skip to Main Content

Οι Alex, Chupi, Zach (Valle), El Niño, Omar και Tony, αποτελούν τον πυρήνα του δημοφιλούς Ρουμανο-Κουβανέζικου συγκροτήματος Mandinga και με μαζί με την νέα τους τραγουδίστρια, Barbara Isasi,επιδιώκουν να μεταδώσουν αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν “urban latin vibe” σε όλον τον κόσμο. Το 2012 κατέκτησαν την 12η θέση στο διαγωνισμό της Eurovision εκπροσωπώντας την Ρουμανία ενώ από το 2003 μέχρι το 2012 έχουν κυκλοφορήσει 5 studio albums κάτι που ίσως αλλάξει σύντομα μετά από την κυκλοφορία του ολοκαίνουριου single τους “Soy de Cuba”

Ποιοι είναι όμως πραγματικά οι Mandinga και τι ακριβώς σημαίνει το όνομά τους; Πως καταφέρνουν να μεταδώσουν το πολυπολιτισμικό στοιχείο που τους ενώνει μέσα από την μουσική τους και ποια ακριβώς είναι τα μελλοντικά τους σχέδια; Αυτά και άλλα πολλά μας αποκάλυψαν μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησαν δηλώνοντας όπως πάντα “αληθινοί” τόσο σε εμάς και στο κοινό τους όσο και στους ίδιους τους εαυτούς τους! 

Οι Mandinga σας προσκαλούν να τους γνωρίσετε και να παραδοθείτε στη “μαγεία” της μουσικής τους! 

Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια μικρή παρουσίαση των Mandinga, ένα συγκρότημα που συνδυάζει αρμονικά μουσικά στοιχεία από διάφορα πολιτιστικά υπόβαθρα, Ρουμανικά, Ισπανικά και Κουβανικά. Αλλά, ποιοι είναι πραγματικά οι Mandinga;

Οι Mandinga είναι μια φόρμουλα γεμάτη λατινική και φρέσκια ενέργεια. Είμαστε μια πολύ διαφορετική ομάδα από άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων και γι ‘αυτό προσπαθούμε να βάλουμε το καλύτερο από τον καθένα μας μαζί. Προσπαθούμε να μεταδώσουμε τη θετικότητα και να κάνουμε τους ανθρώπους να αποσυνδεθούν από το άγχος τους και να συνδεθούν με τον κόσμο μας. Οι Mandinga διατηρούν επίσης την πραγματικότητα ενώ προσαρμόζονται στη νέα μουσική εποχή.

Ο Mandinga έπαιζαν salsa από την αρχή, αλλά όχι με το mainstream τρόπο. Μας αρέσει να παίζουμε salsa και πιστεύουμε ότι μπορούμε να αφήσουμε την φαντασία μας και να πειραματιστούμε με διαφορετικά μουσικά στυλ έχοντας τη Barbara στο πλευρό μας, όσο παραμένουμε στην latin κατηγορία.

Η λέξη “Mandinga” έχει την έννοια της “μαγείας” ή “ξόρκι”. Πώς θα λέγατε ότι αυτό σχετίζεται με εσάς και τη μουσική σας;

Είναι η πρώτη φορά που το ακούμε αυτό. Όταν βρήκαμε αυτό το όνομα για τους Mandinga, πιστεύαμε πως προερχόταν από μια αφρικανική φυλή. Αλλά αν λέτε ότι σημαίνει επίσης “μαγεία”, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας αρέσει να παίζουμε με τη μαγεία και να δημιουργούμε μουσική.

Πώς θα περιγράφατε τον ήχο σας και τι καθοδηγεί το πάθος σας για τη δημιουργία μουσικής; Επίσης, από πού αντλείτε επιρροή/έμπνευση, για να δημιουργήσετε τη μουσική σας;

Η έμπνευσή μας προέρχεται από διάφορους τύπους καλλιτεχνών: από τα κλασικά έως τα νεότερα ταλέντα της showbiz. Από τη στιγμή που οι Mandinga αποτελούνται από πολύ διαφορετικά μέλη, προσπαθούμε να εμπνευστούμε από πράγματα που βοηθούν τη μουσική μας να ωριμάσει και να ακούγεται καλύτερη. Είμαστε ανοιχτοί και αγαπάμε να ακούμε και να απολαμβάνουμε κάθε είδους μουσική. Ποτέ δεν ξέρεις από πού μπορεί να προέλθει η έμπνευσή.

Πριν από μερικά χρόνια, είχατε πάρει μέρος στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2012 με το τραγούδι “Zaleilah”, ένα καθαρό latin τραγούδι. Μετά από αρκετό καιρό και μερικές αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας, με την Barbara Isasi να εντάσσεται στο συγκρότημα, οι Mandinga επικεντρώθηκαν σε ένα πιο ισπανικό salsa-flamenco-pop vibe. Σε γενικές γραμμές, είδαμε να πειραματίζεστε επιτυχώς με αυτά τα μουσικά είδη. Ποιο θα λέγατε πως είναι το “κλειδί” για αυτό;

Καθώς η μουσική αλλάζει διαρκώς, πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε αυτή, ενώ παραμένουμε πιστοί στο δικό μας vibe. Είναι το πάθος μας για τη μουσική και αυτό που εισπράττουμε ως συναίσθημα από το κοινό μας που μας δίνει ώθηση για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τραγούδια. Ο ήχος των Mandinga εξελίσσεται συνεχώς. Πρέπει να κινηθείς γρήγορα και να καινοτομήσεις σε αυτόν τον κλάδο, γι ‘αυτό οι Mandinga προσπαθούν να βρίσκουν κάτι νέο σε κάθε τραγούδι.

Είστε ενεργοί εδώ και χρόνια στη μουσική βιομηχανία. Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που σας παρουσιάστηκε μέχρι τώρα και πώς την αντιμετωπίσατε; Πιστεύετε ότι είναι εύκολο σήμερα -ειδικά για νέους καλλιτέχνες- να λάμψουν σε μια βιομηχανία με τόσο πολύ κόσμο;

Η μουσική βιομηχανία αλλάζει διαρκώς τον τελευταίο καιρό. Σήμερα η μουσική καταναλώνεται μαζικά και πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα και καλύτερα, καθώς ο ανταγωνισμός είναι υψηλότερος και ισχυρότερος. Υπάρχουν τόσοι πολλοί καλλιτέχνες εκεί έξω και γι ‘αυτό πρέπει να επιμένουμε στην παροχή νέου υλικού στην αγορά όλη την ώρα. Είναι δύσκολο, αλλά είναι επίσης ένα ισχυρό κίνητρο να δουλεύεις για κάτι που σου αρέσει και πιστεύεις βαθιά μέσα σου. Οι Mandinga είναι ένα project για τη ζωή και παρόλο που όλοι περνούν από τα σκαμπανεβάσματα στη σταδιοδρομία τους, έχουμε έναν πολύ θετικό τρόπο ύπαρξης και σκέψης και από εκεί αντλούμε την ενέργειά μας, ο,τι και να γίνει.

Έχετε δεχτεί ποτέ αρνητική κριτική και εάν ναι, πώς την αντιμετωπίσατε; Επίσης, πώς είναι η σχέση σας με τους fans σας;

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις, είναι σχεδόν κανόνας να επικρίνεται κανείς τόσο με καλό όσο και με κακό τρόπο. Η κριτική είναι απαραίτητη. Πάντα με σεβασμό, αλλά εντελώς απαραίτητη. Τη χρησιμοποιούμε για να βελτιωνόμαστε, να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας ως καλλιτέχνες και να γινόμαστε καλύτεροι. Είμαστε πολύ τυχεροί για τους fans που έχουμε, αγαπούν και δείχνουν σεβασμό για αυτό που κάνουμε. Προσπαθούμε να διατηρούμαστε αληθινοί και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που αρέσουν στους fans μας. Είναι ότι πιο σημαντικό για εμάς και πρέπει να τους ακούμε.

Πρέπει να είμαστε ισχυροί και αποφασισμένοι σε αυτόν τον κόσμο, λαμβάνοντας αυτό που θεωρούμε χρήσιμο και πετώντας αυτό που είναι αρνητικό.

Ερμηνεύετε ζωντανά για πολλές περιπτώσεις, παρουσιάζοντας τη μουσική σας και διαδίδοντας έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα στον κόσμο. Πώς αισθάνεστε γι’αυτό και πώς αντιδρά ο κόσμος σε αυτό κατά τη γνώμη σας;

Μας αρέσει να παίζουμε ζωντανά σε όλες τις περιπτώσεις. Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με την ενέργεια που απελευθερώνουμε όταν βρισκόμαστε στη σκηνή όταν παίζουμε ζωντανά. Είναι κάτι που απολαμβάνουμε πραγματικά και αγαπάμε να συνδεόμαστε με το ακροατήριό μας. Το κοινό θα εκτιμά πάντα έναν καλλιτέχνη που παίζει ζωντανά και θα συνδεθεί διαφορετικά από αυτούς που δεν το κάνουν.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε ένα νέο τραγούδι, το “Soy de Cuba”, το οποίο σε τραβάει με το μαγικό ρυθμό του. Το music video του τραγουδιού έχει επίσης γυριστεί στην Κούβα. Θα θέλατε να μοιραστείτε μερικά πράγματα σχετικά με αυτό;

Το “Soy de Cuba” είναι το τελευταίο μας single και γυρίστηκε στην Κούβα για να φέρει (στο video) όσο το δυνατόν περισσότερο τη latin ατμόσφαιρα. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που όλοι απολαύσαμε. Ήταν η πρώτη φορά που όλοι οι Mandinga πέταξαν μαζί στην Αμερική για να γυρίσουν ένα video και είμαστε τόσο ευγνώμονες σε όλη την ομάδα που εμπλέκεται σε αυτό το έργο. Το όλο video δημιουργήθηκε στο νησί και ευχαριστούμε τον Alex Volintiru, τον τηλεοπτικό διευθυντή μας για την εξαιρετική δουλειά.

Είχε πολλή δουλειά (που έπρεπε να γίνει) σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά κινηθήκαμε γρήγορα και αποτελεσματικά και είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Γυρίσαμε επίσης ένα ακόμα video εκεί, το οποίο θα είναι το επόμενο εξωτικό Κουβανέζικο single μας, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το εγγύς μέλλον; Σκέφτεστε να μοιραστείτε τη δουλειά σας μέσα από ένα ολοκληρωμένο studio album;

Δεν έχουμε κυκλοφορήσει κάποιο album από το 2012 και σκεφτόμαστε πραγματικά να κάνουμε ένα καινούριο. Πιθανότατα να κυκλοφορήσουμε  δύο albums: ένα salsa και ένα pop album. Αλλά θα σας ενημερώσουμε σχετικά με το θέμα αυτό την κατάλληλη στιγμή. Να μας παρακολουθείτε, γιατί θα δημιουργήσουμε πολύ καλή μουσική! Ελπίζουμε ότι θα σας αρέσει και ελπίζουμε να συμμετάσχετε μαζί μας, όπως πάντα.

Έχετε σχεδιάσει κάποια συνεργασία με άλλον καλλιτέχνη; Ποιος -είτε τραγουδιστής είτε συγκρότημα- θα λέγατε ότι θα ήταν στην κορυφή της λίστας σας εάν είχατε την ευκαιρία να κάνετε μια συνεργασία;

Υπάρχουν τόσοι πολλοί διεθνείς καλλιτέχνες που οι Mandinga θα χαιρόντουσαν να συνεργαστούν μαζί τους. Δεδομένου ότι κινούμαστε στο urban Latin vibe, κάθε καλλιτέχνης στον τομέα αυτό θα είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτος! (γέλια). Από μεγάλους μουσικούς θρύλους όπως ο Marc Anthony, η JLo μέχρι και νέους καλλιτέχνες όπως ο Bad Bunny, η Becky G, ο Ozuna …

Τέλος, έχετε κάποιο moto στη ζωή που σας βοηθάει να συνεχίσετε;

Το σύνθημά μας στη ζωή είναι το πάθος μας για τη μουσική. Οι αντιδράσεις του κοινού στη μουσική μας είναι αυτό που μας ώθησε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε. Χωρίς την υποστήριξή τους, δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε τον ήχο μας σε όλο τον κόσμο και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε.

Έχετε κάποιο μήνυμα που θα θέλετε να μοιραστείτε με το ελληνικό κοινό;

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ελληνικό κοινό για την υποστήριξή του και ελπίζουμε ότι το δικό μας vibe μπορεί να φτάσει σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και να κάνει την οικογένεια tvn Mandinga όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.

Συνέντευξη: Ελένη Κεφαλληνού 

Back To Top