skip to Main Content

O Αλβανικής καταγωγής, τραγουδιστής Gjon Muharremaj έγινε γνωστός με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Gjon’s Taers και σάρωσε στα περσινά στοιχήματα της Eurovision με το τραγούδι του “Répondez-moi”. Ο διαγωνισμός ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε και το μεγάλο φαβορί έμεινε στην ιστορία ως μια από τις συγκινητικές μπαλάντες που γράφτηκαν ποτέ για αυτό το σκοπό.  Η ανακοίνωση της εκ νέου επιλογής του για την εκπροσώπηση της χώρας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, της Ελβετίας, δημιούργησε αυτόματα μια σειρά από ερωτήματα: “Πως θα μπορούσε τώρα να ξεπεράσει τη δόξα της προηγούμενης δημιουργίας του”, “Τι καινούριο θα μπορούσε παρουσιάσει και εκπλήξει ξανά τα πλήθη”, “ποιο θα ήταν το θέμα του διαδόχου του “Répondez-moi””. 

Οι περισσότερες ερωτήσεις έλαβαν τις αντίστοιχες απαντήσεις τους όταν ακούσαμε για πρώτη φορά το “Tout l’Univers”, το  τραγούδι το οποίο ο Gjon έντυσε με τα ελβετικά χρώματα, την υπέροχη φωνή του και την ανάγκη του να μιλήσει για ένα έντονο θέμα. Μαζί με την Sacha Jean-Baptiste που θα επιμεληθεί τη συμμετοχή του Gjon’s Tears, το “Tout l’Univers” είναι έτοιμο να κατακτήσει πάλι τα πλήθη, ενώ στα στοιχήματα κατάφερε να φιγουράρει και πάλι στις πρώτες θέσεις κάνοντάς το και πάλι ένα μεγάλο φαβορί. 

Ο Gjon, πιο αποκαλυπτικός από ποτέ, μίλησε στο SounDarts.gr και αποκάλυψε ποιο είναι τελικά της επιτυχίας του, το νόημα του “Tout l’Univers”, ακόμα και το δικό του Top5 τραγουδιών από τις φετινές συμμετοχές στην Eurovision! Διαβάστε τα πάντα στην συνέντευξη που ακολουθεί! 

Καλή επιτυχία Gjon! Καλή επιτυχία Ελβετία! 

Photos by: Oscar Alessio

Γεια σου Gjon και καλώς ήλθες στο SounDarts.gr. Με τι ασχολείσαι αυτές τις μέρες; Πρέπει να είσαι πολύ απασχολημένος τελευταία με όλες τις προετοιμασίες για τη Eurovision, σωστά;

Πραγματικά. Πετάω για το Ρότερνταμ σε δύο μέρες που είναι πολύ σύντομα. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος και ταυτόχρονα εύχομαι ότι όλα θα πάνε καλά, ότι θα πετάξουμε εκεί με ασφάλεια, ότι όταν θα επιστρέψω εδώ θα είμαι υγιής και ότι όλοι οι άλλοι καλλιτέχνες θα είναι επίσης αρνητικοί, ότι θα ζήσω όλη την εμπειρία της Eurovision χωρίς κανένα πρόβλημα.

Έχεις εμβολιαστεί;

Όχι. Τώρα στην Ελβετία νομίζω ότι άτομα άνω των 50 ή 60 ετών εμβολιάζονται. Εκτός αυτού είναι δύσκολο να κλείσει κανείς το ραντεβού εδώ. Δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι αρκετά δύσκολο. Φροντίζω απλώς τον εαυτό μου και απλώς προσέχω. Προς το παρόν είμαι ακόμα υγιής. Ο αδερφός μου το είχε, αλλά είναι εντάξει. Θα εμβολιαστώ όταν θα είναι υποχρεωτικό. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι υποχρεωτικό για ταξίδια, αλλά προς το παρόν δεν θα το κάνω.

Υπέθεσα ότι, αφού αποφασίστηκε να υπάρχει κοινό στην Eurovision, θα ήταν υποχρεωτικό να εμβολιαστούν οι συμμετέχοντες …

Κάνουμε tests κάθε δύο μέρες και δεν επιτρέπεται να βγούμε από τα δωμάτιά μας. Δεν επιτρέπεται να έχουμε επισκέψεις. Είναι πολύ αυστηροί με αυτό, οπότε είμαστε πραγματικά αυστηρά φροντισμένοι.

Πέρυσι επιλέχτηκες να εκπροσωπήσεις την Ελβετία στο διαγωνισμό με το τραγούδι “Répondez-moi”. Πώς ένιωσες μετά την ακύρωση του διαγωνισμού;

Δεν το κατάλαβα γιατί, όταν ακυρώθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, μου είπαν ότι θα ήταν ο διαγωνισμός θα γινόταν και ότι υπήρχαν πολλές πιθανότητες. Είπα “ΟΚ ΟΚ”. Τότε με κάλεσαν να μου πουν ότι ακυρώθηκε και δεν το συνειδητοποίησα. Μετά είδα τον εαυτό μου στην τηλεόραση και κατάλαβα ότι δεν έπρεπε να είμαι σε αυτήν την πλευρά της οθόνης, στο σαλόνι μου, στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση και ότι έπρεπε να είμαι στην άλλη πλευρά. Μετά από αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι ήμουν λίγο απογοητευμένος και λυπημένος γιατί πραγματικά ήθελα να ζήσω την εμπειρία της Eurovision. Φυσικά έτσι είναι η ζωή. Όταν (μου ανακοινώθηκε πως) έπρεπε να επιστρέψω φέτος δεν μου ήταν κανένα μεγάλο αίτημα γιατί δεν είχα την ευκαιρία να ζήσω την εμπειρία της Eurovision και θέλω πραγματικά να τη ζήσω τώρα.

Το τραγούδι σου “Tout l’Univers” είναι αυτό που επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελβετία στην Eurovision 2021. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;

Το “Tout l’Univers” είναι ένα τραγούδι που μιλά για τα συναισθήματα και το πώς αισθάνεται κανείς κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης. Αρχικά, το τραγούδι γράφτηκε στα Αγγλικά και είχε τίτλο “Ground Zero”. Μου άρεσε πολύ αυτή η έκφραση, το γεγονός ότι σημαίνει το κέντρο μιας ατομικής έκρηξης, αλλά μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 η έννοια αυτής της έκφρασης άλλαξε λίγο, που σημαίνει ότι όλα επιστρέφουν στο έδαφος δηλαδή πίσω στο μηδέν, έτσι στο τίποτα. Είναι μια σκληρή έκφραση και ταυτόχρονα θα μπορούσε να ακουστεί σαν κάτι πραγματικά ελπιδοφόρο γιατί όταν δεν έχεις πια τίποτα μπορείς να το ανοικοδομήσεις. Είχα πραγματικά την αίσθηση ότι ήθελα να το εξηγήσω αυτό στον κόσμο, έτσι το τραγούδι μιλάει για τρία πράγματα: Το πρώτο πράγμα είναι ότι μιλάει για το να είσαι μέσα στην έκρηξη και στη συνέχεια έχεις δύο δυνατότητες, να εγκαταλείψεις ή να πολεμήσεις ενάντια σε αυτήν την έκρηξη και να πάρεις πίσω ενέργεια για την ανοικοδόμηση της ζωής σου. Μετά το δεύτερο είναι ότι ήθελα να έχω ένα ελπιδοφόρο και ταυτόχρονα ένα τραγούδι-“πολεμιστή”. Δεν είναι ένα στενάχωρο τραγούδι. Είναι ένα πραγματικά ελπιδοφόρο τραγούδι, εννοώ πως όταν λέμε “Tout l’Univers”, στα γαλλικά έχουμε αυτήν την έκφραση που σημαίνει “Θέλω να κοιτάξω μπροστά”, “Θέλω να προβάλω τον εαυτό μου”. Είναι ένας αισιόδοξος τρόπος με τον οποίο θέλω να δω το μέλλον μου, θέλω να φανταστώ τι πρόκειται να συμβεί, θέλω να δημιουργήσω για τον εαυτό μου ένα μέλλον κοιτώντας όσο πιο μακριά μπορώ. Για μένα δεν μπορείς να δεις κάτι περισσότερα από ολόκληρο το σύμπαν. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα για να δείτε. Το τρίτο πράγμα είναι περισσότερο οπτικό ζήτημα. Ήθελα πραγματικά να εξηγήσω ότι αυτή η δύναμη που έχεις μέσα σου όταν καταπολεμάς αυτές τις εκρήξεις είναι μόνο μέσα σου και είσαι ο μόνος που μπορείς να βρεις αυτή τη δύναμη, ο οποίος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να πολεμήσει αυτά τα πράγματα. Γι’ αυτό είμαι μόνος στο video στο οποίο μπορείς να δεις και τα τρία αυτά στοιχεία του κύκλου της ζωής. Φυσικά μιλάω για μια έκρηξη, αλλά αυτή είναι μια μεταφορά. Μπορείτε να το συγκρίνετε με … το θάνατο κάποιου ή ένα χωρισμό. Μπορούμε να δούμε τον κύκλο ζωής σε αυτό το video επειδή ξεκινά εκεί από όπου τελειώνει. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν όλες αυτές τις διαστημικές εικόνες αντιδρούν σαν “ω, αυτό είναι όμορφο” και αυτή είναι ακριβώς η αντίδραση που θα ήθελα να δω στους ανθρώπους όταν βλέπουν το μέλλον τους, σκεπτόμενοι “Ω, αυτό είναι όμορφο, ίσως πρέπει να δοκιμάσω να κάνω αυτό που δεν προσπάθησα ποτέ πριν» ή «ίσως μπορώ να το κάνω τώρα γιατί δεν το έκανα ποτέ πριν και τώρα είναι η ώρα να αναδημιουργήσω τον εαυτό μου». Γι’ αυτό στο video μπορείτε να με δείτε να βγάζω τον εαυτό μου από το αυτοκίνητο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος εκεί για να το κάνει. Είμαι μόνος σε αυτό το video και είμαι ο μόνος που μπορεί να με βγάλει από αυτό το αυτοκίνητο και να με βγάλει από αυτά τα προβλήματα.

Αν έπρεπε να επιλέξεις ανάμεσα σε αυτά τα δύο τραγούδια για τον φετινό διαγωνισμό, ποιο θα διάλεγες και γιατί; Ποιο από αυτά τα δύο σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα όταν το ερμηνεύεις;

Αγαπώ και τα δύο τραγούδια με την ίδια ένταση. Απλώς άκουσα τόσο πολύ το “Répondez-moi” πριν από την κυκλοφορία του, που φαίνεται σαν να κυκλοφόρησα αυτό το τραγούδι πριν από δέκα χρόνια. Προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει μεταξύ αυτών των δύο, γι’ αυτό χαίρομαι που τραγουδάω το “Tout l’Univers”. Δεν νομίζω ότι αυτό το τραγούδι θα είχε συμβεί χωρίς το “Répondez-moi”. Είμαι περήφανος και για τα δύο τραγούδια, αλλά τώρα το πιο φρέσκο ​​στο μυαλό μου είναι το “Tout l’Univers” γιατί δεν βαριέμαι να το ακούω.

Είσαι ικανοποιημένος με την ανταπόκριση που έχεις λάβει από το κοινό μέχρι τώρα για το “Tout l’Univers”;

Φυσικά. Δεν μπορούσα να περιμένω μια τόσο τρελή ανταπόκριση και είμαι τόσο χαρούμενος που οι άνθρωποι με υποστηρίζουν. Δεν μπορούσα να το πιστέψω και γι’ αυτό είμαι πολύ χαρούμενος. Είμαι περήφανος που οι άνθρωποι με ακολουθούν. Ήταν αρκετά δύσκολο γιατί όταν έπρεπε να επιστρέψω με ένα άλλο τραγούδι, η πραγματική ερώτηση ήταν «πώς να κάνω κάτι καλύτερο από πέρυσι;» και στη συνέχεια “πώς μπορείς να εκπλήξεις κάποιον που έχεις ήδη εκπλήξει στο παρελθόν”, έτσι απλά προσπάθησα να είμαι ο εαυτός μου και προσπάθησα να παραμείνω αυθεντικός γιατί αυτό είδαν οι άνθρωποι και νομίζω ότι γι’ αυτό τους αρέσουν τα τραγούδια μας.

Παρακολουθείς τα στοιχήματα;

Τα έχω δει, αλλά δεν τα παρακολουθώ όλη την ώρα. Όπως είπα, είμαι περήφανος που στον κόσμο αρέσει το τραγούδι μου γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Από την άλλη πλευρά, είμαι ένας άνθρωπος πραγματικά προσγειωμένος και πρέπει να επικεντρωθώ στον κόσμο.

Μπορείς να μας πεις τι να περιμένουμε από τη ζωντανή σου εμφάνιση στη σκηνή της Eurovision στις 20 Μαΐου;

Κάναμε τη ζωντανή εμφάνιση σε ταινία πριν από το video, αλλά δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ του video και του live. Είχα δύο επιλογές, να αλλάξω ό, τι έχουμε ετοιμάσει με το Sacha ή να πάρω αυτό που είχαμε ήδη ετοιμάσει. Επέλεξα το δεύτερο γιατί ήμουν περήφανος για αυτό. Μου άρεσε πολύ το video, αλλά μου άρεσε επίσης το γεγονός ότι είναι διαφορετικό. Είναι κάτι άλλο και δεν θέλω οι άνθρωποι να περιμένουν πάρα πολλά. Προσπάθησα να μείνω ο εαυτός μου.

Υπάρχουν άλλα τραγούδια ανάμεσα στις φετινές συμμετοχές που σου αρέσουν;

Φυσικά έχω το δικό μου, μικρό Top5. Μου αρέσει το “Dicoteque” από τους The Roop γιατί είναι ένα ωραίο χορευτικό τραγούδι, γεμάτο ενέργεια και αυτό είναι cool. Μου αρέσει ο Daði Freyr από την Ισλανδία γιατί αγαπώ τον κόσμο του και μου αρέσει επίσης το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει κάτι πραγματικά τοπικό με την οικογένειά του, με τους φίλους του και ότι είναι ο εαυτός του, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για μένα. Φυσικά, μου αρέσει η Anxhela Peristeri και το τραγούδι της «Karma», γιατί μου αρέσει το εύρος της. Στην αρχή είναι ένα πιο χορευτικό τραγούδι και μετά είναι πιο δραματικό. Μου αρέσουν τα διαφορετικά κομμάτια του τραγουδιού της. Μου αρέσει το τραγούδι της Barbara Pravi επειδή είναι στα γαλλικά και μου αρέσει η γαλλική γλώσσα. Τελευταία έμεινα πραγματικά έκπληκτος με τη Roxen με το τραγούδι της «Amnesia», αλλά αφού είδα τις πιθανότητες, νομίζω ότι είναι ένα πραγματικά υποτιμημένο τραγούδι, αλλά για μένα, είναι ένα πολύ όμορφο τραγούδι και ελπίζω ότι ο κόσμος θα το παρατηρήσει. Έχει μια πολύ ξεχωριστή φωνή και θα ήθελα πολύ να ακούσω πώς θα ακούγεται ζωντανά.

Σου αρέσει το τραγούδι της Anxhela γιατί είναι επίσης Αλβανίδα, σωστά;

Μπορεί. Μου αρέσει γιατί το τραγουδά στα Αλβανικά. Μου αρέσει πολύ όταν οι άνθρωποι βάζουν τον πολιτισμό τους μπροστά από το τραγούδι τους, αλλά αυτό δεν είναι και το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί κανείς τη γλώσσα του και αυτό είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Μου αρέσει το γεγονός ότι τη χρησιμοποιεί πραγματικά καλά.

Είσαι fan του διαγωνισμού; Ποια είναι τα αγαπημένα σου τραγούδια όλων των εποχών από τη Eurovision;

Νομίζω ότι το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το “Un jour, un enfant” της Frida Boccara του 1969 γιατί όταν ανακάλυψα αυτό το τραγούδι μου άρεσε πολύ η φωνή της. Μετά έχω πολλά άλλα τραγούδια, αλλά ακόμη και με το top5 που είπα πριν δεν υπάρχει κάποιο που είναι πρώτο ή κάποιο τελευταίο. Είναι μόνο πέντε τραγούδια που μου αρέσουν. Θα έλεγα επίσης το «Euphoria» από την Loreen. Είναι ένα τραγούδι που έχω χορέψει πολλές φορές και με το οποίο έχω διασκεδάσει πολύ. Επίσης, είναι το τραγούδι που όταν το τραγουδάς, καταστρέφεις τη φωνή σου γιατί είναι αρκετά υψηλό αλλά ταυτόχρονα είναι ένα χορευτικό τραγούδι. Είναι ένα διασκεδαστικό τραγούδι.

Εάν είχες την ευκαιρία να συνεργαστείς με έναν από τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες, ποιον θα επέλεγες;

Είναι δύσκολο να το απαντήσω αυτό γιατί για μένα το πιο σημαντικό πράγμα δεν είναι μόνο η μουσική, αλλά η ανθρωπιά αυτού του καλλιτέχνη, οπότε πρώτα θα ήθελα να γνωρίσω αυτό το άτομο. Θα ήθελα πολύ να γνωρίσω τη Grace Jones και την Aurora. Δεν θα έλεγα ότι θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους γιατί θα πρέπει να τις γνωρίσω πρώτα και αν είναι απίστευτα cool, τότε θα ήθελα επίσης μια συνεργασία μαζί τους. Για μένα οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από οτιδήποτε άλλο.

Μετά την Eurovision, ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Να κάνω ένα album και κάποιες συνεργασίες. Ανυπομονώ για το τι πρόκειται να συμβεί και πώς θα πάει.

Ποιο είναι το μότο σου στη ζωή;

“Πίστεψε στον εαυτό σου, γιατί είσαι ο μόνος που πιστεύει σε εσένα, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο”.

Συνέντευξη/Απομαγνητοφώνηση/Μετάφραση: Θοδωρής Κολλιόπουλος

Back To Top