skip to Main Content

Το duo των Paco Versailles, δημιουργήθηκε από τον τραγουδοποιό και παραγωγό Ryan Merchant -του έτερου επιτυχημένου pop-duo από το Los Angeles, Capital Cities- και τον κιθαρίστα και συνθέτη Vahagni (Vahagn Aryan), συνδυάζοντας τα δύο μουσικά είδη που εκπροσωπούσαν καλύτερα ο καθένας, την χορευτική Pop και το flamenco. Αυτός ο ασυναγώνιστος συνδυασμός οδήγησε στην κυκλοφορία του «dancemenco», του ντεμπούτου τους album που κυκλοφόρησε το 2021, φέρνοντας στους Paco Versailles ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό στο fanbase τους.

Οι Paco Versailles, έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα singles «Alive», «Unwind» και «Gemini» το 2020, και συνέχισαν να εργάζονται μέσα από το πειραματικό τους ηχητικό τοπίο, προσφέροντας νέο υλικό με τα singles τους: “Je T’Aime”, “I Can’t Stop Myself From Happening To Me”, “Black & White” κ.α., ενώ μέσα στο 2022 έκαναν και πάλι αισθητή την παρουσία τους με τα “Soy Gitano”, “Entangle” και “Love When We Get High”. 

Ποιοι είναι όμως πραγματικά οι Paco Versailles; Πως χαρακτηρίζουν οι ίδιοι τη μουσική τους και ποια είναι η σχέση τους με τη Ελλάδα; Τι περιλαμβάνουν τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα και τι να περιμένουμε από αυτούς μέσα στο 2023;

Μάθετε τα πάντα μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησαν στο SounDarts.gr

Γεια σας παιδιά και καλώς ήρθατε στο SounDarts.gr. Πώς γνωριστήκατε και πώς αποφασίσατε να σχηματίσετε τους Paco Versailles;

Ryan: Γνωριστήκαμε μέσω μιας άλλης μπάντας στην οποία παίζαμε μαζί πριν από μερικά χρόνια. Γίναμε φίλοι και είχαμε αυτή την ιδέα να κάνουμε μουσική συνδυάζοντας τα δύο μας στυλ. Είναι πιο pop, σε στυλ French house και μετά το flamenco στυλ. Αποφασίσαμε ότι θέλαμε να παντρέψουμε τα στυλ και να δημιουργήσουμε ένα νέο. Οι Paco Versailles ξεκίνησαν πολύ αυθόρμητα. Απλά ξεκινήσαμε να κάνουμε τραγούδια και μας άρεσε αυτό που φτιάχναμε, οπότε ξεκινήσαμε να κυκλοφορούμε μουσική και από εκεί αναπτύχθηκε. Απλώς συνεχίσαμε να διασκεδάζουμε κάνοντας αυτό.

Ποιος λοιπόν έφερε ποιο στυλ στο συγκρότημα;

Ryan: Ο Vahagni παίζει κιθάρα. Είναι ο κιθαρίστας flamenco. Το δικό μου στυλ είναι περισσότερο η χορευτική μουσική. Προέρχομαι από δουλειές πάνω σε pop τραγούδια και ασχολούμαι περισσότερο με τη χορευτική pop μουσική.

Πώς θα περιγράφατε τους Paco Versailles σε κάποιον που δεν έχει εκτεθεί στη μουσική σας μέχρι τώρα;

Vahagni: Μόλις καταλάβει κανείς το όνομα της μπάντας, είναι κάπως αυτονόητο. Το “Paco”, από τον Paco de Lucia, τον μεγαλύτερο κιθαρίστα και μουσικό flamenco όλων των εποχών που είναι μια από τις μεγαλύτερες επιρροές μου και το “Versailles”, το προάστιο του Παρισιού, από όπου κατάγονται μπάντες όπως οι Daft Punk και οι Air. Αυτά είναι συγκροτήματα από τα οποία ο Ryan αντλεί έντονη έμπνευση. Αυτό το πάντρεμα των δύο στυλ, που παίρνει ρυθμούς και έννοιες flamenco, τον τρόπο που παίζεται η κιθάρα και κάπως την αντικαθιστά με το τυπικό σου Nile Rogers-στυλ. Επίσης, το παρελθόν του Ryan με τη σύνθεση τραγουδιών, παντρεύoνται όλα μαζί και γίνεται αυτός ο ήχος που είναι πολύ μοναδικός. Έχει τόσο την ισπανική-flamenco όσο και τη γαλλική πινελιά αλλά και την προσωπική μας πινελιά που είναι πολλή μουσική που ακούγαμε και οι δύο μεγαλώνοντας στην Καλιφόρνια, μένοντας στο L.A.

Το τελευταίο σας single τιτλοφορείται «Love When We Get High». Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από τη συγγραφή του;

Vahagni: Αυτή η μελωδία προέκυψε πολύ αυθόρμητα. Εγώ και ο Ryan ήμασταν και οι δύο στο studio και παίζαμε με κάποιες ιδέες. Έπαιζα στο πιάνο όταν σκέφτηκα αυτή τη μελωδία και αυτός ο στίχος έσκασε στο κεφάλι μου «love when we get high», ακριβώς επειδή τον νιώθω, ειδικά στην Καλιφόρνια αυτό είναι το θέμα! Δεν έχει να κάνει απαραίτητα με ναρκωτικά. Μπορεί να είσαι “φτιαγμένος” με τη ζωή ή να είσαι “φτιαγμένος” με οτιδήποτε. Απλά να έχεις αυτό το συναίσθημα όταν βιώνεις αυτή την άλλη εμπειρία από τη συνηθισμένη. Ήταν ένα τελείως διαφορετικό τραγούδι στην αρχή, όσον αφορά τον ρυθμό και το πως κατέληξε (να είναι). Πήγαμε στο studio με το συγκρότημα μας και θέλαμε να του δώσουμε μια πιο σκοτεινή αίσθηση, λίγο πιο αβανταδόρικο και αυτός ο οδηγός-ρυθμός κατά κάποιο τρόπο προέκυψε μετά το studio που το φέραμε και το κάναμε πολύ μετά την παραγωγή, προσθέτοντας στρώματα και πράγματα που το έκαναν αυτό το τραγούδι που είναι. Χρειάστηκε λίγος χρόνος, αλλά είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα.

Πριν από περίπου ένα χρόνο κυκλοφόρησες το ντεμπούτο album σας, “Dancemenco”. Από τότε έχετε κυκλοφορήσει τρία singles, τα: «Love When We Get High», «Entangled» και «Soy Gitano». Να περιμένουμε το δεύτερο album σας σύντομα; Τι λεπτομέρειες μπορείτε να αποκαλύψετε για την κυκλοφορία του;

Ryan: Βρισκόμαστε στη μέση της κυκλοφορίας ενός E.P. αυτή τη στιγμή με τα τρία τραγούδια που ανέφερες και άλλα δύο, που πρόκειται να κυκλοφορήσουμε του χρόνου. Νομίζω ότι τελειώσαμε με τις κυκλοφορίες φέτος. Τον Ιανουάριο θα κυκλοφορήσουμε το επόμενο single και ένα άλλο single μετά από αυτό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση της συγκέντρωσης πολλών ιδεών για τραγούδια και πρόκειται να δουλέψουμε σε κάποιες συνεργασίες με πολλούς διαφορετικούς καλλιτέχνες. Επίσης η επόμενη ομάδα τραγουδιών θα χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε ένα ακόμη E.P. αυτό θα είναι βασικά το δεύτερο μισό του album. Έτσι, αφού ολοκληρώσουμε την κυκλοφορία αυτών των δύο τραγουδιών του χρόνου, θα έχουμε άλλα πέντε τραγούδια να κυκλοφορήσουμε μέσα στη χρονιά. Στόχος μας είναι βασικά να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη μουσική να κυκλοφορούμε συνεχώς γιατί: Α. μας αρέσει να φτιάχνουμε μουσική και είναι πολύ διασκεδαστικό για εμάς να τη φτιάχνουμε και Β. επειδή νιώθουμε ότι οι θαυμαστές μας απολαμβάνουν να μοιράζονται συνεχώς νέα πράγματα. Κάθε φορά που φτιάχνουμε μια νέα δουλειά, προσπαθούμε να αλλάξουμε τη διαδικασία δημιουργίας της. Για αυτό το τελευταίο Ε.P. πήγαμε σε ένα πραγματικό studio και το ηχογραφήσαμε με ένα συγκρότημα ζωντανά. Δεν ήταν όπως όταν βρισκόμασταν στο studio μου, όπου ερχόταν ένας μουσικός κάθε φορά. Ήταν σαν μια διαδικασία ηχογράφησης της παλιάς σχολής με όλο το συγκρότημα και στη συνέχεια να παίρνεις ένα live συγκρότημα και μετά να βάζεις τα στοιχεία παραγωγής. Μας άρεσε να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο με τη ζωντανή μπάντα μας και να αιχμαλωτίζουμε την ενέργειά τους στις ηχογραφήσεις.

Αν μπορούσατε να συνεργαστείτε με έναν καλλιτέχνη ή συγκρότημα, ποιον θα διαλέγατε;

Vahagni: Οι Daft Punk είναι σίγουρα ένα (όνομα) που μου έρχεται στο μυαλό αμέσως. Υπάρχουν τόσα πολλά καλά συγκροτήματα που ακούμε: οι Jungle, οι The Parcels, ακόμη και πολλοί μουσικοί της παλιάς σχολής και μουσικοί από την κοινότητα του flamenco. Νομίζω ότι μπορεί να ήταν διασκεδαστικό να προσπαθήσουμε να το ενσωματώσουμε λίγο.

Ryan: Μια καλλιτέχνιδα που αγαπώ και θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ είναι μια Γαλλίδα καλλιτέχνιδα και ακούει στο όνομα Christine and The Queens. Είναι μια από τις αγαπημένες μου μοντέρνες ερμηνεύτριες. Νομίζω ότι κάνει πολύ ενδιαφέρουσα μουσική και οι στίχοι της είναι ενδιαφέροντες. Λατρεύω τη φωνή της, λατρεύω την περσόνα της και τον τρόπο που ερμηνεύει. Θα ήταν σαν μια καλλιτέχνης-όνειρο, ένα άτομο με το οποίο θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ μαζί του στο μέλλον. Θα ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα να κάνω κάτι super funky, να χορέψω και να γυρίσω ένα music video μαζί της γιατί είναι και αυτή καταπληκτική χορεύτρια.

Ryan αποτελείς επίσης το ήμισυ του επιτυχημένου duo των Capital Cities. Ποια είναι τα σχέδια σου για αυτό το μουσικό project;

Ryan: Είμαστε σε παύση εδώ και πολύ καιρό. Αυτήν τη στιγμή αρχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε κάποια μουσική, αλλά δεν υπάρχουν καθορισμένα σχέδια. Απλώς συγκεντρώνουμε μερικές ιδέες και αρχίζουμε να γράφουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ένα γενικό σχέδιο και μέρος αυτή τη στιγμή.

Vahagni ξέρω ότι έχεις κάποια σχέση με την Ελλάδα! Μπορείς να μου πεις ποια είναι;

Vahagni: Λοιπόν, ο πατέρας της γυναίκας μου γεννήθηκε στη Λάρισα και ο προπάππος μου μετανάστευσε στην Ελλάδα μετά τη γενοκτονία για κάποιο διάστημα. Από εκεί πήγε στη Μασσαλία στη Γαλλία. Εκεί γεννήθηκαν οι παππούδες μου και εκεί ζει η οικογένειά μου, αλλά πάντα υπάρχει αυτή η σύνδεση. Υπάρχουν πολλοί Ελληνοαρμένιοι. Υπάρχουν πολλοί Αρμένιοι που κατέληξαν να πάνε στην Ελλάδα και να μείνουν εκεί. Νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη κοινότητα εκεί αν δεν κάνω λάθος.

Έχετε επισκεφθεί ποτέ τη χώρα μας;

Vahagni: Εγώ δεν έχω έρθει! Νομίζω ότι ο Ryan έχει! Είναι ένα από τα πράγματα της λίστας με τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να κάνω και πρέπει να έρθω σύντομα.

Ryan: Η Ελλάδα είναι μια από τις αγαπημένες μου χώρες σε όλη την Ευρώπη! Έχω φωτογραφίες από τότε που ήμουν παιδί, με εμένα να τρέχω γύρω από τα αρχαία, όταν ήρθα εκεί με τους γονείς μου! Ήμουν περίπου δύο χρονών και οι γονείς μου έκαναν ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο και σταματήσαμε στην Αθήνα. Πιο πρόσφατα ήρθα εκεί το καλοκαίρι του 2021, με την κοπέλα μου. Πήγαμε στην Αθήνα, στη Μύλο και στη Σαντορίνη. Έχω επίσης έναν πολύ καλό φίλο εκεί! Είναι Γάλλος και έχει μπαρ στην Αθήνα. Τώρα έχει ένα ακίνητο στην Κρήτη, οπότε μου λέει συνέχεια ότι πρέπει να πάω εκεί. Όταν έκανα την έρευνα για το ταξίδι, κοίταξα όλα τα νησιά όπως τη Σκιάθο ή τα νησιά των Σποράδων και υπάρχουν τόσα πολλά μέρη που θέλω να επισκεφτώ στην Ελλάδα. Θέλω να έρχομαι κάθε καλοκαίρι και να εξερευνώ ένα διαφορετικό νησί… είναι καταπληκτικό!

Ξέρεις υπάρχουν περίπου 6.000 νησιά και νησίδες! Θα έχεις πολλή εξερεύνηση!

Ryan: Λοιπόν, εντάξει, αν μπορούσα να φτάσω τα 2.000 νησιά, θα ήμουν χαρούμενος! Είναι απλά μια μαγική χώρα! Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα και να παίξουμε σε διάφορα νησιά, αυτό θα ήταν ένα όνειρο που θα γινόταν πραγματικότητα για εμάς!

Vahagni: Θα περάσουμε υπέροχα εκεί! Είμαι σίγουρος ότι εγώ και ο Ryan και η μπάντα μας θα νιώθαμε σαν στο σπίτι μας στην Ελλάδα και θα σπάγανε πολλά πιάτα!

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στη μουσική βιομηχανία, τι θα ήταν αυτό;

Ryan: Μακάρι οι άνθρωποι να ενδιαφέρονται λιγότερο για τη στρατηγική τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο να κάνουν την καλύτερη δυνατή μουσική που μπορούν να κάνουν. Νομίζω ότι αν οι άνθρωποι κατανάλωναν τη μισή ενέργεια που ξοδεύουν ανησυχώντας για το τι συμβαίνει στο Διαδίκτυο, τι κάνουν στο TikTok, τι κάνουν στο Instagram και απλώς έκαναν την καλύτερη δυνατή μουσική, θα πετύχαιναν πιο γρήγορα από το να ανησυχούν για αυτά τα πράγματα!

Vahagni: Θα έλεγα ότι θα ήταν ωραίο να υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στη μουσική βιομηχανία που στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται τόσο πολύ με τις buisiness αλλά που καταλαβαίνουν τη μουσική. Θα ήταν ωραίο να έχουμε συνομιλίες με ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας που γνωρίζουν πραγματικά τη μουσική. Δεν είναι όλα αριθμοί και μετρήσεις κ.λ.π.. Νομίζω ότι παλιά υπήρχαν λίγο περισσότερο από αυτό, με τους εργαζόμενους στο A&R και ανθρώπους που διοικούν δισκογραφικές, οι οποίοι ήταν θαυμαστές και πραγματικά νοιάζονταν πολύ για τη μουσική.

Ποιο ήταν το πιο περίεργο ή αστείο πράγμα που συνέβη σε κάποια από τις παραστάσεις σας;

Ryan: Ένα κάπως αστείο με μαύρο χιούμορ ήταν όταν παίξαμε μια παράσταση στο Sun Valley του Αϊντάχο που είναι μια όμορφη ορεινή πόλη, όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για σκι, αλλά παίξαμε σε μια καλοκαιρινή παράσταση σε ένα κέντρο τέχνης. Στη συνέχεια, ο promoter αμόλησε όλες αυτές τις θαλάσσιες μπάλες, που είναι σαν γιγάντιες μπάλες, στο χώρο έτσι ώστε ο κόσμος να πετάει τις μπάλες τριγύρω και μια μπάλα έφτασε στο μέρος του μπασίστα μας στη σκηνή, -είναι από τη Γαλλία, οπότε ξέρει πώς να κλωτσάει μια μπάλα πραγματικά δυνατά- και έτρεξε και κλώτσησε τη μπάλα.. πήγε κατευθείαν στο πρόσωπο ενός κοριτσιού στην πρώτη σειρά. Ένιωθε τόσο άσχημα για αυτό, αλλά εκείνη ήταν καλά. Ευτυχώς ήταν μια μπάλα παραλίας, οπότε δεν έσπασε τη μύτη της ή τίποτα, αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε (ζήσει) ακόμα αυτή την τρελή στιγμή που θα μπορούσαμε να πούμε “WOW αυτή ήταν μια τρελή εμπειρία”.

Vahagni: Νομίζω ότι η πλειονότητα των τρελών πραγμάτων που συμβαίνουν στους Paco Versailles είναι συνήθως μετά από παραστάσεις και τα περισσότερα από αυτά δεν πρέπει να ειπωθούν!

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Vahagni: Θα συνεχίσουμε να ηχογραφούμε μουσική… τελειώσαμε τις ζωντανές εμφανίσεις για τη χρονιά και αυτή τη στιγμή θέλουμε να φτιάξουμε την επόμενη ομάδα τραγουδιών. Σχεδιάζουμε επίσης για live ημερομηνίες μέσα στο 2023. Πραγματικά νιώθουμε ότι θέλουμε να παρουσιάσουμε αυτό το συγκρότημα σε όσες περισσότερες πόλεις και χώρες και μπροστά σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Είναι σαν να κηρύττουμε το ευαγγέλιο των Paco!

Ποιο είναι το μότο σας στη ζωή;

Vahagni: Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι απλά η αγάπη. Νομίζω ότι όταν προσεγγίζεις τη ζωή σου με αγάπη και τους άλλους ανθρώπους με αγάπη και τη δουλειά σου και ό,τι κάνεις με αγάπη, κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη και κάνει τα πάντα πιο όμορφα γύρω σου. Να έχετε πάντα αυτή τη θετική προοπτική και απλώς να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν, να αγνοείτε τα πράγματα για τα οποία δεν αγαπάτε… και για να το κάνουμε απλό, να κάνετε οτιδήποτε με αγάπη!

Ryan: Δυστυχώς για μερικούς από εμάς είναι δύσκολο να έχουμε συνεχώς μια θετική στάση, αλλά από ό,τι έχω μάθει με τον καιρό είναι ότι τα rollercoasters της ζωής είναι αναπόφευκτα και έτσι πρέπει απλώς να είστε ουδέτεροι, να τα παρατηρείτε, να επιβιβάζεστε σε αυτά. Αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε ειδικά στη μουσική βιομηχανία, γιατί έχει πολλά πάνω-κάτω, τη μια στιγμή νιώθεις ότι όλα θα πάνε καλά και την επόμενη σκέφτεσαι “είμαι τρομερός”, “είμαι χάλια”, “αυτό δεν θα πετύχει” και γι’ αυτό πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν κολλάτε σε καμία από αυτές τις ιδέες, ότι βρίσκεστε στην κορυφή του κόσμου ή στον πάτο του. Πρέπει να διασχίσετε τα roller-coaster βασικά και αυτό ισχύει και για όλες τις πτυχές της ζωής γιατί είναι απλά ένα roller-coaster.

Συνέντευξη: Θοδωρής Κολλιόπουλος

Back To Top