skip to Main Content

Οι The Black Mamba είναι ένα συγκρότημα από την Πορτογαλία που κουβαλά στις πλάτες του τουλάχιστον μια δεκαετία γεμάτη από live εμφανίσεις, δισκογραφικά επιτεύγματα και μια αλήθεια που κυριαρχεί πάντα σε όποια τους δημιουργία! Με αυτά τα εφόδια και με ένα τραγούδι που περιγράφει μια συγκλονιστική ιστορία, οι The Black Mamba έκαναν το μεγάλο βήμα και συμμετείχαν στο Festival da Canção της χώρας τους. 

Το “Love Is On My Side” όχι μόνο τους έφερε στην πρώτη θέση του βάθρου αλλά τους έδωσε ταυτόχρονα και το πολυπόθητο εισιτήριο για το Rotterdam όπου θα διαγωνιστεί στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού και αυτό ήταν αρκετό για να μας κάνει να διεκδικήσουμε μια συνέντευξη μαζί τους. Σύντομα όλα είχαν κανονιστεί για μια διαδικτυακή συνέντευξη μέσω zoom όπου ο τραγουδιστής τους Pedro Tatanka, ο drummer, Miguel Casais και ο keyboardist Guilherme “Gui” Salgueiro έδωσαν το παρόν. 

Με μια πραγματικά φιλική και ειλικρινής διάθεση, οι τρεις καλλιτέχνες μας εξήγησαν πως σχηματίστηκε το συγκρότημα, τη δυνατή έμπνευση πίσω από το “Love Is On My Side” αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια! Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η συνέντευξη έμοιαζε περισσότερο με άραγμα με τρεις καλούς φίλους, με αρκετές εξομολογήσεις, γέλια και ένα όμορφο συναίσθημα που αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα… ένα συναίσθημα που με έκανε να αισθάνομαι πως “η αγάπη είναι και στο δικό μου μέρος”… Καλή επιτυχία Mambas!  Καλή επιτυχία Πορτογαλία! 

Γεια σας παιδιά και καλώς ήρθατε στο SounDarts.gr! Με τι καταπιάνεστε αυτόν τον καιρό; Πρέπει να είστε αρκετά απασχολημένοι τελευταία με όλες τις προετοιμασίες για τη Eurovision, σωστά;

Miguel: Κάνουμε πολλές συνεντεύξεις καθημερινά. Αυτό είναι το τρίτο μας zoom meeting στη σειρά από τις 15:00. Έτσι, συμβαίνουν πολλά πράγματα, πολλές συνεντεύξεις, πολύ τηλεόραση και ραδιόφωνο, παίζουμε μουσική επίσης… αυτά συμβαίνουν!

Ποιοι είναι οι The Black Mamba; Πως θα παρουσιάζατε το συγκρότημά σας στο κοινό;

Pedro: Δημιουργήσαμε το συγκρότημα το 2010, είχαμε αυτό το live συγκρότημα ονόματι Speak Easy Band, που ήταν επίσης ένα θρυλικό club στη Λισαβόνα και ήμασταν πολλά μέλη. Ήμασταν μία μεγάλη μπάντα και ξεκινήσαμε να διηγούμαστε λίγο, μέχρι που καταλήξαμε να είμαστε τρεις που παίζαμε σε μικρότερους χώρους και δούλεψε. Παίξαμε ζωντανά περίπου 200 shows το 2011, επειδή είχαμε αυτή τη μικρή σύσταση που βασικά θα μπορούσε να παίξει παντού και τότε αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε το πρώτο μας υλικό. Τότε συνέβησαν όλα με τον πρώτο μας δίσκο, τα πρώτα μας singles, παίξαμε στο Rock In Rio, στις Η.Π.Α. Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα.

Είμαστε ένα soul, funk, blues, rock n’ roll συγκρότημα από την Πορτογαλία και είμαστε πιστοί στα πεποιθήσεις μας, αρκετά αληθινοί με τους εαυτούς μας και με τους θαυμαστές μας, γιατί αυτό που βλέπεις αυτό λαμβάνεις.

Πως γνωριστήκατε πρώτα;

Pedro: Απλώς προέκυψε. Η πρωτότυπη σύσταση δεν ήταν η τωρινή κι έπειτα συνέβησαν τα πράγματα φυσικά. Οι άνθρωποι αλλάζουν, οι άνθρωποι μετακινούνται από άλλες χώρες και η τελική μορφή είναι αυτή. Είμαστε μαζί από το 2017 με τη σύσταση που ξέρετε από την Eurovision και το Festival da Canção… οι πέντε μας. Έχουμε μερικούς ακόμη συνεργάτες, τις δεύτερες φωνές, τους παίκτες κρουστών που δεν επιτρέπεται να πάνε στο Festival da Canção -γιατί μόνο έξι μέλη επιτρέπονται- αλλά μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη μπάντα στο YouTube μας. Υπάρχουν πολλά videos με εμάς να παίζουμε ζωντανά με την πλήρη μορφή μας.

Το τραγούδι σας “Love Is On My Side” είναι αυτό που επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσετε την Πορτογαλία στην Eurovision το 2021. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;

Pedro: Πρώτα απ’ όλα ξεκινήσαμε να “χτίζουμε” το τραγούδι το 2016, αλλά δεν πήγε πουθενά. Το βάλαμε στην αναμονή περιμένοντας να έρθουν καλύτερες ημέρες. Συνέβη πριν έρθουμε από την Ολλανδία. Ήμασταν εκεί σε περιοδεία το 2018 κι εκεί γνωρίσαμε αυτή την μεγάλη κυρία, ήταν μία γρήγορη συνάντηση στο πάσο μίας καφετέριας, όπου μου είπε την ιστορία της. Ήρθε από την ανατολική Ευρώπη στη δεκαετία του 60′ ή του 70′ -δε μπορώ να θυμηθώ πολύ καλά- με μία τσάντα γεμάτη από όνειρα κι ελπίδες, αλλά όλα πήγαν λάθος. Εθίστηκε στα ναρκωτικά και στην πορνεία… Όλα πήγαν λάθος, αλλά στο τέλος της ημέρας μου είπε ότι ένιωσε σαν “Η αγάπη να ήταν πάντοτε στο πλευρό της” (“Love has been always been by her side”) κι ήλπιζε για την αγάπη. Αυτό αποτέλεσε πραγματική έμπνευση κι έτσι όταν επιστρέψαμε στην Πορτογαλία αποφάσισα να γράψω μία ιστορία με κάποια άλλα γεγονότα, τα οποία δε μοιράστηκε μαζί μας. Έπρεπε να φτιάξω αυτή την αφήγηση με τρόπο που θα είχε νόημα με την ιστορία της. Έτσι, αυτή είναι η ιστορία πίσω απ’ αυτό, από εκεί ήρθε η ιστορία. Το αστείο εδώ είναι πως η ιστορία ήρθε από την Ολλανδία και θα επιστρέψει εκεί τον Μάιο. Ας ελπίσουμε πως θα το ακούσει και θα συνειδητοποιήσει πως αυτή είναι η ιστορία της.

Θα ήταν καταπληκτικό εάν όντως το κάνει! Αλλά αυτό το τραγούδι έχει έναν ώριμο ρυθμό, ενώ η Eurovision είναι περισσότερο ένας Διαγωνισμός-party. Γιατί επιλέξατε αρχικά να παρουσιάσετε ένα τραγούδι με τόσο σκληρή ιστορία στο Festival da Canção;

Pedro: Δεν ξέρω… Απλώς παραμείναμε πιστοί στις πεποιθήσεις μας, τη μουσική μας, τις ρίζες μας, τις επιρροές μας. Αυτός είναι ο ήχος που φτιάχνουμε. Αυτή είναι η μουσική που κάνουμε κι ακόμη στην Πορτογαλία ήταν εκτός σχεδίου, παρόλες τις διαφορές μεταξύ του Festival da Canção και της Eurovision. Η Eurovision είναι περισσότερο όπως τη λες, αλλά το Festival da Canção έχει πολλές, όμορφες μπαλάντες και πολύ συναίσθημα, έτσι πιστεύω πως ήταν αυτό. Απλώς είμαστε οι εαυτοί μας και το τι πραγματικά πιστεύουμε.

Είναι επίσης το πρώτο τραγούδι στα αγγλικά που εκπροσωπεί την Πορτογαλία στον Διαγωνισμό, σωστά;

Pedro: Ναι, είναι αλήθεια. Έπειτα από 53 χρόνια, σωστά; Είναι η πρώτη φορά που όλοι θα καταλάβουν τους στίχους!

Περιμένατε πως θα κερδίζατε τοFestival da Cançao 2021; Ποια είναι τα συναισθήματά σας τώρα;

Miguel: Στο δωμάτιο ενδυμασίας μας σκεφτήκαμε ότι θα ήμασταν δεύτεροι ή τρίτοι. Προσωπικά σκέφτηκα από την πολύ αρχή ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε, αλλά γενικά όλοι σκέφτηκαν πως θα κερδίζαμε τη δεύτερη ή τρίτη θέση. Δεν περιμέναμε να κερδίσουμε. Ήταν μία έκπληξη, γιατί υπήρχαν επίσης μερικοί άλλοι διαγωνιζόμενοι που είχαν πολλούς ακολούθους στα social media. Είχαν το μέρος της κριτικής επιτροπής και μετά τις ψήφους του κοινού, έτσι πιστεύαμε πως ίσως το κοινό θα εξισορροπούσε τις ψήφους δίνοντας περισσότερες στους αγαπημένους του καλλιτέχνες. Έτσι, ήταν μία έκπληξη να έχουμε τόσες πολλές ψήφους από το κοινό και τώρα είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ και σου μιλάμε!

Είσαστε ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση που έχετε λάβει ως τώρα από το κοινό για το “Love Is On My Side”;

Pedro: Στην Πορτογαλία παίζουμε εδώ κι έντεκα χρόνια περίπου κι έτσι έχουμε πολλούς θαυμαστές εδώ, αλλά το να συνειδητοποιούμε πως πως μεγάλη μερίδα των ανθρώπων είναι με το μέρος μας ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, να αισθανόμαστε την αγάπη κι ότι ο κόσμος ήταν εκεί για εμάς. Τώρα γνωρίζουμε περισσότερο το τί σκέφτεται η Ευρώπη κι υπάρχουν πολλά καλά σχόλια στο YouTube της Eurovision κι απ’ όλο τον κόσμο.

Gui: Ειδικά για για τη φωνή σου Pedro!

Pedro: Ω! Σε ευχαριστώ Gui… hahaha

Τώρα για το τι εντυπωσιάζεται ο κόσμος είναι η αισθητική που θα φέρουμε στη Eruovision. Έτσι, ένα old-school, soulful τραγούδι με solo κιθάρας κι έπειτα οι άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική πιστεύουν πως είναι μία πολύ καλή είσοδος. Ο κόσμος που αγαπά τα πυροτεχνήματα ίσως να μην το βρει τόσο ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να σεβαστούμε τις απόψεις όλων και στην τελική είναι ένας διαγωνισμός, οπότε θα το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε εδώ, με πολλή αγάπη, πολλή αυτοπεποίθηση, πολύ σεβασμό για όλους και προσπαθώντας να κάνουμε τους Πορτογάλους υπερήφανους, γιατί αυτό είναι που υποσχεθήκαμε σε όλους.

Θα μπορούσατε να μας πείτε τι να περιμένουμε από τη ζωντανή σας εμφάνιση στη σκηνή της Eurovision τον Μάιο;

Gui: Έχουμε περισσότερες δυνατότητες στη Eurovision, γιατί η σκηνή και οι τοίχοι από led είναι μεγαλύτεροι κι έτσι έχουμε πολλές δυνατότητες και πιστεύω θα παίξουμε με αυτό. Θα είναι λίγο διαφορετικό, αλλά η ιδέα παραμένει η ίδια.

Pedro: Ναι, είναι κάτι σαν αφιέρωμα στη χρυσή εποχή του Festival da Canção εδώ στην Πορτογαλία κατά τη δεκαετία των ’70s, όταν η ορχήστρα έπαιζε κάθε τραγούδι και λάβαμε υπόψη ότι δημιουργήσαμε την παραγωγή γύρω από το τραγούδι με την ενορχήστρωση, ακόμη και τα ρούχα και το ασπρόμαυρο αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι εκείνα ήταν τα καλύτερα χρόνια του Festival da Canção κι έτσι είναι ένα αφιέρωμα σε αυτό. Δεν ξέρω πως ήταν στη Eurovision, αλλά υποθέτω πως ήταν έτσι, με την ορχήστρα να παίζει… Δεν ξέρω!

Υπάρχουν άλλα τραγούδια με τις φετινές συμμετοχές που σας αρέσουν και νιώθετε σαν “απειλή” δική σας;

Pedro: Υποθέτω ότι είμαστε λίγο διαφορετικοί. Στον κόσμο αρέσουν περισσότερο τα μοντέρνα τραγούδια. Έτσι, υποθέτω εμείς και η συμμετοχή της Γαλλίας είμαστε περισσότερο σε αυτή τη μουσική πλευρά. Δεν αισθάνομαι σαν κάποιος να μας “απειλεί”.

Miguel: Δεν νιώθουμε σαν να υπάρχει καμία “απειλή”. Απλώς κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα κι απλώς είμαστε αληθινοί με τους εαυτούς μας.

Pedro: Είναι μία μουσική γιορτή, στην τελική αυτό έχω στο μυαλό μου υποθέτω!

Απομένουν μόνο λίγες εβδομάδες μέχρι τον δεύτερο ημιτελικό του διαγωνισμού, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιάσετε το “Love Is On My Side” ζωντανά! Τι είναι στο πρόγραμμά σας μέχρι τότε;

Gui: Ελπίζουμε να προωθήσουμε το τραγούδι όσο το δυνατόν το περισσότερο, αλλά επίσης πρέπει να σκεφτούμε ξανά κάποια πράγματα και να κάνουμε πολλές συνεντεύξεις. Σκεφτόμαστε να κάνουμε μερικά videos επίσης παίζοντας κάποια άλλα τραγούδια από τη Eurovision, γιατί όχι, απλώς να δείξουμε στον κόσμο στην Ευρώπη ποιοι είμαστε!

Είστε θαυμαστές του διαγωνισμού; Ποια είναι τα αγαπημένα σας τραγούδια από την ιστορία της Eurovision;

Miguel: Ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά ήταν ένα από τους ABBA, το “Waterloo”! Ίσως να είναι μία από τις μεγαλύτερες αναφορές.

Pedro: Υποθέτω πως το αγαπημένου μου είναι η συμμετοχή του Salvador Sobral. Είναι σαν να με ρωτάς “Christiano Ronaldo ή Messi;” και θα είναι (η απάντηση) Christiano Ronaldo, γιατί είναι Πορτογάλος!

Gui: Το τραγούδι του Salvador ήταν καλό για εμένα. Και τα τέρατα από το 2006, οι Lordi από τη Φινλανδία.

Κυκλοφορήσατε το ντεμπούτο album σας το 2011, με τίτλο “The Black Mamba”. Με τι τρόπους πιστεύετε πως η μουσική σας έχει εξελιχθεί ανά τα χρόνια;

Pedro: Είναι σαν τη ζωή, ξέρεις, εξελίσσεσαι κάθε φορά που κάνεις κάτι. Μαθαίνεις από τα λάθη σου. Θέλεις να κάνεις πράγματα καλύτερα και υποθέτω πως είμαστε περισσότερο ώριμοι τώρα. Μεγαλώσαμε! Ξέρουμε την βιομηχανία καλύτερα, έχουμε περισσότερους τρόπους για να φτάσουμε σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε ή πως να κάνουμε τον ήχο μας, καθώς έχουμε αναπτύξει τις τεχνικές μας. Είναι πιο καθαρός, εάν ακούς από τον έναν δίσκο στους επόμενους για να έχεις την απάντηση. Οποιοσδήποτε σκοπεύει να κάνει αυτή την άσκηση θα καταλάβει ότι έχουμε εξελιχθεί κι είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας. Έχουμε εξελιχθεί πολύ ακόμη κι από αυτή την άσκηση (Eurovision), έχουμε μάθει πολλά από αυτό κι υποθέτω πως δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Έχετε ποτέ σκεφτεί τον μεγαλύτερό σας στόχο στη μουσική σας καριέρα;

Miguel: Από το ξεκίνημα του συγκροτήματος, ο βασικός μας στόχος ήταν πάντα να γίνουμε διεθνείς. Να είμαστε ικανοί να φέρουμε τη μουσική μας εκτός της Πορτογαλίας και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, σε άλλες χώρες και σε άλλους πολιτισμούς. Θα προσπαθούσαμε να το κάνουμε στο παρελθόν, αλλά ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει τον στόχο μας. Αυτός είναι ο στόχος μας από την πολύ αρχή μας και είναι μέχρι σήμερα.

Εάν είχατε την ευκαιρία να συνεργαστείτε με έναν από τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες, ποιον θα επιλέγατε και γιατί;

Gui: Τον Frank Zappa

Pedro: Ο Frank Zappa θα ήταν ένας από αυτούς. Επίσης, ο Al Green, οι Sly και οι The Family Stone, James Brown, Jimi Hendrix, Di Angelo.. Υπάρχουν τόσοι πολλοί που μας επηρέασαν στην πορεία.

Ποια είναι τα μελλοντικά, επαγγελματικά σας σχέδια; Πρέπει να περιμένουμε νέα μουσική από το The Black Mamba αμέσως μετά το διαγωνισμό;

Pedro: Έχει φτάσει η ώρα για να επωφεληθούμε από όλη αυτή την έκθεση κι ακόμη κι από αυτή την συναισθηματική άνθιση στην οποία έχουμε εκτεθεί, από όταν είμαστε σε καραντίνα στο σπίτι εδώ κι ένα χρόνο. Δε θα ήμασταν ικανοί να είμαστε μαζί, για σχεδόν ένα χρόνο, εκτός από πέντε ή έξι φορές που είχαμε show ή κάτι τέτοιο κι αυτό μάς έδωσε αρκετό κίνητρο για να επαναφέρουμε το συγκρότημα στο studio, να γράψουμε και να ηχογραφήσουμε υλικό. Έτσι, αυτό είναι που θα κάνουμε μόλις τελειώσουμε τη συνέντευξη- φάση τηλεοπτικού show. Ίσως, λοιπόν, να κυκλοφορήσουμε ένα single αμέσως μετά τη Eurovision και μετά να κυκλοφορήσουμε έναν δίσκο, δεν ξέρουμε ακόμη πότε.

Εκτός από “Καλή Επιτυχία” για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2021, τι άλλο θα θέλατε να σας ευχηθούμε;

Pedro: Να είμαστε χαρούμενοι. Εάν είμαστε χαρούμενοι, όλα θα πάνε καλά!

Miguel: Κι επίσης υγεία… είναι σημαντικό!

Συνέντευξη: Θοδωρής Κολλιόπουλος

Back To Top