skip to Main Content

Το νέο studio album του καλλιτέχνη με την απαλή φωνή, José James, με τίτλο “No Beginning No End 2”, -η συνέχεια του “No Beginning No End” του 2013- πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου. Με αφορμή αυτή την κυκλοφορία, επικοινωνήσαμε μαζί του για να μας μιλήσει για την ηχογράφηση του δίσκου. Έτσι, μοιράστηκε μαζί μας μερικά από τα ονόματα, με τα οποία συνεργάστηκε, καθώς επίσης και τα μουσικά είδη που συνδυάστηκαν άψογα σε αυτό το εγχείρημα.

Κατά τη διάρκεια της μουσικής του καριέρας, ο José James έχει καταφέρει να φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο στην jazz και neo-soul μουσική συνδυάζοντας τα R&B στοιχεία τόσο ως μέλος συγκροτήματος, όσο και ως solo καλλιτέχνης. Όμως, όπως μας είπε το νέο του project είναι η καλύτερή του δουλειά μέχρι στιγμή. Την ίδια στιγμή, ο José James πάντοτε θα πιστεύει στη μουσική και στη δύναμη του “να ανεβάζει τους ανθρώπους”, έτσι αυτή η κυκλοφορία είναι “πέρα από τις εταιρείες, απλώς υπέροχη μουσική”.

Ο James είναι ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες που καταφέρνουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και η συνεργασία του με τον Aloe Blacc –ανάμεσα σε άλλα ονόματα- είναι η απόδειξη αυτού. Μιας και θεωρείται ως καλλιτέχνης της νέας γενιάς, νιώθει πολύ χαρούμενος που είναι μέρος της. Οι ευκαιρίες που παρέχονται με την βοήθεια του διαδικτύου -λέει- πως κάνουν την σκηνή πιο παγκόσμια από ποτέ.

Έτσι, εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον José James, μπορείς να διαβάσεις τη συνέντευξη που έδωσε στο SounDarts.gr παρακάτω.

José, καλωσόρισες στο SounDarts.gr! Με τι ασχολείσαι αυτό τον καιρό;

Εξερευνώντας τον κόσμο, παντρεύοντας και ξεκινώντας τη δική μου ετικέτα Rainbow Blonde Records. Το 2020 είναι ήδη εκπληκτικό!

Πρόκειται να κυκλοφορήσεις το νέο σου album με τίτλο “No Beginning No End 2”. Μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλη τη διαδικασία και τι το κάνει τόσο ξεχωριστό σε σχέση με τα προηγούμενα albums σας;

Αυτό το album είναι κοντά και αγαπητό στην καρδιά μου – είναι η συνέχεια σε αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το καλύτερο album μου. Ηχογραφήθηκε σε 7 πόλεις σε 4 διαφορετικές χώρες με μερικούς από τους καλύτερους τραγουδιστές και μουσικούς του πλανήτη – Laura Mvula, Ledisi, Aloe Blacc, Christian Scott aTunde Adjuah, Hindi Zahra, Lizz Wright και πολλούς άλλους. Είναι μια εξερεύνηση του funk, του R & B, της soul, της jazz και της τραγουδοποιΐας και ίσως να είναι το καλύτερό μου έργο μέχρι τώρα.

“No Beginning No End” (“Καμία αρχή, κανένα τέλος”): Σε τι πιστεύει ο José James τελικά;

Πάντα θα πιστεύω στη μουσική και στη δύναμη να ανεβάζω τους ανθρώπους. Ανεξάρτητα από το είδος της, θέλω να κάνω τους ανθρώπους ευτυχισμένους και να αισθάνονται ενωμένοι. “No Beginning No End” σημαίνει, πέρα ​​από τις ταμπέλες, απλά υπέροχη μουσική.

Για αυτό το album, συνεργάστηκες με πολλούς άλλους καλλιτέχνες όπως οι Aloe Blacc, Laura Mvula and Kris Bowers, Lizz Wright, Ledisi και Christian Scott aTunde Adjuah ​​και άλλοι. Τι διαφορετικό έφεραν αυτοί οι καλλιτέχνες στις παραγωγές σου; Υπάρχει κάποια από αυτές τις συνεργασίες που κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου;

Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες είναι εντυπωσιακοί και εκπληκτικοί – είμαι ένας τεράστιος θαυμαστής όλων αυτών. Κάθε ένας από αυτούς με ενέπνευσε να ψάξω βαθύτερα και να προσπαθήσω να είμαι πιο ειλικρινής με το album. Είναι τιμή μου που συνεργάστηκα με αυτούς τους τύπους και ελπίζω ότι οι fans να τους αγαπούν. Νομίζω ότι κάθε τραγούδι είναι υπέροχο, αλλά πρέπει να ξεχωρίσω τη συνεργασία μου με τον Aloe Blacc – η οποία υπήρξε στα σκαριά τα τελευταία 7 χρόνια!

Εάν είχες την ευκαιρία να συνεργαστείς με έναν από τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες, ποιον θα επέλεγες και γιατί;

Θα ήθελα πολύ να δουλέψω με τον Terrace Martin ως παραγωγός, νιώθω σαν να βρίσκει πραγματικά το καλύτερο στους ανθρώπους και συνδέει το R&B, το hip-hop και την jazz με έναν όμορφο τρόπο.

Είσαι ενεργός στη μουσική βιομηχανία από το 2007. Ποια από τις κυκλοφορίες σου είναι η πιο αγαπημένη σου μέχρι στιγμής;

Μου αρέσει όλη μου η δουλειά, αλλά τα αγαπημένα μου είναι μάλλον τα “Blackmagic”, “While You Were Sleeping”, “No Beginning No End 1+2” και το “The Dreamer”.

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσεις μια νέα περιοδεία από τη Βόρεια Αμερική. Πες μας λίγα λόγια για την ενέργεια που λαμβάνεις από το κοινό κάθε φορά που ερμηνεύεις. Μπορείς να θυμηθείς μια ιδιαίτερη στιγμή;

Κάθε κοινό έχει πάντα κάτι ιδιαίτερο, αλλά το κοινό στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στην Πόλη του Μεξικού, στην Οσάκα και στο Λος Άντζελες είναι εξαιρετικά μαγικά! Στην πραγματικότητα δείχνουν την αγάπη με έναν ισχυρό τρόπο. Ειλικρινά οι θαυμαστές μου είναι οι καλύτεροι και πάντα δείχνουν αγάπη. Τους εκτιμώ πραγματικά. Την τελευταία φορά που έπαιξα στο Hollywood Bowl στο Λος Άντζελες ήταν πραγματικά ξεχωριστή – 15.000 άνθρωποι, όλοι μαζί, κάτω από τα αστέρια, με την Ledisi και τον George Benson.

Μπορούμε να πούμε ότι είσαι ένας καλλιτέχνης νέας γενιάς. Ποιες διαφορές μπορείς να επισημάνεις στη jazz και στη soul όλα αυτά τα χρόνια;

Νομίζω ότι οι καλλιτέχνες έχουν τόσες πολλές νέες ευκαιρίες να εκφραστούν, περισσότερη ελευθερία και έλεγχο του τρόπου με τον οποίο θέλουν να κυκλοφορήσουν τη μουσική τους. Το διαδίκτυο μεγεθύνει τις φωνές μας όπως ποτέ πριν, το οποίο μπορεί να είναι εκπληκτικό. Η σκηνή είναι πιο σφαιρική και διαφορετική από ποτέ και όλοι μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο. Νομίζω ειλικρινά ότι αυτή είναι μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές για τη μουσική και είμαι χαρούμενος που είμαι μέρος αυτής.

Ποιοι είναι τα ινδάλματα σου και ποιες είναι οι πηγές της έμπνευσης σου;

Οι Marvin Gaye, John Coltrane, Billie Holiday. Αντλώ έμπνευση από την οπτική τέχνη: Janette Beckman, Hassan Hajjaj, Takashi Murakami, Richard Serra, Ana Mendieta, Jean-Michel Basquiat.

 Υπήρξε κάποιο από τα ενδότερα όνειρα σου που έγινε πραγματικότητα; Εάν ναι, μπορείς να μοιραστείς την ιστορία μαζί μας;

Όλα έχουν γίνει πραγματικότητα. Ήθελα να είμαι στις μεγαλύτερες jazz εταιρείες στον κόσμο και το έχω καταφέρει. Ήθελα να βρω αγάπη, να παντρευτώ και να έχω μια κόρη και ήθελα να γίνω ένας τραγουδιστής παγκόσμιας εμβέλειας με διθυραμβικές κριτικές. Ακόμη μου δόθηκε η ευκαιρία να τραγουδήσω με τους McCoy Tyner και Anita Baker! Υποθέτω πως χρειάζομαι νέα όνειρα!

Πώς οργανώνεις τα επαγγελματικά σου σχέδια; Κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια ή αυτό είναι κάποιος φόβος σου;

Έχω πάντα ένα τραχύ σχέδιο για περίπου 4 albums στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή γράφω ένα νέο έργο που τιτλοφορείται 1978 για το οποίο θα κυκλοφορήσω 4 δίσκους μέσα σε ένα χρόνο. Είναι η μεγαλύτερη (δισκογραφική) απόπειρα που προσπάθησα ποτέ!

Ποιο είναι το σύνθημά σου στη ζωή;

Όταν το Πνεύμα καλεί, απάντησε.

Ποιο είναι το μήνυμά σου προς το ελληνικό κοινό;

Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την εκτίμησή σας! Και ελπίζω να σας επισκεφθώ κάποια μέρα σύντομα!

Interview: Elektra Limnios

Translation: Thodoris Kolliopoulos

Back To Top