skip to Main Content

Photo by: FRANCIS DELACROIX

Τα μέλη του συγκροτήματος των Måneskin, Damiano, Victoria, Thomas και Ethan ήταν πολύ μικροί όταν άρχισαν να παίζουν ως μουσικοί στους δρόμους της Ρώμης. Η απόλυτη ενέργειά τους εντυπωσίαζε το κοινό όπου τους πετύχαινε, καταρρίπτοντας στερεότυπα φύλου, συνδυάζοντας επιρροές και στυλ για να πετύχουν μια πρωτότυπη και πραγματικά μοναδική μίξη που τους απέφερε μέχρι τώρα πάνω από 18 πλατινένιους δίσκους και 5 χρυσούς.

Αφού κέρδισαν το 71ο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σαν Ρέμο, οι Måneskin θα εκπροσωπήσουν την Ιταλία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2021 και θα εμφανιστούν κατευθείαν στον τελικό, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου στο Ρότερνταμ.

Στη σκηνή του Ahoy Arena, το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει τη συναρπαστική του ενέργεια και θα εμφανιστεί ζωντανά σε ένα κοινό για πρώτη φορά μετά το μακρύ διάλειμμα που επιβλήθηκε από τους πρόσφατους περιορισμούς, με περίπου 3.500 άτομα που έχουν προγραμματιστεί να παρακολουθήσουν τόσο τον τελικό όσο και τις πρόβες.

Αυτή η συμμετοχή τους στη Eurovision δεν είναι απλά μια περαιτέρω αναγνώριση της ανάπτυξης του συγκροτήματος, αλλά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο σε lockdown, είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία που θα τους δώσει την δυνατότητα να ερμηνεύσουν ζωντανά -δηλαδή να κάνουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα- για ένα διεθνές κοινό.

Το συγκρότημα θα λάβει μέρος με το “Zitti e Buoni”, το τραγούδι που κέρδισε το Φεστιβάλ Sanremo, και χωρίς αμφιβολία θα ανεξέλεγκτη την έντονη ενέργειά προς τους θεατές, παρόλο που θα φιλτραριστεί μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες για όσους παρακολουθούν από το σπίτι. Η εμφάνιση αυτή θα δώσει στους Måneskin την ευκαιρία να στείλουν ένα ισχυρό, αξέχαστο μήνυμα ελευθερίας.

Γραμμένο από το ίδιο το συγκρότημα, το “Zitti e Buoni” έχει ήδη δύο φορές πλατινένιο και έχει συγκεντρώσει πάνω από 45.000.000 streams με τον ακατέργαστο, παραμορφωμένο ήχο του. Η Eurovision πρόκειται να βιώσει το διαπεραστικό rockπου στηρίζει τη μουσική φιλοσοφία των Måneskin. Ένα ωμό τραγούδι που σχεδιάστηκε για τη σκηνική τους παρουσία που οδήγησε το συγκρότημα μέσω της Ιταλίας και της Ευρώπης στην πρώτη μεγάλη περιοδεία του με πάνω από 70 sold-out συναυλίες.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκρότημα και το νικητήριο τραγούδι τους στη συνέντευξη που ακολουθεί

Photos by: GABRIELE GIUSSANI

Γεια σας Måneskin και καλώς ήλθατε στο SounDarts.gr! Ποια είναι η ιστορία σας ως μπάντα; Πού γνωριστήκατε και πώς ξεκινήσατε να παίζετε;

Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο εδώ και επτά χρόνια τώρα, αλλά δεν ξεκινήσαμε αμέσως το συγκρότημα. Η Victoria και ο Thomas ήταν σε άλλα groups και στη συνέχεια ενώθηκαν με το τωρινό line-up μας το 2015, στη Ρώμη. Ο Damiano ήρθε αργότερα και «βρήκαμε» τον Ethan χάρη σε μια διαφήμιση στο Facebook. Μπήκαμε κατευθείαν στην αίθουσα για τις πρόβες, αλλά το πραγματικό σημείο εκκίνησης ήταν όταν παίξαμε στη Via del Corso, στη Ρώμη. Ήμασταν μουσικοί του δρόμου και αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό σημείο εκκίνησης που μας δίδαξε πώς να κερδίσουμε ένα κοινό και προσπαθήσαμε να είμαστε 100% οι ίδιοι. Μια βάση και μια εμπειρία που ήταν κρίσιμη όταν αργότερα στις συναυλιακές και φεστιβαλικές σκηνές στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, κυκλοφορήσατε το ντεμπούτο album σας το 2018, με τίτλο “Il ballo della vita”. Ποια είναι η κύρια ιδέα πίσω από αυτό και πώς κατέληξε στην τελική του μορφή;

Το “Il ballo della vita” ήταν το πρώτο μας ηχογραφημένο έργο. Θέλαμε να είναι κάτι που θα έφερνε την πιο ενστικτώδη πλευρά μας στην επιφάνεια: μια γιορτή της μουσικής, της νεολαίας και της ελευθερίας. Για να τα κάνουμε όλα αυτά, επιλέξαμε να ενσωματώσουμε αυτό το μήνυμα ομορφιάς και στάσης στη Marlena, έναν μεταφορικό χαρακτήρα που ήταν η μούσα που μας ενέπνευσε.

Αν επικεντρωθούμε στην περίοδο που βρισκόσασταν στο Λονδίνο, τι είναι αυτό που θυμάστε πιο έντονα; Τι ευκαιρίες μπορεί να προσφέρει αυτή η πόλη σε μια ιταλική μπάντα σαν κι εσάς;

Για μια εποχή ζούσαμε στο Λονδίνο για να δουλέψουμε στη μουσική μας. Ήταν μια πολύ επιδραστική και σημαντική εμπειρία για εμάς: κάθε βράδυ πηγαίναμε σε δύο ή τρία shows νέων rock συγκροτημάτων. Διαλέξαμε αναδυόμενα συγκροτήματα και μας έκανε έκπληξη πόσο μετράει η συμμετοχή του κοινού σε αυτές τις συναυλίες. Υπάρχει τεράστια ζωτικότητα και ενδιαφέρον για τη μουσική, καθώς και για τη μεγάλη κουλτούρα της rock, ακόμη και μεταξύ των νέων, κάτι που μας λείπει ως κάποιο βαθμό στην Ιταλία και το οποίο θα θέλαμε να εξαγάγουμε. Είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε ζωντανά στο Λονδίνο και η πόλη ήταν μια τεράστια έμπνευση για το νέο μας album.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο studio album σας με τίτλο “Teatro d’ira – Vol. I” και είναι κάτι σαν «κάθαρση» για εσάς. Ποια είναι η άποψή σας για το περιεχόμενό του;

Το “Teatro d’ira – Vol. I” είναι το πρώτο μέρος ενός νέου, μεγαλύτερου έργου, το οποίο θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε όλο το χρόνο και μέσα από το οποίο θα περιγράψουμε τις νέες εμπειρίες που έχουμε από τη ζωή. Είναι ακατέργαστο, με σκληρή και γρήγορη απόδοση, ηχογραφήθηκε ζωντανά και αποτίει φόρο τιμής στην αναλογική διάθεση του bootleg της δεκαετίας του 70, χωρίς να ξεχνάμε το δικό μας στυλ. Δεν εκφράζουμε θυμό εναντίον κάποιου στόχου. Εκφράζουμε τη δημιουργική ενέργεια που επαναστατεί ενάντια στα καταπιεστικά στερεότυπα. Είναι μια κάθαρση που φέρνει την αναγέννηση και μια θετική αλλαγή μέσω της τέχνης. Με αυτό το album θέλουμε να συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα της ελευθερίας μας, απομακρύνοντας τις περιττές ανωδομές και φίλτρα και να προάγουμε την ανάγκη μας να είμαστε αυθεντικοί. Θέλουμε να είναι μια πρόσκληση για απόρριψη των εταιριών και να ζήσουμε τη ζωή στο έπακρο με το να είμαστε ο εαυτός μας, χωρίς το φόβο της κριτικής ή του να είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους.

Μιλώντας για τα τρέχοντα ζητήματα, το τραγούδι “Zitti e Buoni” σας έδωσε το “χρυσό εισιτήριο” για τη συμμετοχή σας στο φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα πραγματοποιηθεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, μετά τη νίκη σας στο Φεστιβάλ του Sanremo. Πείτε μας, σας παρακαλώ, μερικά πράγματα για το τραγούδι.

Το “Zitti e Buoni” είναι ένα τραγούδι που μιλά κυρίως για την εξιλέωση και την επιθυμία μας να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο με τη μουσική μας. Το τραγούδι είναι το δικό μας έργο, με τον ωμό, παραμορφωμένο ήχο του. Μια rock προσέγγιση που υποστηρίζει τη στάση μας. Θέλουμε να προκαλέσει τις προκαταλήψεις.

Πώς νιώθετε για τη νίκη σας στο Φεστιβάλ του Sanremo;

Είμαστε πραγματικά περήφανοι που συμμετείχαμε στο Φεστιβάλ του Sanremo με τον δικό μας rock ήχο. Θέλαμε να είμαστε οι εαυτοί μας και να παίξουμε τη μουσική μας, με όλη τη δέσμευση, το πάθος και την εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια. Δεν θα μπορούσαμε να εκπλαγούμε περισσότερο από την πρώτη μας θέση: ήταν εξωπραγματικό και το βλέπουμε ως σημάδι μιας σημαντικής αλλαγής.

Τέλος, τι περιμένετε από το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2021;

Η Eurovision θα είναι μια ευκαιρία για εμάς να μετρηθούμε σε ένα διεθνές κοινό σε αντίθεση με τους συνηθισμένους fans μας. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που μπορούμε να λάβουμε μέρος σε μια εκδήλωση που περιλαμβάνει πολλούς καλλιτέχνες από διαφορετικά σενάρια και ανυπομονούμε να εκπροσωπήσουμε την Ιταλία με τη μουσική μας. Περιμένουμε αυτό να είναι ένα μοναδικό γεγονός και σκοπεύουμε να απελευθερώσουμε όλη μας την ενέργεια, όπως πάντα.

Είστε ένα συγκρότημα που συνδέεται με ενέργεια. Λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να παίζετε ζωντανά μέχρι τώρα;

Το να παίζουμε ζωντανά για εμάς είναι το παν. Το μοναδικό αυτό συναίσθημα που δημιουργείται με το κοινό είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Αυτή είναι η διάστασή μας. Ξεκινήσαμε ως μουσικοί του δρόμου έχοντας άμεση επαφή με τον κόσμο. Μετά από αυτό μπορέσαμε να παίξουμε στις σκηνές των clubs στην Ιταλία και την Ευρώπη για μια μεγάλη sell-out περιοδείας για το προηγούμενο album μας.

Πώς αυτό σας βοήθησε στα επόμενα βήματά σας;

Αυτή ήταν μια θεμελιώδης εμπειρία που αντηχεί στο δεύτερο album μας “Teatro d’ira”. Μπορεί να φανεί σε κάθε έναν από εμάς, καθώς έχουμε βελτιωθεί από την άποψη του ήχου, μια διαδικασία που προέκυψε αυθόρμητα και πολύ φυσικά. Καταλάβαμε πολλά πράγματα για τον ήχο μας. Ο καθένας από εμάς δούλεψε στο δικό του όργανο και από αυτήν την εξέλιξη πετύχαμε ένα αποτέλεσμα που μας αντιπροσωπεύει πλήρως.

Τέλος, Måneskin θα θέλατε να μας πείτε ποια είναι τα μελλοντικά, επαγγελματικά σας σχέδια;

Στη συνέχεια, μας περιμένει μια περιοδεία που ξεκινά τον Δεκέμβριο και είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί θα παρουσιάσουμε το “Teatro d’ira – Vol. I” για πρώτη φορά, στις σκηνές των κορυφαίων ιταλικών venues. Και το πιο σημαντικό, θα το κάνουμε μετά από μια τόσο δύσκολη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας είδαμε τον κόσμο της ψυχαγωγίας και όλους τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε αυτόν να βρίσκονται σε απόλυτη παύση. Είναι σημαντικό για την τέχνη να κινηθεί ξανά και ελπίζουμε πραγματικά να μπορέσουμε να παίξουμε πλέον με ασφάλεια.

Back To Top