skip to Main Content

Το ντουέτο από τη Βόρεια Αγγλία, οι Seafret -που αποτελείται από τους Jack Sedman και Harry Draper- έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, κυκλοφορώντας το ντεμπούτο album τους “Tell Me It’s Real” το 2016. Ένας δίσκος που αναφέρεται σε όλη την ιστορία τους μέχρι τότε από τη μετακόμιση τους στο Λονδίνο, το συμβόλαιο με μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία και την πρώτη τους βουτιά σε μια βιομηχανία που μετά βίας μπορούσαν να καταλάβουν.

Αφού το δοκίμασαν θέλησαν να κερδίσουν ξανά την ανεξαρτησία τους κι έτσι αφού επέστρεψαν στη βάση τους κυκλοφόρησαν το δεύτερο album τους “Most of Us Are Strangers”, και δικαιώθηκαν! Το fanbase τους συνέχισε να αυξάνεται και επιτυχίες όπως “Atlantis”, “Pictures”, “Hollow”, “Running Out of Love” κ.α. τους έκαναν γνωστούς και εκτός των βρετανικών συνόρων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κάνουν γνωστή τη μουσική τους ακόμα και σε χώρες που δε θα φαντάζονταν ποτέ. 

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν ένα ολοκαίνουριο τραγούδι, το “See, I’m Sorry” που παρόλο το απολογητικό νόημά του, ο up-tempo ρυθμός του ξεσήκωσε και πάλι τους fans τους, πόσο μάλλον όταν έκαναν σαφές πως αυτό είναι το πρώτο single της τρίτης, επερχόμενης δισκογραφικής τους δουλειάς! 

Εμείς μιλήσαμε μαζί τους και τους ρωτήσαμε -κυριολεκτικά- για όλα! Πως γνωρίστηκαν λοιπόν ο Jack και ο Harry και πως αποφάσισαν να σχηματίσουν τους Seafret -αν αναρωτιέστε ακόμα τι σημαίνει το όνομά τους, μην ανησυχείτε γιατί μας το απάντησαν κι αυτό-. Ποια είναι τα μελλοντικά τους επαγγελματικά σχέδια και ποια θα ήταν για αυτούς μια ονειρική συνεργασία;

Διαβάστε τα πάντα στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησαν στο SounDarts.gr

Γεια σας Seafret και καλωσορίσατε στο SounDarts.gr! Μας φέρνετε καλά νέα καθώς ξεκινάτε την πρώτη σας περιοδεία για το 2023. Είστε ενθουσιασμένοι; Τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από τις εμφανίσεις σας;

Harry: Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι! Νιώθω σαν να έχουν περάσει χρόνια από τότε που ήμασταν σε περιοδεία. Ήταν λίγο πριν από τον Covid όταν βρεθήκαμε για τελευταία φορά στο δρόμο. Είμαστε έτοιμοι για αυτό! Έρχεται ένα νέο album, οπότε θα υπάρχουν πολλά νέα τραγούδια. Θα είναι υπέροχο!

Jack: Θα είναι ωραίο να παίζουμε τα νέα τραγούδια και μερικά από τα παλαιότερα κομμάτια επίσης, αλλά τα νέα πράγματα είναι συναρπαστικά για εμάς γιατί προφανώς κανείς δεν έχει ακούσει πολλά από αυτά. Νομίζω ότι έχουμε μερικά ακόμη κομμάτια που θα κυκλοφορήσουν πριν από το album και πριν βγούμε σε περιοδεία. Είναι συναρπαστικό!

Πρόσφατα κυκλοφoρήσατε το νέο σας, up-tempo single, με τίτλο “See, I’m Sorry”. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;

Jack: Απλώς αφορά τη συγχώρεση για πράγματα που έχεις κάνει, όταν τα κάνεις μαντάρα και λάθη που έχεις κάνει στη ζωή σου. Νομίζω ότι ο καθένας έχει κάτι για το οποίο μπορεί να αναζητά συγχώρεση και μερικές φορές είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς γι’ αυτό. Μερικές φορές μπορεί να έχεις κάνει πράγματα στη ζωή σου που είναι μικρά πράγματα, αλλά απλά μένουν μαζί σου και πιστεύεις ότι θα έπρεπε να είχες απολογηθεί λίγο γι’ αυτά. Επίσης, φαινόταν πολύ καθολικό όταν το γράφαμε, αλλά αυτός ήταν ο κύριος λόγος. Ένα τραγούδι συγγνώμης, αλλά παραδόξως είναι ένα χαρούμενο τραγούδι.

Harry: Το οποίο είναι περίεργο! Είναι σα να λες “Συγγνώμη! Είμαι χαρούμενος”

Νιώθετε ότι πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη από κάποιον συγκεκριμένο;

Jack: Πάντα!! Δεν θα το πω στην κάμερα όμως! χαχα

Harry: (Υπάρχουν) πολλοί για να ζητήσω συγγνώμη!

Πώς καταφέρατε να οργανώσετε την όλη διαδικασία για το music video του, καθώς έχει κάποια clips φτιαγμένα από τους θαυμαστές σας;

Harry: Ήταν καταπληκτικό! Οι θαυμαστές μας θα συμμετέχουν πάντα, αν το θέλουμε, και είναι πάντα εκεί για εμάς. Έτσι, όταν προέκυψε η ιδέα και στείλαμε το μήνυμα στον κόσμο να ζητήσει συγγνώμη στο video για εμάς, πήραμε τόσα πολλά. Ήταν καταπληκτικό! Μερικά πραγματικά βαθυστόχαστα επίσης! Αλλά και μερικά αστεία όπως: «Συγγνώμη που πούλησα την οικογενειακή τηλεόραση για να αγοράσω ένα εισιτήριο για τους Seafret».

Jack: Υπήρχε κάτι που δεν ξέραμε όταν μιλούσαμε για να κάνουμε το video. Δεν ξέραμε ποια θα ήταν η αντίδραση των θαυμαστών γιατί υπήρχε μια αρκετά σύντομη προθεσμία και δεν ξέραμε πόσα videos θα μας έστελναν. Νομίζω ότι μέσα σε μια εβδομάδα περίπου, είχαμε πάνω από 70 videos και οι θαυμαστές απλώς αφιέρωσαν χρόνο για να κάνουν πολύ ωραίες πινακίδες και πραγματικά να σκεφτούν πού να το κάνουν επειδή είχαν ωραία σκηνικά και άλλα. Πάντα μας εκπλήσουν οι θαυμαστές μας.

Καταλαβαίνω ότι έχετε μια εξαιρετική αλληλεπίδραση με το κοινό σας. Είναι χρήσιμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αυτόν τον σκοπό;

Harry: Ναι! Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αλλιώς. Νομίζω ότι είναι υπέροχα για τέτοια πράγματα. Μπορείς να τους απευθυνθείς κατευθείαν όποτε θες. Μπορεί να είναι πολύ προσωπικό, είναι υπέροχο!

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μια αξιοσημείωτη ιστορία με τους θαυμαστές σας;

Jack: Νομίζω ότι όταν επισκεπτόμαστε χώρες στις οποίες δεν έχουμε ξαναπάει ή δεν είχαμε καν ονειρευτεί να πάμε, είναι πάντα λίγο σοκαριστικό όταν εμφανίζόμσατε και υπάρχουν άνθρωποι που μας περιμένουν έξω από το χώρο. Από την αρχή, δεν νομίζω ότι πιστεύαμε ποτέ ότι θα πηγαίναμε σε μέρη όπως η Βραζιλία ή οπουδήποτε που είναι τόσο μακριά από αυτό που έχουμε συνηθίσει και στη συνέχεια να φτάσουμε και να μας καλωσορίσουν σαν να ήμασταν ήδη εκεί. Είναι απίστευτο!

Έχετε επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα;

Harry: Πήγα μήνα του μέλιτος στην Ελλάδα! Είναι πραγματικά όμορφη! Δεν έχουμε παίξει στην Ελλάδα, αλλά θα θέλαμε να παίξουμε στην Ελλάδα.

Jack: Έχω πάει στην Ελλάδα ναι!

Η μουσική σας ιστορία ξεκίνησε το 2011. Πείτε μου περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του Jack και του Harry και πώς καταλήξατε στη μορφή που είστε σήμερα;

Jack: Παίζαμε σε μια βραδιά ανοιχτού μικροφώνου. Ήταν η πρώτη μου φορά που πήγαινα σε μια από αυτές τις βραδιές και είδα τον Harry να παίζει εκεί με το συγκρότημα του μπαμπά του. Εκείνη την περίοδο έπαιζε μπάντζο. Ήταν πολύ φρέσκο από τη γέννησή του όταν παίζαμε ζωντανά. Ήταν σε μια μικρή παμπ και δεν υπήρχε μικρόφωνο ή κάτι άλλο.

Harry: Απλώς έπρεπε να σηκωθούμε μπροστά σε όλους και να παίξουμε ακουστικά. Είναι πραγματικά τρομακτικό, όταν κοιτάμε πίσω!

Jack: Το κάναμε λοιπόν αυτό και γνωριστήκαμε εκείνο το βράδυ. Είδα τον Harry να παίζει και ήταν ο μπαμπάς του που μου ζήτησε να τραγουδήσω με τον Harry να παίζει κιθάρα. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο και ανέβηκα για να γελάσουμε, βασικά, αλλά μετά γνωριστήκαμε κάπως, την επόμενη εβδομάδα και αρχίσαμε να παίζουμε μουσική, να γράφουμε τραγούδια και από εκεί σχηματίστηκε η “χιονόμπαλα”.

Harry: Είχαμε αυτή τη σύνδεση σχεδόν αμέσως!

Πώς επιλέξατε το όνομα της μπάντας σας;

Harry: Επειδή μεγαλώσαμε δίπλα στη θάλασσα, και εκείνο τον καιρό έπαιζα μόνο κιθάρα, πήραμε το “fret” (τάστο) από την κιθάρα και το βάλαμε στο όνομα σχηματίζοντας το “Seafret”. Αργότερα ανακαλύψαμε ότι σημαίνει επίσης, μια ομίχλη που βγαίνει από τη θάλασσα, μια θαλάσσια ομίχλη, οπότε αυτό ήταν ακόμα πιο ωραίο! Καλύτερο από το Misty Boys τουλάχιστον.

Jack: χαχα! Συμμετείχαμε στο show πριν αποκτήσουμε καν όνομα μπάντας. Έτσι, για την πρώτη μας παράσταση, μας είχαν προσκαλέσει να παίξουμε σε έναν άλλο χώρο στο York, αλλά δεν είχαμε ακόμη βρει το όνομα της μπάντας, οπότε ήμασταν σαν “Jack και Harry” εκείνη την εποχή. Έπρεπε να σκεφτούμε ένα όνομα, αρκετά γρήγορα, αλλά κολλήσαμε σε αυτό. Είναι πραγματικά δύσκολο γιατί το να σκεφτείς ένα όνομα μπάντας συμβαίνει μόνο όταν πραγματικά πρέπει να το βρεις. Είναι πολύ δύσκολο πράγμα! Είναι σαν να προσπαθείς να ονομάσεις οτιδήποτε και πρέπει να είναι καινούργιο, πρέπει να είναι ενδιαφέρον και νομίζω ότι μπορείς πραγματικά να το σκεφτείς υπερβολικά, έτσι απλά κολλήσαμε με αυτό. Είχαμε κάποια άλλα ονόματα όπως εκείνο με το οποίο μας αποκαλούσε ο κόσμος, το “Sea bass” (λαβρακάκι) τις περισσότερες φορές, ήταν πολύ υπέροχο.

Το τελευταίο studio album σας, το “Most of Us Are Strangers” κυκλοφόρησε το 2020. Τώρα έχετε άλλο ένα album που είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει! Τι λεπτομέρειες μπορείτε να αποκαλύψετε για αυτό;

Harry: Τελείωσε! Θα κυκλοφορήσει φέτος! Είναι έτοιμο να βγει! Θα δημοσιεύσουμε όλες τις πληροφορίες πολύ σύντομα.

Jack: Είναι στο εργοστάσιο για τα CD αυτή τη στιγμή και είναι με διαφορά το καλύτερο μέχρι τώρα! Ξεκινάμε να κυκλοφορούμε τη μουσική που οδηγεί σε αυτό. Θα ανακοινώσουμε την ημερομηνία πολύ σύντομα.

Ποιο από τα μέχρι τώρα τραγούδια σας, ξεχωρίζει για εσάς και γιατί;

Jack: Υπάρχει ένα τραγούδι που ονομάζεται “Breathe” που άκουγα στο αυτοκίνητο. Το τηλέφωνό μου ήταν συνδεδεμένο με το αυτοκίνητό μου και ξεκίνησε (να παίζει) μέσα σε κάτι ανακατεμένο. Δεν έχω την τάση να βάζω τα τραγούδια μας συνέχεια, αλλά εμφανίστηκε και σκέφτηκα να το ακούσω. Τότε κατάλαβα ότι αυτό το τραγούδι είναι καλό γιατί ήταν από αυτά που παίζαμε ζωντανά. Αυτό το τραγούδι είναι όμορφο, είναι πραγματικά ρομαντικό και μετά εξελίσσεται σε αυτό το μεγάλο φινάλε. Αυτό, λοιπόν, ήταν ένα είδος που είχαμε ξεχάσει, αλλά έχει γίνει ξανά ξεχωριστό για μένα. Προφανώς τα μεγάλα “Atlantis” και “Oceans” είναι τα τραγούδια σημεία-αναφορά μας που αρέσουν στον κόσμο.

Harry: Πρέπει να πω το “Oceans” πραγματικά γιατί αυτό το τραγούδι μας βοήθγησε να διακλαδωθούμε και μας ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Μας πήγε σε μέρη όπως η Βραζιλία και η Ρωσία επειδή ήταν τόσο δημοφιλές εκεί, αλλά υπάρχει ένα κομμάτι που ονομάζεται “Tell Me It’s Real” που είναι το δικός μου σημείο αναφοράς, επειδή εξακολουθεί να μοιάζει σαν “πες μου ότι είναι αληθινό” μοιάζει πάντα σαν “Θεέ μου είμαστε στη Βραζιλία; Όντας είμαστε εδώ? Πως? Γιατί?”

Τι θα μπορούσε να περιέχει το ονειρικό σας LP; Ίσως κάποια ιδιαίτερη συνεργασία;

Harry: Πάντα έλεγα τον Jack White μόνο και μόνο επειδή πιστεύω ότι είναι ιδιοφυΐα.

Jack: Elton John. Είναι τόσο καλός στο album «Yellow Brick Road» που μας γυρίζει λίγο πίσω στο χρόνο αλλά από πιο σύγχρονους τραγουδιστές;

Harry: Κάποια όπως η Halsey ή η Dua Lipa θα ήταν cool.

Jack: Ναι. Λίγο πιο pop θα ήταν πολύ καλό όπως η Taylor Swift.

Θα συνεργαζόσασταν με ένα νέο καλλιτέχνη από μια άλλη χώρα;

Harry: Ναι σίγουρα! Το κάναμε στο τελευταίο μας album “Most of Us Are Strangers” που δουλέψαμε για μια επανέκδοση με ένα μεξικάνικο συγκρότημα, το οποίο ήταν πολύ ωραίο. Οπότε σίγουρα θα ήμασταν ανοιχτοί (για μια συνεργασία) για παράδειγμα με έναν Έλληνα μουσικό που θα ήθελε να συμμετάσχει. Θα μας βοηθούσε επίσης σε μέρη όπως η Ελλάδα, γιατί αν είναι ένας δημοφιλής καλλιτέχνης ή συγκρότημα που τα έχει καταφέρει ήδη… μια συνεργασία όπως αυτή θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κάνουμε γνωστή τη μουσική μας και εκεί.

Jack: Μου αρέσουν τέτοια πράγματα. Ακόμα κι αν κάνουν ένα ρεφρέν ή υπάρχουν διαφορετικές γλώσσες, απλώς το κάνει πιο ενδιαφέρον και υπέροχο.

Αν έπρεπε να βάλετε έναν τίτλο στη μέχρι τώρα καριέρα σας, ποιος θα ήταν αυτός;

Harry: «Τιμή μας». Είναι τιμή μας να μπορούμε να το κάνουμε αυτό ως δουλειά, αλλά είναι επίσης πολύ απρόβλεπτη.

Πώς φαντάζεστε τους Seafret σε δέκα χρόνια από τώρα;

Jack: Ελπίζω να συνεχίσουμε, να κάνουμε τα ίδια πράγματα. Νομίζω ότι θα συνεχίζουμε με τη σύνθεση των τραγουδιών μας και τέτοια πράγματα.

Harry: Νιώθουμε ότι γινόμαστε καλύτεροι, οπότε θα προσπαθήσουμε να συνεχίζουμε να γινόμαστε καλύτεροι και να κυκλοφορήσουμε νέα μουσική και αν έχουμε ήδη δέκα albums, τότε μπορούμε να κάνουμε μια επετειακή περιοδεία ή μπορούμε να κάνουμε ένα best-of-album. Εξαργύρωση. χαχα!

Ποιο είναι το μότο σας στη ζωή;

Συνέντευξη: Θοδωρής Κολλιόπουλος

Back To Top