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να συνεργαστούμε, έτσι πήγαμε στο στούντιο. (Ο δίσκος) Ξεκίνησε πολύ απλά και στη συνέχεια άρχισε να διαμορφώνεται και να λαμβάνει σύλληψη. Έγινε προϊόν αυτού του περιβάλλοντος και ένα συμπαγές σώμα εργασίας.

Το πρώτο σας album, “CeeLo Green and his perfect imperfections”, κυκλοφόρησε το 2002. Πως πιστεύετε ότι έχει εξελιχθεί η μουσική/συγγραφή σας κατά τη διάρκεια αυτών των 18 χρόνων;

Σίγουρα βελτιώθηκα πολύ στην αισθητική μου, στην προσέγγισή μου, στην αυτοπεποίθηση μου. Είναι η ίδια ικανότητα δημιουργίας. Ο σκοπός και το πεδίο μου έχουν διευρυνθεί. Υπάρχουν περισσότερα μάτια σε αυτό, που σημαίνει ότι πρέπει να ενστερνιστώ περισσότερη ανάληψη ευθυνών. Η μουσική μου έχει φτάσει μακριά και θέλω να ικανοποιήσω και να εξυπηρετήσω αυτόν τον μεγάλο πληθυσμό ανθρώπων που μπαίνει μέσα σε αυτό το συναίσθημα που χρειάζονται από αυτήν. Έτσι, όταν οι άνθρωποι αγοράζουν μουσική έχει υπάρχει μια έρευνα, υπάρχει ένας σκεπτικισμός, αλλά είναι επίσης μια αναζήτηση μιας γνώσης ή ενός συναισθήματος ή μιας αναζήτησης απόδρασης, οπότε οι άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικά πράγματα από τη μουσική και προσπαθώ να προσφέρω αυτές τις ποιότητες μέσα από τη μουσική.

Τι γίνεται με τα άλλα μουσικά projects σας, τους Gnarls Barkley και τους Goodie Mob; Υπάρχει κάτι καινούριο που έρχεται προς το μέρος μας από αυτή την πλευρά;

Ναι, βασικά υπάρχει. Δουλεύουμε σε ένα ακόμα album των Goodie Mob καθώς μιλάμε, καθώς και σε ένα των Gnarls Barkley. Η υλικοτεχνική μου διάθεση συμβατικά μου επέτρεψε να έχω την ευελιξία να κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κάτι που είναι ιδανικό για μένα γιατί είμαι φιλόδοξος.

Υπάρχει κάποιο από τα τραγούδια σας που κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σας;

Το “Crazy” από τους Gnarls Barkley είναι ένα από αυτά τα τραγούδια γιατί σημαίνει τόσα πολλά για τους ανθρώπους και οι άνθρωποι σημαίνουν τόσα πολλά για μένα. Είναι η μεγαλύτερη ανταπόδοση της αγάπης που έχω βιώσει ποτέ. Ποιος δεν θα ήταν λίγο εγωιστής για αυτό το μέγεθος αγάπης; Αυτό το είδος αγάπης το θες όλη την ώρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα και, στη συνέχεια, το “Cell Therapy” της Goodie Mob επίσης, το οποίο έχει λάβει μια νέα ζωή τελευταία και οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ξανά τους Goodie Mob. Ακόμα και για εσένα το να αναφέρεις τους Goodie Mob (είναι σημαντικό), μερικοί άνθρωποι δεν πάνε τόσο πολύ πίσω στην ιστορία μου για να ξέρουν ακριβώς από πού ξεκίνησα, αλλά ναι ζούμε επίσης σε μια στιγμή που είναι σημαντική όσο και το περιεχόμενο που δημιουργήσαμε μαζί.

Μιας και μιλάμε για τα πρώτα σας βήματα, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με ένα δικό μου αγαπημένο τραγούδι.Αναφέρομαι στο “Do You like the Way” με τονCarlos Santa και την Lauryn Hill που κυκλοφόρησε το 1999. Πως αναπολείτε αυτή τη συνεργασία;

Η Lauryn Hill ήταν παλιά μου φίλη, είναι σαν αδερφή μου και με πλησίασε για να συμμετάσχω (σε αυτό το τραγούδι). Ήταν από τους πρώτους συναδέλφους καλλιτέχνες που αναγνώρισαν τη φωνή μου και τις δυνατότητές μου. Πήγα στο στούντιο μαζί της και το τραγούδησα πολύ άνετα χωρίς να ξέρω ότι θα γίνει αυτό που έγινε τελικά. Εκ των υστέρων κοίταξα πίσω με μεγάλη εκτίμηση και αίσθημα τύχης γιατί ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένο και πολύ σημαντικό στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή.

Επίσης έχετε συνεργαστεί με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Prince, Pharrell, ο Bruno Mars, η Christina Aguilera, ο Rod Stewart κ.α. Υπάρχει κάποια συνεργασία που ξεχωρίζετε; 

Λοιπόν όλες είναι σημαντικές επειδή προέκυψαν από προσωπικές σχέσεις, συντροφικότητα και θαυμασμό που είχαμε ο ένας για τον άλλον, οπότε όποιος προσπάθησε να φτάσει σε εμένα, το παίρνω ως κομπλιμέντο και με υψηλό σεβασμό και πάντα τείνω να συνεισφέρω το καλύτερο δυνατόν που μπορώ.

Ποιο είναι το πιο παράξενο πράγμα που σας έχει συμβεί ενώ δουλεύατε στη σκηνή ή στο studio;

Έχω γλιστρήσει και έχω πέσει στη σκηνή μερικές φορές. Αρραβωνιάστηκα με την κοπέλα μου στο στούντιο… Αυτό δεν είναι απαραίτητα περίεργο, αλλά είναι cool!

Αν μπορούσατε να δώσετε στον νεότερο εαυτό σας κάποια συμβουλή, τι θα ήταν;

Nα παραμείνω αληθινός και να μείνω για πάντα νέος και τις πήρα αυτές τις συμβουλές. Είμαι ακόμα πολύ νέος στην καρδιά. Και ούτε φαίνομαι άσχημα επίσης, έχω διατηρηθεί αρκετά καλά με μια υγιή στάση απέναντι στη ζωή. Φυσικά έχω την πολυτέλεια και το πλεονέκτημα να κάνω αυτό που αγαπώ για να ζήσω και μιας και ειπώθηκε αυτό, είναι σα να μην έχω εργαστεί ούτε μια μέρα στη ζωή μου. Επειδή το λατρεύω τόσο πολύ, αυτό εννοώ, αλλά φυσικά είναι πάντα ένα πολύ απαιτητικό καθήκον, αλλά και ένα έργο αγάπης.

Η δουλειά σας, σας έχει αποφέρει πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις, συμπεριλαμβανομένων πέντε βραβείων Grammy Awards, ένα βραβείο BET, ένα βραβείο Billboard και ένα βραβείο Brit. Μπορούν αυτές οι διακρίσεις να βοηθήσουν πραγματικά την καριέρα ενός καλλιτέχνη;

Θα έλεγα ότι είναι χρήσιμο από κάποια άποψη, αλλά κάποιος λαμβάνει μια τιμή μόνο αφού έχει σηκώσει το “βαρύ φορτίο”. Δεν ξέρω αν το καθιστά ευκολότερο, γιατί τότε το επόμενο καθήκον σας να επαναπροκριθείτε θα είναι πιθανότατα ακόμη πιο βαρύ τώρα που έχετε συσχετίσει με τον έλεγχο τόσο υψηλού επιπέδου και στη συνέχεια πρέπει να διατηρήσετε μια συγκεκριμένη γραμμή, μια ποιότητα. Εφόσον ανταποκρίνεστε στην πρόκληση, μπορείτε να κερδίσετε πολλά Grammys όπως εγώ.

Έχετε έρθει ποτέ στη χώρα μας;

Μόνο στα όνειρά μου.

Τι γνωρίζετε για την Ελλάδα;

Ήμουν σε ένα ελληνικό εστιατόριο τις προάλλες και έδειχναν κάποια πλάνα από drone της Αθήνας και όλη αυτή την όμορφη ιστορία. Θα ήθελα πολύ να έρθω να το δω και να το ζήσω από πρώτο χέρι. Θα ήθελα πολύ να έρθω και να παίξω για ένα μεγάλο ακροατήριο και να φέρω χαρά και καλές δονήσεις στους ανθρώπους στην Ελλάδα και στη συνέχεια να φάω ένα γύρο τυλιχτό με τζατζίκι -γιατί τα λατρεύω, είναι τα αγαπημένα μου- και τα σπανακόπιτα… Σου λέω, ξέρω τι θέλω μωρό μου.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Δεν ξέρω πραγματικά, θα ακολουθήσω το ρεύμα και θα προσπαθήσω να καθοδηγήσω και να καθοδηγηθώ από το παράδειγμα. Θα προσπαθήσω απλώς να είμαι ένα πολύ καλό παράδειγμα του τι είναι θετικό.

Ποιο είναι το μότο σας στη ζωή; (δες την απάντηση του CeeLo Green στο video που ακολουθεί. Ενεργοποίησε τους υπότιτλους)

Συνέντευξη: Θοδωρής Κολλιόπουλος

Back To Top