skip to Main Content

Στην Ελλάδα τους γνωρίσαμε το 2001 με το single τους “F-F-F-Falling”. Δυο χρόνια αργότερα η καριέρα τους εκτοξεύτηκε με την επιτυχία τους “In the Shadows” και οι The Rasmus έγιναν ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα όχι μόνο της γενέτειράς τους, της Φινλανδίας αλλά και όλου του κόσμου. Τα τραγούδια “In My Life”, “First Day of My Life”, “Sail Away”, “Livin’ in a World Without You” κ.α. τους έκαναν γνωστούς σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό και κάπως έτσι πέρσι, οι The Rasmus επανήλθαν δισκογραφικά αρχικά με το τραγούδι “Bones” και αργότερα με την ξεχωριστή συνεργασία τους, με τους συμπατριώτες τους, τους επίσης εκπληκτικούς Apocalyptica, στο τραγούδι “Venomous Moon”.

Ενώ όλοι περιμέναμε με αγωνία το επόμενο δισκογραφικό εγχείρημα, οι The Rasmus με την έναρξη του 2022, “τράβηξαν χειρόφρενο” και παρουσίασαν τη νέα τους επιτυχία “Jezevel”, με την οποία διεκδικούν αυτή την περίοδο την πρωτιά στο “Uuden Musiikin Kilpailu (U.M.K.)”, τον Φιλανδικό διαγωνισμό για την ανάδειξη του επόμενου καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Το τραγούδι φέρει τη “βαριά” υπογραφή του αεικίνητου Desmind Child (Kiss, Bon Jovi, Aerosmith, Alice Cooper) και έτσι αυτόματα θεωρείται και το μεγάλο φαβορί του φετινού UMK. Εξάλλου η περσινή πρωτιά των Ιταλών rockers Måneskin, δεν άφησε καμιά rock μπάντα ανεπηρέαστη κι έτσι οι The Rasmus, δεν το πολύ-σκέφτηκαν κι έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή! Εξάλλου… why not?  

Ποιο ήταν όμως το αρχικό τους κίνητρο και ποια είναι η έμπνευση πίσω από την συγγραφή του “Jezebel”; Τι μήνυμα θέλουν να περάσουν με το τραγούδι αυτό και τι ρόλο έπαιξε η Φολέγανδρος στην διαδικασία της δημιουργίας του; Αυτά και άλλα πολλά είναι τα θέματα που συζητήσαμε με τους The Rasmus κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μας παραχώρησαν λίγο πριν από τον μεγάλο τελικό του U.M.K… Καλή επιτυχία παιδιά! 

φωτογραφίες: Venla Shalin

Γεια σας παιδιά και καλώς ήρθατε στο SounDarts.gr! Μόλις κυκλοφορήσατε το single σας «Jezebel», το οποίο είναι η συμμετοχή σας στο Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) 2022 με το οποίο αργότερα μπορεί να εκπροσωπήσετε τη Φινλανδία στη Eurovision. Πώς αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα στον διαγωνισμό;

Eero Heinonen: Η ιδέα να λάβουμε μέρος στο διαγωνισμό ήρθε από τον τραγουδιστή μας, τον Lauri που είχε και το demo του τραγουδιού. Ήταν μια ενδιαφέρουσα στιγμή γιατί δεν έχουμε ξαναπάει στη Eurovision… προφανώς, αλλά είναι κάτι που ζητούσαν οι θαυμαστές μας. Υπήρχε επίσης ένα ολόκληρο σενάριο ότι η πανδημία του Covid ήταν πραγματικά δύσκολη, πολύ άσχημη για πολλούς μουσικούς και τότε ο Lauri αποφάσισε να δώσει λίγη χαρά σε αυτό που κάνουμε. Μας είπε «ας πάρουμε μέρος στον διαγωνισμό. Ορίστε ένα καλό τραγούδι» και τότε σκέφτηκα ότι αυτό είναι [πράγματι] ένα καλό τραγούδι και πρέπει να πάμε στον διαγωνισμό γιατί μου ακούγεται σαν ένα νικητήριο κομμάτι.

Κατά τη γνώμη σας, ποιο τραγούδι του UMK 2022 είναι πραγματικά ανταγωνιστικό με πιθανότητες να κερδίσει;

Aki Hakala: Θέλεις μια ειλικρινή γνώμη; (χαχα)

Emilia Suhonen: Όλα τα τραγούδια είναι πραγματικά καλά και υπάρχουν πολλά τραγούδια από διαφορετικά είδη, έτσι υπάρχει pop μουσική και rock μουσική και ούτω καθεξής. Νομίζω ότι είναι πραγματικά δύσκολο να πούμε ποιο είναι ο πιο σκληρός ανταγωνιστής μας, επειδή οι Φινλανδοί μπορεί να εκπλήξουν πραγματικά με το πώς ψηφίζουν, οπότε πιστεύω ότι όλα τα τραγούδια είναι ισχυρός ανταγωνισμός για εμάς.

Aki Hakala: Ναι, μπορεί να είναι ένας δύσκολος διαγωνισμός, αλλά επιπλέον σκεφτόμουν σήμερα το πρωί ότι μόνο τρία από αυτά είναι στα αγγλικά και τα υπόλοιπα είναι στα φινλανδικά και γι’ αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να πούμε πώς θα ψηφίσει ο κόσμος, αλλά είμαστε πρόθυμοι να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι.

Emilia Suhonen: Σίγουρα!

Στο δελτίο τύπου του τραγουδιού αποκαλύφθηκε ότι γράψατε το τραγούδι στη Φολέγανδρο εδώ στην Ελλάδα, μαζί με τον παγκοσμίου φήμης παραγωγό Desmond Child. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και πώς καταλήξατε στη Φολέγανδρο Lauri;

Lauri Ylönen: Έχουμε πάει ξανά στη Φολέγανδρο στο παρελθόν. Ήταν πριν από περίπου 12 χρόνια μαζί με τον Desmond. Κάθε καλοκαίρι πηγαίνει εκεί με την οικογένειά του, οπότε πηγαίναμε κι εμείς εκεί για να γράψουμε τραγούδια μαζί του και ξεκινήσαμε την παραγωγή για το album «Black Roses», πριν από πολύ καιρό. Κατά κάποιο τρόπο, η Φολέγανδρος έχει γίνει μια πραγματικά σημαντική βάση για εμάς. Τώρα που επέστρεψα εκεί το περασμένο καλοκαίρι ένιωσα κάτι μαγικό γιατί ήξερα τα πάντα. Ήξερα και τα τρία εστιατόρια που έχουν, ήξερα τα 200 λευκά παρεκκλήσια που έχουν… έχουν περισσότερα παρεκκλήσια από ότι σπίτια εκεί (χα χα), και είναι ένα υπέροχο μέρος. Μόλις τηλεφώνησα στον Desmond του είπα “Έχω αυτή την ιδέα για ένα τραγούδι, χρειάζομαι τη βοήθειά σου, πρέπει να γράψουμε το καλύτερο τραγούδι” και μου απάντησε “Έλα εδώ αύριο να γράψουμε το τραγούδι μαζί”. Την επόμενη μέρα λοιπόν πέταξα από τη Χαβάη στη Φολέγανδρο. Μου πήρε περίπου 35 ώρες για να φτάσω εκεί.

Emilia Suhonen: Ούτε η συγγραφή του τραγουδιού δεν κράτησε τόσο πολύ.

Lauri Ylönen: Η συγγραφή του τραγουδιού μας πήρε μόνο 4 ώρες, οπότε αυτό ήταν γρήγορο.

Aki Hakala: Και μετά υπήρχε χρόνος για να απολαύσουμε το πολύ ωραίο, ελληνικό φαγητό.

Lauri Ylönen: Ήμουν σε ένα πλοίο που πήγαινε από την Αθήνα στη Φολέγανδρο. Ήταν σαν να πέρασαν 5 ώρες και ο κόσμος έκανε εμετό παντού γύρω μου και εγώ είχα τη μικρή μου κιθάρα, προσπαθώντας να επικεντρωθώ στο να παίξω την κιθάρα μου παρακαλώντας «Σε παρακαλώ Θεέ… μυρίζει τόσο άσχημα»! Νομίζω ότι αυτό μας έδωσε την έμπνευση για αυτό το τραγούδι (χαχα).

Ελπίζω πραγματικά να μην ήταν αυτή η έμπνευση πίσω από τη συγγραφή του! Θα μπορούσατε να μας πείτε την πραγματική σας έμπνευση πίσω από το “Jezebel”;

Lauri Ylönen: Όχι, φυσικά, δεν ήταν… βασίζεται σε έναν χαρακτήρα της Βίβλου. Υπάρχει μια φρικτή αλλά ελκυστική γυναίκα που ονομάζεται Jezebel, που αναφέρεται στη Βίβλο.

Emilia Suhonen:  Είναι ένας δυνατός γυναικείος χαρακτήρας.

Lauri Ylönen: Ναι, ήταν δυνατή, αλλά ήταν επίσης δολοφόνος και απατεώνισσα. Ήταν επίσης πολύ όμορφη, ελκυστική, έξυπνη και κάπως ενδιαφέρουσα κοπέλα από την ιστορία. Αυτή ήταν η έμπνευση για τον τίτλο, αλλά θέλαμε να τον φέρουμε στον σύγχρονο κόσμο και στην πραγματικότητα είναι ένα τραγούδι-αφιέρωμα στους δυνατούς ανθρώπους, στους ανθρώπους που παίρνουν μόνοι τους τις αποφάσεις τους στη ζωή τους και ίσως κάνουν τα πράγματα διαφορετικά. Αυτοί θα μπορούσαμε να είμαστε και εμείς γιατί πάντα κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Για παράδειγμα, δεν βρήκαμε ποτέ μια πραγματική δουλειά…

Aki Hakala: Έεε έλα…

Lauri Ylönen: χαχα… καταλαβαίνετε τι εννοώ. Ήταν ένας αγώνας, αλλά καλά πράγματα βγήκαν από αυτό. Ήμασταν γενναίοι, παίρναμε ρίσκα και έχουμε φτάσει αρκετά μακριά.

Σε περίπτωση που κερδίσετε το UMK, ποιες είναι οι περαιτέρω προσδοκίες σας από τη Eurovision 2022;

Eero Heinonen: Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τη νίκη γιατί προφανώς όλοι ετοιμάζονται για το UMK. Φυσικά θα θέλαμε να εκπροσωπήσουμε τη Φινλανδία στο Τορίνο…

Emilia Suhonen: να κυματίσουμε τη γαλανόλευκη σημαία μας εκεί…

Eero Heinonen: ναι για να κυματίσουμε την εθνική μας σημαία εκεί και όλα αυτά, αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες που έρχονται από άλλες χώρες, όπως από τη Γερμανία, που έχει ένα rock συγκρότημα που ονομάζεται Eskimo Callboy και είναι πολύ ωραίοι. Λατρεύω το στυλ και το χιούμορ τους. Ωστόσο απλά πηγαίνεις με τη ροή και δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Lauri Ylönen: Νομίζω ότι θα είναι μια διασκεδαστική βόλτα, να πάμε στην Ιταλία, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τον διαγωνισμό, να συναντήσουμε κόσμο, ελπίζω σε ένα ανοιχτό, ασφαλές μέρος, ώστε να διασκεδάσουμε πραγματικά εκεί.

Aki Hakala: Οι φίλοι μας από τη Φινλανδία, οι Blind Channel, που πήγαν εκεί πέρυσι, είπαν ότι ήταν ένα πολύ ωραίο show και ότι διασκέδασαν τόσο πολύ εκεί. Το απόλαυσαν πραγματικά, οπότε νομίζω ότι πρέπει να τα καταφέρομε και να πάμε κι εμείς εκεί.

Lauri Ylönen: Ήταν τόσο βαρετά και δύσκολα με τον Covid, οπότε όλοι αναζητούν λίγο ενθουσιασμό και κάτι διασκεδαστικό να κάνουν.

Emilia είσαι το νεότερο μέλος στο συγκρότημα. Ποια ήταν τα πρώτα σου συναισθήματα και σκέψεις όταν σου πρότειναν τη θέση του Pauli στους Rasmus;

Emilia Suhonen: Προφανώς σοκαρίστηκα γιατί αυτό είναι μάλλον το καλύτερο συγκρότημα στη Φινλανδία. Ταυτόχρονα, ένιωθα ότι ήταν κάπως φυσικό ότι αυτό είναι το μοναδικό συγκρότημα στο οποίο θα ήθελα να είμαι, οπότε ήμουν πραγματικά έκπληκτη αλλά ταυτόχρονα ευχαριστημένη και χαρούμενη που με κάλεσαν τα παιδιά. Μετά πήγαμε στο χώρο που κάνουμε τις πρόβες μας και όλα έκαναν κλικ. Ήταν φυσικό και πολύ διασκεδαστικό.

Lauri Ylönen: Θέλω να πω ότι είμαστε τυχεροί που σε έχουμε γιατί δεν είσαι μόνο υπερταλαντούχα κιθαρίστρια αλλά επίσης παίζεις κιθάρα σχεδόν όλη σου τη ζωή.

Emilia Suhonen:  31 χρόνια!

Lauri Ylönen: ναι και έχεις κάνει περιοδείες με πολλά συγκροτήματα στο παρελθόν, οπότε ξέρεις περίπου πώς είναι. Δεν είναι πάντα λαμπερά!

Aki Hakala: επίσης λέει τόσο άσχημα αστεία όσο εμείς…

Emilia Suhonen: Νομίζω ότι τα δικά μου είναι χειρότερα

Κατά τη διάρκεια του 2021 κυκλοφορήσατε τα singles «Venomous Moon» και «Bones». Σκοπεύετε να κυκλοφορήσετε κάποια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά; Θα μπορούσατε να μοιραστείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό;

Lauri Ylönen: Δουλεύουμε πάνω στο album αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε συγκεντρωθεί στο UMK και ελπίζουμε στη Eurovision αργότερα.

Emilia Suhonen: Θα κυκλοφορήσουμε νέα για το album μετά από αυτό.

Lauri Ylönen: Αλλά για να απαντήσω στην ερώτησή σoυ… ναι, έχουμε δουλέψει πάνω στο album, αλλά είναι ακόμα σε εξέλιξη. Έχουμε την Em μαζί μας τώρα και ξέρεις, υπάρχουν πολλές αλλαγές και θέλουμε κάπως να το κάνουμε αργά και να επικεντρωθούμε σε ένα πράγμα τη φορά.

Γίνατε πολύ διάσημοι εκτός των Φινλανδικών συνόρων το 2003 με την επιτυχία σας «In the Shadows». Πώς θυμάστε αυτή την περίοδο και πώς άλλαξε ο ήχος σας με τα χρόνια;

Eero Heinonen: Ναι, οι Rasmus είχαν αυτή τη μεγάλη επιτυχία με το “In The Shadows” και ήταν η πρώτη μας διεθνής επιτυχία. Ήταν μια στιγμή σαν «ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα» για εμάς γιατί από τότε που ήμασταν παιδιά θέλαμε να δημιουργήσουμε τη μουσική μας και να την παίξουμε για τον κόσμο, να ταξιδέψουμε σε διάφορες χώρες, αλλά όταν όλα τα όνειρα μας έγιναν πραγματικότητα μέσα σε μια στιγμή, τότε ήταν πολύ συντριπτικό. Ταξιδεύαμε για περισσότερες από 200 ημέρες το χρόνο και δεν βλέπαμε ποτέ τις οικογένειές μας και μπλα μπλα μπλα

Lauri Ylönen: εξαιτίας αυτού του τραγουδιού, του “In The Shadows” έχουμε παίξει πολλές φορές στην Ελλάδα και λόγω αυτού του τραγουδιού ο Desmond Child μας άκουσε και μετά πήγαμε στη Φολέγανδρο για να ηχογραφήσουμε, οπότε όλα έγιναν εκτός Φινλανδίας εξαιτίας αυτού του τραγουδιού. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες!

Aki Hakala: Ο κόσμος φαίνεται να το λατρεύει ακόμα, ειδικά όταν το παίζουμε σε φεστιβάλ, οι άνθρωποι τρελαίνονται πραγματικά και πάντα χοροπηδούν. Έτσι μας δείχνουν την αγάπη τους. Αυτό είναι ένα φανταστικό τραγούδι και μας αρέσει να το παίζουμε ακόμα!

Ποιο είναι το στοιχείο στη διαδικασία γραφής των τραγουδιών σας που αγαπάτε περισσότερο;

(δες την απάντηση των The Rasmus στο παρακάτω video. Πάτησε στο κουμπί “cc” του YouTube για ελληνικούς υπότιτλους)

 

Ποιο είναι το μότο σας στη ζωή;

(δες την απάντηση των The Rasmus στο παρακάτω video. Πάτησε στο κουμπί “cc” του YouTube για ελληνικούς υπότιτλους)

Συνέντευξη: Θοδωρής Κολλιόπουλος

Back To Top