skip to Main Content

Best 10 | 10 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τον Bob Dylan!

O Bob Dylan έχει σήμερα τα γενέθλια του!

Μια καριέρα που εκτείνεται σε 37 studio albums και πάνω από 50 χρόνια, o Bob Dylan, 76 ετών πλέον, έχει γράψει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια στην αμερικανική μουσική, από το “The Times They Are a Changin”, “Like a Rolling Stone” μέχρι το “All Along the Watchtower”. Το έργο του ξεκίνησε στο πλαίσιο του λαϊκού (folk) μουσικού κινήματος στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αλλά συνεχίζει μέχρι και σήμερα, να συμμετέχει και να επηρεάζει με ποικίλα άλλα μουσικά είδη, όπως rock και country.

Ο Danius συνέκρινε τα τραγούδια του με τα έργα του Ομήρου και της Σαπφούς. Σίγουρα οι ζωντανοί στίχοι του Dylan διερευνούν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων συναισθημάτων και εμπειριών, που κυμαίνονται από ισχυρά τραγούδια διαμαρτυρίας που ενίσχυσαν το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι αντανακλαστικές θεωρίες της πολύπλοκης εσωτερικής λειτουργίας των ανθρώπινων σχέσεων.

Ο Dylan έχει χτίσει μια μακρά, συναρπαστική καριέρα που είναι ακόμα πολύ ενεργή και για τον εορτασμό των 75ων γενεθλίων του, σας παρουσιάζουμε 10 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε από την ζωή και την καριέρα του.

Πρώτη δημοσίευση: 24 Μαΐου 2017

10) Duquesne Whistle

Παρόλο που το πραγματικό του όνομα είναι Robert Allen Zimmerman, το άλλαξε επίσημα το 1962 σε Robert Dylan, αλλά νωρίτερα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο “Elston Gunn” κατά την διάρκεια της συνεργασίας του με τον Bobby Vee. Άλλα ψευδώνυμα που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν είναι τα: “Tedham Porterhouse”, “Blind Boy Grunt”, “Robert Milkwood Thomas” και “Boo Wilbury”.

9) Rainy Day Women #12 & 35

Κανένα από τα τραγούδια της συνολικής του δισκογραφίας δεν έχουν βρεθεί στην κορυφή του Billboard. Η υψηλότερη θέση που έχει κατακτήσει είναι το Νο.2 με τα τραγούδια, “Like A Rolling Stone” το 1965 και “Rainy Day Women #12 & 35” το 1966.

8) Elvis Presley - Tomorrow Is A Long Time (written by Bob Dylan)

Το 1977, όταν ο Dylan πληροφορήθηκε τον θάνατο του “Βασιλιά του Rock’N’Roll”, Elvis Presley, σταμάτησε να μιλάει για μια εβδομάδα.

Αρκετά χρόνια αργότερα δήλωσε: “Δεν μπορούσα να αναπολώ τη ζωή μου και τα παιδικά μου χρόνια. Όταν πέθανε ο Elvis, δεν μιλούσα σε κανέναν για μια εβδομάδα. Αν δεν ήταν ο Elvis και ο Hank Williams, δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό που κάνω μέχρι σήμερα.”

7) Knockin on Heaven's Door (από την ταινία "Pat Garrett & Billy the Kid")

Το 1973, ο Dylan έπαιξε ένα μικρό ρόλο στην ταινία-western, “Pat Garrett and Billy the Kid”. Τόσο τα γυρίσματα όσο και η διαδικασία της παραγωγής, πήγαν τόσο στραβά που ο σκηνοθέτης της Sam Peckinpah απολύθηκε πριν την επίσημη κυκλοφορία της ταινίας. Ο Dylan είχε ηχογραφήσει μερικά τραγούδια για το soundtrack της ταινίας εκ των οποίων το ένα ήταν η τεράστια, κλασσική επιτυχία του “Knockin’ On Heaven’s Door”. 

6) Things Have Changed

Ο Bob Dylan έχει αποσπάσει μερικά από τα πιο σημαντικά βραβεία κατά την διάρκεια της πορείας του.

Εκτός από αρκετά Grammys, απέσπασε το 2006 το βραβείο Oscar στην κατηγορία “Καλύτερου Τραγουδιού από Ταινία”, που ακουγόταν στο film, “Wonderboys” της ίδιας χρονιάς. Επίσης έχει αποσπάσει ένα βραβείο Golden Globe, ένα Pulitzer Prize, το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας και εσχάτως το Βραβείο Nobel Λογοτεχνίας. Οκτώ ηχογραφήσεις του Bob Dylan, τον εισήγαγαν στο “Grammy Hall of Fame”, ενώ το “The Rock and Roll Hall of Fame” τον εισήγαγε ως ερμηνευτή το 1988 μαζί με πέντε τραγούδια του, στη λίστα με τα “500 τραγούδια που σχημάτισαν το rock and roll”.

5) Bob Dylan and Joan Baez 1963 March on Washington

Στις 28 Αυγούστου του 1963, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Washington D.C. για να συμμετάσχουν στην μεγάλη εκστρατεία για τα πολιτικά δικαιώματα.

Ο Dylan ήταν μόλις 22 χρονών όταν ερμήνευσε μπροστά σε αυτό το κοινό τα τραγούδια του “When the Ship Comes In” με την Joan Baez και το “Only A Pawn In Their Game”. Λίγο αργότερα στην ίδια σκηνή ανέβηκε ο Martin Luther King όπου έβγαλε τον περίφημο λόγο του.

4) "Love Sick" on "Angels in Venice" (Victoria's Secret Commercial)

To 2004, o Dylan εμφανίστηκε στην τηλεοπτική διαφήμιση της Victoria’s Secret για sexy γυναικεία εσώρουχα. Το τραγούδι του “Love Sick”, από το δίσκο του 1997, “Time Out Of Mind”, χρησιμοποιήθηκε ως μουσική επένδυση στο trailer στο οποίο ο Dylan είχε ως συμπρωταγωνίστρια την Adriana Lima.

3) Like a Rolling Stone

To 1965, o Dylan έγραψε το “Like A Rolling Stone” το οποίο μέχρι και σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα τραγούδια της σύγχρονης μουσικής.

Οι μαρτυρίες διαφέρουν, όμως οι περισσότερες συμφωνούν πως πριν δημιουργηθεί το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε, ο Dylan είχε γράψει κάπου ανάμεσα στις έξι με είκοσι σελίδες στίχους, μόνο για το τραγούδι αυτό.

2) Tarantula

Αν και είναι ένας από τους πιο γνωστούς ερμηνευτές παγκοσμίως, ο Dylan έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και με άλλες τέχνες. Κυκλοφόρησε την ποιητική συλλογή “Tarantula”, το 1966, και έγραψε το πρώτο μέρος της τριλογίας βιβλίων, “Chronicles, Volume One”, το 2004. Το 1978, έγραψε και σκηνοθέτησε το “Renaldo and Clara”, ένα τετράωρο film που δημιούργησε με σκηνές από ζωντανές εμφανίσεις και συνεντεύξεις. Είναι επίσης εξαιρετικός ζωγράφος.

1) Hurricane

Όταν υπέγραψε με την Columbia Records ήταν ακόμα ανήλικος και χρειάστηκε την συγκατάθεση των γονιών του για να υπογράψουν το συμβόλαιο.

Για οποιονδήποτε λόγο, δεν ήθελε με τίποτα να συμβεί αυτό, και έτσι έπεισε τον John Hammond ότι ήταν ορφανός, οπότε δεν μπορούσαν να υπογράψουν.

Back To Top