skip to Main Content

Δεν ξέρω πως θα μπορούσα να ξεκινήσω αυτόν τον πρόλογο μιας και ο καλλιτέχνης που μας έκανε την τιμή να μας παραχωρήσει αυτή τη συνέντευξη έχει ένα ισχυρό καλλιτεχνικό background το οποίο τιμά αλλά σίγουρα δεν τον προσδιορίζει στο δικό του δημιουργικό μονοπάτι. Ο good job nicky, είναι ένας καλλιτέχνης που “έσκασε” στη αγγλόφωνη μουσική βιομηχανία της Ελλάδας, φέρνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό στο χώρο, γεγονός που τον βοήθησε να κάνει γνωστό το όνομά του πολύ γρήγορα και να αποκτήσει ένα ισχυρό fanbase που θα ζήλευαν πολλοί άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες. 

Η μουσική και οι στίχοι των τραγουδιών του, έχουν τη δύναμη να σε φέρουν σε επαφή με τα βαθύτερα συναισθήματα σου και πολλές φορές να “γαργαλήσουν” τις πιο ευαίσθητες χορδές σου. Αυτό τελικά επιτυγχάνεται μόνο με τρία στοιχεία: αυθεντικότητα, ειλικρίνεια (τόσο στους άλλους αλλά κυρίως στον ίδιο σου τον εαυτό) και ταλέντο. 

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τον απόλαυσα (για πολλοστή φορά) στη σκηνή του Gazarte, όπου μου έγιναν σαφή μερικά πράγματα σε σχέση με την καλλιτεχνική του υπόσταση, όπως το επικοινωνιακό του ταλέντο, η ανθρωπιά του, η ακαταμάχητη τρέλα του και το φωνητικό του εύρος (για παράδειγμα ερμήνευσε το “I Have Nothing” της θεάς Whitney Houston, έτσι… για να μας καθηλώσει!). Φάνταζε σα να σκόρπιζε θετική ενέργεια στο κοινό του και για να πούμε την αλήθεια, προσωπικά με φόρτισε εντελώς για τις επόμενες μέρες. 

Αν και ο ίδιος, όπως λέει, γουστάρει να είναι “παιδάκι”, ο good job nicky (ή Νικόλας για τους φίλους) δηλώνει έτοιμος να μας πάει στο επόμενο καλλιτεχνικό επίπεδο, το “the other blue”, όπως το αποκαλεί και να δηλώσει ευθαρσώς πως δεν υπάρχει όριο στο δικό του ορίζοντα. 

Από ένα “παιδάκι” προς ένα άλλο “παιδάκι” λοιπόν… 😉 💙

Όπως όλα δείχνουν, σε πετυχαίνουμε σε μία άκρως δημιουργική φάση: μοναδικά lives και νέο υλικό είναι καθ’ οδόν. Πώς βιώνεις αυτή τη δημιουργική φρενίτιδα;

Απλά την αφήνω να συμβεί. Να περάσει από μέσα μου. Επίσης και τώρα με πετυχαίνεις στο studio η αλήθεια είναι. Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος. Συμβαίνει πολύ εποικοδομητικά και απλά ρέει από μέσα μου και το επιτρέπω. Το κυνηγάω αυτό το συναίσθημα και όποτε έρχεται από μόνο του, το χαίρομαι πάρα πολύ.

Σε πετυχαίνουμε λίγο μετά την εμφάνισή σου στα Mad Video Music Awards. Θες να μας πεις λίγα λόγια για αυτή την εμφάνιση;

Ήταν πραγματικά εκπληκτική και όλο το vibe και η ενέργεια μαζί με την Τάμτα είναι εξαιρετικά. Είναι εξαιρετικός συνεργάτης αυτός ο άνθρωπος! Δεν υπάρχει το πόσο καλή και δημιουργική είναι. Ήταν πραγματικά τιμή μου να είμαι στη σκηνή με την Τάμτα και χαίρομαι που θα ξαναβρεθούμε μαζί στην ίδια σκηνή πολύ πολύ σύντομα.

Ας τα βάλουμε σε μια τάξη λοιπόν. Είσαι στη φάση που ολοκληρώνεις το νέο σου δισκογραφικό υλικό και ετοιμάζεσαι για μια ακόμα μοναδική εμφάνιση με την Τάμτα στην Τεχνόπολη στις 29 Ιουνίου. Τι λεπτομέρειες μπορείς να μας αποκαλύψεις σχετικά με αυτά σου τα σχέδια;

Όσον αφορά το υλικό, αυτό που θα σου πω είναι ότι φέτος πραγματικά νιώθω πως ωρίμασα καλλιτεχνικά πάρα πολύ. Έχω ψιλο-φύγει από τις πολλές μπαλάντες. Τη μουσική εγώ τη χρησιμοποιούσα με ένα τρόπο για να εκφράσω απλά κάποιες σκέψεις μου, κάποια ερεθίσματα, κάποιες εμπειρίες. Τώρα έχει λίγο πιο οριοθετημένη, λίγο πιο συγκεκριμένη. Αισθάνομαι πως ξέρω να κάνω μουσική πλέον αν με καταλαβαίνεις!

Το κατάλαβα στο τελευταίο σου live στο Gazarte με τους ταλαντούχους μουσικούς και συνεργάτες σου. Η επικοινωνία σου με το κοινό ήταν εντυπωσιακή. Ήσουν δυναμίτης !

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Οπότε για να σου απαντήσω και στο δεύτερο ερώτημά σου για τη συναυλία στην Τεχνόπολη με την Τάμτα, ότι είδες στο Gazarte φαντάσου το τώρα επί 10. Έχουμε αλλάξει λίγο το ρεπερτόριο, το έχουμε φέρει λίγο περισσότερο σε κάποια μέτρα που πιστεύω πως με αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο τώρα το καλοκαίρι και όπως είπαμε θα είναι και η Τάμτα εκεί, η οποία από μόνη της είναι ένα creative genius. Αυτό που προσπαθώ να καλλιεργήσω τόσο καιρό με αυτό που είναι έτσι κι αλλιώς η Τάμτα και με αυτό που προσπαθεί να χτίσει και αυτή τα τελευταία χρόνια, θα σμίξουν μαζί πάρα πολύ όμορφα. Αν ήρθες στο Gazarte I highly recommend να έρθεις και στην Τεχνόπολη.

Έχοντας βιώσει αμέτρητες ώρες γραψίματος, αλλά και σημαντικές live performances, ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που ξεχωρίζεις από τις δύο αυτές διαδικασίες και σε κάνουν να νιώθεις ολοκληρωμένος;

Η μια διαδικασία είναι πολύ εσωστρεφής. Όσον αφορά τη συγγραφή, πρέπει να είσαι πολύ καλά συντονισμένος με την εσωστρέφεια σου. Από την άλλη οι ζωντανές εμφανίσεις έχουν να κάνουν με την εξωστρέφεια 100%. Δηλαδή πως μπορείς να πάρεις μια σκέψη την οποία προσπαθείς να την καλλιεργήσεις και να την μεταφράσεις σε μουσική σε ένα studio μόνος σου ή με τους ανθρώπους σου και να την μεταφέρεις σε ένα κοινό σε βαθμό που θα ταυτιστούν, θα το χαρούν και θα το νιώσουν εξίσου όσο εσύ, όταν το έγραφες. Είναι μια πάρα πολύ ωραία πρόκληση και πάρα πολύ ωραίο συναίσθημα να μπορείς να βρίσκεις ισορροπία μεταξύ της εσωστρέφειας και της εξωστρέφειας που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα. Εγώ είμαι πολύ εξωστρεφής άνθρωπος αλλά δεν δυσκολεύομε και μέσα στο studio, δηλαδή με την εσωστρέφεια τα πάω καλά! Αυτό είναι το πιο σημαντικό και το πιο ωραίο για εμένα, ότι μου παρέχει μια απόλυτη ισορροπία της ανθρώπινης ύπαρξης αν θέλεις.

Το “μπλε” είναι το σήμα κατατεθέν σου. Πέραν των μαλλιών σου, το τραγούδι “Blue” είναι ένα από τα αγαπημένα του κοινού. Θα ήθελα, λοιπόν, να σε ρωτήσω: τι σημαίνει το μπλε για εσένα;

Το μπλε, –δεν γνωρίζω αν επιστημονικά είναι αλήθεια- αλλά τουλάχιστον για εμένα είναι στο κέντρο του εύρους και του φάσματος της χρωματικής παλέτας. Νιώθω ότι μπορεί να καλύψει όλα τα συναισθήματα: μπορεί να σου βγάλει χαρά, θλίψη, νοσταλγία… Έχει τα πάντα το μπλε. Όπως λέγαμε και για την εξωστρέφεια και την εσωστρέφεια και την απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους, είναι αυτό που ψάχνω και αυτό αντιπροσωπεύει το μπλε για εμένα.

Μιλώντας για το κοινό σου, η σχέση που έχετε αναπτύξει δείχνει να είναι ουσιαστικής σημασίας. Μπορείς να ανακαλέσεις στη μνήμη σου κάποια συγκινητική στιγμή ή κάτι που να σου έχει μείνει στο μυαλό γενικότερα;

Πολλά! Κατ’ αρχάς φροντίζω να δώσω έμφαση, μετά από κάθε live παραμένω στη σκηνή, το έχεις δει, και συζητάω για όσο με κρατήσουν μέχρι να σβήσουν τα φώτα. Πιο συγκεκριμένα θυμάμαι μια ωραία ιστορία με ένα παιδί που με ακολουθεί εδώ και καιρό σε πάρα πολλά live, και θυμάμαι ήρθε με ένα φίλο του στην Πάτρα μόνο για αυτό το live και για να μου πει ότι επιτέλους τα ξαναβρίσκει με την κοπέλα του καθώς το “Blue” είναι το τραγούδι τους. Κάπου όμως τα είχανε χαλάσει, έτσι σε κάθε live που έρχεται στέλνουμε ένα ηχητικό μήνυμα ή ένα video μαζί στην κοπέλα του ή προσπαθούμε να την πάρουμε τηλέφωνο. Όπως φαίνεται εμπλέκομαι πλέον κι εγώ σε αυτή την ιστορία και θέλω να ξέρω αν τελικά όντως τα βρήκαν.

Μπορούμε εύκολα να πούμε πως ήσουν από τους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες που “έσκασαν” σαν μια ευρηματική βόμβα στη μουσική σκηνή της Ελλάδας! Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και το πρώτο σου τραγούδι “January 8th”. Πως αισθάνθηκες όταν πρωτοκυκλοφόρησε; Είχες άγχος για την ανταπόκριση του κόσμου;

Όχι δεν είχα άγχος γιατί έκανα το καλύτερο των δυνατοτήτων μου μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του τραγουδιού. Μετά από αυτό έχω μάθει ότι το τραγούδι δεν ανήκει σε εμένα αλλά στον κόσμο. Έχει σαφώς να κάνει πως θα το πάρει ο κόσμος. Είμαι απόλυτα ευγνώμων που πήγε τόσο καλά, δόξα το θεό κι ευχαριστώ τον κόσμο που με αγκάλιασε τόσο πολύ. Είναι πάρα πολύ όμορφο και με γεμίζει το συναίσθημα ότι υπήρχε κόσμος εκεί έξω που το είχε ανάγκη να ακούσει κάτι τέτοιο. Ωστόσο στη δουλειά μου δεν έχω άγχος. Έχω προσωπικά άγχη αλλά όσον αφορά τα επαγγελματικά άγχη δεν έχω.

H ημερομηνία “9 Ιανουαρίου” τι σημαίνει για εσένα;

Είναι η ημερομηνία μια μέρα προτού τα βρω με την τότε κοπέλα μου. Ουσιαστικά το τραγούδι αυτό είναι. Μιλά για αυτό το συναίσθημα -το οποίο νιώθω πως δεν έχει καλυφθεί πολύ στη μουσική- πριν τα βρεις με κάποιον. Είναι εξίσου σημαντικό! Αυτό, ναι, έχει άγχος! Έχει άγχος το «OMG! Κάτι πάει να γίνει εδώ πέρα»! Αυτό το καρδιοχτύπι πριν γίνει η πρώτη επαφή, ήταν αυτό που ήθελα να δω τι σημαίνει μουσικά αυτό για εμένα και η ημερομηνία αυτή είναι η μέρα πριν την πρώτη επαφή με αυτή την κοπέλα που ήμουν τότε.

Ακούγοντας τα τραγούδια σου και παρακολουθώντας τα lives σου καταλήγουμε πως δεν είσαι από τους καλλιτέχνες που δεν μπορούν και δεν χρειάζεται να κατηγοριοποιηθούν βάσει κάποιου είδους, καθώς όλα φαίνεται να πηγάζουν από το συναίσθημα. Κόσμος με διαφορετικά μεταξύ τους ακούσματα απολαμβάνει ισάξια τη μουσική σου χάρη σε αυτόν τον παρονομαστή. Ποιο ήταν κι είναι, λοιπόν, το δικό σου ζητούμενο από τη μουσική;

Ειλικρίνεια. Μόνο αυτό! Δεν μπορώ να με βάλω σε ένα καλούπι μουσικής! Εγώ υπηρετώ τη μουσική και όχι την pop, τη rock, το hip-hop ή οτιδήποτε. Υπηρετώ τη μουσική κι όπου με βγάλει. Είμαστε όλοι άνθρωποι και πειραματιζόμαστε με χίλια-δυο πράγματα καθημερινά. Δε βρίσκω το λόγω να καλουπιαστώ σε ένα είδος. Εγώ τη μουσική μου τη λέω «γυμνή» να ξέρεις. Όσο πιο ειλικρινής είμαι εγώ μέσω της μουσικής μου, τόσο πιο ειλικρινής θα είναι και η ανταπόκριση του κόσμου και η μουσική που βγάζω με τα χρόνια αν συνεχίσω να καλλιεργώ αυτό.

Πηγαίνοντας το χρόνο πίσω κι εστιάζοντας στα προσωπικά σου ακούσματα, ποιοι καλλιτέχνες σε οδήγησαν στο σημείο που είσαι σήμερα; Ποιες ήταν οι επιρροές που διαμόρφωσαν τον Good Job Nicky;

Όπως μπορείς να φανταστείς, όσοι θεωρώ πως είναι ειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους. Ας πούμε αυτοί θα ήταν o Kanye West, η Erykah Badu, η Lauryn Hill, o Andre 3000, o 2Pac, o Biggie (Notorious B.I.G.), οι The Roots, ο D’Angelo, τώρα από τους πιο καινούριους ακούω πάρα πολύ Kendrick Lamar, αυτός κι αν είναι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του και στον ήχο του. Λατρεύω την Jorja Smith.

Α βέβαια! Με την οποία είχες μοιραστεί πέρυσι τη σκηνή του Nostos Festival.

Ναι αλλά την ακούω από τα πρώτα της βήματα στη δισκογραφία! Να ξέρεις ότι τη Jorja Smith την έκανα manifest!

Εάν είχες την ευκαιρία να συνεργαστείς με κάποιον καλλιτέχνη που εκτιμάς, ποιος-α θα ήταν αυτός-ή και γιατί;

Να σου πω την αλήθεια θα έλεγα την Jorja, καθώς πλέον έχω και προσωπικές εμπειρίες με την Jorja Smith. Εγώ κρίνω τον καλλιτέχνη από το πόσο έχει διατηρήσει μέσα του την αθωότητα του παιδιού και η Jorja Smith παρόλο που ανήκει σε έναν κόσμο που τρέχει πάρα πολύ γρήγορα, οι απαιτήσεις είναι εξωφρενικές όπως ξέρεις γιατί κι εσύ σε αυτό το περιβάλλον είσαι, ωστόσο έχει καταφέρει κάπως να παραμένει «παιδάκι». Μπορείς να συναναστραφείς πανεύκολα με αυτόν τον άνθρωπο. Εγώ αν στο studio δεν μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω να συνεργαστώ με κάποιον. Επίσης είναι υπερβολικά ταλαντούχα.

Μιλώντας για τα επαγγελματικά σου σχέδια, πρόκειται να κυκλοφορήσεις το νέο σου ολοκληρωμένο project, σωστά; Τι να περιμένουμε να ακούσουμε από αυτό; Θα μπορούσες ίσως να μοιραστείς μαζί μας κάποιες από τις θεματικές του ή ακόμη και το πότε θα κυκλοφορήσει;

Αυτό που θα μπορούσα να σου πω είναι ότι όλο το project έχει πάρα πολύ απαιτητικά φωνητικά, έχω ψιλόξεφύγει φέτος. Σκέψου τι ήταν το “Heaven Is Sin”, το album θα είναι το ακριβώς ανάποδο. Είναι σα να έχει φύγει ένα σύννεφο από πάνω μου και τώρα θα έχει λίγο περισσότερο ήλιο, αέρα, χαρά, θάλασσα και λίγο από νυχτερινό κλαμπάκι. Θα ακούσετε το “άλλο “Blue””.

Τέλος, ποιο είναι το μότο σου στη ζωή;

(δες την απάντηση τoυ good job nicky στο video που ακολουθεί. Πάτησε για υπότιτλους)

Συνέντευξη: Θοδωρής Κολλιόπουλος

Μάθε όλες τις λεπτομέρειες για τη μεγάλη βραδιά του good job nicky με την Τάμτα, στην Τεχνόπολη στις 29 Ιουνίου, κάνοντας κλικ στο banner που ακολουθεί

Back To Top