skip to Main Content

φωτογραφία: Χρήστος Κισατζεκιάν

Οι Halocraft είναι ένα συγκρότημα άμεσα επηρεασμένο από τη φαντασία και τα παραμύθια, αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: ένα “εξαιρετικό κουνέλι” στις κιθάρες, ένα “μεγαλοπρεπή λύκο” στα drums, μία “υπέροχη γάτα” στις κιθάρες και τα πλήκτρα και μία “μεγαλειώδη αλεπού” στο μπάσο. Ξεκίνησαν την καριέρα τους στη μουσική το 2014 από τα Γιαννιτσά και μέχρι σήμερα πειραματίζονται με διαφορετικά είδη, ενώ μπορούμε να πούμε πως κάθε ένα album τους έχει μία συγκεκριμένη θεματική και διάθεση.

Με αφορμή το νέο τους studio album και μέρος της τριλογίας τους, με τίτλο “A Mother To Scare Away The Darkness” μιλήσαμε μαζί τους, ώστε να εμβαθύνουμε στο concept του. Οι Halocraft κάνουν μία μίξη του κλασικού παραμυθιού και love craftιανού τρόμου. Μόλις ολοκληρωθεί και το τρίτο μέρος της, θα κυκλοφορήσει και σε κόμικ για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τη πλοκή.

Κάθε τραγούδι του δίσκου κρύβει από πίσω του μία ιστορία, η οποία φυσικά είναι παρμένη από τα παραμύθια, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικών τους εμπειριών. Οι Halocraft υπόσχονται πως θα δούμε και θα ακούσουμε για μία μεγάλη ανατροπή στους χαρακτήρες/μέλη του group στο τρίτο μέρος της τριλογίας κι αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, μπορείς να διαβάσεις τη συνέντευξη που παραχώρησαν στο SounDarts.gr παρακάτω!

Halocraft, καλωσορίσατε στο SounDarts.gr!

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

Πρόσφατα, κυκλοφορήσατε το δεύτερο studio album σας, “A Mother To Scare Away The Darkness”, που ιεραρχικά προηγείται του προηγούμενου δίσκου σας “Chains for the Sea”. Τί είδους μυθοπλασία βρίσκεται πίσω από το project σας, που συνολικά αποτελείται από τρία μέρη;

Η ιστορία της τριλογίας είναι μια μίξη κλασικού παραμυθιού και love craftιανού τρόμου. Μόλις ολοκληρωθεί και το τρίτο μέρος θα κυκλοφορήσει και σε κόμικ για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τη πλοκή.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το ντεμπούτο album σας είναι πιο “σκοτεινό” από το δεύτερο. Τώρα φαίνεται να πειραματιστήκατε κι άλλο με τον ήχο σας. Τι θέλετε να αναδείξετε μέσα από αυτό;

Το “Chains for the sea” μιλούσε για ένα πιο σκοτεινό κεφάλαιο της τριλογίας. Σε αντίθεση στο “A mother to scare away the darkness” είχαμε εξαρχής σκοπό να είναι πιο χαρούμενο – ανάλαφρο. Το τρίτο μέρος θα έχει λίγο και από τα δυο μιας και θέλουμε να δώσουμε στο κοινό την επιλογή εναλλακτικού τέλους. Το αν θα τελειώσει η ιστορία με καλό η κακό τρόπο θα είναι στα χέρια του ακροατή.

Ως συγκρότημα προσέχετε ιδιαίτερα αυτό που παρουσιάζετε. Εντοπίζουμε πως κι οι δύο δίσκοι σας αποτελούνται από εννέα τραγούδια. Πρόκειται για σύμπτωση ή ήταν στοχευμένη αυτή η επιλογή;

Η αλήθεια είναι πως το ντεμπούτο άλμπουμ μας έχει 10 κομμάτια και όχι 9 απλά το ένα είναι κρυμμένο από τις διαδικτυακές πλατφόρμες και δίνεται μόνο σε όσους έχουν κατεβάσει το άλμπουμ μας στο bandcamp. O αριθμός 9 δεν είναι εσκεμμένος απλά φροντίζουμε πάντα η διάρκεια του άλμπουμ να μην ξεπερνάει τα 44 λεπτά ώστε να μεταφέρεται εύκολα σε βινύλιο.

Κάθε τραγούδι του δίσκου συνοδεύεται κι από μία ιστορία με δύσκολο ξεκίνημα και γεμάτο ελπίδα και φως τέλος. Ποιο τραγούδι ξεχωρίζετε βάσει της σύνθεσης και των στίχων του και ποιο βάσει της ιστορίας του, και γιατί;

Σαν σύνθεση ξεχωρίζουμε το “It has awaken” γιατί μας αρέσει ο τρόπος που χτίζεται σταδιακά, οι πειραματισμοί που βάλαμε σε πολλά σημεία του, καθώς και ο μονόλογος τρέλας στον οποίο καταλήγει το κομμάτι. Σαν ιστορία πρέπει να βάλουμε το “The machine”, καθώς η «μηχανή» βρίσκεται στον πυρήνα όσων συμβαίνουν στην ιστορία.

Οι ιστορίες είναι εμπνευσμένες από προσωπικές εμπειρίες ή αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας;

Η ιστορία είναι καθαρά προϊόν μυθοπλασίας. Οι προσωπικές μας εμπειρίες και τα συναισθήματα μας παίζουν κεντρικό ρόλο στο τρόπο που γράφουμε μουσική, αλλά θέλουμε να εκφράζονται χωρίς να αποτυπώνονται άμεσα στην ιστορία.

Ένα “εξαιρετικό κουνέλι”, ένας “μεγαλοπρεπής λύκος”, μία “υπέροχη γάτα” και μία “μεγαλειώδης αλεπού”. Αυτούς τους χαρακτηρισμούς συναντάμε στο επίσημο profileσας στο bandcamp, που αντιστοιχούν σε κάθε ένα από τα μέλη του group. Πώς προέκυψαν;

Αν δείτε τα credits του “Chains for the sea” το οποίο είναι το επόμενο κομμάτι της ιστορίας ο λαγός από μεγαλοπρεπής γίνεται ένας κοινός λαγός, καθώς και τα υπόλοιπα ζώα υποβαθμίζονται. Τα ονόματα των χαρακτήρων στο “A mother to scare away the darkness” αποτυπώνονται μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας της ιστορίας γι’ αυτό και είναι τόσο διθυραμβικά για τα θετά της παιδιά. Τώρα όσο αφορά τα μέλη του group οι μάσκες ζώων είναι ένα έθιμο που συναντάει κανείς στο story κατά το οποίο οι γυναίκες που εγκαταλείπουν παιδιά στο δάσος γιατί δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν τα φορούν αυτές τις μάσκες με την ελπίδα να επιστρέψουν ως πλάσματα του δάσους.

Είστε ένα συγκρότημα που αποτελείται από τέσσερις καλλιτέχνες/μουσικούς. Τι σας έκανε να δημιουργήσετε μουσική που εύκολα παραπέμπει σε παραμύθι και διεγείρει την φαντασία;

Εξ αρχής αυτός ήταν ο σκοπός μας. Ακόμα και στις πρώτες μέρες πριν γραφτεί οτιδήποτε βάλαμε το όνομα HALOCRAFT στη μπάντα σαν μια προσπάθεια να δώσουμε μια γεύση του περιεχομένου της. Θέλαμε να ενώσουμε κλασικά concepts παραμυθιών με στοιχεία κοσμικού τρόμου.

Ποιες είναι οι δικές σας φιγούρες κι ήρωες, που σας δίνουν κίνητρο για να συνεχίσετε αυτό που κάνετε;

Οι δικοί μας ήρωες είναι οι υποστηρικτές της μπάντας, οι οποίοι μας βοηθάνε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Ό,τι κι αν είχαμε σκοπό να κάνουμε στην αρχή τίποτα δεν θα είχε συμβεί χωρίς την βοήθεια και υποστήριξη αυτών των ανθρώπων.

Η μουσική δεν έχει σύνορα. Είστε ένα συγκρότημα από τα Γιαννιτσά που το 2019 πραγματοποίησε μία ευρωπαϊκή περιοδεία. Ποιες είναι οι πιο έντονες στιγμές που μπορείτε να ανακαλέσετε στη μνήμη σας πριν, μετά ή και κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών σας;

Είμαστε τυχεροί που προλάβαμε και κάναμε την περιοδεία αυτή πριν τον εγκλεισμό που ακολούθησε. Το πιο συγκλονιστικό για εμάς ήταν ότι συναντήσαμε ανθρώπους για πρώτη φορά σε χώρες που δεν είχαμε επισκεφθεί ποτέ ξανά, οι οποίοι αγαπούσαν την μπάντα και μας έκαναν να νοιώσουμε σαν το σπίτι μας. Η αλήθεια είναι πως υπήρξαν πολλές έντονες στιγμές και καλές και κακές, αλλά στο σύνολο της ήταν μια υπέροχη εμπειρία που ανυπομονούμε να ξαναζήσουμε.

Ποια είναι η άποψή σας για την επιρροή που μπορεί να ασκήσει η μουσική στην κοινωνία; Για εσάς είναι μέσο κινητοποίησης; Κι αν ναι, τί είδους;

Η μπάντα δεν εκφέρει κοινωνικοπολιτικό μήνυμα και αυτό είναι εκ προθέσεως. Σκοπός μας είναι να ταξιδέψουμε τον ακροατή μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας και για λίγες ώρες να τον τοποθετήσουμε στον δικό μας κόσμο. Ένα μήνυμα που παίρνουμε ξανά και ξανά από fans της μπάντας είναι το ότι η μουσική μας τους βοηθάει να εκφραστούν και σε διαφορετικά μέσα, όπως ζωγραφική, ποίηση κτλπ κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους να ξέρουμε ότι το βασικό αποτέλεσμα της τέχνης μας είναι να δημιουργεί κι άλλη τέχνη.

Έπειτα από την κυκλοφορία του δίσκου, ποια είναι τα επόμενα, επαγγελματικά σας βήματα;

Οι πρόβες για το επόμενο album συνεχίζονται, καθώς βρισκόμαστε και σε επικοινωνία για να συμμετέχουμε σε κάποια φεστιβάλ εντός κι εκτός Ελλάδος μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχουν βέβαια και κάποια κρυφά projects, τα οποία θα τα φανερώσουμε εν καιρώ.

Ποιο είναι το μότο σας στη ζωή;

Όπως είπε κι ο Κάρολος Κούν κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας. “Κάνε αυτό που αγαπάς όσο δύσκολο και αν είναι και εκφράσου με το τρόπο σου”.

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Λήμνιου

Back To Top