skip to Main Content

Εδώ και μερικά χρόνια διασχίζει τον κόσμο, με σκοπό να παρουσιάσει τη μουσική του. Το κοινό πιστεύει σε αυτόν κι εκείνος δεν το απογοητεύει. Ο νέος δίσκος του Leon of Athens κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο με τίτλο “Xenos” και ο Leon μίλησε μαζί μας για την ωριμότητα και την εξέλιξη στις δημιουργίες του. Κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία μοιράστηκε μαζί μας την σχέση του με τα τραγούδια του, αλλά και με το κοινό, τις μελλοντικές εμφανίσεις του στην Αμερική, αλλά και το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Φιλόδοξος και «στρατιώτης», όπως δηλώνει και ο ίδιος, ο Leon of Athens ετοιμάζεται για μεγάλα πράγματα με εφόδια την σκληρή δουλειά του ίδιου και της μπάντας του. Από τις μέχρι τώρα συνεργασίες του, ο Leon έχει αποκομίσει διαφορετικά πράγματα και μας το επισημαίνει, ενώ σημαντική στην πορεία του είναι η σχέση του με τον Λάνθιμο και τον Παύλο Παυλίδη.

Διαβάστε στο SounDarts.gr την συνέντευξη του νέου “best-thing” της Ελλάδας και της Αγγλίας, Leon of Athens.

Leon, αρχικά να σε καλωσορίσουμε στο Soundarts.gr! Πριν από μερικές ημέρες βρέθηκες στην τελετή απονομής των Berlin Music Video Awards. Τι συνέβη εκεί;

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία! Ήταν μία τρελή εμπειρία. Το Βερολίνο είναι πολύ ωραία κι ενδιαφέρουσα πόλη. Μάλιστα «βγάζει» κάτι από Αθήνα. Πήγαμε καλά. Πήραμε την τρίτη θέση στην κατηγορία “Best Editor” για το video clip του “Xenos”, μία θέση μετά τον Post Malone.

 Τα τελευταία τρία χρόνια η εξέλιξή σου είναι ραγδαία. Πως αντιμετωπίζεις την τόση δημοσιότητα;

Δεν αλλάζει κάτι για εμένα, με την έννοια ότι κάνω το ίδιο πράγμα, απλώς τώρα φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα. Εγώ ο ίδιος άνθρωπος είμαι, το ίδιο πράγμα κάνω κι εννοείται πως το δέχομαι θετικά το ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για τη δουλειά μου. Είναι πολύ ωραίο πράγμα αυτό σίγουρα.

Σε φοβίζει καθόλου όλο αυτό;

Είναι κάτι που ούτε μου αρέσει πολύ, αλλά ούτε δε μου αρέσει. Το θεωρώ ως ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς μου κι αν μπορείς να το «εκμεταλλευτείς» με ένα τρόπο που να μπορείς να πεις αυτά που έχεις να πεις, μπορείς να το δεις με καλό τρόπο. Έτσι περνάει με καθαρό τρόπο το μήνυμα μέσω της δουλειάς σου.

Πόσο εύκολο είναι να παραμείνεις προσηλωμένος στον στόχο σου; Η ομάδα σου κατά πόσο βοηθάει σε αυτό;

Γενικά δεν ξεφεύγω από τον στόχο. Είμαι λίγο στρατιώτης. Χωρίς την ομάδα μου και όλους αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους έχω δουλέψει αυτά τα χρόνια δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Είναι συλλογική δουλειά και προσωπική.

Non-stop συναυλίες, non-stop ηχογραφήσεις. Ποιο είναι το δικό σου κίνητρο για να συνεχίσεις το μουσικό σου ταξίδι;

Το κίνητρο να γράφω όλο και καλύτερα πράγματα και να δημιουργώ καλύτερα τραγούδια και ταυτόχρονα να μπορώ να δουλεύω πολύ, να κάνω συναυλίες για να εξελίσσεται αυτό το πράγμα.

Από που εμπνέεσαι για την στιχουργία των τραγουδιών σου; Θα σχολίαζες το πολιτικό σκηνικό;

Εμπνέομαι σε μεγάλο βαθμό από προσωπικά βιώματα, αλλά και από κοινωνικά, με την έννοια της παρατήρησης. Μπορείς να εμπνευστείς από μία εικόνα δύο άσχετων ανθρώπων ή από μία εικόνα που δεν είναι προσωπικό σου βίωμα.
Όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό, ο σχολιασμός θα γινόταν σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και το έζησα πηγαίνοντας στην Αμερική και στις Πολιτείες του Νότου για περιοδεία. Από πρώτο χέρι έζησα το πως «βγήκε» ο Trump. Από κοντά, λοιπόν, κατάλαβα πολύ καλά τον λόγο που «βγήκε». Στον δίσκο μου έχω ένα τραγούδι που μιλάει για την άνοδο του φασισμού στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά. Είναι το “Serpent’s Egg”.

Το 2018 θα μπορούσα να πω πως είναι η χρονιά σου. Νέος δίσκος, άνοιγμα στην Αμερική και συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου. Πως αισθάνεσαι για όλα αυτά;

Αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία. Μέσα σε μία χρονιά έγιναν τόσα πράγματα που δεν γινόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων δουλειάς. Έχω βάλει την ψυχή μου σε αυτό το πράγμα.

Συγκεκριμένα για το Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου, τι θα ακούσουμε από εσένα;

Η συναυλία αυτή είναι την Τρίτη 5 Ιουνίου και θα είμαι με την μπάντα μου, που αποτελείται από πέντε μουσικούς. Μαζί μου θα είναι ξανά η ομάδα της Μαρίνα Σάττι, που είναι ένα φωνητικό σύνολο πέντε κοριτσιών. Τις ενορχηστρώσεις των φωνών έχει κάνει ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος και γενικά αυτή η ομάδα έχει δουλέψει στο παρελθόν πάρα πολύ ωραία και πάντα συνεργάζομαι μαζί τους με πολύ χαρά. Θα παρουσιάσουμε όλα τα τραγούδια του καινούριου δίσκου, ελληνικές και ξένες διασκευές συγκροτημάτων και καλλιτεχνών που αγαπώ πολύ.

Το γεγονός ότι ο κόσμος σε αναγνωρίζει πολύ πιο εύκολα από ότι στο παρελθόν, σου δίνει κάποια ευθύνη παραπάνω απέναντί του;

Νομίζω πως πάντα έχω την ίδια ευθύνη σαν άνθρωπος προς το κοινό. Δεν αλλάζω μέσα από αυτό που συμβαίνει. Ηθικά είμαι ο ίδιος άνθρωπος, όπως και πριν. Με ενδιαφέρει να εκφράσω αυτό που έχω. Δεν μου αρκεί να το εκφράσω με μία εσωστρέφεια, δηλαδή να αφορά μόνο εμένα. Θέλω να επικοινωνήσω μέσα από αυτό. Θεωρώ πως το ίδιο πράγμα που νιώθω εγώ, πολλές φορές συναντάει αυτό που νιώθουν κι άλλοι άνθρωποι. Αυτό είναι το ωραίο στη μουσική.

Τον Φεβρουάριο, λοιπόν, κυκλοφόρησε ο νέος σου δίσκος, “Xenos”. Τι ξεχωρίζεις σε αυτόν συγκριτικά με τους προηγούμενους δίσκους σου;

Νομίζω πως είναι ένας πιο τολμηρός δίσκος, όσον αφορά το ηχητικό μέρος και την γραφή, δηλαδή τους στίχους, όπως επίσης και την παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο ώριμο βήμα για εμένα, χωρίς να αναιρώ κανέναν από τους προηγούμενους δίσκους μου. Ο καθένας έχει τη δική του ομορφιά.

Προσωπικά το “Xenos” με συναρπάζει όσον αφορά τον ρυθμό του, αλλά και το video clip. Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο και γιατί;

Το “Xenos” και για εμένα είναι ένα κομμάτι για το οποίο νιώθω ωραία. Δεν θα άλλαζα τίποτα σε αυτό. Νιώθω ότι έχει κάτι να «πει». Οπότε είναι από τα κομμάτια που αγαπώ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το ξεχωρίσω από τα υπόλοιπα. Υπάρχει ένα κομμάτι του δίσκου, που λέγεται “Moonlight”, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου, για προσωπικούς λόγους.

Αγαπάς την Ελλάδα και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο. Τι σημαίνει για εσένα Ελλάδα;

Αρχικά να πω πως δεν γεννήθηκα εδώ, γεννήθηκα στην Αγγλία, αλλά δεν ζούσα στην Αγγλία σαν παιδί. Γεννήθηκα εκεί γιατί έτυχε να δουλεύουν οι γονείς μου εκεί τότε και μετά από δύο τρεις μήνες γύρισα στην Ελλάδα. Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή εδώ. Οι γονείς μου είναι Έλληνες και είμαι πολύ συνδεδεμένος με αυτή την χώρα. Τα τελευταία πέντε χρόνια μετακόμισα στην Αγγλία καθαρά για επαγγελματικούς λόγους, αλλά για εμένα η Ελλάδα είναι το μέρος στο οποίο θέλω να επιστρέψω κάποια στιγμή στο μέλλον και πιθανόν να κάνω οικογένεια σε αυτή τη χώρα. Θέλω να ζω εδώ. Είναι ένα μέρος που είναι πραγματικά μοναδικό σε θέματα εικόνων και ενέργειας. Για την ιστορία τι να πει κανείς…είναι τεράστια.
Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που με πληγώνουν, γιατί την αγαπάω σαν χώρα.

Ποια συνεργασία ξεχωρίζεις από όσες έχεις κάνει μέχρι τώρα;

Από πολλές συνεργασίες έχω πάρει διαφορετικά πράγματα. Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους έχω μεγάλη εκτίμηση. Ο Παύλος Παυλίδης είναι ένας τραγουδοποιός που αγαπάω πάρα πολύ και διασκεύασα το τραγούδι του “Έλα Κοντά μου” σε αυτόν τον δίσκο. Στο παρελθόν έχω συνεργαστεί με τον Λάνθιμο, του οποίου την δουλειά εκτιμώ, για το “Baby Asteroid”. Στο “Xenos” συνεργάστηκα με τον Γιάννη Δημολίτσα και με τους RootlessRoot, που είναι η Linda Kapetanea και ο Jozef Frucek, μία φοβερή ομάδα χορού.

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τη διασκευή του “Έλα Κοντά Μου” ως “Fire Inside You”;

Το “Έλα Κοντά Μου” είναι ένα κομμάτι που αγάπησα από την πρώτη στιγμή που το άκουσα και θεώρησα ότι η μουσική και οι στίχοι του μπορούν να ταξιδέψουν κι έξω. Η ιδέα άρεσε στον Παύλο κι έτσι έγραψα αγγλικούς στίχους, εμπνευσμένους από το κείμενό του και τη μουσική του Παύλου.

Νέοι καλλιτέχνες σαν εσένα δεν το βάζουν κάτω και προσπαθούν με κάθε τρόπο για την προώθηση της δουλειάς τους. Πιστεύεις πως το διαδίκτυο βοήθησε σε όλο αυτό ή «κρύβει» κινδύνους;

Το διαδίκτυο θεωρώ ότι από τη μία πλευρά έχει εκδημοκρατίσει τον κόσμο της μουσικής, δηλαδή έχει δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν μία μεγάλη δισκογραφική εταιρεία ή μεγάλο οικονομικό κεφάλαιο από πίσω να προωθήσουν τη μουσική τους. Αυτή είναι η μία πλευρά που σίγουρα θεωρώ πολύ θετική. Το μειονέκτημα είναι ότι υπάρχει μία υπερπληροφόρηση και πολλές φορές μέσα από αυτό δημιουργείται στο κεφάλι των ανθρώπων ένα χάος, με αποτέλεσμα κάποια καλά πράγματα να μην καταλήγουν στα αυτιά των ανθρώπων.

Φτάνοντας στο τέλος, πες μας εσύ από πρώτο χέρι για τα άμεσα μελλοντικά σου σχέδια.

Παίζουμε στο Φεστιβάλ Αθηνών την Τρίτη, 5 Ιουνίου και πριν από αυτό, στις 1 και 2 Ιουνίου θα βρεθούμε σε δύο festivals στην Αγγλία, το SummerBall στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway και το Camden Rocks Festival. Μετά το Φεστιβάλ Αθηνών θα φύγουμε για περιοδεία στην Αμερική, που θα διαρκέσει είκοσι ημέρες.

Όσον αφορά κάποιον δίσκο είναι λίγο νωρίς, αλλά έχω ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζω υλικό. Δεν νομίζω να καθυστερήσει όσο οι προηγούμενοι μεταξύ τους.

Έχεις κάποιο motto που να σε ακολουθεί στη ζωή σου μέχρι τώρα; Κι αν ναι ποιο είναι αυτό;

Πρέπει να βάζουμε όσο μπορούμε χαρά στα πράγματα. Εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω κι έτσι πολλές φορές τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Εννοώ την αυθεντική χαρά, όπως όταν παίζουν τα παιδιά.

Σε ευχαριστώ πολύ Leon για την ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη και κυρίως για τον χρόνο που διέθεσες. Ελπίζω να τα πούμε ξανά και από κοντά σύντομα!

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Λήμνιου

Back To Top