skip to Main Content
Menu

Οι Fémina είναι ένα rap συγκρότημα με έδρα του το San Martin στις Άνδεις. Το group αποτελείται από την Clara Miglioli γνωστή ως Claridad (μπάσο, κιθάρα), την Sofia Trucco γνωστή ως Sof Tôt (ηλεκτρική, ακουστική κιθάρα και Ronroco) και την Clara Trucco γνωστή ως Wen (ηλεκτρονικά drums, cajon frmanco και φλάουτο). Η φιλία τους κατέληξε σε ένα μουσικό συγκρότημα, ονόματι Fémina. Προσπαθούν να “ανοίξουν” το σκεπτικό του κόσμου αναφορικά με τον φεμινισμό μέσω της μουσικής.

Τα τραγούδια τους είναι βασισμένα σε αυτή την ιδέα και το κοινό μοιάζει να είναι θετικό με αυτή. Πρόσφατα, οι Fémina κυκλοφόρησαν το νέο τους album, με τίτλο “Perlas & Conchas” και με σκοπό την προώθησή του πρόκειται να πραγματοποιήσουν μία ευρωπαϊκή περιοδεία. Αυτός ο δίσκος είναι ο πρώτος που έγραψαν μαζί και είναι πολύ σημαντικό για αυτές. Όπως είπαν η πρόθεσή τους στην μουσική είναι να είναι ανοιχτές σε νέους ήχους, νέα ποίηση και νέα σενάρια.

Η πρόσφατη συνεργασία τους με τον Iggy Pop ήταν ένα από τα highlights της καριέρας τους και είναι πολύ περήφανες για αυτή. Με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για τις Fémina, μιλήσαμε για το μουσικό τους υπόβαθρο και ανακαλύψαμε την ιστορία πίσω από το όνομά τους.

Διαβάστε τη συνέντευξη παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τις Fémina.

Fémina, καλωσορίσατε στο SounDarts.gr! Είστε ένα γυναικείο συγκρότημα από τις Άνδεις. Θα θέλατε να συστηθείτε στο ελληνικό κοινό;

Χαίρεται SounDarts! Είναι ευχαρίστησή μας να μιλάμε μαζί σας, ελπίζουμε πως θα σας επισκεφτούμε πολύ σύντομα.

Είμαστε από το San Martin των Άνδεων, την Παταγονία της Αργεντινής. Είμαι η Claridad (Clara Miglioli), παίζω μπάσο και κιθάρα. Η Sof Tot (Sofia Trucco) παίζει ηλεκτρική, ακουστική κιθάρα και Ronroco και η Wen (Clara Trucco) παίζει ηλεκτρονικά drums, cajón flamenco και φλάουτο. Τραγουδάμε μαζί και οι τρεις, κάνουμε μία σύντηξη των όσων λέγονται και των soulful αρμονιών.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το όνομα του συγκροτήματος;

Το “Fémina” είναι ένα δυνατό όνομα που αισθανόμαστε ότι μιλάει για τη φύση μας ως γυναίκες σε αυτό τον κόσμο.

Ήταν πολύ εύκολο για εμάς να βρούμε το όνομα Fémina, μιας και είμαστε τρεις γυναίκες που στα τραγούδια μας μιλάμε για το να είμαστε γυναίκες. Το συναίσθημα είναι γυναίκα. Είναι το τέλειο όνομα.

Έχετε καταφέρει να συνδυάσετε διαφορετικά μουσικά είδη. Πως καταλήξατε στη μορφή που είσαστε σήμερα;

Όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε τραγούδια δεν θέλαμε να επιλέξουμε μόνο ένα μουσικό είδος. Μας αρέσουν όλες οι μουσικές, μας αρέσει να ‘ραπάρουμε’ κι αυτό που θέλαμε πραγματικά ήταν να βρούμε τον δικό μας, μοναδικό τρόπο να συνδυάσουμε τη rap με τα υπόλοιπα είδη που αγαπάμε.

Προσφάτως, συνεργαστήκατε με τον Iggy Pop. Πείτε μας δύο λόγια για αυτό. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ήμασταν πολύ τυχερές που ο Iggy ανακάλυψε τη μουσική μας στο διαδίκτυο κι αποφάσισε να βάλει τη μουσική μας στο ραδιοφωνικό show του στο BBC. Γράψαμε για να τον ευχαριστήσουμε για τη χειρονομία και τον καλέσαμε στο show μας στο Μαϊάμι.

Όταν φτάσαμε στο Μαϊάμι λάβαμε ένα τηλεφώνημα από τον Iggy που μας προσκαλούσε στο σπίτι του. Ήταν όμορφα το να τον γνωρίζουμε, έτσι αποφασίσαμε να τον καλέσουμε να συμμετέχει σε ένα από τα νέα μας τραγούδια, το “Resist”.

Πως ξεκίνησε η μουσική σας καριέρα; 

Η Sofi κι εγώ παίζαμε κιθάρα από όταν ήμασταν μικρές, αλλά η επαγγελματική μας καριέρα ξεκίνησε όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μουσική με τις Fémina. Ξεκινήσαμε τις Fémina ως ένα δημιουργικό παιχνίδι και το ολοκληρώσαμε συνειδητοποιώντας ότι ήταν αυτό που πραγματικά θέλαμε να κάνουμε στη ζωή μας, να γίνουμε μουσικοί.

Ίσως κάποιος μπορεί να σας χαρακτηρίσει ως ένα εκκεντρικό συγκρότημα. Είναι αυτό πρόθεση σας; Ποια είναι η μουσική σας πρόταση; 

Η μουσική μας πρόθεση είναι να είμαστε ανοιχτές σε νέους ήχους, νέα ποίηση, νέα σενάρια. Πάντοτε να είμαστε ικανές να μάθουμε και να δώσουμε περισσότερα από τον εαυτό μας στη μουσική.

Κυκλοφορήσατε το νέο σας δίσκο «Perlas & Conchas». Ποια είναι η θεματική του; 

Το «Perlas & Conchas» είναι μια ιστορία για εμάς που ψάχνουμε τους πραγματικούς εαυτούς μας. Πηγαίνοντας στο βάθος και ξεπερνώντας το σκοτάδι για να δούμε πίσω το τι πιστεύουμε ότι είναι το μυστήριο.

Επίσης, ποια είναι η θεωρία του εξωφύλλου του δίσκου σας; Και τι πρόκειται να ακούσουμε από εσάς; 

Σχετικά με το εξώφυλλο θέλαμε να δείξουμε τι δείχνει η μουσική, τη δύναμη των γυναικείων φωνών, το γυναικείο μυαλό και τα σώματα μαζί για ένα μεγαλύτερο σκοπό. Αυτός ο δίσκος είναι ο πρώτος που γράφουμε μαζί και αυτό το κάνει πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι η αρχή μιας καινούριας περιόδου για εμάς.

Θεωρείτε ότι οι γυναίκες πιστεύουν στο φεμινισμό στις μέρες μας ή είναι ένα ταμπού; 

Πιστεύω ότι ο φεμινισμός γίνεται πολύ δυνατός και είναι σημαντικό ότι οι γυναίκες μένουμε και δουλεύουμε μαζί για τα δικαιώματα μας, την υγεία μας, την ευτυχία μας, την ελευθερία μας.

Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το αποκορύφωμα της καριέρας σας μέχρι τώρα και γιατί; 

Ακριβώς τώρα είναι το αποκορύφωμα, είναι πάντοτε η παρούσα στιγμή που μετράει. Αυτός ο δίσκος, αυτή η στιγμή της καριέρας μας πιστεύω πως είναι το μεγαλύτερο αποκορύφωμα. Είναι όταν πραγματικά ακούμε όπως θέλουμε να ακουστούμε.

Ποιες είναι οι σκέψεις σου με το να γίνεται πολιτικός σχολιασμός μέσα από τη μουσική; Το κοινό δέχεται αυτού του είδους την επικοινωνία;

Πιστεύω πως είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής με το τι πιστεύεις κι αισθάνεσαι όταν είσαι καλλιτέχνης. Εάν αυτό που λες μπορεί να βοηθήσει άλλους πιστεύω πως είναι υπέροχο. Η τέχνη είναι αρκετά πολιτικοποιημένη και ο καλλιτέχνης που θαυμάζω περισσότερο έχει πολύ δυνατό πολιτικό και πνευματικό μήνυμα. Μου αρέσει η hip hop, έχω μάθει πολλά από το ραπάρισμα. Εάν ραπάρεις λες αυτό που σου αρέσει και που δε σου αρέσει, αυτό είναι πολιτικό και μου αρέσει.

Μετά από την κυκλοφορία του δίσκου σας, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; 

Έχουμε περιοδεία στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι και πρόκειται να είναι υπέροχα. Πραγματικά ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τα νέα μας τραγούδια.

Ποιο είναι το μότο σας στη ζωή; 

Να έχετε πνευματική ηρεμία!

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στο ελληνικό κοινό;

Πραγματικά ελπίζω να έρθουμε στην Ελλάδα πολύ σύντομα για να μοιραστούμε τη μουσική και την αγάπη μας με όλους σας!! Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!! Ελπίζω να αγαπήσετε το νέο μας album!!

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Λήμνιου