skip to Main Content

Tο Gypsy Dub Reggae band από τον Τάραντα της Ιταλίας (που έχει έδρα το Λονδίνο ωστόσο), οι Tarantola έχουν στόχο να διαδώσουν ένα μήνυμα ενότητας, ελπίδας και πολυμορφίας και να χρησιμοποιήσουν τη μουσική ως ανοιχτή πρόσκληση προς όλους, να γίνουν μέλη μιας παγκόσμιας κοινότητας, όπου όλοι οι άνθρωποι όλων των χρωμάτων, των φύλων και υπόβαθρων γιορτάζουν ως ίσοι.”Tarantola” για τους ίδιους σημαίνει Ισότητα και Ενότητα.

Με το ίδιο σκεπτικό, η μουσική τους ορίζεται μέσα από τη μίξη πολλών ειδών όπως gypsy, rock, reggae, dub που διανθίζουν με μεσογειακά στοιχεία από τη Νότια Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Βόρεια Αφρική και μερικές φορές από τη Μέση Ανατολή. Με τη μουσική τους μας καλωσορίζουν στο δικό τους κόσμο όπου δεν υπάρχει διαφορετικότητα και όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στο ξεφάντωμα! 

Ποιοι είναι οι Tarantola στην πραγματικότητα και ποια είναι η ιδιαίτερη σχέση τους με την χώρα μας; Πως καταφέρνουν και συνδυάζουν όλα αυτά τα στοιχεία στη μουσική τους και τι σημαίνει γι’αυτούς το όνομά τους; Ποια είναι η ιστορία πίσω από το τελευταίο τους single “Calypso in Love” και ποια είναι τα μελλοντικά τους σχέδια;

Το SounDarts.gr, εντόπισε τον frontman του συγκροτήματος Mauro Lacandia, ο οποίος με άπλετη θετική ενέργεια, μας συστήνει τους Tarantola μέσα από μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη! 

Γεια σας παιδιά και καλωσορίστε στο SounDarts.gr! Με τι ασχολείστε τον τελευταίο καιρό;

Είμαστε πολύ απασχολημένοι, προγραμματίζοντας την κυκλοφορία, δουλεύοντας σε νέα τραγούδια και σε προετοιμασίες για τις ανοιξιάτικες και θερινές μας εμφανίσεις!

Ποια είναι τα μέλη των Tarantola; Θα μπορούσες να μας συστήσεις τα μέλη του συγκροτήματος;

Αυτή τη στιγμή είμαστε 6 μέλη: (εγώ) ο Mauro Lacandia, ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός που κατάγομαι από το τακούνι της Ιταλίας (Puglia), τον Paolo Tognoloni (κιθάρα) και τον Edoardo Mariotti (Drums) που κατάγονται από την Περούτζια στην Κεντρική Ιταλία, τον Bruno Pinto, ο οποίος κατάγεται από τη Βραζιλία, τον First (σαξόφωνο) από την Τουρκία, ενώ έχουμε και μια νέα είσοδο από τη Γαλλία, αλλά διατηρούμε το της όνομα μυστικό για τώρα.

Πώς σχηματίστηκαν οι Tarantola και πώς θα περιγράφατε καλύτερα τον ήχο σας;

Οι Tarantola γεννήθηκαν σε ένα από τα σημαντικότερα μουσικά κολέγια στο Ηνωμένο Βασίλειο (στο Institute of Contemporary Music Performance) όπου γνωριστήκαμε και συγκροτήσαμε τη μπάντα!
Ο ήχος μας είναι ένα μείγμα μεσογειακών ήχων της Νότιας Ιταλίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ισπανίας, της Βόρειας Αφρικής και μερικές φορές της Μέσης Ανατολής, μπερδεμένη με Rock, Dub και Reggae μουσική! Λένε πως είμαστε Gypsy Dub Rock, ή Dub Rock Gypsy! Ο ήχος της μουσικής μας είναι ένα μείγμα των πολύ μικτών μας επιρροών από όλο τον κόσμο!

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το single σας “Calypso in Love”. Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτό;

Το τραγούδι με τίτλο “Calypso in Love” επικεντρώνεται στο επεισόδιο όπου ο Οδυσσέας ερωτεύεται βαθιά την Καλυψώ, την όμορφη και γοητευτική νύμφη που τον παγιδεύει με την ομορφιά και τα μαγικά της ξόρκια!

Αυτό το τραγούδι εγχέεται από ένα εκλεκτό μείγμα pop και reggae vibes και εξερευνά την παράλογη και εκρηκτική πλευρά της αγάπης με την πρώτη ματιά.

Ο Οδυσσέας των Tarantola ερωτεύεται το πιο γοητευτικό, συναρπαστικό αλλά επικίνδυνο κορίτσι στο πάρτι! Μόνο οι reggae θεοί μπορούν να τον σώσουν!

Υπάρχει κάποιο από τα τραγούδια σας μέχρι τώρα, που κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου;

Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το “Sciamune”! Το “Sciamune” είναι ένα τραγούδι που υπερασπίζει τη θάλασσα της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Πούλια από αυτόν τον γιγαντιαίο αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ιράν στην Ιταλία και καταστρέφει χιλιάδες χιλιόμετρα πολύτιμων ακτών και κόβει χιλιάδες ελαιόδεντρα! Οι άνθρωποι στην Ελλάδα και οι άνθρωποι στην Ιταλία γνωρίζουν την πολύτιμη αξία των ελαιόδεντρων! Είναι μέρος της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, μας συνδέει με τους προγόνους μας και είναι το σύμβολο της ειρήνης, το σύμβολο της ευημερίας! Τι είδους ανθρώπινα όντα μπορούν να καταστρέψουν κάτι τόσο σημαντικό;

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που έχετε ακούσει από fan σε συναυλία σας;

“Φίλε, αυτό είναι άρρωστο, ο ήχος σας είναι ένα τέλειο μείγμα από Bob Marley, Shakira, Queen και My Chemical Romance”! Λοιπόν δεν ξέραμε τι να πούμε μετά από αυτό! Γελούσαμε, αλλά καταλαβαίνουμε επίσης γιατί αυτός ο άνθρωπος αισθάνθηκε τις επιρροές αυτών των συγκροτημάτων!

Τον Bob Marley για το reggae, τους Queen για τη θεατρική και φωνητική εναρμόνιση των φωνών, τη Shakira για τα grooves και τους ρυθμούς και τους My Chemical Romance για την παραμορφωμένη κιθάρα υποθέτω!

Έχετε μια ιδιαίτερη σύνδεση με τη χώρα μας! Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε ποιος είναι αυτός ο δεσμός;

Ναι, η Ελλάδα είναι σαν το δεύτερο σπίτι του Mauro! Κατάγεται από το Salento, ένα μέρος στο νοτιοανατολικό τμήμα της Puglia, το οποίο είναι επηρεασμένο από τους Έλληνες σχεδόν από πάντα! Κατασκεύασαν την πόλη μας, έφεραν τα ελαιόδεντρα που μας αντιπροσωπεύουν! Πολλή ελληνική μυθολογία βασίζεται σε αυτή τη μυστηριώδη γη, προφανώς στην Puglia και στη Σικελία!

Η πατρίδα μου, για παράδειγμα, ονομάζεται Erchie (στο παρελθόν HERACLE), μερικοί λένε σε αυτή την πόλη ότι υπήρχε ο αρχαίος ναός του Ηρακλή, ο οποίος είναι επίσης το σύμβολο της πατρίδας μου!

Υπάρχουν πολλές πόλεις στην Puglia, όπως για παράδειγμα η Galantina και η Calimera, όπου οι άνθρωποι μιλούν μια πολύ αρχαία μορφή διαλέκτου που ονομάζεται Griko, ένα παράξενο μείγμα ελληνικών και διαλέκτων από τη Νότια Ιταλία.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα σχετικά με το μύθο, την ιστορία και τη μυθολογία που συνδέει την Puglia με την Ελλάδα, αλλά επίσης εγώ βρήκα την αγάπη στην Ελλάδα, στο πρόσωπο μιας κοπέλας από την Αθήνα, την Αθηνά, που ήταν η έμπνευση για το τελευταίο μου τραγούδι “Calypso in Love”!

Επίσης ο manager μας, o Γιάννης Ηλιόπουλος είναι κατάγεται από την Αθήνα!

Στο τέλος θέλω να ολοκληρώσω λέγοντας “Una Faccia, Una Razza”! Οι υπήκοοι της Νότιας Ιταλίας είναι ευγνώμονες στους Έλληνες για την τεράστια και ατελείωτη κληρονομιά που έφεραν στα εδάφη μας!

Τι γνωρίζετε για την Ελλάδα και την ελληνική μουσική; Εφόσον τείνετε να μπερδεύετε διαφορετικά μουσικά είδη από όλο τον κόσμο, σκεφτήκατε ποτέ να χρησιμοποιήσετε ελληνικά μουσικά στοιχεία στις παραγωγές σας;

Παίζω ήδη ζουρνά, σε πολλά από τα τραγούδια μας! Μπορείτε να το ακούσετε στο τραγούδι με τίτλο “Bom Chica Bom”! Παίζουμε επίσης το “Καληνύχτα”, ένα τραγούδι από την Griko παράδοση! Λατρεύω το μπουζούκι και πολλά άλλα όργανα από την Ελληνική Παράδοση! Κάθε χρόνο το καλοκαίρι ταξιδεύω στην Αθήνα και παίρνω το ρίσκο να εξερευνήσω νέα παραδοσιακά όργανα, ανάμεσα στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα!

Ποια πράγματα στη ζωή σου θα έκοβες αμέσως αν σε πήγαν σε ένα ακόμη καλύτερο μέρος από ότι τώρα;

Τώρα ζούμε στο Λονδίνο, ένας τόπος γεμάτος ευκαιρίες να μεγαλώσουμε για να γίνουμε καλύτεροι μουσικοί και να διερευνήσουμε περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στην καριέρα μας, αλλά το Λονδίνο είναι ένας τόπος όπου δεν υπάρχει αρκετός χώρος για συναισθήματα, ο καθένας είναι επικεντρωμένος στον εαυτό του! Αγαπάμε το Λονδίνο και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για τα πράγματα που έχουμε πετύχει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ίσως θα θέλαμε να ζήσουμε σε ένα θερμότερο μέρος! Ποιος ξέρει, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, εξαρτάται από το πού θα μας οδηγήσει η καριέρα μας και οι ακροατές μας!

Θα εγκαταλείπαμε μια ασφαλή δουλειά, πολλούς φίλους, σημαντικές επαφές που μας φέρνουν να παίζουμε σε σημαντικούς χώρους, αλλά σε κάθε χώρα υπάρχουν κάποιες καλές και κάποιες κακές, οπότε όλα εξαρτώνται! Θα ήθελα προσωπικά να ζήσω στην Αθήνα, νιώθω σαν στο σπίτι μου εκεί!

Πως είναι οι πρόβες σας γενικά; Έχετε μια καθορισμένη ώρα κάθε εβδομάδα κατά την οποία κάνετε πρόβες ή συμβαίνουν πιο αυθόρμητα;

Κάνουμε πρόβες τακτικά, μια ή δύο φορές την εβδομάδα, συνήθως χρησιμοποιούμε μια πρόβα για να δουλέψουμε σκληρά και να διορθώσουμε όλες τις λεπτομέρειες της εμφάνισής μας και τα τραγούδια ενώ οι άλλες πρόβες είναι πιο χαλαρές, δημιουργικές και αυθόρμητες! Συνήθως συναντιόμαστε κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στο στούντιο που έχουμε για τις πρόβες μας στο βόρειο Λονδίνο και μερικές φορές απλά συναντιόμαστε στα σπίτια μας για να δουλέψουμε στην ακουστική έκδοση κάποιου τραγουδιού! Πιστεύουμε ότι αν το τραγούδι λειτουργεί με ακουστική κιθάρα ή πιάνο, τότε σίγουρα θα λειτουργήσει και με την πλήρη μπάντα σε μια συναυλία!

Υπάρχουν καλλιτέχνες από τον κόσμο με τους οποίους θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

Ναι, θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τους Locomondo, Manu Chao, Dubioza Kolektiv, Dub Inc, Mellow Mood, Sud Sound System, Boomdabash και το μεγάλο όνειρο μας με τον Damien Marley!

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια; Να περιμένουμε την κυκλοφορία ενός ολοκληρωμένου δίσκου κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον και αν ναι τι να περιμένουμε από αυτό;

Κινούμαστε προς έναν πιο ηλεκτρονικό ήχο επηρεασμένο από εκείνους τους καλλιτέχνες που αναφέρονται παραπάνω και από τη μουσική του Dub γενικότερα! Δουλεύουμε συνολικά σε πάνω από 10 τραγούδια και δουλεύουμε με μια στρατηγική για την κυκλοφορία τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Μπορούμε να πούμε μόνο για τώρα ότι αυτά τα τραγούδια θα συνδεθούν με ένα πολύ σημαντικό θέμα: την καλοσύνη!

Θα κάνουμε επίσης περιοδεία στην Αγγλία την άνοιξη και το καλοκαίρι, δουλεύουμε πάνω σε μια ιταλική περιοδεία και στη συνέχεια ονειρευόμαστε να περιοδεύσουμε στην Ισπανία, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία για τώρα!

Αν έκανες εσύ τις ερωτήσεις σε αυτή τη συνέντευξη ποια θεωρείς πως θα ήταν μια ενδιαφέρουσα ερώτηση;

Το πιο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να γίνετε σ’έναν μουσικό είναι “ποια είναι η ιστορία σας;”!

Μπορείς να μας δώσεις επίσης την απάντηση σε αυτή την ερώτηση;

Υπάρχουν πάρα πολλοί ταλαντούχοι μουσικοί και συγκροτήματα στον κόσμο αλλά χωρίς ταυτότητα και γι’αυτό οι άνθρωποι δεν θα συνδεθούν μαζί τους για πολύ καιρό!

Οι Tarantola προσπαθούν να αναδημιουργήσουν το μύθο της “Taranta” (παραδοσιακή μουσική από το Salento) της αράχνης που δαγκώνει ανθρώπους και τους φέρνει σε κατάσταση έκστασης η οποία μπορεί να θεραπευτεί μόνο με χορό, μουσική και αγάπη!

Στόχος μας είναι να συνδέουμε ανθρώπους κάθε φυλής, υπόβαθρου και πολιτισμού και να τους γιορτάζουμε ως ίσους! Ο ιστός της αράχνης είναι η σύνδεση μεταξύ όλων αυτών των πολιτισμών!

Ποιο είναι το μότο σας στη ζωή;

Βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση όπου τα βλέπουμε όλα θετικά, έτσι θέλουμε να εκφράσουμε τον εαυτό μας με το “BOOMBA”! Χρησιμοποιούμε τη λέξη “boomba” για να γιορτάσουμε, χρησιμοποιούμε το “boomba” για να δώσουμε ο ένας στον άλλο δύναμη, χρησιμοποιούμε το “boomba” για να προσελκύσουμε την προσοχή των ανθρώπων και να τους μεταφέρουμε μια θετική διάθεση!

Συνέντευξη: Θοδωρής Κολλιόπουλος

Back To Top