skip to Main Content

Οι The Damn Truth είναι ένα rock & roll συγκρότημα από το Μόντρεαλ, που αποτελείται από τους Lee-La Baum (φωνητικά και κιθάρα), Tom Shemer (βασική κιθάρα), Dave Traina (drums) και PY Letellier (μπάσο). Ο Tom και ο Lee-La γνωρίστηκαν σε ένα hippie festival και μετά από αυτό βρήκαν τους Dave και PY. Τότε, ξεκίνησε η ιστορία τους.

Πρόσφατα, ένα ενδιαφέρον project τους ξεχώρισε. Αυτό ήταν το μουσικό video του τραγουδιού του τελευταίου τους δίσκου, “Devilish Folk”. Ο αναπάντεχος θάνατος του βασικού “ηθοποιού” του project, με όνομα Jake, μπορεί να τους προκάλεσε θλίψη, αλλά ήθελαν να το ολοκληρώσουν με τη συμβολή του Mikael Theimer, που είναι ο “εγκέφαλος” του “Portraits of Montreal- the Montreal adaptation of Humans of New York”.

Εμείς θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό το project κι έτσι ήρθαμε σε επαφή με τον drummer του συγκροτήματος, Dave Traina. Έτσι, ο Dave μας μίλησε για αυτό και για την συνεργασία του με τον Theimer. Ποια είναι η γνώμη τους με το να κάνουν ένα ντοκιμαντέρ; Επίσης, οι The Damn Truth κατάφεραν να κάνουν μία φιλανθρωπική καμπάνια για τους άστεγους και τη νεολαία στους δρόμους του Μόντρεαλ και ο Dave μας έδωσε μερικές ακόμη πληροφορίες σχετικά με αυτή. Τι μάθημα πήραν από αυτή τους την δέσμευση με την καμπάνια και ποια είναι η γνώμη τους σχετικά με την αντίδραση της κοινωνίας σε αυτό το θέμα;

Εάν θες να μάθεις για τα projects των The Damn Truth, διάβασε την συνέντευξη παρακάτω.

Dave, καλώς ήλθες στο SounDarts.gr! Αρχικά, πες μας σε παρακαλώ λίγα λόγια για σας. Πώς ξεκίνησε η ιστορία των The Damn Truth;

Ο Tom και η Lee-la συναντήθηκαν γυμνοί, τραγουδώντας γύρω από μια πυρκαγιά σε ένα hippie φεστιβάλ. Μετακόμισαν μαζί στο Μόντρεαλ (η πατρίδα της Lee) και έψαξαν για άλλα άτομα προκειμένου να ξεκινήσουν μια rock’n’roll μπάντα. Βρήκαν τον Dave (drums) και αργότερα τον PY (μπάσο) και από τότε γράφουν και περιοδεύουν (παρουσιάζοντας) τη μουσική τους.

Πώς καταλήξατε σε αυτό το όνομα για τη μπάντα σας;

Όταν μετακομίσαμε αρχικά στο Μόντρεαλ, η μουσική σκηνή είχε απομακρυνθεί και ήταν ήδη αρκετά μακριά από το rock n roll και αισθανθήκαμε πως πάντα παλεύαμε σε μια χαμένη μάχη για να βγάλουμε τη μουσική μας εκεί έξω. Για εμάς η rock n roll μουσική είναι κάτι δικό μας, μπορεί να σταθεί σε όλα αυτά που πιστεύεις και το να έχεις μια φωνή για να τα μοιράζεσαι με άλλους, είναι απλά “Η Αναθεματισμένη Αλήθεια” (“The Damn Truth”). Δεν είναι πάντα όμορφο ή εύκολο να το κάνεις αλλά είναι η αλήθεια και ειλικρινά ο μόνος τρόπος που ξέρουμε πώς να είμαστε.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα πολύ ιδιαίτερο και καλλιτεχνικό μουσικό video για το τραγούδι σας “Devilish Folk”. Πείτε μας μερικά πράγματα για αυτό.

To “Devilish folk” είναι το ομότιτλο τραγούδι με το τελευταίο album μας. Ήταν πάντα ένα τέρας-τραγούδι που διαρκούσε πάνω από 7 λεπτά και γι’αυτό ποτέ δεν θεωρούσαμε πως έπρεπε να κυκλοφορήσει ως single. Από τότε που κυκλοφόρησε αυτό το album, έχουμε αμέτρητους fans που σχολίασαν ότι το τραγούδι “Devilish Folk” έχει απήχηση βαθιά μέσα τους, και όταν ο φωτογράφος και φίλος μας, Mikael Theimer ήρθε σε μας με την ιδέα για το video το αγαπήσαμε και του δώσαμε το “πράσινο φως” για να προχωρήσει και να κάνει την παραγωγή του.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον φωτογράφο Mikael Theimer;

Ο Mikaël είναι ένας απίστευτος φωτογράφος του δρόμου. Βρισκόταν ήδη έξω και τραβούσε φωτογραφίες όταν συνάντησε τον Tom, την Leela και τον γιο τους, τον Ben. Από τη στιγμή που τράβηξε την πρώτη φωτογραφία τους, έγινε μέλος της οικογένειας των The Damn Truth.

Γιατί επιλέξατε να οπτικοποιήσετε το «Devilish Folk» το οποίο κυκλοφόρησε πίσω στο 2016; Πώς κάνατε αυτή τη σύνδεση;

Ήταν ο Mikael Theimer που μας πλησίασε. Είχε τραβήξει φωτογραφίες από τα “Squeegee Kids” του Μόντρεαλ και σκέφτηκε ότι ήταν μια πραγματική απεικόνιση της ζωής μέσω του “Devilish Folk”.

Νομίζετε ότι -περίπου- 7:30 λεπτά είναι αρκετά για να συλλάβουν τα συναισθήματά σας; Θα θέλατε να κάνετε κάτι μεγαλύτερο σε διάρκεια; Ένα ντοκιμαντέρ ίσως;

Δεν χρειάζεται απαραίτητα τόσο πολύς χρόνος για να αποδώσεις μια αίσθηση ή ένα συναίσθημα. Κάνοντας κάτι περισσότερο είναι σίγουρα κάτι άλλο και δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Δεν έχουμε κάνει τίποτα στο στυλ του ντοκιμαντέρ, αλλά έχουμε “φλερτάρει” με την ιδέα. Ποιος ξέρει τι θα φέρει το μέλλον.

Πόσο εύκολο ήταν να βρείτε τη δύναμη να συνεχίσετε με αυτό το project, μετά τη σειρά των γεγονότων σχετικά με τον Jake;

Ήμασταν συντετριμμένοι εκείνη τη στιγμή και το project σταμάτησε. Ο (καλλιτεχνικός) διευθυντής μας, Mikael Theimer, ήταν εξαντλημένος επίσης.
Ωστόσο, μήνες αργότερα σε μια συναυλία μας στο Calgary, ήταν οι γονείς του Jake που ήρθαν σε μας και μας ώθησαν να ολοκληρώσουμε το project. Έμαθαν γι ‘αυτό μέσω του ίδιου του Jake που ήταν ενθουσιασμένος που θα γινόταν μια ταινία για τους φίλους του.

Πες μας σε παρακαλώ περισσότερα για τη φιλανθρωπική εκστρατεία “Dans La Rue”, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά και το ελληνικό κοινό.

Το “Dans la rue” που σημαίνει «στο δρόμο» είναι ένας οργανισμός που παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες για τους άστεγους και τους νέους στους δρόμους του Μόντρεαλ. Προσφέρουν καταφύγιο έκτακτης ανάγκης σε όσους το χρειάζονται, νοσηλευτικές υπηρεσίες, συμβουλευτικές υπηρεσίες, οικογενειακές υπηρεσίες καθώς και μια γραμμή επικοινωνίας για τους πιο ατυχείς ανθρώπους κοινωνικά.

Τι μάθημα πήρατε μετά την ενασχόληση σας με αυτήν την καμπάνια;

Η εκστρατεία άνοιξε πραγματικά τα μάτια και τις καρδιές μας σχετικά με εκείνους τους ανθρώπους της πόλης μας που αγωνίζονται. Πριν ακόμα δημιουργήσουμε μια σύνδεση με τον Jake και τους φίλους του, ήταν πάρα πολύ εύκολο να προσπεράσουμε έναν άστεγο άνθρωπο ή κάποιον ταλαίπωρο. Αυτή η κατάσταση είχε φτάσει στο προσκήνιο για τα δικά μας μάτια και ελπίζουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βοηθήσουμε και να συνδεθούμε με τους άστεγους του Μόντρεαλ.

Πιστεύετε ακόμα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκαταλήψεις για τους άστεγους ή έχει αλλάξει η κοινωνία;

Ναι απολύτως.
Έχουμε την τάση να παρουσιάζουμε αυτούς τους ανθρώπους σαν να μην είναι άνθρωποι. Να τους κοιτάμε σαν να είναι μόνο ένα μέρος των δρόμων που περπατάμε. Κάνοντας αυτό το video και αποκτώντας αυτή την εμπειρία, άνοιξαν πραγματικά τα μάτια μας … φυσικά αυτοί οι άνθρωποι έχουν όνειρα και ελπίδες και αγαπούν και μισούν όπως και ο καθένας.

Τι γίνεται με τη μουσική σας, ετοιμάζετε κάποιο νέο album; Θα ακούσουμε σύντομα κάτι από σας; Και αν ναι, τι να περιμένουμε;

Ναι! Έχουμε γράψει νέα τραγούδια και δουλεύουμε σκληρά στο studio τους τελευταίους μήνες. H φετινή χρονιά έπρεπε να ξεκινήσει λίγο από την “εύκολη” πλευρά καθώς θέλαμε να πάρουμε το χρόνο μας στο studio και να κάνουμε ένα μεγάλο δίσκο με έναν χαλαρό τρόπο … αλλά φυσικά αυτό δεν συνέβη όταν ήρθαν οι προσφορές για όλο και περισσότερες περιοδείες. Τώρα λοιπόν ακροβατούμε μεταξύ περιοδειών και στο να περνάμε όλο τον επιπλέον χρόνο μας στο studio.

Τον Ιανουάριο, περιοδεύσατε στον Καναδά και ξεκινώντας από τον Απρίλιο, θα παίξετε και στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να περιμένει το κοινό από τις εμφανίσεις σας;

Νομίζω ότι αυτό που κάνει μια συναυλία μας διασκεδαστική είναι το γεγονός ότι δεν ξέρεις τι να περιμένεις κάθε βράδυ .. κάθε τόπος και κοινό έχει διαφορετική ατμόσφαιρα / ενέργεια, που πραγματικά επηρεάζει τον τρόπο που παίζουμε και προσχεδιάζουμε (ωστόσο) προσπαθούμε να διατηρήσουμε αληθινή αυτή την rock and roll στάση όπου τα πάντα και οτιδήποτε μπορεί να συμβεί ✌️✌️

Έχετε κάποιο μότο στη ζωή;

Μην είσαι ο πρώτος που θα πιει ούζο! Ώπα!

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Λήμνιου

Back To Top