skip to Main Content

Μπορεί η Eurovision 2020 να ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά οι φετινές συμμετοχές τράβηξαν και πάλι τα βλέμματα του πλανήτη επάνω τους. Μια από αυτές τις συμμετοχές είναι και το συγκρότημα The Roop που θα εκπροσωπούσε τη Λιθουανία στο διαγωνισμό με το τραγούδι τους “On Fire”, το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν στις πρώτες θέσεις των στοιχημάτων. 

Ο Vaidotas Valiukevičius, ο Robertas Baranauskas και ο Mantas Banišauskas, τα τρία μέλη των The Roop, μας παροτρύνουν να είμαστε πάντα παθιασμένοι και γεμάτοι ενέργεια με το τραγούδι τους, πράγμα που αποκτά ακόμα μεγαλύτερο νόημα ειδικά αυτή την περίοδο. 

Και οι τρεις καλλιτέχνες έχουν ξεκινήσει από άλλα μουσικά projects, ενώ από το 2014 που συστήθηκαν στο κοινό με το ντεμπούτο single τους “Be Mine”, οι The Roop γνωρίσουν μόνο ανοδική πορεία. Μετά από την κυκλοφορία δύο studio albums και μιας ακόμα απόπειρας να εκπροσωπήσουν τη χώρας τους στην ESC το 2018, οι The Roop κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις -έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες- και να μεταδώσουν το αισιόδοξο μήνυμα τους σε ένα ευρύτερο κοινό. 

Ποιοι είναι όμως οι The Roop; Ποια είναι η ιστορία τους και πως δημιουργήθηκαν; Ποια είναι τα όνειρά τους για το μέλλον και ποια τα επόμενα επαγγελματικά τους σχέδια; Τι θα γίνει τελικά με τη συμμετοχή τους στην ESC; Μάθετε τα πάντα για το αγαπημένο αυτό συγκρότημα στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησαν στο SounDarts.gr… 

Γεια σας παιδιά και καλώς ήλθατε στο SounDarts.gr! Με τι ασχολείστε αυτές τις μέρες;

Vaidotas: Αυτή τη στιγμή μένω σε ένα μικρό σπίτι μακριά από πόλεις μέσα στο δάσος. Είναι η μικρή απόδραση μου. Κάθε μέρα εδώ κάνω shinrin-yoku και δουλεύω σε νέα τραγούδια.

Robertas: Γεια! Αισθάνομαι λίγο κουρασμένος από το να είμαι και να δουλεύω από το σπίτι. Αλλά διαφορετικά ελπίζω ότι όλα θα βελτιωθούν σύντομα.

Mantas: Αγόρασα μια νέα κιθάρα, μου παραδόθηκε με ασφάλεια στο σπίτι μου. Δουλεύουμε νέα τραγούδια, ο καθένας από το χώρο του και μοιραζόμαστε demos μεταξύ μας στο διαδίκτυο.

Ποιοι είναι οι The Roop; Πώς θα συστήνατε το συγκρότημά σας στο κοινό; Πώς γνωριστήκατε;

Vaidotas: Οι THE ROOP είναι μια ομάδα ανθρώπων, για ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να σκεφτούν και να ξανασκεφτούν.
Robertas: Οι THE ROOP είναι το όνειρό μας. Είναι ο τρόπος που μεταμορφώνουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας σε μελωδίες και στίχους.
Mantas: Συναντηθήκαμε μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων. Ήξερα τον Robertas από το σχολείο, όταν αρχίσαμε να μαθαίνουμε να παίζουμε κιθάρα -με κάλεσε στο συγκρότημα- εκεί συνάντησα τον Vaidotas και από όπου ξεκινήσαμε όλοι να είμαστε φίλοι ως μπάντα.

Είχατε επιλεχτεί να εκπροσωπήσετε τη Λιθουανία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2020 πριν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας του COVID-19 με το τραγούδι σας “On Fire”. Εξακολουθείτε να εκπροσωπείτε τη Λιθουανία στην ESC 2021; Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Vaidotas: Έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα για αυτό. Υπάρχει αρκετός χρόνος για να καταλάβουμε αν θέλουμε να συμμετάσχουμε στην ESC 2021.
Robertas: Είναι μια λυπηρή περίοδος για πολλούς ανθρώπους. Και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν θα εκπροσωπήσουμε τη Λιθουανία στην ESC 2021. Από την άλλη πλευρά, το “On Fire” ζει στις καρδιές πολλών ανθρώπων, οπότε αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα κατά τη γνώμη μου.
Mantas: Του χρόνου η Λιθουανία θα πραγματοποιήσει μια νέα επιλογή για να διαλέξει τους εκπροσώπους της για την ESC 2021. Δεν ξέρουμε αν θα συμμετέχουμε σε αυτό, είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε.

Αυτή ήταν η τρίτη προσπάθειά σας να εκπροσωπήσετε τη Λιθουανία στο διαγωνισμό, σωστά; Τι ήταν τόσο ξεχωριστό στο “On Fire” που σας έδωσε το “εισιτήριο” στο διαγωνισμό σε σχέση με τις προηγούμενες συμμετοχές σας; Ήταν μια δίκαιη επιλογή για εσάς;

Vaidotas: Αυτή ήταν η δεύτερη φορά. Σχετικά με το “On Fire”, από την αρχή ένιωσα ότι είχαμε στα χέρια μας μια διεθνή επιτυχία. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι μου προκάλεσε αυτές τις σκέψεις.
Robertas: Ναι, ήταν δεύτερη φορά για τους THE ROOP. Το “On fire” είχε ό,τι χρειαζόταν για να πάρει το “εισιτήριο”: μελωδίες, ρυθμούς, εκπληκτικές χορευτικές φιγούρες και φυσικά δυνατούς στίχους με μήνυμα.
Mantas: Κοιτάζοντας πίσω στην συμμετοχή μας το 2018 δεν ήμασταν τόσο έτοιμοι όσο ήμασταν φέτος. Κάτι έλειπε και παρόλο που το “Yes, I Do” ήταν ένα δυνατό τραγούδι, δεν πείσαμε τους ανθρώπους εντελώς. Το “On Fire”, ωστόσο, είχε ένα πλήρες πακέτο.

Το “On Fire” είναι ακόμα ένα από τα Top 5 τραγούδια στα στοιχήματα! Παρά την ακύρωση της ESC 2020 πιστεύατε ότι θα ήταν τόσο δημοφιλές στο κοινό;

Vaidotas: Ναι, είχα αυτό το συναίσθημα.
Robertas: Δεν είχα αμφιβολίες.
Mantas: Δεν το σκέφτηκα, πήγα πιστεύοντας ότι το τραγούδι είναι καλό. Ό,τι συνέβη στη συνέχεια, συνέβη για κάποιο λόγο.

Πώς γράφτηκε αυτό το τραγούδι; Ποια ήταν η έμπνευσή σας και ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;

Vaidotas: Αν ακούσατε την αρχική demo έκδοση αυτού του τραγουδιού, δεν θα πιστεύετε ότι είναι το ίδιο “On Fire”. Είχαμε περίπου 5 εκδόσεις και δουλεύαμε σε αυτό το τραγούδι από τον Μάρτιο του 2019. Η τελική έκδοση ολοκληρώθηκε μόλις τον Δεκέμβριο.
Robertas: Γράφτηκε με πάθος.
Mantas: Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, είχαμε πολλές εκδοχές και δεν συμφωνούσαμε εύκολα στην αρχή. Αλλά όταν είχαμε την τελική έκδοση, ξέραμε ότι ήταν καλή.

Υπήρχαν άλλα τραγούδια από τις φετινές συμμετοχές που σας άρεσαν και νιώσατε «απειλή» για το δικό σας;

Vaidotas: Μου άρεσε η Ισλανδία, η Ρουμανία…
Robertas: Μου αρέσουν τα τραγούδια της Ισλανδίας και της Ουγγαρίας.
Mantas: Μου άρεσε πολύ η Ισλανδία!

Είστε fans του διαγωνισμού; Ποια είναι τα αγαπημένα σας τραγούδια της Eurovision όλων των εποχών;

Vaidotas: Μου αρέσει ακόμα ο Salvador Sobral. Είναι μοναδικός.
Robertas: Για μένα είναι το “Waterloo” των ABBA.
Mantas: Δεν θα έλεγα ότι είμαι μεγάλος fan του διαγωνισμού, αλλά παρακολουθώ πάντα τουλάχιστον τον μεγάλο τελικό. Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το “Satellite” της Lena.

Εάν είχατε την ευκαιρία να συνεργαστείτε με έναν από τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες (όχι απαραίτητα κάποιον που συμμετείχε στη Eurovision), ποιον θα επιλέγατε και γιατί;

Vaidotas: Οι επιλογές μου θα ήταν πολύ διαφορετικές: Salvador Sobral, Billie Eilish, Angus και Julia Stone.
Robertas: Έχω τρεις αγαπημένους καλλιτέχνες αυτή τη στιγμή. Είναι η Billie Eilish, ο The Weeknd και οι Coldplay. Επειδή μου αρέσουν τα τραγούδια τους.
Mantas: Παρόλο που είναι αδύνατο, Freddie Mercury, γιατί ήταν μοναδικός στο είδος του.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας για τη μουσική σας καριέρα;

Vaidotas: Να μπορέσουμε να ενώσουμε όλα τα έθνη μέσω της μουσικής και να κάνουμε όλους τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι είμαστε ένα.
Robertas: Θέλω απλώς να δημιουργήσω μουσική, να παίξω για ανθρώπους και να νιώθω υπέροχα κάνοντάς το.
Mantas: Η εμφάνισή μας στη μεγάλη σκηνή της ESC θα ήταν ένα αξέχαστο highlight και ένα βήμα στη μουσική μου καριέρα. Το μεγαλύτερο όνειρο μου ίσως είναι το να παίξω σε ένα sold-out γήπεδο.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα; Nα περιμένουμε νέα μουσική από τους The Roop σύντομα;

Vaidotas: Φυσικά! Δουλεύουμε πάνω σε αυτό!
Robertas: Ναι, θα πρέπει να περιμένετε σύντομα νέα μουσική από εμάς. Θα συμβεί 🙂
Mantas: Αυτή τη στιγμή που είμαστε υποχρεωμένοι να καθίσουμε στο σπίτι, εκμεταλλευόμαστε το χρόνο για να δημιουργήσουμε νέο υλικό και δεν βλέπουμε την ώρα να το δείξουμε σε όλους.

Ποιο είναι το σύνθημά σας στη ζωή και ποιο είναι το μήνυμά σας προς όλους τους θαυμαστές σας εκεί έξω;

Vaidotas: Το σύνθημά μου είναι: “Εάν υπάρχει επιθυμία, τότε θα προκύψουν ευκαιρίες”. Το μήνυμά μου είναι: “Όλα είναι απλά κύματα. Εάν είστε στο κάτω μέρος του κύματος, να ξέρετε ότι θα σηκωθείτε σύντομα. Επειδή όλα κυμαίνονται και όλα αλλάζουν συνεχώς”.
Robertas: Μην σταματήσετε να ονειρεύεστε. Μείνετε ασφαλείς, και να προσέχετε. Μην σταματήσετε να αγαπάτε.
Mantas: Όλα είναι δυνατά.

Συνέντευξη: Θοδωρής Κολλιόπουλος

Back To Top