skip to Main Content

Ήταν ώρα να γνωρίσουμε τους Still Life! Οι Still Life γεννήθηκαν από την σύνδεση του βιολιού και της φωνής. Είναι μια μπάντα με τρία μέλη που αποτελείται από τους João Silva και Margherita Abita. Επίσης, ο Claudio Marrero συμπληρώνει το συγκρότημα με το σαξόφωνο και τα πλήκτρα. Ο João γεννήθηκε στην Πορτογαλία, η Margherita στην Ιταλία και ο Claudio στην Ισπανία και κατάφεραν να συνδυάσουν τις ρίζες και τα μουσικά τους backgrounds.

Μία συγκυριακή στιγμή στις ζωές τους ήταν ο κύριος λόγος για την συνεργασία τους. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον δίσκο τους “La Maquina de Sueños” (“Dream Machine”) και είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Τι λένε για το όνομά τους και ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό; Σε ποια γλώσσα είναι πιο εύκολο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ενώ τραγουδούν; Οι Still life είναι ένα ευέλικτο και αρκετά δημιουργικό συγκρότημα που μπορεί να δημιουργήσει δύο δίσκους μέσα σε ένα χρόνο. Οι επιρροές τους και το ‘μυστικό συστατικό’ στις δημιουργίες τους τούς έκαναν να ξεχωρίσουν από άλλα groups και τους έδωσαν την ευκαιρία να κερδίσουν σε αναγνωρισιμότητα.

Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελαν να συνεργαστούν στο μέλλον και ποια είναι η μεγαλύτερή τους πρόκληση ως συγκρότημα; Εάν θέλεις να μάθεις τις απαντήσεις τους, διάβασε τη συνέντευξη παρακάτω.

Ποιοι είναι οι Still Life; Πως γνωριστήκατε και πως καταλήξατε όλοι μαζί ως συγκρότημα;

Οι Still Life είναι μία διασταύρωση μονοπατιών. Το project ‘γεννήθηκε’ πρώτα ως ένα solo project βιολιού στην Βαρκελώνη, όπου ζούσε ο João. Έγινε duo μόνο όταν ο Joao συνάντησε την Margherita από μία συγκυρία. Γνωρίστηκαν σε ένα εστιατόριο, το “Rua da Alegria” (“Δρόμος της ευτυχίας”, πως θα μπορούσε να μην δουλέψει;), όπου ο João βρισκόταν σε περιοδεία παίζοντας με το συγκρότημά του και η Margherita είχε επισκεφθεί την πόλη, δύο ημέρες αφού ολοκλήρωσε το πνευματικό του ταξίδι στο Santiago de Compostela. Μετά από λίγους μήνες, η Margherita μετακόμισε στην Βαρκελώνη και ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί, και η μουσική του João ξεκίνησε να έχει στίχους και φωνή. Ο Claudio ήρθε λίγο αργότερα… έχει έναν ‘κεραυνό’ με τη μουσική των Still Life ως ακροατής, πιθανώς λόγω της ευαίσθητης περιόδου της ζωής του. Ο Claudio συνεργάστηκε ως guest στο τραγούδι “Tree” από τον πρώτο δίσκο. Τότε, ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί και ο Claudio έφερε το ‘κύμα’ του, μέχρι που συνέθεσε το “Find you in the deep”, ένα τραγούδι από το δεύτερο album, που μιλάει για τη σύνδεση μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ταυτότητας μας.

Πως επιλέξατε το όνομά σας “Still Life”; Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;

“Still Life” ήταν το πρωτότυπο όνομα του solo project και αποφασίσαμε να το κρατήσουμε. Προέρχεται από το “still life” που χρησιμοποιούμε στη μουσική μας: pc, πετάλια, καλώδια, εφέ, λούπες. Γενικά ο João ηχογραφεί το background και την ατμόσφαιρα της μουσικής χρησιμοποιώντας ένα σταθμό λούπας, που σταδιακά εμπλουτίζει με εφέ και ήχους, δημιουργώντας μία μαγνητική και εξελισσόμενη ατμόσφαιρα… όπου οι απλές μελωδίες με τις καθαρές έννοιες και συναισθήματα έρχονται στη ζωή. “Still Life” είναι επίσης μία έκφραση που κυριολεκτικά εμπεριέχει μία έντονη αίσθηση ελπίδας που έχει η μουσική μας.

Ο Joao είναι από την Πορτογαλία, η Margherita από την Ιταλία και ο Claudio από την Ισπανία. Τι διαφορετικό φέρνει ο καθένας σας στο τραπέζι, όταν κάθεστε να γράψετε μουσική;

Ο καθένας φέρνει οτιδήποτε αποτελεί μέρος των εμπειριών του. Αναφορές από τις καταγωγές του καθενός, από συγκεκριμένο μονοπάτι της μουσικής και της ζωής.

Κυκλοφορείτε τραγούδια και στις τρεις γλώσσες. Ποια είναι η γλώσσα που σας βοηθάει να εκφράσετε τα συναισθήματά σας μέσα από τα τραγούδια σας;

Ο κόσμος λέει τα ιταλικά, γιατί είναι η μητρική γλώσσα της Margherita. Αλλά πράγματι κάθε τραγούδι ‘γεννιέται’ σε διαφορετική γλώσσα για κάποιο λόγο, στην πραγματικότητα κατά τη διαδικασία των δημιουργιών μας, γενικά πρώτα ‘γεννάται’ η μουσική κι έπειτα οι στίχοι, λες και κάθε τραγούδι προτείνεται με τον ήχο, το νόημα και τη γλώσσα του. Κι αυτό πυροδοτεί κάτι πολύ ενδιαφέρον, γιατί η μουσική και ο ήχος μπορούν να διαπεράσουν τις απλές λέξεις. Γι’ αυτό ένα τραγούδι στα ιταλικά, όπως το “Nuvola”, από το πρώτο album, έχει τόσο δυνατό νόημα που θα μπορούσε να κάνει έναν Ισπανό άνδρα να κλάψει, ακόμη κι αν δεν γνωρίζει την ιστορία πίσω από αυτό ή δεν μπορεί να καταλάβει κάθε λέξη.

Τα τραγούδια σας δημιουργούνται και ηχογραφούνται σε πραγματικό χρόνο! Είναι αυτό το στοιχείο που κάνει τη μουσική σας τόσο ιδιαίτερη ή υπάρχει κάποιο ακόμα μυστικό “συστατικό”;

Πιθανώς εάν υπάρχει ένα μυστικό συστατικό, αυτό είναι το ότι δεν δημιουργούμε τη μουσική μας για να δουλέψουμε στην σημερινή αγορά. Εμείς απλώς δημιουργούμε μουσική, γιατί το έχουμε ανάγκη να το κάνουμε κι αποδεχόμαστε ό,τι προέρχεται από τα ένστικτά μας. Βασικά προσπαθούμε να μην σκεφτόμαστε τόσο πολύ, όταν δημιουργούμε. Κι αυτό θα μπορούσε να είναι ο λόγος που ηχογραφούμε δύο δίσκους σε λιγότερο από ένα χρόνο. Πιστεύουμε ότι το γεγονός ότι η περισσότερη από τη μουσική που κάνουμε είναι βασισμένη στις λούπες, ότι δημιουργούμε σε πραγματικό χρόνο, ότι δημιουργούμε ένα είδος μάντρα που οποιοσδήποτε το ακούει μπορεί εύκολα να μπλεχτεί με τη μουσική.

Το τελευταίο σας album έχει τίτλο “Dream Machine” και κυκλοφόρησε πρόσφατα. Υπάρχει κάποιο τραγούδι που ξεχωρίζετε από την tracklist κι αν ναι, γιατί;

Υπάρχει ένα διαφανές νήμα που ενώνει τη δουλειά μας από την αρχή μέχρι και σήμερα. Τα δύο albums έχουν αρκετή συνοχή, ακόμη κι εάν το “Dream Machine” παρουσιάζει ανάπτυξη, η ταυτότητά μας είναι πολύ καθαρή και στα δύο. Τα “Tempo” και “Find you in the deep” σπάνε το αρμονικό μας σύστημα επανάληψης, γιατί δεν χρησιμοποιούν λούπες, αλλά η ουσία και ο ήχος του “Still Life” παραμένει εκεί.

Ποια ονόματα συγκαταλέγονται στις μουσικές σας επιρροές; Υπάρχεις κάποιος καλλιτέχνης στον κόσμο με τον οποίο θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

Όλοι έχουμε διαφορετικά ανθρώπινα και μουσικά μονοπάτια κι αυτό προσφέρει μερικές μουσικές επιρροές στο project μας. Έχουμε επηρεαστεί από μουσικούς, όπως οι Jeff Buckley, Aurora, Adam Baldych, Noiserv, Josh Garrels… η κλασσική μουσική, jazz και παγκόσμια μουσική είναι επίσης ένα δώρο… Υπάρχουν πολλοί μουσικοί με τους οποίους θα θέλαμε να συνεργαστούμε στο μέλλον, αλλά εάν έπρεπε να επιλέξουμε, θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τους Adam Baldych, Noiserv και Aurora, γιατί η μουσική τους μας έχει εμπνεύσει αρκετά κατά τη δημιουργική διαδικασία.

Ποια υπήρξε η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς ως συγκρότημα; Ήσασταν ικανοί να την ξεπεράσετε; Εάν ναι, με ποιο τρόπο;

Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς ως συγκρότημα ήταν κι ακόμα είναι ότι όλα είναι παραγωγής δικής μας (ηχογράφηση, μίξη, εξώφυλλο, φωτογραφίες, videos, κ.ά…) Ως ένα ανεξάρτητο project πρέπει να είμαστε δυνατοί κι επίμονοι για να μπορέσουμε να τα κάνουμε όλα πιθανά και να αποφύγουμε αυτά τα προβλήματα που επηρεάζουν τη μουσική μας. Θα θέλαμε να είμαστε συγκεντρωμένοι μόνο στη δημιουργία και στο παίξιμο της μουσικής μας, αλλά η έλλειψη οικονομικών πόρων μας ωθεί στο να κάνουμε όλη αυτή τη δουλειά. Καθώς είμαστε ένα ανερχόμενο project, γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να ξεκινήσει κανείς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με θέληση, ευχαρίστηση και δύναμη για όσο χρειαστεί.

Υπάρχει κάποιος που θα θέλατε να μας ενημερώσετε για την συναισθηματική του προσφορά ή την οποιαδήποτε άλλη στήριξη;

Είμαστε τυχεροί που έχουμε τις οικογένειές μας και φίλους που πιστεύουν σε εμάς και μας υποστηρίζουν με περηφάνια κι αυτοπεποίθηση. Έχουμε επίσης την ευκαιρία να ταξιδεύουμε και να παίζουμε σε πολλά διαφορετικά μέρη, και η εμπειρία είναι απίστευτη. Οι περισσότεροι που ακούνε τη μουσική μας, την απολαμβάνουν και τη μοιράζονται με τους φίλους τους, και αυτό είναι που μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε να δημιουργούμε. Φυσικά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειές μας και τους φίλους μας, αλλά επίσης και όλους τους ανθρώπους που μας ακολουθούν και κάνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα.creating. Of course we want to say thank you to our family and friends, but also to all the people that follow us and make our dream come true.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχετε κάποια ιδέα για το ποιο θα είναι το επόμενο single από το “Dream Machine”;

Το σχέδιο και η ευχή μας για το μέλλον είναι να πάμε τη μουσική μας σε νέα μέρη και νέοι άνθρωποι να επεκτείνουν τους ορίζοντές μας, χωρίς όρια. Από το “Dream Machine” πιθανόν να μην κυκλοφορήσουμε νέο single, αλλά ήδη δημιουργούμε νέα μουσική για το εγγύς μέλλον.

Που θέλετε να πάτε από εδώ με την καριέρα σας;

Θέλουμε να πάμε τη μουσική μας σε νέους ανθρώπους και νέα μέρη, κι επίσης να εμπλακούν περισσότεροι άνθρωποι στο project μας. Ξεκινήσαμε ως duo και τώρα έχουμε χορδές και σαξόφωνο που συνεργάζονται μαζί μας και γιατί όχι στο μέλλον να υιοθετήσουμε νέους ήχους;

Ποιο είναι το μότο σας στη ζωή;

Άφησε τα πάντα να κυλήσουν και προσπάθησε να κάνεις πάντοτε το καλύτερο, με αγάπη, πάθος και χαρά… Εάν ένα πράγμα έχει φτιαχτεί καλά και με αυτά τα συστατικά, πρέπει να λειτουργήσει.

Συνέντευξη: Θοδωρής Κολλιόπουλος

Back To Top