skip to Main Content

Οι Mando Diao είναι γνωστοί για τον κλασικό rock and roll ήχο τους. Για αυτούς η μουσική είναι μια περίπλοκη τέχνη καθώς ο καθένας τους παίζει πολλά όργανα, είναι παραγωγοί και τραγουδοποιοί. Ξεκίνησαν την καριέρα τους αντλώντας έντονες επιρροές από το rhythm and blues, τους Beatles, τους Rolling Stones και τους Kinks. Καθώς ανέπτυξαν τη δική τους μουσική, ακολούθησαν περισσότερα pop και χορευτικά θέματα, αλλά πάντα διατήρησαν την ενεργητικότητα και τη στάση του πρώιμου rock and roll σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητα διεισδυτική φωνή του Björn. Οι ζωντανές εμφανίσεις τους χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από το κοινό γιατί οι ίδιοι είναι μια έκρηξη ενέργειας, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία με τον κατάλογο των επιτυχιών τους καθώς και απροσδόκητα μουσικά “διαμάντια”.

Οι Mando Diao ακολουθούσαν πάντα το δικό τους όραμα και τα ενδιαφέροντά τους. Ο δρόμος για αυτούς δεν ήταν ποτέ ίσιος και στενός, αλλά επιχειρούν συνεχώς να περιπλανιούνται σε νέα μουσικά εδάφη. Κάπως έτσι μας παρουσίασαν πρόσφατα και το “Stop The Train” το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, που θα ολοκληρώνεται σε ένα ενιαίο project. Αυθόρμητο, δυναμικό και σίγουρα εξίσου ξεσηκωτικό με παλιότερες επιτυχίες τους όπως το αλησμόνητο “Dance With Somebody” και το “Gloria”. 

Εμείς μιλήσαμε με τον τραγουδιστή τους Björn Dixgård και τον drummer Patrik Heikinpieti, πραγματικά για όλα! Για τη νέα τους δουλειά, την επιτυχία τους, τις αναμνήσεις τους από την Ελλάδα αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησαν στο SounDarts.gr!

Στο νέο σας single “Stop The Train” υπάρχει ο στίχος: “We ain’t never go back again”. Από τι προσπαθείτε να ξεφύγετε;

Β: Αυτό είναι κάπως η γενικότερη νοοτροπία της μπάντας μας. Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας album και ο κόσμος πάντα μας ρωτάει “τι θα κάνετε για να το γιορτάσετε;” και απαντάμε ότι δεν πρόκειται να γιορτάσουμε κάτι από το παρελθόν. Προχωράμε στο μέλλον και επικεντρωνόμαστε σε αυτό. Αυτό είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα άποψη στη ζωή για εμάς. Είναι ωραίο να κοιτάς πίσω στο χρόνο σε στιγμές με τα παιδιά και την οικογένειά σου, αυτό είναι ωραία νοσταλγία, αλλά για τη μουσική και τη δημιουργικότητα υποθέτω ότι αυτό εννοούσαμε. Προχωράμε μπροστά!

Το επόμενο studio album σας πρόκειται να κυκλοφορήσει σε τρία μέρη. Ποιο είναι το concept πίσω από αυτό;

P: Το album ηχογραφήθηκε πολύ γρήγορα σε μόλις έντεκα μέρες και δεν είχαμε τίποτα μαζί μας όταν πήγαμε στο στούντιο, οπότε παίρναμε ένα τραγούδι για να γράψουμε τους στίχους και μετά το ηχογραφούσαμε την ίδια μέρα. Όταν ξεκινήσαμε το album δεν είχαμε καθόλου σχέδια. Ψάξαμε για έμπνευση ή για πεντάλ παραμόρφωσης και άλλα. Το “Stop The Train” ήταν το πρώτο τραγούδι που κάναμε. Βρήκαμε αυτόν τον cool βασικό ήχο και όλα ξεκίνησαν από εκεί. Για αυτό το album ταξιδέψαμε γρήγορα, χωρίς να το σκεφτούμε. Είναι πολύ αυθόρμητο!

Β: Δεν έχουμε κάνει ποτέ ένα τέτοιο album. Πάντα είχαμε τραγούδια που είχαμε γράψει, αλλά αυτό ήταν πολύ διαφορετικό. Βγήκε πολύ ωραίο χωρίς κανένα σχέδιο! Θέλαμε να κάνουμε μουσική δράσης. Δεν είχαμε αναφορά ή στόχο για αυτό το δίσκο.

Γιατί επιλέξατε να το κυκλοφορήσετε ως τριλογία;

P: Το τελευταίο βράδυ που κάναμε όλα τα κομμάτια και ακούσαμε το album, ήταν πολύ έντονο και έτσι σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να δώσουμε χρόνο στον κόσμο να αναπνεύσει παρά να κυκλοφορήσουμε όλα τα τραγούδια στη σειρά… θα τους γαμούσε μυαλό!

Β: Ήταν πολύ έντονο! Γάμησε εμάς! Μετά το έβδομο τραγούδι σκεφτήκαμε «Σκατά! Δεν μπορούμε να το κυκλοφορήσουμε ως ένα ενιαίο album. Πρέπει να το χωρίσουμε!». Επιπλέον, είναι επίσης διασκεδαστικό να φτιάχνεις κάτι διαφορετικό από δέκα τραγούδια στη σειρά. Επίσης μπορέσαμε να φροντίσουμε έτσι τα τραγούδια! Λοιπόν… τέσσερα τη φορά!

Τι να περιμένουμε από τα επόμενα δύο volumes και πότε ακριβώς;

Β: Δεν έχει οριστεί ακριβώς ακόμα (ημερομηνία). Το δεύτερο θα έχει τίτλο “Primal Call” και θα κυκλοφορήσει στα τέλη Αυγούστου, και θα έχει περίπου το ίδιο vibe, αλλά με διαφορετικά τραγούδια. Έτσι θα είναι το εξώφυλλο…

βρήκαμε αυτόν τον υπέροχο τύπο, ο CJ ο μπασίστας μας, είναι φίλος του, τον λένε Frederick και είναι τόσο σπουδαίος καλλιτέχνης.

P: Το τρίτο volume πρόκειται να κυκλοφορήσει γύρω στα Χριστούγεννα. Δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα.

“Stop The Train” είναι επίσης ο τίτλος του πρώτου volume από αυτό το project και έχει ήδη κυκλοφορήσει, με 4 ολοκαίνουργια τραγούδια. Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κοινού σε αυτό μέχρι στιγμής;

Β: Α ναι! Δεν περιμένουμε ποτέ τίποτα. Έχουμε επιτυχία και είμαστε ευγνώμονες για αυτό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί με τη μουσική σου. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορείς να σχεδιάσεις την επιτυχία σου, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

P: Για εμάς που κάνουμε τη μουσική είναι σαν «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει».

Β: Πρέπει να πιστέψουμε σε αυτό και να έχουμε το θάρρος να πράξουμε το «ακολουθούμε-τις-καρδιές-μας», πάντα είχαμε αυτήν την ακεραιότητα.

P: Επίσης, τα τραγούδια θα ερμηνευτούν ζωντανά αυτό το καλοκαίρι και θα δούμε αν θα λειτουργήσουν ή όχι σύμφωνα με τη γνώμη του ζωντανού κοινού για τα τραγούδια μας. Πραγματικά δεν ξέρουμε!

Υπάρχει ένα τραγούδι ανάμεσα σε αυτά τα τέσσερα, που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές σας ή που έχει κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τη συγγραφή του;

Β: Το “Stop The Train” είναι πολύ ωραίο για μένα, και επειδή σε ξέρω (δείχνοντας τον Patrick) εδώ και 20 χρόνια και έχεις εξελιχθεί σε τόσο καλό τραγουδοποιό. Το “Stop The Train” είναι κυρίως το τραγούδι του Patrick, όλοι έχουμε εμπλακεί με κάποιο τρόπο, αλλά είναι κυρίως το τραγούδι σου. Για κάποιο λόγο είχες μια μεγάλη περίοδο και εξακολουθείς να την έχεις, όπου κατέληξες σε αυτό το περίεργο base bounce που είναι πραγματικά υπέροχο.

Το “Loner”, το τέταρτο τραγούδι, είναι εκείνο που κολλάει περισσότερο. Εσένα ποιο ήταν το αγαπημένο σου;

Για μένα είναι σίγουρα το “Frustration”.

P: Ναι, είναι το πιο ευθύ και ειλικρινές

Β: Αυτό είναι επίσης το μόνο τραγούδι που γράψαμε πριν από τις συνεδρίες. Ο CJ, ο μπασίστας μας το έγραψε, αυτό ήταν το μόνο που είχαμε όταν πήγαμε στο στούντιο. Είναι ένα ωραίο τραγούδι!

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Charlie Storm στην παραγωγή αυτού του project; Τι νέο έφερε στο τραπέζι για τους Mando Diao;

P: Είναι ο τύπος που δεν λέει ποτέ «όχι». Βρήκαμε τις περισσότερες ιδέες από τα τραγούδια, ήταν σαν να ήμασταν πέντε παραγωγοί σε αυτά, οπότε είχαμε τα σχέδια να τα φτιάξουμε.

Β: Βασικά είναι o συμπαραγωγός και o μηχανικός (του δίσκου). Είναι πολύ καλός φίλος. Έχει την ίδια νοοτροπία με εμάς και δεν θέλει να σχεδιάζει πριν ηχογραφήσει, απλά θέλει να δοκιμάσει πράγματα και δεν λέει ποτέ «όχι» σε μια ιδέα μέχρι να τη δοκιμάσει. Έτσι θέλουμε να δουλεύουμε, άρα είναι τέλειος για εμάς. Είναι επίσης και καλός mixer!

Η μεγαλύτερη επιτυχία σας μέχρι στιγμής είναι το “Dance with Somebody” που κυκλοφόρησε το 2009. Πώς νιώθετε για την επιτυχία του 13 χρόνια μετά;

Β: Είμαστε ευγνώμονες!

P: Είμαστε ευλογημένοι για αυτό!

Β: Μας έφερε πολλά υπέροχα πράγματα! Είναι τρελό πως καταλήξαμε σε αυτό το τραγούδι. Ήμουν μόνος μου, καθόμουν στο σαλόνι μου, με ένα έντονο hangover, και αυτό το γαμημένο τραγούδι μου ήρθε στο μυαλό. Μου πήρε δέκα λεπτά για να το γράψω. Αυτό είναι το θέμα με τη μουσική… ποτέ δεν ξέρεις (τι θα συμβεί) και τέτοια πράγματα απλώς εμφανίζονται.

P: Είναι επίσης τόσο διασκεδαστικό όταν το παίζουμε ζωντανά! Οι αντιδράσεις του κοινού είναι τρελές!

Ακόμα και εδώ παιδιά ήταν τεράστιο! Εκείνο το καλοκαίρι το ακούγαμε κυριολεκτικά παντού!

Β: Αυτό που είναι αστείο είναι ότι όταν κάναμε το album “Give Me Fire!”, όλοι στο συγκρότημα είπαν «δεν θα βάλουμε αυτό το τραγούδι στο album», αλλά όλοι οι άλλοι είπαν «αυτό είναι το καλύτερο τραγούδι»… είναι δύσκολο να είσαι ειδικός!

Πόσο εύκολο είναι να επαναλάβετε την ίδια επιτυχία;

P: Προσπαθούμε να μην το σκεφτόμαστε! Δεν μπορείς να γράφεις μουσική έτσι, με τη σκέψη να κάνεις επιτυχίες! Είναι αδύνατο! Μπορούμε να κάνουμε μόνο αυτό που κάνουμε! Δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε τι σκέφτεται το κοινό όταν γράφουμε! Έχουμε κάνει δύο σουηδικούς δίσκους και στο “Infruset” τον πρώτο, έχουμε αυτό το τραγούδι που έχει τίτλο “Strövtåg i hembygden” και δεν πιστεύαμε ότι ήταν καλό τραγούδι… είναι το καλύτερό μας σε πωλήσεις album στη Σουηδία εδώ και 10 χρόνια… τέσσερις φορές πλατινένιο!

Β: Είναι τόσο δύσκολο να ξέρεις τι θα λειτουργήσει και τι όχι. Δεν μπορείς παρά να μείνεις πιστός στην καρδιά σου! Αν το νιώθουμε καλό για εμάς, τότε μπορούμε να ελπίζουμε και για το καλύτερο με το κοινό μας! Έχουμε κακομάθει! Έχουμε ένα υπέροχο κοινό που μας ακολουθεί και όλες τις αλλαγές μας, γιατί αλλάζουμε συνεχώς, και αυτή είναι η μουσική για εμάς… όπου υπάρχει αλλαγή, υπάρχει περισσότερη μουσική!

P: Ίσως ο επόμενος δίσκος να είναι jazz!

Β: Μπορεί να είναι! Ή ελληνική μουσική… μπουζούκι, Θεοδωράκης, θα δούμε!

P: Ευτυχώς έχουμε μια μπάντα που μπορεί να κάνει όλα αυτά τα πράγματα!

Β: Αν δεν έχουμε το θάρρος να το κάνουμε εμείς αυτό, τότε ποιος θα το έχει; Κανείς δεν θα βρει το κουράγιο για εμάς!

Την ίδια χρονιά ερμηνεύσατε ζωντανά το τραγούδι στα MAD VMA’s και κάνατε μια συναυλία στη χώρα μας. Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις σας από την Ελλάδα και το ελληνικό κοινό;

Β: Υπάρχουν πολλοί όμορφοι άνθρωποι στην Ελλάδα, γυναίκες και άντρες (γέλια), πολύ καλό φαγητό…

P: Το κοινό δεν είναι σαν αυτό της Σουηδίας! Δεν είναι τόσο σφιχτό ή εσωστρεφές! Στην Ελλάδα το κοινό είναι πιο άμεσο, ευπρόσδεκτο και ανοιχτό, ίσως φταίει ο καιρός. Δεν ξέρω (γέλια).

Β: Είναι η νοοτροπία! Οι Σουηδοί είναι πιο κλειστοί ξέρετε!

P: Θα θέλαμε πολύ να έρθουμε στην Ελλάδα και να παίξουμε ξανά!

Β: Είναι πιο διασκεδαστικά εκεί στην Ελλάδα παρά στη Σουηδία! ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ! Συγχαρητήρια φίλε μου!

Είναι σαφές ότι ο κόσμος αλλάζει με περίεργους τρόπους. Πιστεύετε ότι μαζί αλλάζει και η μουσική σας; Έχετε αυτή την ανάγκη να μιλήσετε για «δύσκολα» θέματα μέσα από τη μουσική σας ως μέσο λύτρωσης;

Β: Η μουσική θα έχει πάντα έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον κόσμο γιατί υποτίθεται ότι είναι πάντα κάτι θετικό! Όπου υπάρχει μια ψυχή γεμάτη αρνητικά πράγματα όπως η απληστία και το μίσος, η μουσική θα έχει μεγάλη δύναμη σε αυτό! Το μουσικό κλίμα αλλάζει αλλά δεν μπορούμε να καθόμαστε και να το αναλύουμε πολύ!

P: Επίσης, ο τρόπος που ακούει ο κόσμος μουσική είναι πάντα διαφορετικός! Για εμάς η μουσική είναι σαν ένα μικρό διάλειμμα από όλα αυτά που συμβαίνουν! Μπορείς να κάνεις για τον κόσμο μια συναυλία για μιάμιση ώρα και να σκέφτεσαι μόνο τη μουσική και όχι τον πόλεμο ή τέτοια πράγματα!

Β: Ας ελπίσουμε ότι θα επαναφέρει την πίστη! Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και γι’ αυτό κάναμε τρία volumes!

Πέρα από το επερχόμενο LP σας, ποια είναι τα μελλοντικά σας επαγγελματικά σχέδια;

P: Έχουμε άλλες δύο ώρες; (γέλια)

Β: Δεν πρόκειται να σταματήσουμε! Όσο πιστεύουμε ότι έχει πλάκα, δεν υπάρχει περίπτωση! Παίρνουμε μια μέρα την κάθε φορά, αλλά έχουμε και συναυλίες, σε όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι!

P: Έχουμε μια σουηδική περιοδεία, 25 ημερομηνίες στη Σουηδία!

Β: Έχουμε μιλήσει και για την Ελλάδα! Πρέπει να επιστρέψουμε σε εσάς! Νομίζω ότι ο booking agent μας το εξετάζει αυτό! Φυσικά θα θέλαμε να έρθουμε ξανά!

Ποιο είναι το μότο σας στη ζωή;

Back To Top